Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

To odnośnie pilota?
Tak, niestety nie jestem w stanie w 100% sprawdzić w tej chwili bo nie mam dostępu do tego pilota.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, cureman napisał:

Witam czy to są identyczne modele,bo w Niemczech widzę LG 55B7D co oznacza ta końcówka D ?

D jak Deutschland wahrscheinlich ;) Mam model z końcówką D i nie różni się on niczym w porównaniu z polskim odpowiednikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, plast napisał:

Nie każę, tylko proszę i nie 0-255 tylko 16-235 - w tych zakresach na pewno jest tam to co trzeba :).

Co do 0-255 to masz tę drugą planszę (a przynajmniej w zakresie 1-15). U mnie na tej drugiej planszy, co właśnie przetestowałem, wygląda to tak:

PS4 full - LG low : nic nie widać w zakresie 1-15

PS4 limited - LG high : widać zakres 1-15, ale 1 jest szare, do niemal-czerni brakuje mu bardzo wiele, a tło planszy zamiast czarnego też jest szare,

PS4 limited + LG low _oraz_ PS4 full + LG high : widać poprawnie 1-15 i zasadniczo obraz jest dla mojego oka identyczny oraz poprawny (1 to prawie czerń)

Przyznaję Ci rację. Moje obserwacje są identyczne z Twoimi. Porobiłem testy na tych planszach testowych, wnioski są takie:

PC pełny zakres + LG poziom czerni niski - nic nie widać w zakresie 1-15 na planszy testowej nr 2. Film testowy nr 1 - tracimy po jednym sąsiadującym poziomie koło podziałki 16 i 235. Natomiast w grach i na zdjęciach obraz wydaje się dużo bardziej kontrastowy, nasycony i przyjemny dla oka. Nie wiem dlaczego tak jest, ale skoro tracimy detale to ten tryb odpada. Nie da się tego skompensować innymi ustawieniami jak gamma, dynamiczny kontrast itp. Być może @Maciej Koper jest nam w stanie wyjaśnić co tu się dzieje.

PC pełny zakres + LG poziom czerni wysoki - plansze testowe są ok

PC ograniczony zakres + LG poziom czerni niski - plansze testowe są ok

PC ograniczony zakres + LG poziom czerni wysoki - wszystko jest szare, nie ma prawdziwej czerni.

Wygląda więc na to że miałeś rację. Poziom czerni wysoki u LG odpowiada pełnemu zakresowi RGB 0-255. Poziom czerni niski to ograniczony zakres 16-235. LG mogłoby dopracować nazewnictwo tej opcji, bo jest myląca jak nie wiem co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełen zakres RGB to raczej potrzebny tylko przy PC.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel 

Dzięki za testy i potwierdzenie. Czyli przynajmniej w tym względzie mamy pewność.

2 hours ago, efel said:

PC pełny zakres + LG poziom czerni niski - nic nie widać w zakresie 1-15 na planszy testowej nr 2. Film testowy nr 1 - tracimy po jednym sąsiadującym poziomie koło podziałki 16 i 235. Natomiast w grach i na zdjęciach obraz wydaje się dużo bardziej kontrastowy, nasycony i przyjemny dla oka. Nie wiem dlaczego tak jest, ale skoro tracimy detale to ten tryb odpada. Nie da się tego skompensować innymi ustawieniami jak gamma, dynamiczny kontrast itp.

Dokładnie te same odczucia mam i nie dziwię ci się, że bez testów byłeś przekonany, że jest dobrze. 

Mam jeszcze takiego ciekawego linka: https://www.reddit.com/r/PS4/comments/367yrz/rbg_full_and_rbg_limited_dilemma_with_oled_tv/

W skrócie, człowiek ma ten sam / podobny problem i również wiązał go z rgb full / limited, ostatecznie jednak doszedł do dwóch wniosków:

1. Że gry niekoniecznie są stworzone do tego by widzieć absolutnie wszystkie poziomy czerni, i że spokojnie wystarczy jeśli będzie widać wyraźnie "czernie" od poziomu "3" na planszy testowej. To dyskusyjne, ale niech mu będzie.

2. Że jego problem sprowadzał się do tego, że używał chromy 4:2:2 zamiast 4:4:4. Po zmianie (poprzez otagowanie wejścia hdmi jako PC) pozbył się problemu nieostrego tekstu, kiepskiego AA, dziwnych refleksów, bandingu i połamanych czerni. 

Zacząłem się więc bawić chromą i mam dylemat - niezależnie od ustawień telewizora i źródła na planszy testowej http://i.rtings.com/images/test-materials/2017/chroma-444.png zawsze mam poprawnie wyświetlane dwie ostatnie linie. Czyli zarówno na PS4 przez USB, niezależnie od tego czy ustawię kolory na RGB czy YUV420, jest OK. Również gdy USB podepnę bezpośrednio do TV też jest OK. A także przez serwery DLNA zarówno z PC jak i z PS4. Chciałem zobaczyć efekt "zły" by mieć porównanie z dobrym, bo nie ma dobra bez zła ;), ale mi nie wychodzi. Co poustawiać, by zobaczyć złą chromę? Na logikę w PS4 ustawienie YUV420 powinno załatwić sprawę, ale tego nie robi... jak wygląda zły obraz powinno być widać np. tutaj: http://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling. Próbowałem tagować wejście gdzie mam podpiętą konsolę jako "konsola", "PC", "kino domowe", "dekoder"... bez żadnej różnicy dla chromy.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś zmierzyć jaka jest odległość od dolnych śrub VESA do krawędzi telewizora? :) Otwory z tego co pamiętam chyba nie są centralnie, tylko w dolnej części

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@plast

w bieżącym firmware wygląda na to że jest błąd z otagowanym wejściem jako PC. Pisałem o tym parę stron temu. Jeżeli zapodasz sygnał 10 bit na wejście PC (film w 4K lub gra z HDR) to występuje tragiczny banding. Wygląda na to że matryca w trybie PC pracuje w 8 bitach, więc sygnał o większej rozdzielczości powoduje taki problem. Nie wiem czy to występuje na PS4, bo ktoś pisał na avsforum, że nie występuje na jeżeli się użyje chromy 4:2:0. Na moim PC występuje zawsze, niezależnie od ustawień chromy niestety. Więc póki co dla mnie wejście PC z chromą 4:4:4 jest nieużywalne. 

Nieprawidłowa chroma powinna wyglądać tak:

https://hdtvpolska.com/wp-content/uploads/2017/07/Philips_PUS6412_16.jpg

Nie wiem, czy żeby uzyskać ten efekt nie musiałbyś być w trybie 4K i 60 Hz. Mogę to sprawdzić dzisiaj wieczorem, bo mam swojego HTPC w trybie 4K 60Hz i 4:2:0. Czyli powinienem mieć popsutą chromę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS4 z tego co wiem potrafi przełączyć się samo na niższą chromę jeśli dostaje sygnał HDR - pokazuje to np. gość na tym filmie, ma standardowo ustawione RGB, a mimo to po przejściu w HDR w grze zmienia mu się tryb na YUV420: https://www.youtube.com/watch?v=XuevwP2QhN4&t=

Natomiast u mnie, nawet jeśli wymuszę na konsoli YUV420, to odpalając planszę testową do chromy dalej mam OK niezależnie od otagowania wejścia, a przecież powinno być źle nawet w SDR. I tego nie rozumiem :). 

1 hour ago, dr.goo said:

Czy mógłby mi ktoś zmierzyć jaka jest odległość od dolnych śrub VESA do krawędzi telewizora? :) Otwory z tego co pamiętam chyba nie są centralnie, tylko w dolnej części

Do której krawędzi? Dolnej? No i pewnie będą inne odległości w zależności od rozmiaru TV ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, plast napisał:

Do której krawędzi? Dolnej? No i pewnie będą inne odległości w zależności od rozmiaru TV ;)

55", do dolnej. Muszę wymyślić na jakiej wysokości uchwyt na ścianie przymocować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, plast napisał:

PS4 z tego co wiem potrafi przełączyć się samo na niższą chromę jeśli dostaje sygnał HDR - pokazuje to np. gość na tym filmie, ma standardowo ustawione RGB, a mimo to po przejściu w HDR w grze zmienia mu się tryb na YUV420: https://www.youtube.com/watch?v=XuevwP2QhN4&t=

Natomiast u mnie, nawet jeśli wymuszę na konsoli YUV420, to odpalając planszę testową do chromy dalej mam OK niezależnie od otagowania wejścia, a przecież powinno być źle nawet w SDR. I tego nie rozumiem :).

Moim zdaniem po prostu nie uzyskałeś jeszcze poprawnej chromy i nie wiesz jak powinna wyglądać poprawna ;) Na pewno jednopikselowe prążki nie są idealnie ostre przy wymienionych przez Ciebie ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Maciej Koper

Czyli zasadniczo chodzi o to, że są jeszcze jakieś dowolne inne kombinacje wizualne jeśli chodzi o chromę, a niekoniecznie tylko te 3?

http://i.rtings.com/images/reviews/ju7100/ju7100-text-chroma-4k-60hz-pc-mode-large.jpg

http://i.rtings.com/images/reviews/ju7100/ju7100-text-chroma-4k-30hz-large.jpg

http://i.rtings.com/images/reviews/ju7100/ju7100-text-chroma-4k-60hz-large.jpg

Bo u mnie przy podanych ustawieniach zdecydowanie najbliżej obrazka nr 1, napisy w każdym razie są wyraźne, a poziomu nieidealności jednopikselowych prążków nie wiem jak zweryfikować :)

@dr.goo

Ok. 10 cm +/- 1 cm zależności od sposobu pomiaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy obrazek przedstawia poprawną chromę 4:4:4. Przecież to widać spokojnie gołym okiem. Wariantów jest wiele, chociażby z tego względu, że samych formatów chromy jest sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, dr.goo napisał:

55", do dolnej. Muszę wymyślić na jakiej wysokości uchwyt na ścianie przymocować.

Polecam taki, albo podobny uchwyt na sprężynie gazowej:

http://www.uchwytylcd.eu/p1510,f500-new-solidny-obrotowy-scienny-uchwyt-na-sprezynie-gazowej-do-telewizorow-lcd-led-50-60.html

można sobie regulować pozycję TV góra dół w zależności od potrzeb. Mam go i nie zamieniłbym na nic innego. Wygląda trochę kosmicznie i cena trochę wyższa niż najprostsze uchwyty, ale naprawdę super się sprawdza. Pasuje do B7 idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

Polecam taki, albo podobny uchwyt na sprężynie gazowej:

http://www.uchwytylcd.eu/p1510,f500-new-solidny-obrotowy-scienny-uchwyt-na-sprezynie-gazowej-do-telewizorow-lcd-led-50-60.html

można sobie regulować pozycję TV góra dół w zależności od potrzeb. Mam go i nie zamieniłbym na nic innego. Wygląda trochę kosmicznie i cena trochę wyższa niż najprostsze uchwyty, ale naprawdę super się sprawdza. Pasuje do B7 idealnie.

Uchwyt już mam. Kwestia ustalenia linii TV względem oglądającego, mebli i sprzętu. O ile w dotychczas posiadanych przeze mnie TV otwory były centralnie, tak tu chyba są przeniesione nieco niżej ze względu na konstrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, Maciej Koper said:

Pierwszy obrazek przedstawia poprawną chromę 4:4:4. Przecież to widać spokojnie gołym okiem. 

Czy mogę założyć, że jak wrzucam tego png na usb i podpinam bezpośrednio pod telewizor i wyświetlam wbudowanym narzędziem do przeglądania obrazów to widzę poprawną chromę 4:4:4? Czy jest to jeszcze od czegoś zależne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.10.2017 o 10:59, plast napisał:

@efel 

Dzięki za testy i potwierdzenie. Czyli przynajmniej w tym względzie mamy pewność.

Dokładnie te same odczucia mam i nie dziwię ci się, że bez testów byłeś przekonany, że jest dobrze. 

Mam jeszcze takiego ciekawego linka: https://www.reddit.com/r/PS4/comments/367yrz/rbg_full_and_rbg_limited_dilemma_with_oled_tv/

W skrócie, człowiek ma ten sam / podobny problem i również wiązał go z rgb full / limited, ostatecznie jednak doszedł do dwóch wniosków:

1. Że gry niekoniecznie są stworzone do tego by widzieć absolutnie wszystkie poziomy czerni, i że spokojnie wystarczy jeśli będzie widać wyraźnie "czernie" od poziomu "3" na planszy testowej. To dyskusyjne, ale niech mu będzie.

2. Że jego problem sprowadzał się do tego, że używał chromy 4:2:2 zamiast 4:4:4. Po zmianie (poprzez otagowanie wejścia hdmi jako PC) pozbył się problemu nieostrego tekstu, kiepskiego AA, dziwnych refleksów, bandingu i połamanych czerni. 

Zacząłem się więc bawić chromą i mam dylemat - niezależnie od ustawień telewizora i źródła na planszy testowej http://i.rtings.com/images/test-materials/2017/chroma-444.png zawsze mam poprawnie wyświetlane dwie ostatnie linie. Czyli zarówno na PS4 przez USB, niezależnie od tego czy ustawię kolory na RGB czy YUV420, jest OK. Również gdy USB podepnę bezpośrednio do TV też jest OK. A także przez serwery DLNA zarówno z PC jak i z PS4. Chciałem zobaczyć efekt "zły" by mieć porównanie z dobrym, bo nie ma dobra bez zła ;), ale mi nie wychodzi. Co poustawiać, by zobaczyć złą chromę? Na logikę w PS4 ustawienie YUV420 powinno załatwić sprawę, ale tego nie robi... jak wygląda zły obraz powinno być widać np. tutaj: http://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling. Próbowałem tagować wejście gdzie mam podpiętą konsolę jako "konsola", "PC", "kino domowe", "dekoder"... bez żadnej różnicy dla chromy.

Zrobiłem test w 4K@60Hz na ustawieniach 4:2:0. Bez problemu widać problem, czcionki z ostatnich linii są tak niewyraźne że nie widać co tam jest napisane. W ustawieniach 4:4:4 jest dużo lepiej, ale widać jeszcze jakieś artefakty (niektóre litery są jaśniejsze). Dopiero otagowanie wejścia jako PC i ustawienie 4:4:4 działa tak jak należy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zrobiłem jeszcze jeden test - wyłączyłem "hdmi deep colour", bo w instrukcji od LG znalazłem, że jak jest wył to obsługuje tylko 4:2:0, a przy wł wszystkie opcje włącznie z 4:4:4. Oczywiście dla 4K 50/60 Hz. Spowodowało to, że konsola sama przestawiła się w tryb pracy jak na obrazku:

ps4yuv.thumb.jpg.413d5d9de3d588ea2198ad5c626e4c7b.jpg

Kompletnie nic to jednak nie zmieniło jeśli chodzi o wyświetlanie planszy testowej dla chromy. Nadal pionowe prążki są pionowe i wyraźne, podobnie jak litery. Nie wiem co o tym myśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, u mnie "oświetlenie oled" jest "szare"  - jak je aktywować? Coś, gdzieś mam włączone co nie pozwala go uruchomić, ale co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Gelo5 napisał:

Panowie, u mnie "oświetlenie oled" jest "szare"  - jak je aktywować? Coś, gdzieś mam włączone co nie pozwala go uruchomić, ale co?

Wyłącz oszczędzanie energii, ochronę oczu itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.09.2017 o 17:59, Subman napisał:

No chyba teraz żartujesz :) O ile mogę zrozumieć, że ulepszacze słabych sygnałów w LG nie jest najsilniejszą stroną, to obraz z PCtów czy też konsol to inna kategoria. Obraz z Xboxa One S na 100% będzie lepszy na OLEDzie. Jedynie o czym musisz pamiętać to kwestia wypaleń - czyli HUDy przezroczyste/niekontrastowe, albo zmniejszasz mocno jasność OLED, albo zmieniasz często gry w które grasz.

Kupiłem Oleda LG B7 i nie mogę się z Tobą zgodzić, że na xone S jest lepiej niż na plazmie. Panasonic ST60 bije jednak tu LG na głowę, ze względu na natywną rozdzielczość 1080p (na LG skalowanie jest takie sobie) i znacznie mniej widoczny aliasing. Jeśli ktoś chce grać na oledzie, to jednak mocno zalecane jest PS4 Pro lub xone X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, gh0st666 napisał:

Kupiłem Oleda LG B7 i nie mogę się z Tobą zgodzić, że na xone S jest lepiej niż na plazmie. Panasonic ST60 bije jednak tu LG na głowę, ze względu na natywną rozdzielczość 1080p (na LG skalowanie jest takie sobie) i znacznie mniej widoczny aliasing. Jeśli ktoś chce grać na oledzie, to jednak mocno zalecane jest PS4 Pro lub xone X.

Patrzysz tylko na parametr skalowania a zapominasz o tym, że na OLEDzie masz lepszy input lag, kolorym kontrast, czerń i wyższą jasność. Dobrze pamiętam jak na wyglądała na Kuro czerń w dzień gdy grałem na konsoli - była szara... Poza tym pytanie czy wziąłeś poprawkę na to, że ta sama rozdzielczość na większym ekranie zawsze wygląda gorzej ? Co do PS4 Pro/xone X - zgoda - chcesz wykorzystać w 100% potencjał OLEDa, lepiej zupgrade'ować konsolę do takiej, która natywnie wspiera 4k. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego, że natywnie wspiera 4K, skoro gier pracujących w prawdziwym 4K praktycznie nie ma, wszystko checkboard lub jakieś "prawie 4K", chociaż w sumie lepiej tak niż wcale. Ale upscaling z FHD do 4K też nie jest taki zły, a jeśli odpowiednio ustawimy parametry obrazu to jest naprawdę dobrze. Paradoksalnie może pomóc lekkie podbicie ostrości w takich sytuacjach. Działa nawet w filmach (fhd i niżej, bo na uhd jest całkowicie zbędne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie z innej beczki, czy da się jakoś zmienić wielkość napisów w domyślnym odtwarzaczu wideo na WebOs? Są one gigantyczne i bardzo źle ogląda się film z czymś takim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minutes ago, gh0st666 said:

Pytanie z innej beczki, czy da się jakoś zmienić wielkość napisów w domyślnym odtwarzaczu wideo na WebOs? Są one gigantyczne i bardzo źle ogląda się film z czymś takim.

Klikasz 'dodatkowe opcje' w prawym dolnym rogu jak się menu pojawi, potem 'napisy' na środku i na górze masz opcje ich dotyczące, w tym wielkość. W zasadzie tylko 'bardzo mały' jest akceptowalne.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi