Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

dobrze że zrobiłem foto, bo już od troli wyzywają !

oled.jpg

Tak dla świętego spokoju wezmę jednak model 112W(lepiej wygląda niż te 370W). Będzie argument dla żony że dbam o domowe rachunki za prąd. Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, smax napisał:

dobrze że zrobiłem foto, bo już od troli wyzywają !

To było pytanie, a nie stwierdzenie :) Po drugie odnosiło się do tej hipotezy:

1 godzinę temu, smax napisał:

Może ten ,,mocniejszy'' jest produktem premium bez żadnych ograniczeń oszczędnościowych i związku z tym wg mnie jest lepszy.

Na moim 65" C7V podane jest z tyłu nawet 500W, ale mogę Cię zaręczyć że to nie jest produkt "premium bez żadnych ograniczeń" :P

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sztuce, którą obecnie testuję, wygląda to identycznie jeśli chodzi o pobór mocy. Mocna teoria spiskowa swoją drogą ;)

Dołączam też 5% i 100% - nie podejmę się oceny ogólnej - zostawiam to fachowcom.

PS Szukając martwych pikseli warto dobrze wyczyścić ekran :D

tabliczka.jpg

5.jpg

100.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@plast

Plansza 5% w normie. W praktyce nie powinieneś nigdy zauważyć tego bandingu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W praktyce oczywiście go nie zauważam. Ale dopiero kilka dni oglądam i testuję. Jeszcze zostało kilka dni na ewentualny zwrot.

Co do białej planszy to w zależności od tego pod jakim kątem ustawię aparat oraz jak go wypozycjonuję względem środka ekranu można zauważyć lekką poświatę przy wybranej krawędzi (tutaj mam wrażenie widać lekką na dole). Podobny efekt uzyskuje się 'na żywca', tzn. lekko inaczej widać białą planszę patrząc na TV na stojąco (głowa powyżej górnej krawędzi TV), a inaczej na siedząco (głowa lekko poniżej środka TV).

To raczej problem kątów niż ekranu jako takiego - mam wrażenie, że kąty wertykalne są tu sporo gorsze niż w plazmach, nawet jeśli o niebo lepsze niż w LCD. W plaźmie w zasadzie z dowolnego kąta miałem taki sam obraz (oczywiście uwzględniając samą zmianę warunków patrzenia), tutaj jednak zmieniając pozycję z siedzącej-środek na stojącą-bok zauważam sporą różnicę. Oczywiście problem jest nieco wydumany, bo w tej pozycji TV się nie ogląda, chyba że akurat pada bramka w meczu, a ty jesteś w drodze za potrzebą. Jak właśnie ja przed chwilą w LM ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj nabyłem B7 :). Jestem mega zadowolony z zakupu. Robiłem test na 5% gray i wygląda to dobrze, ale wydaje mi się, że obraz SDR (Kino) jest za jasny. Zmniejszyłem oświetlenie OLED na 50. Na razie nie będę robił kalibracji. Napiszcie jaką macie ustawioną wartość tego parametru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, leszekgd napisał:

Wczoraj nabyłem B7 :). Jestem mega zadowolony z zakupu. Robiłem test na 5% gray i wygląda to dobrze, ale wydaje mi się, że obraz SDR (Kino) jest za jasny. Zmniejszyłem oświetlenie OLED na 50. Na razie nie będę robił kalibracji. Napiszcie jaką macie ustawioną wartość tego parametru.

Ja mam oświetlenie oled ustawione na 25. Jasność 50, kontrast 90, gamma 2.4 Tych ustawień używam do oglądania w nocy. Do tego mam zmodyfikowane ustawienia balansu bieli. Obraz w fabrycznym trybie kino jest zbyt ciepły. Jeśli nie chcesz narazie robić kalibracji, poczekaj około tydzień lub dwa. Na kanale calibration with darko pojawią się ustawienia dla modelu B7 55" właśnie. Wiem że każdy napisze zaraz, że każda matryca jest inna itp, ale.... Egal ;)

Edytowane przez Damiano85
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu dzisiejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem 55b7v. Na ten moment jest OK, plansze testowe podobne co u ,,plast'' ale z tego co zauważyłem kanały SD z platformy NC+ szału nie ma. Ustawienia - Obraz ekspert widne pomieszczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje obserwacje odnośnie SD z NC+ - kompletnie nie sprawdzają się ustawienia zalecane przez Maćka (z recenzji) ani żaden z trybów out of the box kino / ekspert, po prostu obraz jest dla nich za słaby, nawet jeśli nadawane jest coś dobrego jakościowo, to przecież jest to maksymalnie 720p / 1080i, czyli nawet nie fhd, upscaling nie daje do końca rady, zdecydowanie lepiej miałem na plaźmie fhd. Pracuję obecnie nad ustawieniami pod NC+, tak by było co najmniej tak dobrze jak poprzednio na tej plaźmie, a nie mdło i niewyraźnie. Oczywiście do dobrych jakościowo materiałów, w szczególności 4k, ustawienia zalecane jak najbardziej dają radę.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 28.09.2017 o 20:25, plast napisał:

Moje obserwacje odnośnie SD z NC+ - kompletnie nie sprawdzają się ustawienia zalecane przez Maćka (z recenzji) ani żaden z trybów out of the box kino / ekspert, po prostu obraz jest dla nich za słaby, nawet jeśli nadawane jest coś dobrego jakościowo, to przecież jest to maksymalnie 720p / 1080i, czyli nawet nie fhd, upscaling nie daje do końca rady, zdecydowanie lepiej miałem na plaźmie fhd. Pracuję obecnie nad ustawieniami pod NC+, tak by było co najmniej tak dobrze jak poprzednio na tej plaźmie, a nie mdło i niewyraźnie. Oczywiście do dobrych jakościowo materiałów, w szczególności 4k, ustawienia zalecane jak najbardziej dają radę.

Mialem ten sam problem. Obraz nie mógl złapac ostrości, kombinowałem z ustawieniami i caly czas czegos brakowalo. Okazało sie ze pomogło wymuszone czyszczenie matrycy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie poboru energi.

Podłączyłem swój 55B7V do miernika energi i na kanale sat 4K pobór energi wachał się pomiędzy 160-270Watt

Czyli można przyjąć że średnio 200W pobiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 hours ago, Invicto said:

Mialem ten sam problem. Obraz nie mógl złapac ostrości, kombinowałem z ustawieniami i caly czas czegos brakowalo. Okazało sie ze pomogło wymuszone czyszczenie matrycy. 

Czyszczenie robiłem i nic to w temacie nie zmienia, to ewidentnie problem z marną jakością sygnału NC+ w porównaniu do dobrego 1080p, o 4K nie wspominając, na których to żadnych tego typu problemów nie obserwuję.

Z innej beczki - kwestia czerni. Na zalecanych ustawieniach, w szczególności chodzi o jasność - 50 - plansze z poziomami czerni i bieli są OK, tzn. np. dla czarnej (black clipping) mrugają poprawnie wartości 17-25, a reszta jest czarna jak nie napiszę co (i analogicznie z white clipping). Następnie z tego samego źródła odpalam film i... czerni w nim brak, co najwyżej jest mocno ciemna szarość. Żeby uzyskać w tym filmie czerń czarną, tzn. taką, która zlewa się ramką telewizora, muszę zjechać z jasnością z 50 na 40 (bez zmiany pozostałych parametrów). To z kolei powoduje, że niewielka, ale jednak, część detali wcześniej widocznych, znika. Skoro na planszach testowych było ok, to czy można założyć, że problem jest z materiałem źródłowym, czy też raczej chodzi o te elementy ustawień, których w warunkach domowych samodzielnie praktycznie nie jesteśmy w stanie zrobić (korekcje balansu bieli, gammy i kolorów)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli idzie o jakość sygnału to powiem ci tak "sygnał" z tunera NC+ [beeep]y nie urywa, oczywiście zależy z jakiego tunera. Jeśli masz ichni to w ogóle nie ma tematu(porażka), jeśli masz jakiś aftermarket OK to zależy jaki.?

Co do czerni temat do Macieja Kopra, masz kalibrację? Bo wtedy można to poprawićale jeśli masz na myśli problem z czernią z treści Nc+ to nic nie zrobisz.., to problem zródła...

Przy BL jest zdecydowanie lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracji od Macieja jeszcze nie robiłem, przymierzam się :) Póki co drążę temat samodzielnie, co by nie było ustawienie poziomu czerni i bieli to nie rocket science. Problem, który opisuję nie dotyczy NC+ tylko porządnego źródła, co najmniej 1080p, z sensownym bitratem. Chodzi też oczywiście o SDR, bo HDR to inna bajka. Potestuję to na większej ilości materiałów, ale póki co problem zaobserwowałem w więcej niż jednym przypadku, dlatego mnie to zaczęło zastanawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.., kalibruj. polecam, jak kiedyś pisałem kupno Oled bez kalibracji to jak lizanie czekolady przez szybę...

Ostrość ustaw na wartości pion/poziom około 20 +- na sygnale TV.

Te ustawienia z neta to sobie można wsadzić :-)

Można popróbować przy sygnale z TV z poprawiaczami LG, generalnie ja odszedłem od uspcalingu z tunera Sat do 4K , zdecydowanie lepiej robi to LG (ja używam Ultimo 4K Vu+ do sygnału z NC+) nie ma tragedii, ale szału też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracja będzie, ale nie tydzień po zakupie TV - niech trochę pochodzi i udowodni, że nie jest pechową sztuką, która padnie po 500h pracy ;) Wiadomo, że "ustawienia z neta" to tylko wskazówki, a i z nimi nie wejdziemy na poziom zaawansowany (balans bieli, gammy i kolorów). Ale od czegoś trzeba zacząć dlatego drążę temat tej czerni, bo mnie to zastanawia...

Ostrość - na sygnale FHD (od 1080p w górę) te suwaki u mnie nie robią praktycznie żadnej różnicy. No może jak usiądę 50 cm od ekranu. Bo z 1,5 metra różnicy nie widać. Na sygnale SD oczywiście różnicę robią i do większości contentu jak mecze czy programy informacyjne ostrość między 20 a 30 daje dobre efekty. Poprawiacze też coś tam dają w tym przypadku, ale przy dobrym źródle to więcej z nimi problemów niż pożytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz TV? tydzień? Robiłeś wymuszone czyszczenie matrycy? 1h? minimum 200H musi pochodzić by nabrał nasycenia i ostrości :-) ja też zaraz po zakupie maiłem "wk..." konkretny na shit jaki kupiłem..., spoko nabierze "kolorów"....

Będzie dobrze, będzie żyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że nie czytasz dokładnie i nie odnosisz się do meritum problemu. Robiłem czyszczenie, nawet dwukrotnie, w odstępach trzydniowych. Przy czym nie wiem w jaki sposób miałoby to czyszczenie pomóc problemowi, który opisuję, bo nie o to w tej operacji chodzi. Telewizor pochodził już ok. 150h (dokładnie nie wiem, bo nie mam jak się dostać do menu serwisowego), natomiast różnicy w działaniu między godziną zerową a godziną sto pięćdziesiątą nie zauważyłem - nadal jest tak samo, czyli bardzo dobrze, a z kolejnymi dopieszczonymi pod siebie ustawieniami wręcz coraz lepiej. Jedyne zastrzeżenia mam do rzeczy opisywanych w postach powyżej. A i to zrzucam bardziej na karb niedoskonałości materiału źródłowego. Wolę się jednak skonsultować z fachowcami. I takich porad bym oczekiwał, a nie "będzie dobrze".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, plast napisał:

Z innej beczki - kwestia czerni. Na zalecanych ustawieniach, w szczególności chodzi o jasność - 50 - plansze z poziomami czerni i bieli są OK, tzn. np. dla czarnej (black clipping) mrugają poprawnie wartości 17-25, a reszta jest czarna jak nie napiszę co (i analogicznie z white clipping). Następnie z tego samego źródła odpalam film i... czerni w nim brak, co najwyżej jest mocno ciemna szarość. Żeby uzyskać w tym filmie czerń czarną, tzn. taką, która zlewa się ramką telewizora, muszę zjechać z jasnością z 50 na 40 (bez zmiany pozostałych parametrów). To z kolei powoduje, że niewielka, ale jednak, część detali wcześniej widocznych, znika. Skoro na planszach testowych było ok, to czy można założyć, że problem jest z materiałem źródłowym, czy też raczej chodzi o te elementy ustawień, których w warunkach domowych samodzielnie praktycznie nie jesteśmy w stanie zrobić (korekcje balansu bieli, gammy i kolorów)?

Jakie źródło, jaki film i jakie masz ustawienie opcji 'Poziom czerni'? Ja tego nie ogarnąłem jeszcze, ale zauważyłem że z niektórych źródeł w niektórych ustawieniach ta opcja się robi wyszarzona i przyjmuje wartość 'Auto' która niestety ma to do siebie że częściej wygląda jak ustawienie 'Wysoki' niż 'Niski' czyli zamiast czarnego jest szary. Nie mam pojęcia dlaczego tak to działa i dlaczego TV uważa że wie lepiej i wyszarza tą opcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel

Ekspert (ciemne pomieszczenie), poziom czerni oczywiście 'niski', gamma 2.2 (na 2.4 prawie bez różnicy). Badany film to Twin Peaks sezon 3 odcinek 6 scena ze światłem drogowym (ok. 12m:40s), jak ktoś ma, można porównać :). Nie wydaje mi się, by "poziom czerni" był wyszarzany w zależności od materiału, raczej niektóre opcje, w tym ta, są wyszarzane / zmieniane w zależności od wybranych presetów ustawień i ewentualnie przy wybranym otagowaniu wejścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, plast napisał:

Mam wrażenie, że nie czytasz dokładnie i nie odnosisz się do meritum problemu. Robiłem czyszczenie, nawet dwukrotnie, w odstępach trzydniowych. Przy czym nie wiem w jaki sposób miałoby to czyszczenie pomóc problemowi, który opisuję, bo nie o to w tej operacji chodzi. Telewizor pochodził już ok. 150h (dokładnie nie wiem, bo nie mam jak się dostać do menu serwisowego), natomiast różnicy w działaniu między godziną zerową a godziną sto pięćdziesiątą nie zauważyłem - nadal jest tak samo, czyli bardzo dobrze, a z kolejnymi dopieszczonymi pod siebie ustawieniami wręcz coraz lepiej. Jedyne zastrzeżenia mam do rzeczy opisywanych w postach powyżej. A i to zrzucam bardziej na karb niedoskonałości materiału źródłowego. Wolę się jednak skonsultować z fachowcami. I takich porad bym oczekiwał, a nie "będzie dobrze".

Pytałem czym podajesz sygnał? Czy korzystasz z Tunera wewnętrznego czy z zewnętrznego. "to że napiszesz że sygnał podany 1080 to nic nie znaczy po podajesz go może słabym źródłem".

Czy czyszczenie wymuszone ma wpływ, ma bo stabilizuje "komórki"  i poprawia zdecydowanie odczucia z oglądania z sygnałów słabszej jakości.

Chcesz ustawień ? Gotowca, napisałem kalibruj. Ja wbijam kolejne kalibracje w nowe panele i efekt mizerny (kalibracje Macieja) więc korzystanie z tego co masz w necie porażka.

Miałem ten problem o jakim piszesz ,ale występował on w początkowej fazie pracy mojego E6 na każdym z trzech paneli jakie miałem. (dwa były kalibrowane przez Macieja).

Zdecydowanie poprawiło się jak napisałem jak zrezygnowałem z "upscalingu"  zródła na rzecz tego w TV.

I jedno ekran mam na ciemnym ustawiony na 42 u mnie bo poniżej gubił szczegóły w "szarościach" pierwszą kalibrację miałem na 25 i było bardzo słabo..., wiem że ludzie "poprawiają" fabryczne nastawy w "service menu" i daje to wymierne efekty w szczegółowości przejść/ czarny/ szary, ale jakoś nie mam ochoty ryzykować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, FELOOO napisał:

Odnośnie poboru energi.

Podłączyłem swój 55B7V do miernika energi i na kanale sat 4K pobór energi wachał się pomiędzy 160-270Watt

Czyli można przyjąć że średnio 200W pobiera.

To nie takie proste. Dużo zależy od ustawień - przede wszystkim od oświetlenia OLED,  ale też np. od tego czy telewizor jest skalibrowany, a nawet od materiału który oglądasz. Na podstawie Twoich pomiarów można jedynie powiedzieć, że masz ustawioną bardzo wysoką jasność. Przy skalibrowanym 55B7V wyniki powinny wynosić ok. 100W przzy synglae SDR:

Default [Eco] mode 104 watts
Calibrated [ISF Expert] mode 88 watts
Calibrated [HDR Cinema] mode 168 watts

http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled55b7v-201705074461.htm

4 godziny temu, ma_ko napisał:

minimum 200H musi pochodzić by nabrał nasycenia i ostrości :-) ja też zaraz po zakupie maiłem "wk..." konkretny na shit jaki kupiłem..., spoko nabierze "kolorów"....

Nie wiem skąd się biorą takie teorie, rodem pewnie z podwórka audiofilskiego, gdzie się wygrzewa np. kolumny czy też wzmacniacze. Czyżby teraz przyszła kolej na wygrzewanie OLEDów ? Sorry, ale ja tego nie kupuję. Nie zauważyłem różnicy w obrazie między godz. 0 a 200.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman Ja wiem Ty tego nie kupujesz (nie napisali tego na Hamerykańskim Forum)..., ale Ja i wielu widzi różnicę, to jak z kablami..., jedni słyszą różnicę inni nie..., kwestia percepcji...

Co więcej jestem wręcz pewny, że urządzenia kalibrujące pokażą różnice w wyświetlaniu po określonym czasie użytkowania... (jasne można powiedzieć że to bład pomiaru)...

Jak było z Plazmami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podobnej sprawie zadałem niedawno z ciekawości Vincentowi pytanie odnośnie kalibracji OLEDa i dostałem taką odpowiedź:

Cytat

I strongly advise using your TV for at least 200 hours to let the organic material stabilise before getting it calibrated.

Wiem, że Maciek ma inne zdanie na ten temat. I komu tu wierzyć ? ;)

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, misfit napisał:

I strongly advise using your TV for at least 200 hours to let the organic material stabilise before getting it calibrated.

Ameryki nikt tu nie odkrył. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi