Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak macie, że po wyłączeniu netflixa tv się nie wyłącza co widać po diodzie ale za razem nie włącza się wygaszacz? Tak jakby tv wchodził w jakiś tryb standby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, PiPoL napisał:

Ten post miał ne celu pokazanie bezsensu tych matryc. Akurat tą kreskę widać w dużej ilości scen. Chociażby wstęp od Gonciarza. Ale nie o to chodzi, tylko o to, że zniknęła na 2 dni i znowu wróciła. Co jest kompletnie idiotyczne.

W poprzednim swoim poście pisałeś że miałeś wcześniej 55910V i że miał dużo większy banding niż B7, który jest pod tym względem praktycznie idealny. Wrzuciłeś fotki i powiem że masz jeden z lepszych egzemplarzy pod tym względem, nawet na foto na którym pokazujesz że się pogorszyło moim zdaniem jest naprawdę nieźle. Serio da się coś takiego wychwycić w dużej ilości scen? Ja mam banding dużo większy i naprawdę rzadko jestem w stanie go zauważyć poza planszami testowymi.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość nowych właścicieli oledów , jest zachwyconych jakością obrazu , aż do momentu szukania wad podczas wyświetlania plansz testowych.Obraz który był super nagle staje się nie do przyjęcia.Mamy problem gdy wystąpi wypalenie obrazu, ale dzieje się to sporadycznie przy skrajnym użytkowaniu TV, oled nie jest technologią doskonałą, ale która jest bez wad?

Moja rada, nie szukajcie problemów , gdy podczas codziennego oglądania obraz jest dla was satysfakcjonujący.

Edytowane przez tw9100
  • Lubię 4
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak piszesz.... Śledzę ten wątek od dawna i dziwię się, że ludzie zamiast cieszyć się pięknym obrazem, spędzają czas na analizowaniu plansz i szukaniu problemów. Sam po zakupie byłem bliski wpakowania się w tą obsesję ale obiecałem sobie że plansze odpalę raz zaraz po zakupie i następnym razem dopiero jak zauważę coś niepokojącego i tego się trzymam.

• Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z oledem i częścią jego użytkowników jest tak jak z tym obrazkiem, analogia bardzo pasuje:

39453316_320285021874574_1865855087553806336_n.jpg

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzenie nowego telewizora jest wręcz konieczne, aby reklamować  fabrycznie wadliwy.Jeśli jest OK, to pozostaje tylko korzystanie z jego fantastycznego obrazu

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, PiPoL napisał:

Ale nie o to chodzi, tylko o to, że zniknęła na 2 dni i znowu wróciła. Co jest kompletnie idiotyczne.

Jest na to proste wyjaśnienie: Oled jest zrobiony z materiałów organicznych i zdarza się, że matryca zaczyna żyć własnym życiem, prowokuje użytkownika, bawi się z nim stwarzając takie właśnie bezsensowne czy też właśnie idiotyczne sytuacje. Myślę jednak że z czasem matryca znudzi się tymi zabawami i będzie można normalnie oglądać... 

Edytowane przez Damiano85
  • Plusik 1
  • Haha 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może przekroczył 2tys. godzin i zrobiła się godzinna kompensacja matrycy, LG informowało ze po jej wykonaniu banding może się pojawić ale powinien zniknąć po kilkunastu/kilkudziesięciu godzinach normalnego użytkowania. Jak tak się nie stanie a banding będzie wyraźnie widoczny na zwykłym kontencie to reklamacja do LG i wymienią panel lub cały TV. Proste.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Damiano85 napisał:

Jest na to proste wyjaśnienie: Oled jest zrobiony z materiałów organicznych i zdarza się, że matryca zaczyna żyć własnym życiem, prowokuje użytkownika, bawi się z nim stwarzając takie właśnie bezsensowne czy też właśnie idiotyczne sytuacje. Myślę jednak że z czasem matryca znudzi się tymi zabawami i będzie można normalnie oglądać... 

Damiano , tym postem to ty prowokujesz użytkownika i chyba wszyscy wiemy , którego a może nawet nie jednego. ????

Edytowane przez meksykanin
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam go 2 tygodnie, więc nie ma szans na te 2 tyś godzin A pas widać w normalnym oglądaniu i graniu. Inaczej bym nie pisał.

Niektórzy tu mają jakieś upośledzenie umysłowe i bronią te oledy jak by to było nie wiadomo co. Skoro widzę pas jak oglądam to widzę. Co z tego, że jest mniej niż na poprzednim tv skoro jest i tyle :)

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, kKadajo napisał:

Przyjmijmy że od 2014 mój Media Expert sprzedał jakieś 160 może 200 sztuk OLEDow. Do tej pory miałem tylko jednego klienta z wypalonym 65e6 w którym po zgłoszeniu LG wymieniło panel na nowy. Więc sam zobacz na 200 sztuk, jedna trafiła na serwis.

Tylko pamiętaj, że najpierw ludzie uderzają do serwisu producenta, nie do sklepu. Z tego co wiem, wymianę matrycy można przeprowadzić na miejscu w domu? Więc realnie nie wiadomo, ile osób miało problemy, pomimo że tylko jedna sztuka wróciła bezpośrednio do sklepu.

14 godzin temu, Subman napisał:

Takie mieszane testy byłyby według mnie najlepsze, np. pierwszy OLED - 2 godziny CNN, 4 godziny neutralnych materiałów na różnych kanałach, 2 godziny sportu, 4 godziny filmów. Można tu wymyślić różne proporcje, nagrać takie materiały, a następnie puszczać je w kółko na kolejnych 6 OLEDach - np. tym razem na C8. Ważne jest też to aby ten nagrany materiał był jak najdłuższy, a nie np. składał się z 1 minuty CNN, 4 minut kanałów, 2 minut sportu i 6 minut filmów. Ale tak jak napisał kKadajo pewnie takie testy nigdy się nie odbędą.

O takich statystykach możemy tylko pomarzyć. Żaden producent niestety ich nigdy nie opublikuje.

No nad proporcjami, to trzeba by posiedzieć. Dobrze wiem, czemu takie zaproponowałeś... ;) 

37 minut temu, Damiano85 napisał:

W takim razie należałoby wprowadzić nocne warty. Co się stanie, jeśli takie żywe COŚ wylezie z matrycy i zadomowi się w waszej klatce piersiowej? Przy śniadaniu zakrztuszenie murowane...

• Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toma-san dlatego ogólnie piszę że ciężko ocenić jaki odsetek osób ma problemy. Ale faktem jest że oled odnosi sukcesy na rynku więc logicznie można przyjąć że ludzie z problemami są w mniejszości.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, meksykanin napisał:

Damiano , tym postem to ty prowokujesz użytkownika i chyba wszyscy wiemy , którego a może nawet nie jednego. ????

Prowokowanie wyznawców kościoła LCD nie należy do wymagających zajęć ;) Nie mam tu oczywiście na myśli normalnych Użytkowników, którzy użytkują różne ekrany LCD, są z nich zadowoleni i dzielą się się swoimi opiniami. Bo to że ja nie byłem zadowolony z posiadanych telewizorów LCD, to nie znaczy że KAŻDY będzie niezadowolony. Każdy będzie preferował nieco inne zestawienie wad i zalet. Natomiast wyznawcy kościoła LCD to ludzie, którzy z różnych powodów obrali sobie za cel na najbliższe tygodnie czy miesiące hejt na technologii Oled i nawracanie jej użytkowników. Do kolegi powyżej nie mam oczywiście nic. Jest niezadowolony ze swojego egzemplarza i spoko. Po prostu opis sytuacji wydał mi się dość zabawny ;)

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O mnie piszesz?

Ja jestem ostatnia osobą na świecie która zamieniłaby oled na lcd :) Dla mnie oled to jest to czego szukałem od kiedy zacząłem się jarać jakością obrazu. Czarna czerń to dla mnie ostateczny argument bo tego nie da się przebić.

Dlatego oled zamieniłem na oled :)

Ale pasy mnie irytują i tyle :) Zwłaszcza jak widzę, że mogą zniknąć :D

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, PiPoL napisał:

Mam go 2 tygodnie, więc nie ma szans na te 2 tyś godzin emoji14.png A pas widać w normalnym oglądaniu i graniu. Inaczej bym nie pisał.

Niektórzy tu mają jakieś upośledzenie umysłowe i bronią te oledy jak by to było nie wiadomo co. Skoro widzę pas jak oglądam to widzę. Co z tego, że jest mniej niż na poprzednim tv skoro jest i tyle :)

Kolego Pipol skoro masz go 2 tyg i uważasz , że oled jest taki zły oraz przeszkadza Ci jakiś tam pasek na planszy testowej , który widzisz w normalnym materiale raz na jakiś czas i to tylko w specyficznych ciemnych scenach  to oddaj go i kup LCD  tyle tylko, że na LCD prawie jak w banku masz banding poziomy , pionowy , brudne plamy i to nie tylko w specyficznych scenach i nie tylko na planszach testowych a na 100% nie uraczysz na nim takiej czerni , takich kolorów i takiego kontrastu dlatego znakomita większość (ogarnietych) użytkowników tego forum broni OLEDów i to nie dlatego ,że są jak to napisałeś " upośledzeni umysłowo " tylko dlatego , że sa świadomi wad oraz zalet tej technologii. 

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, jak byś czytał uważnie, to byś wiedział, że od 3 lat użytkuje oled :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoL

Taki banding też mam u siebie, czyli czasami bardziej czasami mniej widoczne 2 pionowe pasy. 

Generalnie jeśli widać banding na 5% planszy, ale ktoś upiera się, że nie widać go w filmie gdzie jest w miarę jednolite tło i jasność bliska 5% to zwyczajnie kłamie. 

Mnie on nie przeszkadza w każdym razie bo rzadko go widuję. Na początku bardziej był widoczny pasek na środku, teraz po lewej. OLED żyje własnym życiem. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, PiPoL napisał:

Widzisz, jak byś czytał uważnie, to byś wiedział, że od 3 lat użytkuje oled :)

Kolego Pipol wybacz ale w natłoku informacji w tym wątku i to w większośći bezużytecznych gdzieś mi to umknęło , twój  tekst wyżej pojawił się akurat gdy ja pisałem swój i tak to wyszło w każdym razie nie było to nic złośliwego z  mojej strony ?  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luz. Mnie jednak ciągle zastanawia dlaczego te pasy w ogóle są. Dlaczego potrafią znikać. I dlaczego u każdego zwykle są w tych samych miejscach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, leszekgd napisał:

Sądząc po tonie Twojej wypowiedzi , mój post musiał Cię trochę zirytować.

I zirytował, bo bezczelnie kłamiesz i pomawiasz.

Najpierw zarzuciłeś mi, że nie krytykuję LCDków. Wkleiłem więc kilka cytatów moich wcześniejszych wypowiedzi (obnażających Twoje zakłamanie) i zaproponowałem, że bez problemu mogę znaleźć ich więcej. Nawet tego nie skomentowałeś. Wycofałeś się rakiem, nie próbując nawet "bronić" swoich wcześniejszych zarzutów i ataków. Teraz przestało Ci się podobać, w jakich działach się udzielam. Na każdy Twój argument "z [beeep]y" znajduję merytoryczną odpowiedź (wykazującą Twoje zakłamanie), a Ty jak upierdliwa wesz bezpodstawnie wymyślasz kolejne.

11 godzin temu, leszekgd napisał:

(kilka pln od "S" za post piechotą nie chodzi)

Chodzi o Samsunga czy Sony? Domyślam się,  że o tego pierwszego...

Dlaczego więc krytykuję agresywny, gubiący detale system wygaszania w Q9FN, horrendalne ceny (chociaż te zdążyły już nieco opaść) czy brak DTSu? Dlaczego czekam na ZF9 z nadzieją, że nie wystartuje od 20 tysięcy? Faktycznie... Świetny ze mnie pracownik Samsunga...

Mam odwrócić piłeczkę i zapytać, kiedy skrytykowałeś cokolwiek w OLEDach od LG?

Czy ich OLEDy mają wg. Ciebie problem z bandingiem, zafarbami, plamami, szarpanym obrazem, wypaleniami, refleksami, itp. itd.? Nieeeee... Skądże znowu...

@PiPoL: Lepiej usuń te zdjęcia, bo kolega Leszek zaraz zacznie Cię oczerniać i twierdzić, że jesteś od konkurencji, a wtórować mu w tym będzie inny płatny troll (w tej chwili zapomniałem nicka) zarzucając, że to nie zdjęcia Twojego egzemplarza tylko znalezione na necie (jakby to miało jakiekolwiek znaczenie). Najlepiej, gdyby przyszedł jeszcze @Subman , który próbowałby Ci wmówić że to nie żaden banding czy plamy, a kompresja zdjęcia i powinieneś się cieszyć bo Twój OLED jest idealny :D 

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, więc powtórzę: ile z Twoich cytatów (było chyba 5) dotyczących wad LCD znajdę w dziale LCD? Odpowiem na Twoje: cofnij się o jedną stronę, wada LG oled - ch...wy upłynniacz. O zafarbach, plamach i wypaleniach nie piszę bo ich nie mam. Nie neguję, że inni ich nie mają. Jeśli by jednak mój odbiornik taką posiadał to wymieniłbym na nowy (aż do skutku). Jakbym miał więcej kasy kupiłbym Sony i wtedy byłaby szansa, że miałbym tv bez wad (sorki byłaby jedna - androidTV). Także dalej uparcie będę twierdził, że na tą chwilę Oledy to najlepszy wybór jeśli chodzi o jakość obrazu. Polecam ?

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, leszekgd napisał:

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, więc powtórzę: ile z Twoich cytatów (było chyba 5) dotyczących wad LCD znajdę w dziale LCD?

Tamte cytaty były przykładowe, wybrałem pierwsze lepsze z mojej aktywności. Zaproponowałem, że mogę poszukać ich więcej (co jeszcze bardziej wykazałoby Twoje kłamstwo, że punktuję wady wyłącznie OLEDów). Ale proszę bardzo, udało Ci się sprawić, bym poświęcił kolejne 10 minut i znalazł więcej cytatów (tym razem wyłącznie z działów LCD albo "Co kupić?"):

Dnia 18.08.2018 o 21:51, fuze napisał:

XF90 kosztuje w sumie niewiele mniej (8,5 tysiąca), oferując dużo gorszy system wygaszania.

Teraz odnośnie braku DTSu w TV na 2018 rok od Samsunga (przez którego wg. Ciebie jestem opłacany):

Dnia 7.08.2018 o 13:44, fuze napisał:

Brak DTS'u to ogromny minus już teraz, a za jakiś czas (gdy być może platformy streamingowe przejdą z DD na DTS - TV kupujemy przecież na długie lata i nigdy nie wiemy co przyniesie przyszłość) może być tylko gorzej.

Dnia 7.08.2018 o 09:56, fuze napisał:

Ciszę we wbudowanych głośnikach jeszcze bym przebolał, ale brak możliwości przepuszczenia dźwięku nawet do amplitunera dyskwalifikuje u mnie wszystkie Samsungi na ten rok. Nie po to kupuję Smart TV z milionem różnych aplikacji do odtwarzania, żeby później bawić się jeszcze w dodatkowe odtwarzacze na androidzie.

Lecimy dalej:

Dnia 5.08.2018 o 11:11, fuze napisał:

W niektórych LCD'kach występuje większy lub mniejszy DSE (z tym się zgadzam)

Dnia 31.07.2018 o 13:39, fuze napisał:

XF90 też ciężko polecić, bo jego system wygaszania jest podobno mocno okrojony i nie daje rady podczas nocnych seansów (chyba lepiej, żeby go już w ogóle nie było - czerń nie byłaby aż tak ciemna, ale przynajmniej bardziej jednolita).

Dnia 26.07.2018 o 10:48, fuze napisał:

Jeśli chodzi o filmy z czarnymi pasami na górze/dole, to zobacz jak wyglądają one na XF90 (na ostatnich stronach w wątku poświęconym temu TV są zdjęcia). Moim zdaniem system wygaszania (z niewielką liczbą stref) kompletnie sobie na nich nie radzi i choćby to dyskwalifikuje u mnie ten model (ale ja z kolei dużo oglądam).

Powtórzę... Mam szukać dalej?

I żeby nie było, że czepiłem się XF90 (jedyny FALD w rozsądnej cenie) i "lobbuję" za Samsungiem. Wielokrotnie pisałem posty tego typu:

Dnia 26.07.2018 o 09:55, fuze napisał:

W Twoim budżecie wybierałbym między Sony ZD9 i Samsungiem Q9FN.

Teraz wyraźnie podkreślam, że czekam na premierę ZF9, a cenę Q9FN mnóstwo razy nazwałem "chorą" (niestety nie mogę na szybko znaleźć tych wpisów). Nawet obecne 13500 to moim zdaniem sporo za dużo...

Najwięcej piszę w temacie B7v, bo tylko ten telewizor miałem u siebie w mieszkaniu i miałem możliwość najdłużej i najdokładniej go przetestować.

Najpierw zarzucałeś, że krytykuję wyłącznie OLEDy. Wkleiłem mnóstwo cytatów pokazujących, że jest inaczej.

Potem nie odpowiadały Ci działy, w których się udzielam. Wkleiłem kolejne przykłady z działów LCD i "Co kupić?"

Ciekawe co jeszcze wymyślisz kłamliwy, upierdliwy i prawdopodobnie opłacany przez OLEDowe lobby trollu...

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leszekgd stare chińskie przysłowie mówi- "Nie wchodź z idiotą (w tym przypadku trollem) w dysputę, bo rozjedzie Cię doświadczeniem". Szkoda czasu, a taki piekny wieczór, w sam raz na grilla?

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło Panie mnie tu nie było miesiąc a tu nadal napierdalanka OLEDvLCD itd...hahah

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi