Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądam to zdjęcie na telefonie z AMOLEDEM i po daniu jasności na maks faktycznie ta plama ma kształt loga Netflix.

• Plusik 2
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, klaus71 napisał:

jest proste rozwiązanie - wskakuj w samolot i leć na targi sprawdzić

28 minut temu, fuze napisał:

Otwarte pozostaje jedynie pytanie, co to jest? Powidok? Wypalenie? Refleks? Kompresja YT? Algorytm ściemniania? Dla mnie, z pozycji widza, byłoby to jednak kompletnie nieistotne. Liczy się fakt, że w obu narożnikach oglądam ciemne plamy i nijak się to ma do reklamowanej, podobno idealnej równomierności ekranu oraz świetnego odwzorowania kolorów - bo przecież szare jest czarne.

Chcesz? Leć... Mnie przyczyna powstania tego defektu nie interesuje. Dla mnie istotne jest, że plamy są, widać je z łatwością na normalnym materiale, nie znikają po kilkunastu sekundach (być może znacznie dłużej) a nawet po wyświetleniu kilku innych, mocno kontrastowych scen (kolor czerwony, biały, kompletnie czarny, itp. itd.).

17 minut temu, Mierzwiak napisał:

Oglądam to zdjęcie na telefonie z AMOLEDEM i po daniu jasności na maks faktycznie ta plama ma kształt loga Netflix.

Niestety...

Z moich krótkich testów B7v wynika, że system wygaszania tak nie działa. Tu odcięcie jest zbyt wyraźne i zbyt dokładnie odrysowane.

Albo to długo utrzymujący się powidok (który podobno powinien zniknąć po sekundzie), albo wypalenie, albo Toshiba zaimplementowała system, który wygasza statyczne obrazy niemal co do piksela (szkoda tylko, że tak agresywnie i na tak długo). Innego wytłumaczenia nie widzę, skoro refleksy otoczenia odrzuciliśmy...

Edytowane przez fuze
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze Jeśli telewizor działa non stop bez kompensacji automatycznej przez kilkanaście godzin na zapętlonym obrazie to nie zdziwiłbym się, że taki powidok powstał. Nie ma co wieszać psów - nie wiesz jak działał TV - targi to nie są naturalne warunki pracy. Może się okazać że po wyłączeniu i kompensacji automatycznej problem zniknie..

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy jak wygląda sprawa oglądania filmów z czarnymi paskami u góry i u dołu, czy one mogą także wypalić tv? Czy trzeba to jakoś skalować itp itd. Jest to mój pierwszy oled i zastanawia mnie ta kwestia. 2 pytanie to czym czyścicie matryce, jakim płynem?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yagis: Może zniknie, może nie zniknie. Może za jakiś czas pojawi się nowy, może się nie pokaże. Może matryca wytrzyma 5-10 lat, może nie wytrzyma. Sporo tych niewiadomych... O np. bandingu, który raz jest, a raz go nie ma (co przyznają nawet najbardziej zagorzali OLEDofani) nawet nie wspominam (bo rozmawiamy teraz o wypaleniach).

Edit: Weź też pod uwagę, że TV nie jest jakoś strasznie katowany statycznymi elementami. To nie ogromny, żółty pasek TVN24, który wyświetla się non stop. Na materiale promocyjnym Netflixa (zakładając, że tylko on był puszczony) napisy/loga co jakiś czas znikają i są zastępowane innymi grafikami. Dodatkowo nie są one jakoś strasznie duże ani kontrastowe. Sam napis z lewego dolnego rogu też co chwilę jest inny (zmienia się tytuł serialu). 

W przypadku tak drogiej technologii (topowe modele kosztują grubo ponad 15 tysięcy) potencjalne ryzyko jest po prostu zbyt duże. Moim zdaniem, jeśli ktoś już koniecznie musi kupić OLEDa (bo nie przeszkadzają mu pozostałe wady tej technologii) a nie śpi na kasie, to powinien wybrać jakiś najtańszy model z odgórnym założeniem, że ma bezproblemowo pochodzić tylko 2-3 lata. Lepiej się miło zaskoczyć, niż niemiło rozczarować...

19 minut temu, pafnucy7 napisał:

Koledzy jak wygląda sprawa oglądania filmów z czarnymi paskami u góry i u dołu, czy one mogą także wypalić tv?

Są różne opinie. Jedni powiedzą Ci, że czarne pasy nie mają prawa się wypalić, bo piksele są wtedy wyłączone. Inni z kolei twierdzą, że mogą (są używane z inną intensywnością od pozostałych pikseli, ich zużycie jest inne, więc po jakimś czasie różnica w odzieniu może być zauważalna). Kilkanaście stron wcześniej (jeśli nie pomyliłem tematu) ktoś wrzucał zdjęcie z powidokami/wypaleniami od czarnych pasów. Nie wiem jak sprawa się zakończyła, ale chyba zniknęły po 2 automatycznych kompensacjach (utrzymywały się po wyłączeniu TV bez kompensacji).

Swego czasu miałem telefon Samsung Galaxy Nexus (z ekranem AMOLED). Nie miał on fizycznych przycisków, tylko czarny pasek z ikonami na dole ekranu, który po 2-3 latach mocno się wypalił.

Ja bym unikał maratonów 2-3 filmów z pasami oglądanych jeden po drugim.

Matrycę możesz czyścić delikatnie zwilżoną ścierką. Powinno być o tym wspomniane w instrukcji.

Edytowane przez fuze
  • Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, pafnucy7 napisał:

Koledzy jak wygląda sprawa oglądania filmów z czarnymi paskami u góry i u dołu, czy one mogą także wypalić tv? Czy trzeba to jakoś skalować itp itd. Jest to mój pierwszy oled i zastanawia mnie ta kwestia. 2 pytanie to czym czyścicie matryce, jakim płynem?

Pozdrawiam

Nic nie trzeba. możesz na luzie oglądać. 

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może po prostu na targach jak to na targach - tv się odcina na noc z prądu i nie robi się normalna kompensacji - bo kazdy ma to w tytce

ale szukaj dalej - najwazniejsze że szukasz - lecieć ci się nie chce bo jescze by się okazało że to refleks i zrobiłbyś z siebie pośmiewisko

naprawdę szukanie wypaleń na filmiku to niezła schiza 

• Lubię 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pafnucy7Tylko pamiętaj, że TV to nie okno w kuchni - nie używaj byle jakiego płynu do szyb tylko najlepiej kup jakiś odpowiedni środek i najważniejsze nie spryskuj bezpośrednio  ekranu tylko na jakąś szmatkę z delikatnego materiału. Widziałem kumpla który mył swój TV jak okno. Nie wiem czy udało mu się do tej pory doczyścić smugi które się pojawiły.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, klaus71 napisał:

a może po prostu na targach jak to na targach - tv się odcina na noc z prądu i nie robi się normalna kompensacji - bo kazdy ma to w tytce

Nawet jeśli, to jakie to ma znaczenie? Wypalone elementy nie są ani specjalnie kontrastowe, ani idealnie statyczne. W takich warunkach automatyczna kompensacja nie powinna być w ogóle potrzebna. Pomijam już fakt pojawienia się wypaleń po tak krótkim czasie. To model premierowy, nie był chyba pokazywany na żadnych wcześniejszych targach, więc szanse na to, że ten konkretny egzemplarz ma przechodzone kilkanaście tysięcy godzin z tą konkretną animacją Netflixa są bliskie zeru.

Ale Wy dalej sobie tłumaczcie, że Toshiba na pewno tygodniami katowała daną sztukę, żeby następnie wystawić ją na premierowych targach i widocznymi wypaleniami zrobić sobie antyreklamę.

2 minuty temu, klaus71 napisał:

naprawdę szukanie wypaleń na filmiku to niezła schiza 

Ja te plamy/wypalenia zobaczyłem od razu, nawet ich nie szukałem. Jeśli Ty musiałeś się specjalnie wpatrywać, by je dostrzec to tak jak innemu koledze - zalecam wizytę u okulisty albo wymianę monitora na lepszy.

@pafnucy7: Moim zdaniem najlepiej używać zwykłej wody, żadnej chemii.

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Damiano85 napisał:

Nic nie trzeba. możesz na luzie oglądać. 

Widzę że smutni panowie z jakiegoś powodu punktują mój wpis smutnymi buźkami, więc może Ci teoretycy dodadzą coś od siebie, opierając się na swoim ogromnym doświadczeniu z użytkowania Oledów...

Dodam że u mnie około 70% czasu lecą filmy z pasami. Telewizor ma już ponad rok i nie ma z nim najmniejszych problemów. Do czyszczenia używam dwóch ściereczek z mikrofibry. Jedna lekko zwilzona wodą i druga sucha do przetarcia smug. Oczywiście lepiej czyścić ekran delikatnie. 

Edytowane przez Damiano85
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, yagis napisał:

@fuze Jeśli telewizor działa non stop bez kompensacji automatycznej przez kilkanaście godzin na zapętlonym obrazie to nie zdziwiłbym się, że taki powidok powstał. Nie ma co wieszać psów - nie wiesz jak działał TV - targi to nie są naturalne warunki pracy. Może się okazać że po wyłączeniu i kompensacji automatycznej problem zniknie..

Bingo - i to jest prawidłowa odpowiedź. Nie wiem, co tu teraz pisze fuze, bo dodałem go do ignorowanych. Ale zapewne znalazł kolejny niby rzekomy "dowód" na wypalanie się OLEDów. Na ciemno szarych planszach można zaobserwować powidok. Jak są wypalenia to one są widoczne na kolorowych, jasnych planszach (najbardziej na czerwonej), które już nie znikają. Ten OLED na targach nie był pewnie w ogóle wyłączany na noc (albo odcinali w ogóle zasilanie, co byłoby zupełnym disasterem), a jeśli nawet był prawidłowo wyłączany, to w dzień leci pewnie zapętlony materiał. Wystarczy zacząć oglądać inne materiały, wyłączyć OLEDa aby wykonał krótką kompensację albo ewentualnie długą aby pozbyć się tego powidoku.

45 minut temu, pafnucy7 napisał:

Nie musisz się absolutnie obawiać wypaleń od czarnych pasów. Fuze chciał jakiś czas temu udowonić, że OLEDy się wypalają od czarnych pasów i nawet miał podać tu dowód bo rzekomo komuś tu na forum niby się "wypalił" OLED od czarnych pasów. Oczywiście go nie podał, bo nikomu się nie wypalił żaden OLED od czarnych pasów. Odpisała mu ta osoba, której niby rzekomo wypalił się OLED od "czarnych pasów". Okazało się że był to jedynie powidok, który sam zniknął po pewnym czasie. I tak wygląda wiarygodność Fuze. Jest po prostu zerowa.

Edytowane przez Subman
  • Plusik 3
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To "coś" w prawym dolnym rogu TV, to (jeśli się nie mylę) jest chyba wina kamery. To "coś", pojawia się w momencie gdy operator ruszył kamerą. Krótko mówiąc, jest to moim zdaniem zwykły refleks od oświetlenia. Żeby nie było obejrzałem filmik 3 razy?

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuze dzwon do Macierewicza

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak w ogóle czemu FUZE dalej śledzi wątek o LG - jest na bezrobociu i już nic nie kupuje?

bo chyba chciał kupić np sony ZF9 ? a na filmikach z targów dotyczacych np. ZF9 widac "fajne cechy" technologii lcd ale jakoś nic o tym nie pisze

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Damiano85 napisał:

Tak zupełnie poważnie to spojrzałem na tablice liderów na forum i zaobserwowałem bardzo ciekawe zjawisko. Kolega fuze króluje. Zaszczytne miejsce pierwsze.

Hmm... miejsce drugie i trzecie należy natomiast do mocnych zwolenników oledów. Czyżby towarzystwo wzajemnej adoracji? ;) 

• Plusik 4
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale my przynajmniej piszemy o tym co mamy w domu a on o tym co obejrzał na youtube

• Plusik 2
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie: plamy plamami ale chyba nie śledzicie dokładnie niusów z IFA. Flagowy ZF9 może nie być godnym następcą ZD9. Co za tym idzie, Pan "f" będzie miał wymówkę żeby go nie kupić i będziemy skazani na niego (może nawet na 2 lata) ?.

Edit: jednak @klaus71 mnie wyprzedził ?

Edytowane przez leszekgd
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, klaus71 napisał:

bo chyba chciał kupić np sony ZF9 ? a na filmikach z targów dotyczacych np. ZF9 widac "fajne cechy" technologii lcd ale jakoś nic o tym nie pisze

Hahah, dokładnie :D Już na filmie widać wyraźnie, że ZF9 będzie miał:

1. Błyszczącą matrycę (0:19). Przypominam - dla Fuze błyszcząca matryca jest nie do zaakceptowania, bo telewizor przypomina mu lustro.
2. "Piękne" halo (1:37) - na filmie fatalnie to wygląda. Ciekawe czemu Sony nie wybrało lepszych materiałów marketingowych (czyt. bez czerni) pod LCD z tak małą liczbą stref.

https://www.youtube.com/watch?v=UNS3_avyyrI

Edytowane przez Subman
  • Plusik 3
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD się kończy, nikt już nie będzie inwestował w technologię która ma droższe i bardziej skomplikowane matrycę jednocześnie z gorszą jakością obrazu, ta technologia w rynku premium zaczyna być nieopłacalna. No może nie dla Samsunga ale ta firma z wiadomych przyczyn idzie w zaparte.

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum AVS wątek nazywa się "wątek użytkowników". Na tym forum zrobił się karnawał trolla, który rzekomo posiadał oleda.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, kKadajo napisał:

LCD się kończy, nikt już nie będzie inwestował w technologię która ma droższe i bardziej skomplikowane matrycę jednocześnie z gorszą jakością obrazu, ta technologia w rynku premium zaczyna być nieopłacalna. No może nie dla Samsunga ale ta firma z wiadomych przyczyn idzie w zaparte.

ale co tu inwestować - FALD zrobiony dla XE93/XE94 po prostu wrzucasz do kolejnych modeli jak XF90,ZF9 i wychodzą naprawdę przyzwoite TV,

XF90 może konkurować ceną z tanimi oled, mimo że jak wiadomo Sony ma sporą marżę na swoim logo, a jego cena co najwyżej dlatego jest dość wysoka bo stosunkowo mało się go pewnie sprzedaje - brak efektu skali produkcji 

może jak świadomość tego jakim dobrodziejstwem jest FALD wzrośnie to klienci przestaną kupować PSEUDO PREMIUM lcd  z kontrastem ansi poniżej 1:10000 na szachownicy

teraz taki badziew schodzi hurtowo to i FALD pozostaje technologią premium - skoro "muchy" lgną do slim shitowego lcd to tylko głupi tego nie wykorzysta

na szczęscie mamy oledy - też "slim shitowe" ale nie kosztem jakości podświetlenia i czerni

niestety nie są idealne i często nie są najtańsze (panasonica i sony) więc solidne lcd z FALDem jako konkurencja są zawsze mile widziane

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślisz dlaczego zd9 zostaje zastąpiony zf9?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZF9 to następca XE93/94, nie ZD9.

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam zapowiadano że to następca zd9.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi