Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 1.01.2019 o 19:06, all15 napisał:

witam

Proszę powiedzcie czy wg Was moj 65B7V ma bardzo dyzy efekt bandingu - najbardziej widoczna jest ta linia po prawej stronie(świecaca miedzy dwoma czarnymi paskami), która wyróżnia się na filmach(widać ją) w scenach gdzie odcień szarości spada do 5% ale i nawet 10-20%. Nie jest to może bardzo uciążliwe ale niestety widoczne. Pytanie czy to jest tez efekt bandingu? Wczoraj włączyłem 1H czyszczenie, jest trochę lepiej ale nie usunięte do końca.

TV działa już rok czasu. Na początku nie było tego a z tak widac, teraz jest gorzej.

Zdjęcia wykonane 2 rożnymi aparatami od huawei z lewej strony(1) i lg z prawej(2).

band 3_H.jpg

band_1.jpg

Cześć, Ja mam u siebie bardzo podobnie. TV kupiony w sierpniu. Tak, to jest vertical banding. Widziałem dużo gorsze. Swojego TV nie reklamowałem, ale LG się ponoć wpina na taki banding i nie chce wymieniać sprzętu. Nie robiłem czyszczenia manualnego. Ciężko o idealną matrycę B7... Z tego co widziałem na forach dużo ludzi ma VB na podobnym poziomie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,
może ktoś się natknął na taki problem i zna rozwiązanie, a mianowicie:
podczas oglądania filmów (mkv fullHD czy też 4K) z NAS film da się oglądać, zastopować, ale przesunąć/przewinąć już się nie da. Ani przez przyspieszone przewijanie, ani przez wskazanie miejsca na pasku postępu. Telewizor zwraca komunikat "funkcja czasowo/tymczasowo niedostępna". Państwo na infolinii LG rozkłada ręce, z czymś takim się nie spotkali.
Dodam, że przy odtwarzaniu z pendrive da się przesuwać/przewijać bez problemu.

Telewizor to 65B7V, NAS to myBook Live, spięte kablem sieciowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieudanybalet - dzieki za info ale jednak u mnie ta linia jest mocno odczuwalana i zglosilem reklamacje do LG. Osoba z Lg z ktora rozmawailem twierdziła ze na LG OLEDACH nie ma bandingu(WTF?), kazali mmi przesłac zdjecia. Teraz czekam na ich ocene.  

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NAS to myBook Live, spięte kablem sieciowym.

Jak odtwarzasz filmy z NAS? DLNA?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Piterbax napisał:

NAS to myBook Live, spięte kablem sieciowym.

Z tego co napisałeś wynika że odtwarzasz filmy z NASa przez protokół DLNA. Jeżeli nie da rady przewijać to jest to problem (częsty) wynikający z tego że serwer DLNA (Twój NAS) jest nie do końca kompatybilny z klientem DLNA (Twój telewizor). Technologia DLNA jest porypana. bo często są takie problemy. Na TV nic z tym nie zrobisz, dzwoń bardziej na support WD, bo to bardziej wina serwera DLNA. To po stronie serwera DLNA powinna być możliwość dostosowania 'profilu' dla konkretnego klienta jakim jest np telewizor LG. Na takich dużych klientach DLNA które można instalować np na kompie (najpopularniejszy i najbardziej wspierany to PS3 MediaServer) można (a nawet trzeba) posiadać odpowiednie pliki profili dla każdego urządzenia klienckiego. W takim profilu jest napisane jakie kodeki obsługuje dane urządzenie, jaką max jakość wideo i audio można mu przesłać, w jakim kontenerze się spodziewa wideo, w jakim audio itp. Dopiero taki komplet informacji pozwala serwerowi DLNA odpowiednio opakować treść i wysłać ją prawidłowo do urządzenia klienckiego, tak żeby to urządzenie to poprawnie wyświetliło. Jeżeli serwer nie ma profilu dla danego klienta, to używa profilu ogólnego, który lubi sprawiać problemy i praktycznie zawsze coś nie działa tak jak należy. 

Kiedyś nie miałem wyjścia i się bawiłem trochę tym DLNA, ale tak jak pisałem to jest porypana technologia i trzeba mieć sporą wiedzę żeby przygotować samemu profil który będzie działał z urządzeniem które posiadasz. Wątpię żebyś na myBook Live był w stanie wgrać taki profil, wątpię żeby na supporcie Ci coś pomogli. Najprościej po prostu porzucić tą przestarzałą technologię DLNA i przerzucić się na coś wygodniejszego i bezproblemowego - np Plex. Ale to już pewnie będzie Cię kosztowało jakieś dodatkowe pieniądze bo trzeba by kupić jakieś urządzenie, na którym możesz zainstalować serwer Plex (NAS z prawdziwego zdarzenia, komputer, od biedy może być NVidia Shield TV)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, all15 napisał:

Nieudanybalet - dzieki za info ale jednak u mnie ta linia jest mocno odczuwalana i zglosilem reklamacje do LG. Osoba z Lg z ktora rozmawailem twierdziła ze na LG OLEDACH nie ma bandingu(WTF?), kazali mmi przesłac zdjecia. Teraz czekam na ich ocene.  

Ok, daj znać jak poszło! Zgłaszałeś przez swoje konto na stronie LG? Czy telefonicznie? Jeżeli osoba, z którą rozmawiałeś tak twierdziła, to chyba ma kiepskie pojęcie o produktach LG :). Powodzenia! Jeśli Tobie się uda, to może ja też spróbuję. Z VB jest niestety tak, że dopóki nie wiesz, że to jest, to nie zwracasz uwagi i wszystko ok. Potem jak się dowiadujesz i sprawdzasz, że jest, to szukasz już na każdym contencie :). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, efel napisał:

Z tego co napisałeś...

Dzięki za wyczerpujące info. No tego się obawiałem, niestety. WD już nie aktualizuje tego dysku, szukając rozwiązania trafiłem właśnie na Plexa. I o ile funkcjonalność jest ok, to na razie zainstalowałem serwer na laptopie i potrafi czasem kilka razy się przytkać buforując dane. Pewnie pozostanie w końcu zakup porządnego Nasa.
Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zostal wymieniony panel na moim wypalonym oledzie.

Probowalem ustawien fabrycznych i tych ktorych byl kalibrowany poprzedni panel.

Ale przesuniecie barw wzgledem kalibracji jest ogromne.

Po za tym od swiat da sie sie robic remuxy Dolby Vision.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za wyczerpujące info. No tego się obawiałem, niestety. WD już nie aktualizuje tego dysku, szukając rozwiązania trafiłem właśnie na Plexa. I o ile funkcjonalność jest ok, to na razie zainstalowałem serwer na laptopie i potrafi czasem kilka razy się przytkać buforując dane. Pewnie pozostanie w końcu zakup porządnego Nasa.
Pozdrowienia
Nic nie da nowy NAS, mam qnapa i stawiając DLNA i tak w końcu któryś materiał będzie musiał być transkodowany... Odtwarzacz plex nie radzi sobie z każdym rodzajem x.265 i serwer próbuje transkodować... Także ja bym raczej zamiast NASa polecał nVidia Shield i odtwarzanie Kodi przez SMB/NFS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Poncjusz Pilat napisał:

Po za tym od swiat da sie sie robic remuxy Dolby Vision.

Co masz dokładnie na myśli? Jakie narzędzia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.01.2019 o 19:06, all15 napisał:

witam

Proszę powiedzcie czy wg Was moj 65B7V ma bardzo dyzy efekt bandingu - najbardziej widoczna jest ta linia po prawej stronie(świecaca miedzy dwoma czarnymi paskami), która wyróżnia się na filmach(widać ją) w scenach gdzie odcień szarości spada do 5% ale i nawet 10-20%. Nie jest to może bardzo uciążliwe ale niestety widoczne. Pytanie czy to jest tez efekt bandingu? Wczoraj włączyłem 1H czyszczenie, jest trochę lepiej ale nie usunięte do końca.

TV działa już rok czasu. Na początku nie było tego a z tak widac, teraz jest gorzej

Ty chyba dużego bandingu nie widziałeś.

Czy ktoś się spotkał z sytuacja ze na infolini/e-mail LG weryfikacja gwarancji odbyła się pozytywnie, natomiast technik odmówił naprawy panelu bo miał obiekcje co do ważności gwarancji?

20181130_184555.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Barnaba

"

It is official, we can now make Dolby Vision remux, not in MKV though, in MP4.
And it has been tested working on LG Oled TVs, Philips DV player and Vizio TVs
Here is the method shared in another forum:
*YOU NEED AN ISO OF THE MOVIE! You cannot do this with any pre-existing remuxes since they actually remove the Dolby Vision layer!
*Right now we are limited to only MP4 and AC3 audio. I am trying to figure out and hoping MakeMKV guys figure out a way to convert the MP4 into an MKV and still trigger dolbyvision

The steps are:

1. Make ISO of movie. I have only tested this with Black Panther since that's the only one I own. I will be buying Gladiator this weekend to test out though.

2. Use TS Muxer to open the ISO. Find the correct M2TS file and demux the following files:
    A. HEVC1 in 4K (Base layer)
    B. HEVC 2 in 1080p (this is the dolby vision enhancement layer)
    C. Audio track which you will have to convert to AC3. This is a hard line limitation- you need to use AC3!!!

3. Once you have HEVC1, HEVC2, and the Audio track. Run Dolby Vision MP4Muxer (https://github.com/DolbyLaboratories/dlb_mp4base/blob/master/bin/mp4muxer_64bits.exe)
    DolbyVision MP4 Muxer only works in Command Prompt so you have to navigate to the corresponding folders where the files are and type

mp4muxer --dv-profile 7 --input-file (baselayername.hevc1) --input-file (dvlayername.hevc2) --input-file (audio.ac3) --media-lang eng --output-file (nameofmovie).mp4

"

Sam testowalem na Mission Impossible Fallout na moim LG B7

Edytowane przez Poncjusz Pilat
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, JohnnyCash napisał:

Nic nie da nowy NAS, mam qnapa i stawiając DLNA i tak w końcu któryś materiał będzie musiał być transkodowany... Odtwarzacz plex nie radzi sobie z każdym rodzajem x.265 i serwer próbuje transkodować... Także ja bym raczej zamiast NASa polecał nVidia Shield i odtwarzanie Kodi przez SMB/NFS :)

Nie bardzo wiem o czym Ty piszesz ja mam PLEXA na SYNOLOGY DS710+ czyli starym jak świat i wszystko na moim B7 śmiga jak powinno w 4k i HDR .

Musiałem tylko wykupić ruski odtwarzacz XPLAY , kwestia paru euro.

Chyba czegoś nie wiem ale u mnie KODI nie odtwarza HDR'a.

Edytowane przez pamel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, JohnnyCash napisał:

Również mam qnapa i to nie najnowszego- TS253 PRO "w sieci", nie mam żadnych nawet najmniejszych problemów z filmami 4k,wszystko śmiga ,nic nie zacina ,nie buforuje . Na Qnapie postawiony serwer Twonky, na plexie zreszta też bez problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Poncjusz Pilat napisał:

@Barnaba

"

It is official, we can now make Dolby Vision remux, not in MKV though, in MP4.
And it has been tested working on LG Oled TVs, Philips DV player and Vizio TVs
Here is the method shared in another forum:
*YOU NEED AN ISO OF THE MOVIE! You cannot do this with any pre-existing remuxes since they actually remove the Dolby Vision layer!
*Right now we are limited to only MP4 and AC3 audio. I am trying to figure out and hoping MakeMKV guys figure out a way to convert the MP4 into an MKV and still trigger dolbyvision

The steps are:

1. Make ISO of movie. I have only tested this with Black Panther since that's the only one I own. I will be buying Gladiator this weekend to test out though.

2. Use TS Muxer to open the ISO. Find the correct M2TS file and demux the following files:
    A. HEVC1 in 4K (Base layer)
    B. HEVC 2 in 1080p (this is the dolby vision enhancement layer)
    C. Audio track which you will have to convert to AC3. This is a hard line limitation- you need to use AC3!!!

3. Once you have HEVC1, HEVC2, and the Audio track. Run Dolby Vision MP4Muxer (https://github.com/DolbyLaboratories/dlb_mp4base/blob/master/bin/mp4muxer_64bits.exe)
    DolbyVision MP4 Muxer only works in Command Prompt so you have to navigate to the corresponding folders where the files are and type

mp4muxer --dv-profile 7 --input-file (baselayername.hevc1) --input-file (dvlayername.hevc2) --input-file (audio.ac3) --media-lang eng --output-file (nameofmovie).mp4

"

Sam testowalem na Mission Impossible Fallout na moim LG B7

bardzo dziękuję za te informacje:)

na razie to "proteza" ale widać, że działają;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ksiadzDOBRODZIEJ napisał:

Również mam qnapa i to nie najnowszego- TS253 PRO "w sieci", nie mam żadnych nawet najmniejszych problemów z filmami 4k,wszystko śmiga ,nic nie zacina ,nie buforuje . Na Qnapie postawiony serwer Twonky, na plexie zreszta też bez problemów

O to to to, na moim MyBook Live mam właśnie Twonky i z plazmą Panasonica wszystko chodziło cacy, na ps4 nie ma problemu, na tablecie również. Tylko LG fochy stroi. Spróbuję z nowym NASem od WD. Jak nie pójdzie, to najwyżej PLEXa zainstaluje na nim i tyle. Miałem nadzieję, że chociaż LG udostępni Airplay2 na B7, ale z tego co na razie słychać to mają dostać tylko z rocznika 2019.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, nieudanybalet napisał:

Ok, daj znać jak poszło! Zgłaszałeś przez swoje konto na stronie LG? Czy telefonicznie? Jeżeli osoba, z którą rozmawiałeś tak twierdziła, to chyba ma kiepskie pojęcie o produktach LG :). Powodzenia! Jeśli Tobie się uda, to może ja też spróbuję. Z VB jest niestety tak, że dopóki nie wiesz, że to jest, to nie zwracasz uwagi i wszystko ok. Potem jak się dowiadujesz i sprawdzasz, że jest, to szukasz już na każdym contencie :). 

Zgłosiłem reklamacje telefonicznie, została zweryfikowana poprawnie i jutro przyjedzie serwisant aby wymienić matryce, wkleję zdjęcia po wymianie. Mam nadzieje, że trafie na dobry panel, jak nie to będę znowu reklamować aż do skutku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wlaczylem test pattern o 1 wyzej od calkowitego czarnego koloru i mam ogromny bleed bieli na pol ekranu po lewej stronie. 

Nie mam za bardzo jak zrobic zdjecia czy takie cos kwalifikuje sie pod gwarancje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie bardzo wiem o czym Ty piszesz ja mam PLEXA na SYNOLOGY DS710+ czyli starym jak świat i wszystko na moim B7 śmiga jak powinno w 4k i HDR .
Musiałem tylko wykupić ruski odtwarzacz XPLAY , kwestia paru euro.
Chyba czegoś nie wiem ale u mnie KODI nie odtwarza HDR'a.
Nie ma znaczenia jaki NAS :) Baby Driver u mnie po USB działa pięknie a Plex na qnapie transkodował materiał 4K bo odtwarzacz Plex nie był w stanie odtworzyć natywnego pliku... Nieważny NAS, ważny odtwarzacz :) Ten ruski xplay jest lepszy od odtwarzacza plex...

Tu jest wyjaśnione wszystko :)https://support.plex.tv/articles/203810286-what-media-formats-are-supported/8b53a86c188dac12edabc88585f26c1f.jpg

Transkodowanie w praktyce: na szybko postawiony Plex na laptopie i klient plex na LG B7 :) Materiał 4K HDR kodowany HEVC i klient plex na TV klęka, nie jest w stanie odtworzyć tego strumienia, więc serwer transkoduje w locie z formatu nierozpoznawalnego do obsługiwanego :) Tu nie ma znaczenia używany nas ale rodzaj kodeka użytego do kompresji :) Jak widać procesor idzie na 100% a materiał i tak buforuje, niestety to DLNA, działa dopóki kosa nie trafi na kamień ;) Oczywiście im silniejsza moc obliczeniowa serwera tym lepiej dla transkodera, być może na jakimś nowym i7 za parę kafli obraz by nie buforował, ale to stary i5 ;) Anyway żaden qnap nie jest w stanie transkodować płynnie w locie bez przycinki :(eb9e5ed314b835b3707aede214364a67.jpgb3d4103f69460c9a97f53b59a7e9e21b.jpgdffc18600e484d616e169d260f8caabb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jako serwer DLNA świetnie sprawdza się Kodi. Mam go odpalonego na starym kompie hp t610. Filmy 4k z HDR chodzą płynnie bez zacięcia. Brak problemów również z napisami. Tv podłączony do routera kablem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Piterbax napisał:

Pozdrowienia

Jeżeli Ci coś buforuje tzn że serwer Plex transkoduje film w locie a laptop nie wyrabia, bo ma za słaby procesor. Ewentualnie masz laptopa podłączonego po wifi i sieć po prostu chwilowe zadyszki łapie.

10 godzin temu, JohnnyCash napisał:

Transkodowanie w praktyce: na szybko postawiony Plex na laptopie i klient plex na LG B7 :) Materiał 4K HDR kodowany HEVC i klient plex na TV klęka, nie jest w stanie odtworzyć tego strumienia, więc serwer transkoduje w locie z formatu nierozpoznawalnego do obsługiwanego :) Tu nie ma znaczenia używany nas ale rodzaj kodeka użytego do kompresji :) Jak widać procesor idzie na 100% a materiał i tak buforuje, niestety to DLNA, działa dopóki kosa nie trafi na kamień ;) Oczywiście im silniejsza moc obliczeniowa serwera tym lepiej dla transkodera, być może na jakimś nowym i7 za parę kafli obraz by nie buforował, ale to stary i5 ;) Anyway żaden qnap nie jest w stanie transkodować płynnie w locie bez przycinki :(

Transkodowanie w praktyce pro: jeżeli masz za słabą maszynę na której jest serwer Plex (laptop, NAS) powinieneś unikać jak ognia transkodowania. Generalnie B7 jest w stanie łyknąć każdy nowszy format pliku i kodek (4K HEVC bez problemu). Najłatwiejszym testem czy TV jest w stanie odtworzyć dany plik jest zgranie go na dysk USB i próba odtworzenia tego filmu z dysku podłączonego po TV. W 99% przypadków nie powinno być najmniejszych problemów. Teraz dochodzę do sedna: Plex często transkoduje film, jeżeli wybierzemy nieodpowiedni format napisów. Nie pamiętam czy wbudowane napisy są problemem, czy te które Plex ściąga sobie sam, czy te które leżą w osobnym pliku obok filmu. Wyłączcie napisy przed startem odtwarzania i powinno wszystko pójść ok. A co jeśli ktoś chce obejrzeć z napisami? Tutaj przydaje się klient xplay na B7, bo jego wybieraczka napisów pokazuje które będą prowadzić do transkodowania filmu a które nie (czerwona literka T obok nazwy napisów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, all15 napisał:

Zgłosiłem reklamacje telefonicznie, została zweryfikowana poprawnie i jutro przyjedzie serwisant aby wymienić matryce, wkleję zdjęcia po wymianie. Mam nadzieje, że trafie na dobry panel, jak nie to będę znowu reklamować aż do skutku. 

Trzymam kciuki! Dawaj znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Jestem szczęśliwym posiadaczem modelu B7 od prawie 1,5 roku. Nasza współpraca przebiegała rewelacyjnie do niedawna. W ostatnim czasie (około miesiąca temu) zaobserwowałem na swoim panelu siatkę. Głównie jest ona widoczna na wyświetlanych kolorowych materiałach. Temat był zgłaszany na callcenter i tam dostałem radę, aby odpalić kanał sportowy i załączyć tryb obrazu „sport”. Niby miało to zniwelować problem, natomiast tak się nie stało. Dzisiaj wizyta serwisanta. Czy ktoś z Was miał kiedyś styczność z takim problem? Czym to może być spowodowane? Pozdrawiam 

88E827C2-02FA-46FD-BD82-BD8F14F6883F.jpeg

E92E57DD-945A-4923-9D6D-38F154154111.jpeg

Edytowane przez Adrian Pożarowszczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.01.2019 o 11:24, nieudanybalet napisał:

Trzymam kciuki! Dawaj znać.

Matryca wymieniona. "Przegrzałem" tv przez 3 dni po kilka godzin. Wygląda lepiej niż poprzedni, banding bardzo mało widoczny na żywo znacznie mniej niż na zdjeciu poniżej.

Jedynie nieco irytuje mnie bardzo cienki pasek po prawej stronie(zdjęcie nawet tego nie uchwyciło), widoczny tylko w scenach szarości  - 5-10%. Będę obserwował czy z czasem zmniejszy się efekt jego "widoczności" 

po kompresji.jpg

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi