Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, MarcinKK napisał:

To co polecacie AF8 czy C8? :D

To zależy od tego jaka przekątna cię interesuje i czy cena ma znaczenie .?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, meksykanin napisał:

To zależy od tego jaka przekątna cię interesuje i czy cena ma znaczenie .?

65" cena jest ta sama a sony nawet taniej o 500 zł :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja bym kupił 65” lg b/c 7

roznica w cenie za modele z 2018 nie jest adekwatna do wzrostu jakości obrazu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

54 minuty temu, MarcinKK napisał:

65" cena jest ta sama a sony nawet taniej o 500 zł :) 

No właśnie do tego zmierzałem , w rozmiarze 65" raczej wybrałbym Sony z racji tego , że jest według moich obserwacji 600 zł tańszy od LG c8, posiada funkcję łagodnej gradacji (W LG c8 została wprowadzona namiastka tej funkcji ale z testu wynika , że nie działa ona jak należy) druga funkcja to Motionflow  , w wykonaniu Sony to mistrzostwo świata w przeciwieństwie do Truemotion od LG,  które pozostawia wiele do życzenia ( oczywiście funkcję Truemotion oceniam na podstawie posiadanego przeze mnie LG 65b7, nie wiem czy w c8 zostało coś poprawione w tej kwestii). Pozostaje tylko sprawa automatycznego przyciemniania obrazu w A8F , które jest ponoć dość agresywne ale w tym temacie się nie wypowiem bo nie widziałem tego na własne oczy. Działanie funkcji Motionflow od Sony oraz łagodnej gradacji oceniam na podstawie posiadanego przeze mnie Sony 55hx850 , tam działa to rewelacyjnie i nie podejrzewam zeby w A8F mialo byc gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, JAC_ZAR napisał:

Ja bym kupił 65” lg b/c 7

roznica w cenie za modele z 2018 nie jest adekwatna do wzrostu jakości obrazu 

Nie mają na tą chwilę żadnych nowych :(a zakup będzie na raty

3 minuty temu, meksykanin napisał:

No właśnie do tego zmierzałem , w rozmiarze 65" raczej wybrałbym Sony z racji tego , że jest według moich obserwacji 600 zł tańszy od LG c8, posiada funkcję łagodnej gradacji (W LG c8 została wprowadzona namiastka tej funkcji ale z testu wynika , że nie działa ona jak należy) druga funkcja to Motionflow  , w wykonaniu Sony to mistrzostwo świata w przeciwieństwie do Truemotion od LG,  które pozostawia wiele do życzenia ( oczywiście funkcję Truemotion oceniam na podstawie posiadanego przeze mnie LG 65b7, nie wiem czy w c8 zostało coś poprawione w tej kwestii). Pozostaje tylko sprawa automatycznego przyciemniania obrazu w A8F , które jest ponoć dość agresywne ale w tym temacie się nie wypowiem bo nie widziałem tego na własne oczy. Działanie funkcji Motionflow od Sony oraz łagodnej gradacji oceniam na podstawie posiadanego przeze mnie Sony 55hx850 , tam działa to rewelacyjnie i nie podejrzewam zeby w A8F mialo byc gorzej.

Obawiam się właśnie tego ściemniania obrazu. Nie wiem czy o tylko w sytuacji kiedy gramy czy przy normalnym oglądaniu również.

Sam posiadam Sonego, niektórzy mówią legendarnego W905, tylko chcieliśmy coś większego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, meksykanin napisał:

Ta funkcja przyciemniania działa niestety przez cały czas nawet przy normalnym oglądaniu tv.

To jest po aktualizacji, która została zatrzymana? Sony pracuje w ogóle nad rozwiązaniem tego problemu?

Głupie pytanie, jak nie zaktualizuje to powinno być dobrze? :)

Zależy mi tylko na obrazie takim jak Neflix, normalna TV cyfra+, filmy. Boje się, że LG będzie złym wyborem :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, MarcinKK napisał:

Ja mam A1od końca stycznia, 4dni w tygodniu ma połączenie z netem, aktualizacja jest ustawiona na auto i żadnych problemów nie mam. A czy problem nie dotyczy tylko osób co aktualizowały przez pendrive? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, MarcinKK napisał:

To jest po aktualizacji, która została zatrzymana? Sony pracuje w ogóle nad rozwiązaniem tego problemu?

Zależy mi tylko na obrazie takim jak Neflix, normalna TV cyfra+, filmy. Boje się, że LG będzie złym wyborem :P 

Zapewniam Cię , że jeśli wybierzesz LG to nie będzie to zły wybór , póki co zapoznaj się z tym testem  https://hdtvpolska.com/sony-af8-kd-65af8-test-oled-2018-android-tv/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, meksykanin napisał:

Zapewniam Cię , że jeśli wybierzesz LG to nie będzie to zły wybór , póki co zapoznaj się z tym testem  https://hdtvpolska.com/sony-af8-kd-65af8-test-oled-2018-android-tv/

Zastanawiałem się nad Panasonic FZ950 ale dopłacać aż takiej kwoty to już nie chcemy :)

Gdyby nie to przyciemnianie i problemy z oprogramowaniem to miałbym łatwiejszy wybór :) no i jeszcze starsza matryca, podobno te nowsze są lepiej zabezpieczone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie można znaleźć ilość kompensacji czyli te czyszczenie z automatu, oraz ile powinno być to w godzinach przepracowanych bo mam 433h UTT 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mxmxm napisał:

Gdzie można znaleźć ilość kompensacji czyli te czyszczenie z automatu, oraz ile powinno być to w godzinach przepracowanych bo mam 433h UTT 

Spójrz na OLED Comp. Count (OffRS/JB) w menu serwisowym.

OffRS: liczba krótkich, 7 minutowych kompensacji
JB: liczba długich, godzinnych kompensacji.

U mnie obecnie jest ok. 750/3

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam napisane

OLED Comp. Count (OffRS/JB)     40/2

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, maxkorzen napisał:

Wymuszaliscie godzinne kompensacje?

Ja tylko raz zapuściłem ręcznie i to wyłącznie z ciekawości :)

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, też z ciekawości  :)

Edytowane przez mxmxm
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja raz z ciekawości. I raz chyba po dwóch miesiącach specjalnie. Myślałem że trzeba.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja wymusiłem z 7-10 razy na samym początku. Teraz nie wymuszam w ogóle
Czemu aż tyle? Coś to dało? Jakieś istotne zmiany nastąpiły?
Spójrz na OLED Comp. Count (OffRS/JB) w menu serwisowym.
OffRS: liczba krótkich, 7 minutowych kompensacji
JB: liczba długich, godzinnych kompensacji.
U mnie obecnie jest ok. 750/3
A czy takie wejścia do menu serwisowego nie mogą być przyczyną potencjalnego unieważnienia gwarancji? Na pewno też są rejestrowane i w razie czegoś serwis LG może się do tego przyczepić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Miałem zielony świecący piksel i LG bardzo sprawnie wymienił na nowy egzemplarz.

Wcześniej w tym wymienionym byłem w menu ekranowym kilkukrotnie (nic nie zmieniając).

Edytowane przez Gatar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, maxkorzen napisał:

@Subman to czemu licznik pokazuje 3? Masz juz ponad 8 tys godzin na liczniku?

Z tego co pisał wcześniej ma ponad 5 tyś godz . Co daje dwie godzinne kompensacje z automatu( co 2 tyś godz.) I jedną zapuścił ręcznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, maxkorzen napisał:

@Subman to czemu licznik pokazuje 3? Masz juz ponad 8 tys godzin na liczniku?

MQx62Bw

Edytowane przez Subman
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby komuś  bardzo brakowało ambilight w LGkach to polecam DreamScreen 4K + Sidekicks

Nie jest to rozwiązanie idealne ponieważ sprzęt "czyta" obraz po HDMI więc materiały puszczone bezpośrednio z TV (youtube, netflix, wbudowany tuner, filmy USB itd.) nie będą działały.

Rozwiązaniem jest puszczanie tych materiałów przez zewnętrzny sprzęt (np. filmy usb przez odtwarzacz blu ray albo jakiegoś oddzielnego boxa).

Jakby ktoś pytał o cenę to za zestaw do 65-75" wychodzi  380$ + 50$ przesyłka + cło jeżeli zatrzymają (mi wycenili na 80zł ponieważ firma przytomnie napisała wartość sprzętu ~60$) + ok. 3 tyg oczekiwania (z Florydy do Polski ok. 4 dni a reszta z Polski do Polski jak zatrzymają na celnym ?   )

Poniżej filmik z moim sprzętem:

Edytowane przez partyboy666
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi