Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, plast napisał:

Klikasz 'dodatkowe opcje' w prawym dolnym rogu jak się menu pojawi, potem 'napisy' na środku i na górze masz opcje ich dotyczące, w tym wielkość. W zasadzie tylko 'bardzo mały' jest akceptowalne.

Dzięki. Jak dla mnie, to nawet te najmniejsze są trochę za duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ja z pytaniem o sklepy.

Aktualnie (ceneo) 55B7V można kupić od niecałych 8tys do standardowej ceny 9998zł.   Polećcie proszę z którego sklepu można ze spokojem ducha kupować teraz (z tych tańszych cen):  tak aby nie było problemów z gwarancją, dystrybucją niepolską itp..   Moje typy to:   morele.net: 7790, Sferis 7993.  Czy w dużej niższej cenie od Saturnów itp. nie kryje się jakiś jeszcze haczyk? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszukaj na allegro sklep Gdansk-tec4you. Kupiłem u nich 3 tygodnie temu za 7800 a teraz jest 7449 :angry:. Odbierałem osobiście i nie było problemu ze sprawdzeniem czy nie jest uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, frytek1986 napisał:

Panowie, ja z pytaniem o sklepy.

Aktualnie (ceneo) 55B7V można kupić od niecałych 8tys do standardowej ceny 9998zł.   Polećcie proszę z którego sklepu można ze spokojem ducha kupować teraz (z tych tańszych cen):  tak aby nie było problemów z gwarancją, dystrybucją niepolską itp..   Moje typy to:   morele.net: 7790, Sferis 7993.  Czy w dużej niższej cenie od Saturnów itp. nie kryje się jakiś jeszcze haczyk? 

Jak szukałem miesiąc temu TV to z infolinii sferis dowiedziałem się, iż ich 55b7v pochodzi z czeskiej dystrybucji. Dobrą ofertę ma też taketronic z tego co pamiętam coś koło 7600 dzwoń i negocjuj. Na tym forum bardzo polecali żuk wa-wa z allegro, który na ten moment sprzedaje za 7449 i z opisu wynika że z polskiej dystrybucji i PL gwarancja. Ja osobiście kupiłem z dostawą do domu za 7300 i miałem możliwość sprawdzenia TV w domu co moim zdaniem ma bardzo duże znaczenie. http://allegro.pl/lg-oled-55b7v-gwarancja-producenta-i6986013631.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, KARTON napisał:

Panowie jak na b7 wygląda obraz z nc+?

A co chciałbyś wiedzieć dokładnie ? Ogólnie mogę Ci powiedzieć, że obraz nc+ na C7 jest dobry i nie żałuję zmiany z Kuro :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostrosc, szczegoly kolory. Ktos pisal tu na forum ze nc +  na b7 jest mdly malo ostry malo wyrazny. 

Chodzi mi o kanaly HD,  bo SD nie oglądam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, KARTON napisał:

Ostrosc, szczegoly kolory. Ktos pisal tu na forum ze nc +  na b7 jest mdly malo ostry malo wyrazny. 

Ja też oglądam wyłącznie kanały HD. Ostrość trochę mniejsza niż na Kuro, ale wiadomo - większy telewizor + skalowanie do 4k i tak się dzieje, na co dużo osób nie bierze w ogóle poprawki. Natomiast można ją nieco poprawić ustawieniami. Kolory bez zarzutu i nie mogę nazwać obrazu z nc+ na C7 "mdłym". Jak wiadomo czerń o wiele lepsza niż na plaźmie, kąty równie dobre, no i większa jasność. Problemu posteryzacji na zwykłych kanłach telewizyjnych na nc+ nie ma praktycznie w ogóle, jedynie i to rzadko zdarza się w słabych jakościowo filmach (np. HBO). Mam moduł CAM CI+.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, KARTON napisał:

Mam nc+ i kanały HD chodzą całkiem nieźle (prym wiedzie TVN i wszystkie jego ,,klony'') z TVP I Polsat różnie bywa (kanały info ok ). Kanały na SD totalna lipa, obraz rozmyty, mdły brak ostrości. TVP Kultura, Historia czy ABC albo mini mini nie da się oglądać ( przy 65'' to już musi być już dramat).

Zastanawiam się na zakupem modułu CAM CI+ może ktoś pomoże gdzie kupić i na co zwrócić uwagę. Mam kartę ,,starego'' typu szarą i działa w trybie multiroom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, smax napisał:

Jak szukałem miesiąc temu TV to z infolinii sferis dowiedziałem się, iż ich 55b7v pochodzi z czeskiej dystrybucji. Dobrą ofertę ma też taketronic z tego co pamiętam coś koło 7600 dzwoń i negocjuj. Na tym forum bardzo polecali żuk wa-wa z allegro, który na ten moment sprzedaje za 7449 i z opisu wynika że z polskiej dystrybucji i PL gwarancja. Ja osobiście kupiłem z dostawą do domu za 7300 i miałem możliwość sprawdzenia TV w domu co moim zdaniem ma bardzo duże znaczenie. http://allegro.pl/lg-oled-55b7v-gwarancja-producenta-i6986013631.html

Dzięki za info. A dystrybucja nie-polska (w tym wypadku czeska) to jest problem podczas gwarancji..? Zwracać na to uwagę aby była polska? 

Na aukcji z linka nie wystawiają f. VAT - odpada.

Ktos coś wie o morelach? Cena niewiele wyższa niż allegro, a źródło wydaje się "pewniejsze" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne aby paragon czy f-ra vat była wystawiona ze stawką 23% Vat inaczej LG nie uznaje gwarancji. Jeśli jesteś vatowcem to faktycznie faktura jak najbardziej, jeśli jesteś osobą fizyczną to tak jak w moim przypadku dostałem paragon imienny ( z nr fabrycznym TV i moimi danymi adresowymi) z wyszczególnioną kwotą stawki vat. Tv zarejestrowałem w LG i dostałem potwierdzenie, że mój TV jest objęty gwarancją 24m-c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam gw europejska jest realizowana w LG w trybie grzecznościowym a polska no to wiadomo. Co oznacza ten tryb nie wiem ale wolałem jednak TV Z PL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.10.2017 o 07:37, gh0st666 napisał:

To ja kupiłem 55" B7 za nieco ponad 7100 zł na emag.pl. To była dopiero okazja

teraz też jest nienajgorsza cena na Emag (7879), ale widzę, że codziennie jest inna. Emag ma TV z jakiej dystrybucji..? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, smax napisał:

....

Zastanawiam się na zakupem modułu CAM CI+ może ktoś pomoże gdzie kupić i na co zwrócić uwagę. Mam kartę ,,starego'' typu szarą i działa w trybie multiroom.

Spróbuj w Hollex, moduł Alpha Crypt Light albo gdzieś skombinuj AstonCrypta, ale upewnij się w tym sklepie, że twoja karta będzie działać. Oni się dobrze na tym znają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja brałem od ZukWawa (Allegro), polska faktura, gwarancja, bezproblemowa rejestracja na LGPL, assembled in Poland, miesiąc produkcji jeden wcześniej niż zakup, dostawa błyskawiczna, dobry kontakt.

Jeśli chodzi o obraz z NC+ czy DVB - to w zasadzie jest to jedyny tryb pracy mojego telewizora, gdzie posiłkuję się wbudowanymi w telewizor "ulepszaczami" obrazu, bo na ustawieniach dla FHD / UHD obraz jest jak na mój gust zbyt mało ostry i lekko mdły, a przez to dyskomfortowy. Te dobrane metodą prób i błędów ulepszenia to: super rozdzielczość: wysoka; poprawianie krawędzi: włączone; redukcja szumów: niska; redukcja szumów MPEG: średnia oraz ostrość pionowa i pozioma między 20 a 30, w zależności od materiału. Niewykluczone, że coś tu będę jeszcze manipulował, niemniej na tych ustawieniach wszystko "własnej produkcji" w "HD" czyli mamtalenty i inne fakty oraz sport wygląda OK, a filmy - zależy od filmu, jego jakości, ilości artefaktów, itd. (bardzo rzadko oglądam w ten sposób filmy, więc zasadniczo to nie są ustawienia do tego celu). Sygnał "SD" to raczej tak samo biednie jak wcześniej na plaźmie lub gorzej, no ale tego zasadniczo w ogóle nie oglądam, bo i po co, no chyba że jakiś stary VHS :D.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co dowiedziałem się to astoncrypt działa bezproblemowo ale podobno stare karty cyfry+(mam takową), mogą mieć problemy z kodowaniem niektórych kanałów - jakich sprzedawca nie wiedział . Natomiast alphacrypt light jest tylko zamiennikiem astona i jest stosowany np. w hotelach.Może ktoś z obecnych ma starą kartę cyfry+ i podpowie z jakim modułem pracuje i czy jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, smax napisał:

Z tego co dowiedziałem się to astoncrypt działa bezproblemowo ale podobno stare karty cyfry+(mam takową), mogą mieć problemy z kodowaniem niektórych kanałów - jakich sprzedawca nie wiedział . Natomiast alphacrypt light jest tylko zamiennikiem astona i jest stosowany np. w hotelach.Może ktoś z obecnych ma starą kartę cyfry+ i podpowie z jakim modułem pracuje i czy jest ok.

Mam karte SmardHD i z modułem CI conax cam technisat niema problemu  nawet jak używam przez bezprzewodowy spliter karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, frytek1986 napisał:

teraz też jest nienajgorsza cena na Emag (7879), ale widzę, że codziennie jest inna. Emag ma TV z jakiej dystrybucji..? 

Z polskiej. Ja kupiłem w tej cenie, bo dostałem kod rabatowy na 10%, w związku z czym zniżka wyniosła 800zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, smax napisał:

Ja mam i używam od wielu lat 2 Astoncrypty ze starą kartą Cyfry+ i ze splitterem. Wszystkie kanały działają (jak sie je wykupi :D). W moim B6J działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie lekko OT, co was przekonuje do używania modułu CAM + TV zamiast zewnętrznego tunera?

Jeden pilot? U mnie pilot z B7V bez problemu obsługuje dekoder z NC+. Dwa kable mniej? :) Coś innego?

Z ciekawości pytam, bo wcześniej nie mając takiej możliwości nie rozważałem tej opcji, a tu sporo osób widzę to preferuje, więc zacząłem się zastanawiać, tylko nie mogę sobie wyobrazić korzyści. Przecież nawet nagrywanie programów czy timeshifting wymaga podpiętego dysku, a nagrania i tak są szyfrowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to, że po włączeniu TV masz błyskawiczny start programu a nie musisz czekać 2 minut aż wystartuje dysk i załaduje się jakiś kanał z dekodera. Dodatkowo mniejsze o 20-30 Watt zużycie energii, bo tyle zużywają zewnętrzne dekodery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, plast napisał:

A ja mam pytanie lekko OT, co was przekonuje do używania modułu CAM + TV zamiast zewnętrznego tunera?

Jeden pilot? U mnie pilot z B7V bez problemu obsługuje dekoder z NC+. Dwa kable mniej? :) Coś innego?

Z ciekawości pytam, bo wcześniej nie mając takiej możliwości nie rozważałem tej opcji, a tu sporo osób widzę to preferuje, więc zacząłem się zastanawiać, tylko nie mogę sobie wyobrazić korzyści. Przecież nawet nagrywanie programów czy timeshifting wymaga podpiętego dysku, a nagrania i tak są szyfrowane.

Dla mnie bardzo ważne jest to, że listę kanałów mogę sobie ułożyć sam i tak mnie się zdaje że może i jakość kanałów będzie lepsza (odpadają straty sygnału np. kabel hdmi )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi