Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Paweł Usinowicz napisał:

Hej :)

Jestem tu nowy, a trafiłem z powodu zakupu LG C8 65 cali. Poczytałem trochę w tym temacie, a tym forum i trochę się pogubiłem... Jakie ustawienia mam wprowadzić w TV, aby zniwelować ewentualne wypalenie (albo opóźnić ten proces, ten TV będę pewnie mieć koło 4-5 lat, aktualny Samsung ma 3 lata i będę go właśnie sprzedawać - sprawny, ale zamarzył mi się OLED).
Czytałem coś o podświetleniu/jasności (to chyba nie to samo?) - jak ustawić, czy można ustawić osobne ustawienia do jasnego pomieszczenia/ciemnego, czy TV posiada jakiś czujnik światła? Jestem w temacie OLED'ów zielony, a nie chce by te 9100 wydane było na marne... Już zapłacone, a TV będzie jutro... Zacząłem się obawiać, że wypalenie u mnie nastąpi szybko, bo potrafię grać na konsoli przez 5-6 godzin (ale to raczej 1-2 dni w tygodniu), codziennie wieczorem netflix (ok. 3 godziny), i codziennie około 2-3 godziny TVN24 (w weekendy może być dłużej). Co radzicie? Nie chciałbym też, aby ekran był ciemny, lubię jasne ekrany, wiadomo pójdę na jakiś kompromis.

Proszę o konkretną pomoc, nie wyśmiewanie mojego wymysłu kupienia OLED'a, przemyślałem to porządnie, ale dzisiaj trafiłem na to forum i po przeczytaniu, jak szybko pojawiają się jakieś plamy, przestraszyłem się...

Bardzo proszę o jakieś wskazówki :)

Pozdrawiam!!!
Paweł

Wszystko fajnie, ale czemu chcąc zakupić c8 piszesz w temacie b7? Przy okazji gratuluję zakupu i witaj w klubie albo sekcie, jak kto woli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Kmicic13 napisał:

Wszystko fajnie, ale czemu chcąc zakupić c8 piszesz w temacie b7? Przy okazji gratuluję zakupu i witaj w klubie albo sekcie, jak kto woli ;)

Może dlatego że temat C8 jest kilkukrotnie mniejszy objętościowo? - nie ma tam za dużo uniwersalnych rad..

10 godzin temu, Paweł Usinowicz napisał:

Jestem tu nowy, a trafiłem z powodu zakupu LG C8 65 cali. Poczytałem trochę w tym temacie, a tym forum i trochę się pogubiłem... Jakie ustawienia mam wprowadzić w TV, aby zniwelować ewentualne wypalenie (albo opóźnić ten proces, ten TV będę pewnie mieć koło 4-5 lat, aktualny Samsung ma 3 lata i będę go właśnie sprzedawać - sprawny, ale zamarzył mi się OLED).
Czytałem coś o podświetleniu/jasności (to chyba nie to samo?) - jak ustawić, czy można ustawić osobne ustawienia do jasnego pomieszczenia/ciemnego, czy TV posiada jakiś czujnik światła? Jestem w temacie OLED'ów zielony, a nie chce by te 9100 wydane było na marne... Już zapłacone, a TV będzie jutro... Zacząłem się obawiać, że wypalenie u mnie nastąpi szybko, bo potrafię grać na konsoli przez 5-6 godzin (ale to raczej 1-2 dni w tygodniu), codziennie wieczorem netflix (ok. 3 godziny), i codziennie około 2-3 godziny TVN24 (w weekendy może być dłużej). Co radzicie? Nie chciałbym też, aby ekran był ciemny, lubię jasne ekrany, wiadomo pójdę na jakiś kompromis.

Proszę o konkretną pomoc, nie wyśmiewanie mojego wymysłu kupienia OLED'a, przemyślałem to porządnie, ale dzisiaj trafiłem na to forum i po przeczytaniu, jak szybko pojawiają się jakieś plamy, przestraszyłem się...

Pozdrawiam!!!
Paweł

No i warto obejrzeć:

albo poczytać:

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystko jest ok? czy nie powinno być więcej kompensacji krótkich i długich ?

Tv jest od lipca 2018r

utt 1904
OffRS/JB  211/2

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mxmxm napisał:

Czy wszystko jest ok? czy nie powinno być więcej kompensacji krótkich i długich ?

Tv jest od lipca 2018r

utt 1904
OffRS/JB  211/2

To wszystko zależy od tego ile godzin dziennie nieprzerwanie pracuje tv jeśli wyłączał byś go po każdych 4 przepracowanych godzinach to powinno być około 475  wiadomo jednak, że nikt tak nie robi i jeśli np. tv pracuje ok 8 godz nieprzerwanie to tych kompensacji będzie o połowę mniej . Teoretycznie długich nie powinno być wcale ponieważ one automatycznie wykonują się dopiero po 2000 godz więc musiałeś je odpalic ręcznie .

Edytowane przez meksykanin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś szuka dobrego soundbara na hiszpańskim Amazonie jest super oferta. Świetny soundbar Yamahy za rewelacyjną cenę! :D

Właśnie zamówiłem i jak przyjdzie napiszę jak się sprawuje.

Pozdrawiam.

Yamaha.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, meksykanin napisał:

To wszystko zależy od tego ile godzin dziennie nieprzerwanie pracuje tv jeśli wyłączał byś go po każdych 4 przepracowanych godzinach to powinno być około 475  wiadomo jednak, że nikt tak nie robi i jeśli np. tv pracuje ok 8 godz nieprzerwanie to tych kompensacji będzie o połowę mniej . Teoretycznie długich nie powinno być wcale ponieważ one automatycznie wykonują się dopiero po 2000 godz więc musiałeś je odpalic ręcznie .

Czyli się nie przejmować w razie napraw serwis nie przyczepi się ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mój tv już stoi od dzisiaj w salonie, produkcja grudzień 2018 więc nówka ;) jakość obrazu... Co ja mam pisać, sami wiecie ;) Tv piękny. Poniżej zdjęcie 5%, dalem oczywiście podświetlenie do testu na 100. Co myślicie? Od razu mówię na żywo wgl nic nie widać, dla mnie prawie że jednolite.

IMG_20190119_164804.jpg

10 i 20%

IMG_20190119_164838.jpg

IMG_20190119_164916.jpg

Jeszcze jest folia na ekranie,.pewnie bez folii będzie lepiej..testowałem wszystkie kolory, nie widzę żadnych przebarwień nigdzie.

Odnośnie tv - ustawiłem podświetlenie na 35, dla mnie ok nawet w ciągu dnia, zobaczę jak będzie lato ;) czy 35 ustrzeże mnie przed wypaleniami? I czy jak będę chciał oglądać TVN24 i ustawie podświetlenie np na 10, to duzo zmniejszenie ryzyko? I jak długo wtedy mogę oglądać taki program?

Odnośnie filmów, Netflixa, YouTube itd ustawiać efekt HDR gdzie jest podwietlenie 100? A jak w przypadku konsoli PlayStation, co zaleciacie aby ekranu nie katować a efekty były ok?

I jeszcze pytanie: da się wyłączyć ekran całkiem jak np chce włączyć Spotify? Tam jest trochę elementów stałych a chciałbym włączyć muzę i żeby tak trochę leciała... 

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, robert6969 napisał:

Test 5% szarości powinieneś zrobić w całkowitej ciemności, najlepiej w trybie fabrycznym kino.

Ok, zrobione. Na żywo to ja widzę całkiem inaczej, jednolite wszystko.

IMG_20190119_171750.jpg

Edytowane przez Paweł Usinowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.01.2019 o 14:53, Paweł Usinowicz napisał:

Pozdrawiam!!!
Paweł

No ta plansza wygląda b. dobrze. Co do oświetlenia oled 35 - rzeczywiście forumowicze zgłaszali podobne wielkości, tak od 30 do 37 (szczegóły na str. 163 tego wątku. TVN24? Ja w ramach docierania matrycy odłączyłem się od programów kabaretowych typu TVN24, czy TVP Info, dobrze to robi mojemu OLED i mojej psychice :-).

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, robert6969 napisał:

No ta plansza wygląda b. dobrze. Co do oświetlenia oled 35 - rzeczywiście forumowicze zgłaszali podobne wielkości, tak od 30 do 37 (szczegóły na str. 163 tego wątku. TVN24? Ja w ramach docierania matrycy odłączyłem się od programów kabaretowych typu TVN24, czy TVP Info, dobrze to robi mojemu OLED i mojej psychice :-).

Dzieki bardzo za opinie, mam w takim razie szczęście. A ile dociera się matryca? Jakoś w tym czasie bardziej na nią uważać? I co w tym czasie z graniem na konsoli? I co, jak już matryca się dotrze? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy temat "żyje". Oled LG B7 B8 i C8. Tutaj jest temat B7. Nie mieszajcie wątków. Fajnie że kupiłeś tv i jesteś zadowolony. Ale zachowajmy porządek. Tam też Ci odpiszą.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak ktoś szuka dobrego soundbara na hiszpańskim Amazonie jest super oferta. Świetny soundbar Yamahy za rewelacyjną cenę!
Właśnie zamówiłem i jak przyjdzie napiszę jak się sprawuje.
Pozdrawiam.
Yamaha.thumb.jpg.a7876d5c19b99712e87796c4e251bab8.jpg
Bez subwoofer'a więc nawet gdyby dawali je za darmo to tylko zagra trochę lepiej niż to co daje TV... Ja polecam ATS-2070, do 2tys. ciężko o coś lepszego, chyba, że coś się zmieniło na rynku ;)

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bez subwoofer'a więc nawet gdyby dawali je za darmo to tylko zagra trochę lepiej niż to co daje TV... Ja polecam ATS-2070, do 2tys. ciężko o coś lepszego, chyba, że coś się zmieniło na rynku default_wink.png

To było bez suba? Nawet nie sprawdzałem. Nawet pożądny set 5.0 bez suba to słabo. A co dopiero soundbar. Bez jaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcialem zdac relacje po ok. 6 miesiacach hardkorowego uzywania B7d 55' jako monitora komputerowego oraz netflixowego. Tv srednio chodzil od 8 do 16 godz dziennie mysle ze ma przepracowane ok 1800h spokojnie. Podswietlenie oled od poczatku na 100 tak samo graniu w HDR, zadnych kompromisow wszystkie contrasty bajery na maxa jasnosci i barw dostosowane. W prawym gornym rogu pojawil sie nieregularny znaczek wypalenia procz tego pojawily mi sie poziome czarne pasy linie dosc przeswitujace nawet w trakcie normalnego uzytkowania w przeciwienstwie do tego lekkiego wypalenia. Zalaczam zdjecie czerwonej planszy. Zastanawiam sie czy te pasy podlegaja reklamacji. Co sadzicie o tym? Stosowalem wszystkie srodki ostroznosci swiadomy tej technologii i jej wad, chowajace sie paski menu czarne ciemne motywy brak zoltych czerwonych czy pomaranczowych a jednak nie da sie wypalen uniknac do konca czy jakis innych problemow z tym techem. Wciaz jednak do Lcd jest przepasc jakosciowa l. 

Tv udalo mi sie kupic za 4000 i ma jeszcze roczna gwarancje.

20190109_190435.jpg

Edytowane przez oledgamer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, STELVIO napisał:

To było bez suba?emoji848.png Nawet nie sprawdzałem. Nawet pożądny set 5.0 bez suba to słabo. A co dopiero soundbar. Bez jaj. emoji57.png

Gdybyście poczytali specyfikację to wiedzelibyscie, że subwofery są 2 wbudowane o mocy 60W. Ten sprzęt u nas kosztuje od 1500zl. No i Yamaha potrafi robić dobre audio. Wszelkie Soniaki i inne Samsungi czy LG-ki się przy nich chowają ;)

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdybyście poczytali specyfikację to wiedzelibyscie, że subwofery są 2 wbudowane o mocy 60W. Ten sprzęt u nas kosztuje od 1500zl. No i Yamaha potrafi robić dobre audio. Wszelkie Soniaki i inne Samsungi czy LG-ki się przy nich chowają

Ok. Wierzę.
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, oledgamer napisał:

Witam

Chcialem zdac relacje po ok. 6 miesiacach hardkorowego uzywania B7d 55' jako monitora komputerowego oraz netflixowego. Tv srednio chodzil od 8 do 16 godz dziennie mysle ze ma przepracowane ok 1800h spokojnie. Podswietlenie oled od poczatku na 100 tak samo graniu w HDR, zadnych kompromisow wszystkie contrasty bajery na maxa jasnosci i barw dostosowane.  Stosowalem wszystkie srodki ostroznosci swiadomy tej technologii i jej wad, chowajace sie paski menu czarne ciemne motywy brak zoltych czerwonych czy pomaranczowych a jednak nie da sie wypalen uniknac do konca czy jakis innych problemow z tym techem.

20190109_190435.jpg

Przeczysz sam sobie. Kolejny troll??

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.01.2019 o 10:56, mxmxm napisał:

Tv jest od lipca 2018r

utt 1904
OffRS/JB  211/2

Interesujące, co powiedziałby serwis. Z podanych danych wynika, że TV średnio dzień w dzień pracował nonstop przez 9 godzin bez kompensacji. Nie czytałem o czymś takim ale w sytuacji reklamacji mogą zarzucić znaczącą różnicę od standardowego odświeżania co 4h - TV na pewno był nowy jak go kupiłeś? A matryca bez zarzutu?

Edytowane przez robert6969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Pablo Dziekan napisał:

Przeczysz sam sobie. Kolejny troll??

Honest oled user jestem nie jakis czlonek sekty. Pisze jak jest to wspanialy tech, ale niedoskonaly i awaryjny w swojej naturze. Nie dziwie sie teraz ze samsung nie chce miec z tym nic wspolnego. Poza tym jak widac uzywam ten tv porzadnie i od dluzszego czasu wiec mam cos do powiedzenia ciekawego z praktyki

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, oledgamer napisał:

Honest oled user jestem nie jakis czlonek sekty. Pisze jak jest to wspanialy tech, ale niedoskonaly i awaryjny w swojej naturze. Nie dziwie sie teraz ze samsung nie chce miec z tym nic wspolnego. Poza tym jak widac uzywam ten tv porzadnie i od dluzszego czasu wiec mam cos do powiedzenia ciekawego z praktyki

Poważne firmy idą w OLED, szajsungi wymyślają nowe nazwy do starego szajsu, na które łapią się klienci niezorientowani w temacie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, robert6969 napisał:

Interesujące, co powiedziałby serwis. Z podanych danych wynika, że TV średnio dzień w dzień pracował nonstop przez 9 godzin bez kompensacji. Nie czytałem o czymś takim ale w sytuacji reklamacji mogą zarzucić znaczącą różnicę od standardowego odświeżania co 4h - TV na pewno był nowy jak go kupiłeś? A matryca bez zarzutu?

No bez jaj, kupując oleda nigdzie nie widziałem zapisu żeby p 4 h oglądania wyłączyć tv bo musi zrobić sobie kompensację, gdyż w innym przypadku stracę gwarancję. Dlaczego na stronach LG oprócz samych ochów i achów, idealnej czerni mega extra kontrastowi nie ma nic ,że z  oledem obchodzimy się jak z promem kosmicznym tzn oglądamy nie dłużej niż Xh bo wypalenia itp.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

No bez jaj, kupując oleda nigdzie nie widziałem zapisu żeby p 4 h oglądania wyłączyć tv bo musi zrobić sobie kompensację, gdyż w innym przypadku stracę gwarancję. Dlaczego na stronach LG oprócz samych ochów i achów, idealnej czerni mega extra kontrastowi nie ma nic ,że z  oledem obchodzimy się jak z promem kosmicznym tzn oglądamy nie dłużej niż Xh bo wypalenia itp.

Oczywiście masz rację co do bez sensu wyłączania TV żeby zrobić kompensację, ale nie to miałem na myśli - raczej zarzut serwisu, że TV musiał przez jakiś czas być pozbawiony kompensacji w ogóle (wyłączanie zasilania w marketach?), a następnie sprzedany. Reasumując - nie czytałem o reakcji serwisu w sytuacji takich wartości menu serwisowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, oledgamer napisał:

Jaka cena taka jakość.

Bawić to trzeba się UMIĆ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdybyście poczytali specyfikację to wiedzelibyscie, że subwofery są 2 wbudowane o mocy 60W. Ten sprzęt u nas kosztuje od 1500zl. No i Yamaha potrafi robić dobre audio. Wszelkie Soniaki i inne Samsungi czy LG-ki się przy nich chowają

Ja mam właśnie Yamahe, ale z external subwoofer, takie belki all-in-one do mnie nie przemawiają, sub to musi być skrzynia a nie jakaś tam kompaktowa popierdółka do powieszenia na ścianie ;) Anyway niech Ci się sprawuję, co kto lubi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi