Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą, chmiel2k napisał:

Odpalić plansze? Jest taka możliwość w ustawieniach TV?

A co na moim miejscu wpisałbyś w szukajce?

Ja na Twoim miejscu ogladalbym po prostu filmy i to co tam lubisz. Jeśli nie masz możliwości zwrotu, to szukanie wad na planszach nie ma większego sensu. Znajdziesz jakieś przebarwienie czy coś i potem będziesz tego szukał na siłę w realnym kontencie. Z różnych niedoskonałości Oleda tylko piksele na stałe świecące i ekstremalny banding nadają się na ewentualną reklamację. Więc jeśli nic nie będzie Ci przeszkadzać podczas normalnego oglądania to nie ma sensu latać z planszami i szukać dziury w całym.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, chmiel2k napisał:

Chodziło mi o pobranie plansz testowych i przeniesienie ich na pendrive'a, którego następnie włożyłbyś do TV w sklepie. LG ma na tyle multimedialny system, że od razu wyłapie nową zawartość i umożliwi jej odtworzenie w domyślnej aplikacji.

Plansze testowe znajdziesz na tym forum, wpisz "plansze testowe hdtvpolska" w google. Będzie to przynajmniej kilkanaście folderów z różnymi, krótkimi filmikami. W aplikacji na TV będziesz miał ten sam widok folderów, więc zawczasu w domu polecam zapoznać się z ich zawartością. Potem odpalasz tylko filmiki przedstawiające na całym ekranie plansze w różnych kolorach, pauzujesz je i oceniasz jednorodność matrycy (filmy w niektórych folderach wyświetlają tylko niewielkie prostokąty, poszukaj takiego gdzie różnokolorowe plansze wyświetlane są na całym ekranie). Ja polecam przynajmniej kolor biały, zielony, niebieski, czerwony, szary, żółty.

18 minut temu, Damiano85 napisał:

Ja na Twoim miejscu ogladalbym po prostu filmy i to co tam lubisz. Jeśli nie masz możliwości zwrotu, to szukanie wad na planszach nie ma większego sensu. Znajdziesz jakieś przebarwienie czy coś i potem będziesz tego szukał na siłę w realnym kontencie.

Przecież kolega chce sprawdzić matrycę jeszcze przed zakupem w sklepie, więc o co Ci chodzi? Rozumiem, że wg. Ciebie lepiej jest kupić "kota w worku" i po np. drugim, trzecim, czwartym "normalnym" seansie filmowym (już w domu) wychwycić ewentualną wadę i męczyć się z nią przez kolejne lata?

Sam później napisałeś, że serwisy (i to zresztą nie wszystkie) uznają tylko ekstremalnie duże wady. W każdym innym przypadku odpowiadają, że "ten typ tak ma", a Ty użeraj się z bandingiem albo plamami/zafarbami.

Od siebie jeszcze dodam (do osoby która pytała), że martwe piksele to akurat najmniejsze zmartwienie i raczej odradzałbym ich szukanie w sklepie z odległości kilkudziesięciu cm. W domowych warunkach, z kilku metrów raczej się ich nie zauważy, dużo ważniejsze jest sprawdzenie matrycy pod kątem równomiernego wyświetlania kolorów. Osobiście wolałbym egzemplarz z nawet 5-10 martwymi pikselami, który wyświetlałby na całej powierzchni idealnie jednorodne kolory niż taki, który miałby wszystkie piksele sprawne, ale jednocześnie występowałyby w nim różne plamy i zafarby.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra,254strony tego tematu od 6tej rano przeczytane ?

Jutro w ME odbieram swojego  wymarzonego 65b7v

Udało mi się go kupic za 7999

Nie wiem skąd ta cena,bo w sklepie stacjonarnym jak i internetowym widnieje cena 8500 z hakiem,

ale w piątek wieczorem w sklepie internetowym był za 7999 więc zamówiłem

Teraz jest znowu za ponad 8,5

No i jutro zamiast cieszyć się z nowego nabytku przy pierwszym uruchomieniu,po przeczytaniu tego topicu będę miał w głowie

pasy,przebarwienia wypalenia etc etc?

Jednak chyba zaryzykuję i go odbiorę,bo mam możliwość zwrotu w razie czego

Życzcie powodzenia :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dobra,254strony tego tematu od 6tej rano przeczytane
Jutro w ME odbieram swojego  wymarzonego 65b7v
Udało mi się go kupic za 7999
Nie wiem skąd ta cena,bo w sklepie stacjonarnym jak i internetowym widnieje cena 8500 z hakiem,
ale w piątek wieczorem w sklepie internetowym był za 7999 więc zamówiłem
Teraz jest znowu za ponad 8,5
No i jutro zamiast cieszyć się z nowego nabytku przy pierwszym uruchomieniu,po przeczytaniu tego topicu będę miał w głowie
pasy,przebarwienia wypalenia etc etc
Jednak chyba zaryzykuję i go odbiorę,bo mam możliwość zwrotu w razie czego
Życzcie powodzenia

Módlmy się

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam wszystkim właściciela OLEDow Sicario 2. Rewelacyjny film i świetne zdjęcia. Dużo kontrastu, oled tutaj pokazuje pokazuje prawdziwą klasę.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam wszystkim właściciela OLEDow Sicario 2. Rewelacyjny film i świetne zdjęcia. Dużo kontrastu, oled tutaj pokazuje pokazuje prawdziwą klasę.

Ale co? Blu Ray? Czy coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, chmiel2k napisał:

Nie w ustawieniach. Musiałbyś sobie takie plansze ściągnąć na pendrive albo uruchomić link z youtube, który Ci przesłałem.

13 godzin temu, Damiano85 napisał:

Ja na Twoim miejscu ogladalbym po prostu filmy i to co tam lubisz. Jeśli nie masz możliwości zwrotu, to szukanie wad na planszach nie ma większego sensu.

Nie zgodzę się. Kolega odbiera tv ze sklepu stacjonarnego i powinien sprawdzić, co mu dają. Może być przecież bardzo źle (zdarzało się już). Jak będzie miał żółtą plamę to nie odbierze.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, fuze napisał:

Masz częściowo opuszczone/zasłonięte rolety, w środku dnia w zwykle jasnym salonie panuje praktycznie półmrok (wszystko zacienione i zasłonięte - wystarczy zobaczyć jak ciemna jest ściana przy której stoi TV).

Cieszę się ze wiesz lepiej jak wygląda mój salon i jaki mam kolor ściany :). I tym sposobem dalsza dyskusja z Tobą i czytanie reszty twojego posta straciło sens.

• Plusik 1
  • Lubię 3
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, kislawa napisał:

Cieszę się ze wiesz lepiej jak wygląda mój salon i jaki mam kolor ściany :). I tym sposobem dalsza dyskusja z Tobą i czytanie reszty twojego posta straciło sens.

Haha szkoda, że nie doczytałeś do końca wiedział byś wtedy , iż ekspert od fotografii internetowej po dogłębnych oględzinach stwierdził,  że kolor różowy na dole twojego ekranu wpada w pomarańczowy ??. Ciesz się , że jeszcze ci jakiś wypaleń nie wynalazł. ?

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fio2 napisał:

Nie w ustawieniach. Musiałbyś sobie takie plansze ściągnąć na pendrive albo uruchomić link z youtube, który Ci przesłałem.

Nie zgodzę się. Kolega odbiera tv ze sklepu stacjonarnego i powinien sprawdzić, co mu dają. Może być przecież bardzo źle (zdarzało się już). Jak będzie miał żółtą plamę to nie odbierze.

Jeśli będzie możliwość sprawdzić na miejscu to tak, jak najbardziej masz rację. 

44 minuty temu, meksykanin napisał:

Haha szkoda, że nie doczytałeś do końca wiedział byś wtedy , iż ekspert od fotografii internetowej po dogłębnych oględzinach stwierdził,  że kolor różowy na dole twojego ekranu wpada w pomarańczowy ??. Ciesz się , że jeszcze ci jakiś wypaleń nie wynalazł. ?

Kolega fuze chce chyba łowcą Oledów zostać. Będzie brał käse za szukanie - jego zdaniem - idealnych egzemplarzy. Oczywiście klient się pewnie nie doczeka zakupu bo dostanie odpowiedź że każdy Oled do kitu i on nic na to nie poradzi. "Kup se Pan LCD albo projektor, a tu rachuneczek za usługę. Że co, że drogo? A co Pan myślisz że zostanie ekspertem od Oledów to takie proste jest??? Wymagało spędzenia setek godzin na forum i napisania kilku prac badawczych" ;)

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie miałem okazji sprawdzić TV, bo okazało się, że wszystkie egzemplarze są z ekspozycji. Więc nawet ich nie otwierałem, wystarczyło, że widziałem jak oklejone są kartony. Chyba w końcu kupię B8.

Ciekawe jak jest w innych miastach, ale w Warszawie tylko ekspozycja. Mowa o 65B7 oczywiście.

12 minut temu, chmiel2k napisał:

Niestety nie miałem okazji sprawdzić TV, bo okazało się, że wszystkie egzemplarze są z ekspozycji. Więc nawet ich nie otwierałem, wystarczyło, że widziałem jak oklejone są kartony. Chyba w końcu kupię B8.

Ciekawe jak jest w innych miastach, ale w Warszawie tylko ekspozycja. Mowa o 65B7 i sieci Euro oczywiście.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chmiel2k

B7 zostały na rynku same sztuki z jakąś historią. A to poekspozycja, a to ze zwrotów. Nowego raczej nikt nie znajdzie. Jeżeli chcesz oszczędzić trochę kasy i chcesz kupić B8 a masz czas to wstrzymaj się jeszcze miesiąc, dwa. Zaczął się spadek cen tej serii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Szukam dobrego uchwytu do b7 65 cali, uchylno-obrotowego. Możecie coś polecić, albo miejsce w Warszawie warte polecenia, które ma uchwyty i usługę montażu?

Ktoś polecił mi coś takiego:

http://www.uchwytyekranyprojektory.pl/uchwyt-uchylno-obrotowy-na-ramieniu-max-75xquotx-max-60-kg-vm-l400-pro-p-26280.html 

P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.09.2018 o 17:57, kislawa napisał:

Jakby ktoś się zasnanawial czy oled nadaje się do jasnego pokoju to mam dwie konkluzje. Po pierwsze nie jest za ciemny a po drugie refleksy są fatalne.

Podswietlene jest ustawione na 30 i mimo słońca prosto w matryce, da się oglądać. 

933337D4-B23C-4862-8A0E-1F71B85ED208.jpeg

Kolego! Nie pozwól aby promienie słoneczne waliły Ci bezpośrednio na ekran. W styczniu opisywałem problem, który u mnie się pojawił. Otóż na matrycy pojawiły się ciemne pasy (wyglądające niczym wypalenia), które okazały się być światłem przebijającym przez żaluzję (w czasie gdy byłem w pracy). Da się to co prawda potem usunąc poprzez wymuszone czyszczenie matrycy ale po co Ci ten stres? Szkoda matrycy. Na youtube identyczny problem udokumentował pewien chłopak z zachodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Maniaczek napisał:

Kolego! Nie pozwól aby promienie słoneczne waliły Ci bezpośrednio na ekran. W styczniu opisywałem problem, który u mnie się pojawił. Otóż na matrycy pojawiły się ciemne pasy (wyglądające niczym wypalenia), które okazały się być światłem przebijającym przez żaluzję (w czasie gdy byłem w pracy). Da się to co prawda potem usunąc poprzez wymuszone czyszczenie matrycy ale po co Ci ten stres? Szkoda matrycy. Na youtube identyczny problem udokumentował pewien chłopak z zachodu.

miałem dokładnie to samo. Pojawił się pasek jakby banding i potem zobaczyłem że na to miejsce matrycy pada światło przez żaluzje. Jeśli coś się jednak na matrycy pojawi ro odświeżanie pixeli usunie wszelkie paski. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.09.2018 o 20:49, STELVIO napisał:

Módlmy się

emoji41.png

Modlitwa nie pomogła

Telewizor wyglądał na fabrycznie zapakowany,ale miał żółte zabarwy w lewym dolnym rogu,widoczne to było gołym okiem,więc nie było sensu brać do domu aby testować na planszach i za parę dni odwozić

Jakbym nie czytał tego wątku,pewnie bym tego w sklepie nie zauważył

Szkoda,bo napaliłem się na ten telewizorek

Póki co wziąłem LCDeka i czekam na lepsze czasy

Edytowane przez dekoder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to szkoda. Gdybyś trafił lepszy egzemplarz byłbyś wniebowzięty.

No to szkoda. Gdybyś trafił lepszy egzemplarz byłbyś wniebowzięty.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pytanie do osób które korzystają z modułu ci+ od nc+. Czy będę mógł nagrywac programy w trybie standby gdy mnie nie ma w domu tak jak mogę to robić obecnie na premiumboxie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś podłączonego OLEDa do PC i udało mu się uzyskać 4k 60Hz HDR? U mnie nie chce to za cholerę działać albo 4k 60Hz albo 4k 30Hz HDR. Podłączam to kablem 10m ale próbowałem na kablu 5m i jest to samo. (na tym 5m kiedyś bez problemu podłączałem Samsunga KS7000 i uzyskiwałem HDR przy 4k 60Hz). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.09.2018 o 17:57, kislawa napisał:

Jakby ktoś się zasnanawial czy oled nadaje się do jasnego pokoju to mam dwie konkluzje. Po pierwsze nie jest za ciemny a po drugie refleksy są fatalne.

Podswietlene jest ustawione na 30 i mimo słońca prosto w matryce, da się oglądać. 

933337D4-B23C-4862-8A0E-1F71B85ED208.jpeg

Jeśli według ciebie da się to oglądać... to ci współczuję. Żaden telewizor nie nadaje się do oglądania jak wali słońce bezpośrednio na ekran. Nie zawsze da się ustawić dobrze telewizor, żeby słońce nie padało bezpośrednio na matrycę. Poza tym trochę zły przykład podajesz. Jasne pomieszczenie nie zawsze oznacza, że światło pada bezpośrednio na ekran ale zawsze oznacza, że przyjemność oglądania pozostawi wiele do życzenia. Podsumowując tak jak napisałeś " da się" ale nie ma to najmniejszego sensu... W przypadku takiego ustawienia TV po prostu OLED ci się marnuje....

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, gret2013 napisał:

Ma ktoś podłączonego OLEDa do PC i udało mu się uzyskać 4k 60Hz HDR? U mnie nie chce to za cholerę działać albo 4k 60Hz albo 4k 30Hz HDR. Podłączam to kablem 10m ale próbowałem na kablu 5m i jest to samo. (na tym 5m kiedyś bez problemu podłączałem Samsunga KS7000 i uzyskiwałem HDR przy 4k 60Hz). 

Ja mam, generalnie HDR na PC to zło, strasznie zabugowany Windows 10 jest i sterowniki nVidia. Ale filmy HDR działają, gry w większości też (są problemy z pojedynczymi tytułami). Kabel 5m do do 4K i HDR jest moim zdaniem za długi. Ja miałem kabel 3m - nie było problemów. Kupiłem sobie adapter PulseEight CEC i kabelek 0.5m do tego, co łącznie dawało 3.5m kabla dwa gniazda HDMI po drodze i niestety zonk. Obraz mi często znikał, albo pojawiały się kolorowe kropki w trybie 4K@60 Hz. Dopiero wymiana kabla na 1.8 m całkowicie rozwiązała problem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na 100% wina kabla HDMI.

Ja mam, generalnie HDR na PC to zło, strasznie zabugowany Windows 10 jest i sterowniki nVidia. Ale filmy HDR działają, gry w większości też (są problemy z pojedynczymi tytułami). Kabel 5m do do 4K i HDR jest moim zdaniem za długi. Ja miałem kabel 3m - nie było problemów. Kupiłem sobie adapter PulseEight CEC i kabelek 0.5m do tego, co łącznie dawało 3.5m kabla dwa gniazda HDMI po drodze i niestety zonk. Obraz mi często znikał, albo pojawiały się kolorowe kropki w trybie 4K@60 Hz. Dopiero wymiana kabla na 1.8 m całkowicie rozwiązała problem. 
Kabel musi być dobrej jakości. Ja mam 7,5 m I nie mam problemów z HDR. Nie licząc problemów z Windowsa 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, kKadajo napisał:

Na 100% wina kabla HDMI.

Tylko że na tym 5metrowym kiedyś było ok. :/ Teraz jest kaszana. Nie wiem może coś Nvidia namieszała w sterownikach. 

Przy 4k 60Hz nie mogę ustawić nic więcej jak 4.2.0 8bit. W innych ustawieniach mam czarny ekran i nie wykrywa mi TV. 

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 10 masz w najnowszej wersji ? I czy sterowniki Nv tez najnowsze. Jeśli wcześniej na tym samym kablu działało to coś musi być nie tak z oprogramowaniem. Stawiam na Windowsa 10.

Edytowane przez kKadajo
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszystko najnowsze. "Kiedyś" to było na premierę ME Andromeda i całkiem innym sprzęcie ale jednak działało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi