Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Eh, z pasami się męczę 3 lata. Ale zafarbów i martwych pikseli nie zaakceptuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanownych kolegów mam takie pytanko mianowicie, czy któryś z was ma podłączony tv b7 pod pc i ogrywa bądź ogrywał Assasins Creed Origins w HDR ? Pytam ponieważ od dłuższego czasu w żaden sposób nie mogę uzyskać w tej grze prawidłowego,  nadajacego się do użytku obrazu w trybie hdr a w Internecie nie znalazłem żadnych sensownych informacji na ten temat. Sprawa wyglada tak , że po odpaleniu trybu hdr obraz w tej grze jest totalnie prześwietlony , praktycznie ok.70 % obrazu to biel , zabawa suwakami w menu nic nie rozwiązuje,  w grach BF1 oraz Forza Motosport 7 tryb hdr działa wyśmienicie. Jesli ktoś z was ma jakieś doświadczenie w tym temacie to bardzo bym prosił o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej. Wersję 65 cali mam od czwartku.

Przeszedłem z 55910V.

Na poprzedniku miałem masakrycznie pasy w szarościch. Nie takie plamy pionowe jak tu często pokazujecie, tylko równe jak. Od linijki pasy. Wyglądało to strasznie. Oczywiście serwis stwierdził, że to norma. A to już była druga sztuka, bo pierwszą z tego powodu wymienił sklep. Do tego podobne pasy miałem na białym, i to takie żółtawe...

Dlatego pełen obaw zamówiłem 65B przez neta aby móc oddać i w sumie na to się nastawiałem czytając ten temat...

Doszedł, podłączyłem i w porównaniu do V910:

- banding minimalny, niemal zerowy, w filmach niedostrzegalny (po poprzedniej sztuce myślałem, że tak się nie da)

- TV chodzi dużo szybciej

- biały niemal idealny, jedynie przy lewej krawędzi taki niewielki odcień żółtego, ale dosłownie minimalny (widoczny też na murawie). Pewnie jak by ktoś nie wiedział, że trzeba tego szukać to nigdy by nie zobaczył.

- pikseli martwych/zawieszonych nie stwierdziłem.

Obejrzałem kilka filmów UHD z HDR, pograłem w gry na X one X z HDR, i powiem tak

KOSMOS

naprawdę, nie sądziłem, że hdr zrobi aż taką robotę. Włączenie filmu SDR po kilku w HDR sprawia, że chce się go wyłączyć.

Płynność filmów mam ustawioną jak na poprzednim 4 i 8. Nie zauważyłem żadnych artefaktów.

No i rzecz najważniejsza dla gracza, pisaliście tu, że robi się ciemno. Ogólnie nie wiem skąd ten temat. Sprawdziłem gry SDR i HDR, na Xbox i PlayStation 4 pro i wszędzie jest idealnie.

Nie pasuje mi jedynie ta stopa od tv. Trochę taka w stylu plastikowych samsungów

Mam dekoder NC+ 4k i niestety przy 65 calach fhd z satelity to jednak trochę za mało... Obraz [beeep]y nie urywa. Ale za 2h pierwszy mój mecz w 4k HDR z Premier league :)

Ogólnie jestem zachwycony tym TV. Za 8600 nie wiem czy da się kupić coś lepszego...

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jak przesiadłem się z eg910v na b7 to byłem delikatnie mówiąc zaskoczony jak LG mocno poprawiło panele i jakość samego obrazu. Bajka i kosmos w jednym

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, PiPoL napisał:

No i rzecz najważniejsza dla gracza, pisaliście tu, że robi się ciemno. Ogólnie nie wiem skąd ten temat. Sprawdziłem gry SDR i HDR, na Xbox i PlayStation 4 pro i wszędzie jest idealnie

Gratuluję zakupu.

A problem dotyczy wyłącznie gier HDR to warto abyś zobaczył ten materiał: https://youtu.be/cU1f2nHRLus?t=12m7s

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 14.08.2018 o 14:09, meksykanin napisał:

Witam szanownych kolegów mam takie pytanko mianowicie, czy któryś z was ma podłączony tv b7 pod pc i ogrywa bądź ogrywał Assasins Creed Origins w HDR ? Pytam ponieważ od dłuższego czasu w żaden sposób nie mogę uzyskać w tej grze prawidłowego,  nadajacego się do użytku obrazu w trybie hdr a w Internecie nie znalazłem żadnych sensownych informacji na ten temat. Sprawa wyglada tak , że po odpaleniu trybu hdr obraz w tej grze jest totalnie prześwietlony , praktycznie ok.70 % obrazu to biel , zabawa suwakami w menu nic nie rozwiązuje,  w grach BF1 oraz Forza Motosport 7 tryb hdr działa wyśmienicie. Jesli ktoś z was ma jakieś doświadczenie w tym temacie to bardzo bym prosił o pomoc.

Zmagam się z tym samym. Generalnie to jakiś błąd w samej grze albo w sterownikach NVidia. Wystarczy wyjść z gry i wejść ponownie i obraz w HDR jest ok. Upierdliwe to, ale da się z tym żyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czy ktoś wie dlaczego przestał mi działać kursor w aplikacji YouTube? To znaczy kursor jest widoczny, ale nie da się nic kliknąć - trzeba nawigować "strzałkami". Czysciłem ustawienia i nic. Zaznaczam, że tylko w apce YouTube nie działa. 

Może niechcący go zablokowłem? Jakiś skrót / kombinacja klawiszy? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie, czy ktoś wie dlaczego przestał mi działać kursor w aplikacji YouTube? To znaczy kursor jest widoczny, ale nie da się nic kliknąć - trzeba nawigować "strzałkami". Czysciłem ustawienia i nic. Zaznaczam, że tylko w apce YouTube nie działa. 
Może niechcący go zablokowłem? Jakiś skrót / kombinacja klawiszy? 
Dziwne. Może wyjmij baterie i włóż z powrotem. Taki niby reset.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, meksykanin napisał:

Może usuń Youtube i zainstaluj raz jeszcze skoro tylko w tej aplikacji nie działa. 

Bingo. Głupie, ale nie pomyślałem. Pomogło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, meksykanin napisał:

Dziękuję efel za podpowiedź ale w moim przypadku ten sposób nie działa.☹

W Windows masz HDR włączony, czy gra włącza Ci tryb HDR? Pokombinuj z tym ustawieniem. Być może coś się pokiełbasiło z najnowszym sterownikiem nVidia który wyszedł na początku sierpnia. Przyznam że nie uruchamiałem dawno Asasyna, sprawdzę jak to teraz u mnie działa i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w windzie mam włączony hdr cały czas. W chwili obecnej mam najnowszy sterownik NV  ale z tą gra walczę już od pół roku wiec kilka tych sterów po drodze się przewinęło i na każdym było to samo, próbowałem już różnych kombinacji i nic. Jak pisałem wcześniej w innych grach jest ok czyli ta jest jakaś szurnięta i dam sobie spokój, będę dalej pykał bez hdr. A żeby bylo smieszniej to po ostatniej aktualizacji windy czy też sterowników, po wyjściu do pulpitu z ACO cały obraz jest zielony i hdr w windzie wyłączony . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.07.2018 o 10:18, Subman napisał:

Ten spadek jasności loga statycznego na LG jest niewielki (coś w zakresie 20-30%). Na pewno nie tak mocny jak spadek luminancji całego ekranu w Sony po tej aktualizacji. Mi po wielu testach udało się potwierdzić spadek jasności na jaskrawym logo kanału Eleven Sports jak miałem ustawioną luminancję na maksimum. W dodatku luminancja spada bardzo łagodnie z czasem w taki sposób, że bardzo ciężko jest to zauważyć. Z tego co natomiast wiem, to LG zareaguje na wszystkie statyczne elementy w obrazie, więc nie ma znaczenia czy będzie to tylko logo u góry, czy też logo i pasek, ale sam tego nie weryfikowałem. Należałoby to najlepiej sprawdzić spektrometrem.

Masz informacje czy ten sam system przyciemniania loga stacji jest np. w B7 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens dopłacać C8? B7 jest tańszy ok. 5000 zł...

Czytam czytam i nie widzę powodów dopłaty. Czy w C8 nie ma wad takich jak w niektórych B7??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, MarcinKK napisał:

Masz informacje czy ten sam system przyciemniania loga stacji jest np. w B7 ?

Powinien być dostępny również na B7. Mechanizm ten jednak działa w tak niewielkim zakresie, że ciężko wykryć jego działanie w normalnych warunkach.

4 godziny temu, MarcinKK napisał:

Czy jest sens dopłacać C8? B7 jest tańszy ok. 5000 zł...

Czytam czytam i nie widzę powodów dopłaty. Czy w C8 nie ma wad takich jak w niektórych B7??

Przy takiej różnicy nie warto według mnie dopłacać. Jakość obrazu będzie bardzo zbliżona. Jedyną większą różnicą jest lepsze mapowanie jasności w grach HDR zmasteringowanych do jasności 4000+ cd/m2.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie bardziej przyziemne pytanie - czy w WebOS jest gdzieś opcja TRWAŁEGO włączenia napisów i oryginalnego AUDIO? Nienawidzę oglądać filmów z lektorem, ale niestety za każdym razem, gdy włączę napisy i język oryginalny, przy przełączeniu kanału wszystko wraca do poprzedniego stanu, czyli lektora :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opcjach masz ustawienia audio dla języków. Ustaw pierwszy eng a drugi pl. Ale napisy za każdym razem chyba trzeba włączyć.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może usuń Youtube i zainstaluj raz jeszcze skoro tylko w tej aplikacji nie działa. 
A ja to miałem dzisiaj. Też tak zrobiłem i zadziałało. Coś musiało być z Youtube.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie YT znowu zmienił wygląd i działa wyraźnie szybciej f52b76225afb532b3e057a46bc99d5eb.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki film znalazłem. Kolory i obraz moim zdaniem na + w sonym. Czy to jest kwestia ustawień? Czy jest możliwe są między nimi są aż takie różnice? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, MarcinKK napisał:

Taki film znalazłem. Kolory i obraz moim zdaniem na + w sonym. Czy to jest kwestia ustawień? Czy jest możliwe są między nimi są aż takie różnice? :)

Zakładam, że oba telewizory nie są po profesjonalnej kalibracji tylko pracują w trybach fabrycznych a wiec jak najbardziej różnica może być znaczna. Zupełnie inaczej będzie wyglądał np. tryb kinowy w Lg a inaczej w Sony ,Panasonicu czy Philipsie, zwróć również uwagę na to ,że w tv LG na tym filmiku obraz jest o wiele jaśniejszy niż na Sony co może mieć znaczny wpływ na obraz zarejestrowany przez kamerę. Trzeba również wziąść pod uwagę co dla kogo jest na plus, dla jednego będzie to np. tryb kinowy a dla innego tryb żywy bądź dynamiczny. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, meksykanin napisał:

Tak w windzie mam włączony hdr cały czas. W chwili obecnej mam najnowszy sterownik NV  ale z tą gra walczę już od pół roku wiec kilka tych sterów po drodze się przewinęło i na każdym było to samo, próbowałem już różnych kombinacji i nic. Jak pisałem wcześniej w innych grach jest ok czyli ta jest jakaś szurnięta i dam sobie spokój, będę dalej pykał bez hdr. A żeby bylo smieszniej to po ostatniej aktualizacji windy czy też sterowników, po wyjściu do pulpitu z ACO cały obraz jest zielony i hdr w windzie wyłączony . 

Sprawdziłem u siebie. Coś się faktycznie popsuło. Za cholerę nie działa poprawnie tryb HDR w grze Assasins Creed Origins na PC. Dawno nie odpalałem tej gry, będzie parę miesięcy. Wcześniej mi to działało normalnie, jedynie czasami był ten problem, ale pomagał restart gry. Mam najnowszy sterownik i Windows 10 ze wszystkimi aktualizacjami. To dowodzi po prostu że HDR na PC to zło i po prostu nie działa jeszcze jak należy. Zielony pulpit po wyłączeniu HDRa też mam. Odkąd mam TV z HDRem, czyli już rok, non stop są jakieś problemy z HDR na PC. Z większością da się żyć, ale są takie które po prostu sprawiają, że czegoś nie da się przeskoczyć i normalnie używać. Smutne.  

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
9 godzin temu, MarcinKK napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi