Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Czy takie pasy w B7 to cos normalnego czy da sie to usunac konpensacja lub w inny sposob czy to po prostu wada matrycy? W tle 7ruchomiona apkikacja youtube.

20180810_155630.jpg

20180810_155648.jpg

• Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony tylko występuje?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda mi to na dość mocny banding? Od samego początku tak jest? Ile czasu masz już tv?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, kKadajo napisał:

Każdy panel oled jest inny i może być mniej lub bardziej podatny na powidoki czy wypalenie.

Za powyższe daję plusa koledze. Głos rozsądku należy cenić i pamiętać właśnie o powyższym, że oled to też ideał bynajmniej nie jest i trafiają się lepsze i gorsze egzemplarze, wbrew temu co często nieprawdziwie niektórzy próbują twierdzić.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kKadajo napisał:

Wygląda mi to na dość mocny banding? Od samego początku tak jest? Ile czasu masz już tv?

Tydzien czasu, takie cos sie pojawilo po recznej kompemsacji, mozliwe ze wczesniej cos tam bylo ale na pewno nie rzucilo mi sie w oczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, klaus71 napisał:

już pod kątem >25 stopni z czerni robi się kupa na lcd (no chyba że masz FALDa)

Przepraszam, ale to stwierdzenie jest nieprawdziwe. Można mieć podświetlenie w tv typu FALD i zarazem gorsze kąty niż przy tv z podświetleniem krawędziowym. :)

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oświecisz mnie jak?

skoro strefa nie będzie wygaszona local dimingiem w 100% (co zapewnia tylko fald) to znaczy że będzie świecić na szaro jak to się dzieje na każdym tv lcd va bez fald/local dimmingu

pod kątem 30% ta szarość ma różne odcienie w zależności od producenta matrycy - może być odcień fioletu lub po prostu szarość świecąca jak na entry modelach IPS

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze

Jesteś wyjątkowo upierdliwym trolem , po co wypisujesz te bzdury wyssane z palca ? Myślisz że ktoś na tym forum ci w cokolwiek wierzy ? , kończ waść i się więcej nie blaźnij, wizyta u psychologa też by ci się przydała

Funkcja ignore bardzo przydatna, forum zrobiło się normalniejsze bez tego schizofrenika ?

Edytowane przez Mario Mario
  • Plusik 4
  • Lubię 1
  • Zmieszany 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

entry modele IPS to te z których się śmiejemy bo mają kontrast 900:1

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, czullo napisał:

Czy takie pasy w B7 to cos normalnego czy da sie to usunac konpensacja lub w inny sposob czy to po prostu wada matrycy? W tle 7ruchomiona apkikacja youtube.

one są tak równe że to musiałoby być chyba tylko wypalenie

ściągnij jakieś plansze testowe w jednorodnych kolorach/szarościach - nie wiadomo co ci ta aplikacja wyświetla a co dodaje tv

mi to wygląda na tło apki która ma paski

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, czullo napisał:

Tydzien czasu, takie cos sie pojawilo po recznej kompemsacji, mozliwe ze wczesniej cos tam bylo ale na pewno nie rzucilo mi sie w oczy

Najlepiej na początku nie uruchamiać w ogóle długiej, ręcznej kompensacji jeśli nie ma ku temu powodu. Poczekaj teraz aż wykona się kilka automatycznych kompensacji - ten banding powinien zmaleć za kilka dni. Masz pewnie podobną sytuację jak u kolegi janq11 - miał bardzo podobny efekt po wykonaniu ręcznej, długiej kompensacji. Pamiętajcie, że długa, godzinna kompensacja to nie to samo co krótka, automatyczna, 7 minutowa. Pisałem o tym w poście:

A co do kolegi Fuze - miejmy nadzieję, że opuścił już nas na dobre, bo jak widać nie jest w stanie zaakceptować sytuacji w której mogą tu na forum znajdować się zadowoleni użytkownicy OLEDa... Taka sytuacja nie jest dla niego do zaakceptowania, więc obraźmy ich i nazwijmy ich "bandą".

Edytowane przez Subman
  • Plusik 3
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, janq11 napisał:

Panowie, przepraszam. Nie chciałem, żeby jednorazowy wybryk mojego OLEDa i trochę frustracji z tegoż powodu rozpętało kłótnie forumowe. ?

Nic się nie stało. Tak gó.no burza przetacza sie jak nawałnica po wszystkich wątkach. W tym wątku co kilka stron fanatycy świetlówek dają upust swoim emocjom. Użytkownik z jakimś problemem do doskonały moment by uderzyć poraz kolejny... 

• Plusik 5
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, klaus71 napisał:

one są tak równe że to musiałoby być chyba tylko wypalenie

ściągnij jakieś plansze testowe w jednorodnych kolorach/szarościach - nie wiadomo co ci ta aplikacja wyświetla a co dodaje tv

mi to wygląda na tło apki która ma paski

To sie pojawia nie tylko w aplikacji youtube ale tam to widac najlepiej ze wzgledu na tlo, te paski sa najbardziej widoczne na szarym/niebieskim tle. Zastanawiam sie czy nie odpalic jakiegos video w 4k do usuwania wypalen powidokow jak np

na cala noc i zobaczyc jakie beda efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, czullo napisał:

20180810_155630.jpg

20180810_155648.jpg

Jeśli to jest popularny banding to ja jeszcze takiego nie widziałem. Zwróćcie uwagę na to, że te pasy mają dokładnie taką samą szerokość. To wygląda jakby była włączona jakaś plansza ze skalą szarości. Dziwne. Moim zdaniem nadaje się to na zgłoszenie reklamacyjne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Damiano85 napisał:

Jeśli to jest popularny banding to ja jeszcze takiego nie widziałem. Zwróćcie uwagę na to, że te pasy mają dokładnie taką samą szerokość. To wygląda jakby była włączona jakaś plansza ze skalą szarości. Dziwne. Moim zdaniem nadaje się to na zgłoszenie reklamacyjne. 

Faktycznie dziwnie to wygląda, ale ponoć te pasy pojawiły się po ręcznej kompensacji. 
@czullo - możesz wrzucić zdjęcie 5% planszy odpalając ją np. z https://www.youtube.com/watch?v=Qi4Wy7vE8-o ?

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, czullo napisał:

Oczywiscie. Na tej planszy to wyglada jeszcze gorzej ?

Nie wygląda to dobrze. Możesz poczekać kilka automatycznych kompensacji. Jest duża szansa że się umormuje za jakiś czas po uruchomieniu "odświeżania pikseli". Zastanawiająca jest faktycznie regularność tych pasów. Jeśli się nie poprawi i będziesz widział banding podczas normalnego materiału, to zwróć OLEDa jeśli masz taką możliwość lub zgłoś to serwisowi LG.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech to zgłosi do LG, wymienią mu panel bez problemu. To musi być widoczne podczas normalnego oglądania.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@czullo o w mordę, jak masz taki banding po czyszczeniu to nie ruszaj tego - porób zdjęcia i wezwij serwis LG ewentualnie oddaj w sklepie. Po unormowaniu się tego i kilku krótkich kompensacjach i tak będzie raczej przeciętnie, ale wtedy jak przyjdzie serwisant to może powiedzieć "Panie ja tu nic nie widzę", a teraz przynajmniej czarno na białym. Z g...nianej matrycy bata nie ukręcisz. Może zmaleje, ale i tak będzie dość duży.

Edytowane przez janq11
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niech to zgłosi do LG, wymienią mu panel bez problemu. To musi być widoczne podczas normalnego oglądania.

Uwierz, że nie jest tak łatwo jeżeli chodzi o reklamację bandingu. W swoim B6 moja pierwsza matryca była kaszanką i ludzie z infolinii przez dwa dni starali mi się wmówić, że to problem z moim materiałem, bo na teście obrazu z menu nic nie widać.62316911db7e389c2d9d003ba4abcaf5.jpg
  • Plusik 3
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor moge oddac ale pytanie czy za 2500zl dostane cos lepszego niz b7 z tym bandingiem ? serwis nie wchodzi w gre bo telewizor z rynku niemieckiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma szans. Za takie pieniądze nie kupisz nic dobrego w 55"

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, czullo napisał:

czy za 2500zl dostane cos lepszego niz b7 z tym bandingiem

Oczywiście, C7 na stałe ze znaczkiem RTL. 

Edytowane przez gangi007
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi