Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może sprawdzić temat netflixa o ktorym pisałem kilka postów wcześniej?
Nie do końca zrozumiałem twój problem. Opisz go jeszcze raz.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom tv przy użyciu przycisku netflix a poźniej zamknij netflixa z menu aplikacji. U mnie po takiej akcji nie odpala się wygaszacz i tv wygląda jakby został wyłączony ale w praktyce tylko dioda na tv wskazuje że tv nadal pracuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę jak wrócę z pracy. Nigdy nie miałem tak dziwnej sytuacji.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, marecki6 napisał:

Uruchom tv przy użyciu przycisku netflix a poźniej zamknij netflixa z menu aplikacji. U mnie po takiej akcji nie odpala się wygaszacz i tv wygląda jakby został wyłączony ale w praktyce tylko dioda na tv wskazuje że tv nadal pracuje

U mnie po takim zabiegu przełączył się na nc+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, marecki6 napisał:

Ok ale miałeś włączony dekoder? Jeżeli tak to wyłącz go wcześniej

To samo przełączył się na nc+ ale z racji braku  sygnału wyświetla zdjęcia te z galerii oled.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że temat u mnie pojawia się losowo tzn. włączyłem netflixa, wyłączyłem i pojawiły sie tapety... Włączyłem na chwilę nke i wyłączyłem i już tapet nie ma, jest czarny ekran... Ciekawe czy to wina softu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To samo przełączył się na nc+ ale z racji braku  sygnału wyświetla zdjęcia te z galerii oled.
U mnie dzieje się to samo

Widzę że temat u mnie pojawia się losowo tzn. włączyłem netflixa, wyłączyłem i pojawiły sie tapety... Włączyłem na chwilę nke i wyłączyłem i już tapet nie ma, jest czarny ekran... Ciekawe czy to wina softu
Może przywróć ustawienia fabryczne.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo Dziekan masz rację ale trzeba reagować na bzdury, które wypisuje. Celowo wprowadza burdel i zamieszanie, także wypada jemu również "umilać" życie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, leszekgd napisał:

Celowo wprowadza burdel i zamieszanie, także wypada jemu również "umilać" życie.

Umilasz życie odpowiadając (karmienie trolla). Lepiej zignorować.

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekaw jestem jak to jest z diodami w microLed - one są zdaje się w 3 różnych kolorach RGB

jak tak to wg mnie czekają tą technologię takie same problemy jak Oled RGB od samsunga

no chyba że z diodami łatwiej uzyskać idealną/równomierną charakterystykę świecenia dla każdego koloru i kazda dioda idealnie i liniowo się wypala

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że dziennikarz mocno przesadza z tym końcem OLED-ów. MicroLED na tę chwilę wydaje się fantastyczną technologią, ale do naprawdę dużych telewizorów (80+), tam gdzie OLED obecnie niedomaga, za to każde zmniejszenie rozmiarów zwykłej diody będzie mocno utrudnione (podczas gdy LG ma w teorii możliwości produkcyjne na 30" 4K, Samsung produkuje małe panele do telefonów o wysokiej rozdzielczości). Więc jeśli w tej chwili jakiś segment ma być zagrożony to wielkoformatowe LCD i po ogarnięciu się cen może też systemy wielomonitorowe na ściany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście tytuł typu clickbait, microled prędzej przyśpieszy śmierć LCD niż Oleda.

• Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytat ze strony  flatpanelshd:

LG Display wyjaśnia, że dokonał niewielkiej modyfikacji struktury subpikselowej panelu OLED 2018, aby powiększyć czerwony subpiksel. Ma to na celu dalsze zmniejszenie ryzyka wypalenia. Po 4-5-godzinnej sesji kalibracji (aby eksperymentować z niuansami autocal), która wymagała posiadania 10% okien APL na LG C8 przez dłuższy czas, okno 10% pozostało widoczne na niektórych odcieniach szarości. Pozostał widoczny przez kilka godzin, ale zniknął następnego ranka, gdy telewizor uruchomił "odświeżanie pikseli" z dnia na dzień. Ponownie sprawdziliśmy ponownie tuż przed zakończeniem przeglądu i nie było nic do zobaczenia. Zachowanie na panelu OLED to ryzyko, ale trwałe wypalenie nie wydaje się być poważnym problemem podczas korzystania z OLED jako codziennej telewizji, zważywszy, że w salonach konsumenckich są już miliony telewizorów OLED i bardzo niewiele raporty o wypaleniu.

Ponadto firma LG wdrożyła ogranicznik światła logo, który identyfikuje logo kanału i przyciemnia go. Są ustawienia "wysokie" i "niskie", ale nawet ustawienie "wysokie" ma ograniczony efekt. Widać wyraźnie, że logo jest przyciemnione, ale nie jest tak, że jest niewidoczne. Przyciemnianie logo nie wpływa na resztę zdjęcia. Teraz, gdy firma LG opracowała algorytm wykrywania logo, dlaczego nie po prostu zniknąć z logo do stanu prawie niewidocznego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raus napisał:

Wydaje mi się, że dziennikarz mocno przesadza z tym końcem OLED-ów.

Jeżeli wszystkie zalety OLED przeszłyby do microLED jednocześnie wyzbywając się wad i zagrożeń to trzymam mocno kciuki. Nikt jednak dotychczas nie miał okazji przyjrzeć się bliżej tej technologii. Teraz wiemy, że jasność może być lepsza zachowując czerń paneli organicznych. Jakie będą kąty wyświetlania, jednolitość, czas reakcji, etc? Obawiam się, że niestety może się okazać, że jak w przypadku LCD i OLED będzie to kolejna kwestia kompromisu, wyboru mniejszego zła i indywidualnych preferencji.

Cieszy jednak, że nie być może nie czeka nas monopol producenta matryc (jak obecnie w przypadku OLED LG Display). Większa konkurencja pozytywnie wpływa na rozwój technologii.

Edytowane przez fio2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kKadajo napisał:

Oczywiście tytuł typu clickbait, microled prędzej przyśpieszy śmierć LCD niż Oleda.

Tytuł jako najbardziej typu clickabait. Już w tytule autor przemyca swój subiektywny punkt widzenia, nie mający nic wspólnego z nowinkami na temat Micro LED. Na pewno taki tytuł zachęci szczególnie przeciwników technologi oled do zapoznania się z informacją o rozwijającej się technologi ;)

Jeśli microled zostanie w jakiś sposób zminiaturyzowany i będzie pozbawiony wad typowych dla Oled czy LCD to w kinie domowymi może zastąpić obydwie te technologie. To jednak póki co pieśń przyszłości... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, fio2 napisał:
11 godzin temu, raus napisał:

Jeżeli wszystkie zalety OLED przeszłyby do microLED jednocześnie wyzbywając się wad i zagrożeń to trzymam mocno kciuki.

Tylko że żeby to osiągnąć trzeba by jeszcze dość mocno zminiaturyzować diodę. Jeśli w tej chwili są dostępne panele uLED 120 cali 4K, to żeby wyprodukować panel 55-60" dla ludzi, producenci musieliby 4-krotnie zmniejszyć diodę i zmieścić się w budżecie rzędu 5-7 tys. zł.

Co innego w większych rozmiarach - już nawet 80" pozwala na dużo większe diody, a stosunkowo atrakcyjna cena wędruje już w okolice 20 tysięcy. Zresztą uLED wydaje się mieć dokładnie odwrotny problem w produkcji niż OLED - trudno wyprodukować duży panel OLED i jednocześnie trudno wyprodukować mały panel uLED. Dzięki temu te technologie raczej będą się wspierać niż ze sobą konkurować - dlatego LG opłaca się wykładać kasę na rozwój żeby oferować topowe TV we wszystkich rozmiarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dotarła do mnie przesyłka z makaroniarskiego Amazonu z Grą o Tron Sezon 1 w wersji UHD, uśpiłem 5 letniego "szkodnika", uruchomiłem sprzęt, otworzyłem piwko, zgasiłem światło i szczęka mi opadła. Mam nagrany 1 sezon z HBO w HD, ale powiem tak, różnica w obrazie jest nie do opisania. Mimo tego, że obejrzałem GoT kilka razy, teraz dostrzegam mnóstwo "smaczków", których nie było widać. Miałem wrażenie, że śnieg za wielkim murem wpadnie mi zaraz do pokoju, gra świateł w sali kolumnowej w trakcie obrzędu pogrzebowego Jon'a Arryna ... To po prostu trzeba zobaczyć!!!

Pierwotnie miałem obejrzeć maksymalnie 2 odcinki, a skończyłem na 8 :) 

Wymiana plazmy na OLEDa => strzał w 10! (Uwaga, master of disaster Fuze nadchodzi!).

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Witasisko napisał:

Uwaga, master of disaster Fuze nadchodzi!

Nie nadchodzi, a przynajmniej nie ze swoim szczerym, obiektywnym, prawdziwym (i przez to niewygodnym dla obecnego na tym forum  OLEDowego lobby) komentarzem, który kolejny raz wyłącznie krytykowałby OLEDa.

Sam chwaliłem obraz na B7 i dalej to podtrzymuję. Efekt HDR jest świetny (stary TV tego trybu nie obsługuje, być może na topowych LCDkach wrażenia są podobne), czerń wieczorem powala, żadnych spadków ilości szczegółów w ciemnych scenach nie zaobserwowałem. Wręcz przeciwnie - widziałem ich znacznie więcej niż na starym LCD z którego do tej pory korzystam (i to, poza brakiem wsparcia dla niektórych kodeków, zniechęca mnie do zakupu Q9FN - tam podobno szczegóły giną przez agresywny system wygaszania). Do tego wszystkiego dochodzi moim zdaniem świetny dźwięk, jeszcze bardziej "pogłębiający" doznania.

Problem z OLEDem pojawia się przy dalszym poznaniu, kiedy powoli wychodzą jego kolejne wady, które zaczynają odbierać radość z oglądania.

Człowiek zaczyna dostrzegać plamy/zafarby, obraz szarpie i żadne ustawienia upłynniacza nie rozwiązują problemu w 100% (przy pierwszym/drugim seansie człowiek ma jeszcze nadzieje, że "pobawi się ustawieniami i zrobi tak, by było dobrze"). Do tego dochodzą ogromne refleksy obserwowane przez większość słonecznego dnia (a ustawienie maksymalnego podświetlenia nie eliminuje problemu - co najwyżej go minimalizuje, kosztem drastycznego zwiększenia ryzyka wypaleń), banding (który w zależności od "nastroju TV" raz jest niemal niewidoczny, raz olbrzymi i uniemożliwiający oglądanie "ciemniejszych" filmów) czy brak możliwości zorganizowania dłuższego maratonu przy jednej grze. Problemy/ograniczenia można mnożyć niemal w nieskończoność (a to wszystko przy ryzyku wypaleń za 2, 3, 4, 5, 6, itd. lat - mój obecny TV LCD służy mi już prawie 10 lat, ciekawe jak wyglądałaby matryca OLEDowa po takim czasie)...

Wczoraj oglądałem reklamę (bo niezależnym testem tego nazwać nie można) OLEDa LG na Testhubie - nawet tam matryca nie jest idealnie "gładka", tylko biel po jednej stronie wpada w róż, po drugiej w błękit. Któryś z fanatyków i zagorzałych obrońców LG zaraz pewnie napisze, że materiał nakręcony jest z pewnego kąta - ok.

Ale po pierwsze nie wiemy, czy efekt nie utrzymałby się nawet podczas patrzenia idealnie na wprost. U mnie tak było, dodatkowo różnica między odcieniami była znacznie większa (chociaż efekt wyłapany na aparacie zawsze wydaje się słabszy, więc być może i w egzemplarzu Szafy, na żywo wygląda to znacznie gorzej). Nawet jeden z użytkowników tego forum wrzucił kilka tygodni (2-3) temu zdjęcie swojego TV zrobione idealnie na wprost i na nim też było widać, że biel przy obu krawędziach ma różne odcienie - po prostu jemu to nie przeszkadzało (można i tak, ale to nie znaczy że wady nie ma).

Po drugie, jak to się ma do tak nachalnie reklamowanych szerokich kątów w OLEDach? Kąt kręcenia materiału nie jest przecież jakiś ogromny... Ile mógł wynieść? 10 stopni? 15? 20?

Na koniec mały offtop... W ostatnich dniach kupowałem pralkę, więc ponownie odwiedziłem MM i przy okazji poszedłem na stoisko z telewizorami. Nie wiem na ile to celowy zabieg, jakiś trik ze specjalnie spreparowanym materiałem, "oszustwo", ale w kwestii refleksów Samsung miażdży konkurencję.

Najpierw podszedłem to OLEDów - wszystkie niezależnie od wyświetlanej treści robiły praktycznie za lustro. Na jasnych treściach mocne kolory nieco kamuflowały odbicia sklepu, ale generalnie obraz wyglądał fatalnie (i to mimo rewelacyjnej czerni i kontrastu - co mi po nich, jeśli naraz oglądałem dwa obrazy - wyświetlany materiał i odbicie sklepowych półek?).

Potem porównałem obraz na LCDkach Sony (XF90 i jakimś 8x) - tu było zdecydowanie lepiej. Na jasnych treściach refleksów nie było wcale, na ciemnych sklep nieco się przebijał, na czarnych niestety dobrze widać było odbicia (plus chociaż taki, że z uwagi na zastosowaną powłokę było one nieco rozmazane).

Ostatnie w kolejności było stoisko Samsunga. Model Q9FN wyświetlał jakąś zapętloną, mocno kontrastową reklamę z grającymi muzykami oraz ogromem czerni i tu nawet na czarnym kolorze ciężko było dostrzec jakiekolwiek odbicia - powłoka jakby pochłaniała całe światło z otoczenia. O refleksach na innych odcieniach w ogóle nie było mowy. Masakra...

Moje wnioski są takie, że OLED nadaje się wyłącznie do nocnych seansów (wtedy, zakładając że trafimy na egzemplarz wolny od wad, obraz faktycznie będzie fenomenalny), ale przy takim użyciu mocno rozważyłbym zakup dużo większego projektora. Do każdego innego użytku (oglądanie w dzień/w nocy, oglądanie filmów/sportu/informacji, granie w gry, itp. itd.) zdecydowanie lepiej sprawdzi się LCD.

W tej chwili ponownie zastanawiam się nad swoim zakupem, bo czekałem na premierę ZF9 (brak problemu z kodekami, lepszy system, upłynniacz, fabryczne odwzorowanie kolorów i pewnie mnóstwo innych rzeczy), ale powłoka antyrefleksyjna w Q9FN rozwaliła system...

• Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Witasisko napisał:

Wymiana plazmy na OLEDa => strzał w 10! (Uwaga, master of disaster Fuze nadchodzi!).

Nie wiem co kolega Fuze może odpowiedzieć bo dodałem do listy ignorowanych, ale standardowo będzie to śpiewka że jesteś ślepy, że twój egzemplarz napewno został pomalowany również na żółto i na niebiesko a przez banding będziesz czuł się jakbyś oglądał telewizję z za krat. A jeśli żadne z powyższych to jesteś kupiony. Nie zapomnij też już odkładać kasę na nowy tv, bo nie dalej niż za dwa lata Twój Oled skończy żywocik. Dołączyłeś do grona frajerów więc się ciesz tym luksusem póki działa! 

A tak poważnie to dużo przyjemności z seansów! :)

• Plusik 3
  • Dzięki 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak macie ustawione obraz w ustawienia - obraz - ustawienia proporcji ekranu - skanuj (Auto, wł, wył) jak mieć najlepiej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno być zawsze włączone.

• Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi