Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, syberka napisał:

SJ9 miałem pożyczony więc nie sprawdziłem. Teraz męczę się z podłączeniem do ampli. Wybieram w ampli sterowanie CEC na AUTO, w telewizorze uruchamiam SimpLink i  NIESTETY brak Atmos. Wg linku wyżej powinno takie podłączenie działać. Ma Ktoś jakieś doświadczenie z takim podłączeniem?

W ustawieniach Dzwiek , wyjscie dzwieku,, Hdmi Arc  ustawione musi byc na Auto. U mnie leci Atmos, Denon 2300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg tego podłączenia Raz mam ATMOS z dźwiękiem na ampli, raz pokazuje ATMOS bez dźwieku. Jutro zmienie kabel HDMI i zobaczę. Teraz sprawdzałem i przy tych samych ustawieniach wyświetla DD+ zamiast Atmos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, syberka napisał:

Wg tego podłączenia Raz mam ATMOS z dźwiękiem na ampli, raz pokazuje ATMOS bez dźwieku. Jutro zmienie kabel HDMI i zobaczę. Teraz sprawdzałem i przy tych samych ustawieniach wyświetla DD+ zamiast Atmos?

Ja mam zawsze Atmos , jezeli oczywiscie taka sciezka jest, tak to jest DD+, wiadomo ze mowimy o Netfix, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odbiegnę od tematu - nie wiedziałem do wczoraj, że Amazon posiada pozycje w Dolby Atmos i Vision (np Jack Ryan).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, leszekgd napisał:

Trochę odbiegnę od tematu - nie wiedziałem do wczoraj, że Amazon posiada pozycje w Dolby Atmos i Vision (np Jack Ryan).

Chyba HDR a nie DV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@konrado75 - większość tytułów 4k jest w "zwykłym" HDR i DD+. Jack Ryan jest w DV i DA. Nie wiem czy są jakieś inne pozycje w tych formatach. @meksykanin faktycznie na Prime nie ma zbyt dużo ciekawych pozycji. Odpaliłem tydzień próbny dla 3ego sezonu "Człowiek z wysokiego zamku". Pod względem technicznym prawie nie widać tam HDR. Co innego w "Jack Ryan" - obraz ostry jak żyleta i Dolby Vision daje radę. Polecam wszystkie sezony "Bosch" - moim zdaniem jeden z lepszych kryminalnych seriali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, leszekgd napisał:

@konrado75 - większość tytułów 4k jest w "zwykłym" HDR i DD+. Jack Ryan jest w DV i DA. Nie wiem czy są jakieś inne pozycje w tych formatach. @meksykanin faktycznie na Prime nie ma zbyt dużo ciekawych pozycji. Odpaliłem tydzień IMG_0809.thumb.JPG.d46713477b0451846e253d95addd12ec.JPGIMG_2277.thumb.JPG.aadbdf16f6af8f8fb9b3fc8fa3a29d71.JPGpróbny dla 3ego sezonu "Człowiek z wysokiego zamku". Pod względem technicznym prawie nie widać tam HDR. Co innego w "Jack Ryan" - obraz ostry jak żyleta i Dolby Vision daje radę. Polecam wszystkie sezony "Bosch" - moim zdaniem jeden z lepszych kryminalnych seriali.

Wlasnie sprawdzilem i raz mam HDR a raz DV, dziwna sprawa

Edit, juz wiem , niemiecka wersja ma HDR , angielska DV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam koledzy. Mam pytanie dla mnie nie do ogarnięcia na szybko. Jaki polecacie dysk zewnętrzny żeby używać do do tv. Ma obsługiwać 4K i HDR. Interesuje mnie 2T. Czy jest ważne czy ma być 2.5 cala czy 3.5 cala. Ma być szybki w odczycie i zapisie. shpath twój wybór już znam. Chyba że uważasz że teraz jest coś lepszego. Czekam na konkurencyjne propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, STELVIO napisał:

Witam koledzy. Mam pytanie dla mnie nie do ogarnięcia na szybko. Jaki polecacie dysk zewnętrzny żeby używać do do tv. Ma obsługiwać 4K i HDR. Interesuje mnie 2T. Czy jest ważne czy ma być 2.5 cala czy 3.5 cala. Ma być szybki w odczycie i zapisie. shpath twój wybór już znam. Chyba że uważasz że teraz jest coś lepszego. Czekam na konkurencyjne propozycje.

Ja myślę,  że nie ma co się zbytnio spuszczać czy szybki czy nie , mam do tv podpięty zwykły dysk 2.5 cala 5400rpm ,który wcześniej był w laptopie dokupiłem tylko obudowę. Mam na nim kilka pozycji w 4k hdr remuxy z BD i wszystko śmiga. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja myślę,  że nie ma co się zbytnio spuszczać czy szybki czy nie , mam do tv podpięty zwykły dysk 2.5 cala 5400rpm ,który wcześniej był w laptopie dokupiłem tylko obudowę. Mam na nim kilka pozycji w 4k hdr remuxy z BD i wszystko śmiga. 
A tak z ciekawości się zapytam. Ile czasu potrzeba na ściągnięcie takiego materiału 4K w HDR? Na taki dysk.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@STELVIO mój sprzęt już znasz. By szersze forum wiedziało, to ja żadnego cuda nie mam - to najtańszy Seagate Expansion 2TB za nieco ponad 3 stówki. I daje on radę nawet na materiale w 4K z HDR (plik ok. 90GB). Wszystko chodzi płynnie, bez żadnych czkawek. Co do pobierania z sieci to zależy od źródła no i Twojego łącza. Wiem, że masz bardzo dobre łącze, więc u Ciebie nie powinno być problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=163297]STELVIO[/mention] mój sprzęt już znasz. By szersze forum wiedziało, to ja żadnego cuda nie mam - to najtańszy Seagate Expansion 2TB za nieco ponad 3 stówki. I daje on radę nawet na materiale w 4K z HDR (plik ok. 90GB). Wszystko chodzi płynnie, bez żadnych czkawek. Co do pobierania z sieci to zależy od źródła no i Twojego łącza. Wiem, że masz bardzo dobre łącze, więc u Ciebie nie powinno być problemów.
A jednak mi nie idzie. Albo ja pi..da jestem.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, STELVIO napisał:

A jednak mi nie idzie. Albo ja pi..da jestem. emoji848.png

1l Jacka D. na stole i jadę do Trójmiasta wspomóc Cię :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1l Jacka D. na stole i jadę do Trójmiasta wspomóc Cię
Kolorowego 1l miałem o 21. Teraz to już prawie historia. Dzięki za duchowe wsparcie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, STELVIO napisał:

Kolorowego 1l miałem o 21. Teraz to już prawie historia. emoji16.png Dzięki za duchowe wsparcie. emoji106.png

To dlatego nic Ci teraz nie idzie :D W niedzielę (czyli już dziś) koło południa po talerzu rosołu zobaczysz, że pójdzie :)

Edytowane przez shpath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tego się trzymajmy. Bez dwóch zdań.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, warto dopłacić 300 zł do modelu B8 ?;) B7 obecnie można kupić w cenie 5600 + 200 zł zwrot i 200 na kartę.  B8to koszt 5900 + te same profity.

Jeztem prawie zdecydowany na Oleda 55” B7/B8 chociaż w mej głowie jest tez 65NU8082, większy ekran jednak led. 

Mój zakup głównie kieruje pod gry i nrtflixa .

pomocy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=163297]STELVIO[/mention] mój sprzęt już znasz. By szersze forum wiedziało, to ja żadnego cuda nie mam - to najtańszy Seagate Expansion 2TB za nieco ponad 3 stówki. I daje on radę nawet na materiale w 4K z HDR (plik ok. 90GB). Wszystko chodzi płynnie, bez żadnych czkawek. Co do pobierania z sieci to zależy od źródła no i Twojego łącza. Wiem, że masz bardzo dobre łącze, więc u Ciebie nie powinno być problemów.
Ja podobnie jak kolega używam Seagate Expansion Drive 3TB 3,5", podłączony pod USB 3.0, materiał w 4K nie ma prawa przyciąć...

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Witajcie, warto dopłacić 300 zł do modelu B8 ?;) B7 obecnie można kupić w cenie 5600 + 200 zł zwrot i 200 na kartę.  B8to koszt 5900 + te same profity.

Jeztem prawie zdecydowany na Oleda 55” B7/B8 chociaż w mej głowie jest tez 65NU8082, większy ekran jednak led. 

Mój zakup głównie kieruje pod gry i nrtflixa .

pomocy :)

Kto mi powie dlaczego B8 wystartował od początku z tak dobrą ceną? Z tego co pamiętam B7 był dużo droższy w tym samym czasie po premierze...

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info dla graczy pecetowych.

Ostatnio odkryłem co powoduje że HDR jest skopany w niektórych grach np Assasins Creed Origins i Odyssey. Problemem jest programik RTSS, czyli ustrojstwo które jest częścią MSI Afterburner. Nawet jeżeli aktualnie nie korzystamy z wyświetlania informacji, a program jest uruchomiony w zasobniku systemowym to kaszani HDRa. Wystarczy w tym programiku wskazać .exe z grą  w której mamy problem i dać Application detection level na 'none' i problem z głowy. 

Edytowane przez efel
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, efel napisał:

Info dla graczy pecetowych.

Ostatnio odkryłem co powoduje że HDR jest skopany w niektórych grach np Assasins Creed Origins i Odyssey. Problemem jest programik RTSS, czyli ustrojstwo które jest częścią MSI Afterburner. Nawet jeżeli aktualnie nie korzystamy z wyświetlania informacji, a program jest uruchomiony w zasobniku systemowym to kaszani HDRa. Wystarczy w tym programiku wskazać .exe z grą  w której mamy problem i dać Application detection level na 'none' i problem z głowy. 

O w mordę jeża a ja właśnie od zawsze używam tego programu i w  ACo mam skopany HDR , jak tylko wrócę z roboty to zaraz to obadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, lukasz19900.90 napisał:

apple tv 4k to dobry pomysl? do oleda , ma ktos ?

Według mnie bardzo dobry pomysł. Duży dostęp do filmów 4k i to w dodatku w jakości Dolby Vision na OLEDzie. Jakościowo jest lepiej niż na Netflixie, choć trochę gorzej niż na BD 4k HDR. Duża część filmów (najczęściej hity) jest dostępna z lektorem lub z polskimi napisami. Ostatnio obejrazałem Jurassic World: Upadłe królestwo w DV za 15 zł (wypożyczenie na 2 dni) - jakościowo naprawdę bardzo dobrze było.

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, lukasz19900.90 napisał:

apple tv 4k to dobry pomysl? do oleda , ma ktos ?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Mam i naprawde polecam, ogladam filmy z iTunes (dosc duzo mam kupione, czasami tez wypozyczam), HBO Go tez daje rade, fajnie ze Netflix tez ma Dolby Atmos, a jak ktos ma ekostytem Apple to juz calkiem fajna sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi