Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Absolutnie nie polecam zakupu tego telewizora jeśli ktoś zamierza na nim normalnie oglądać tv.

Telewizor kupiony pod koniec października: raz była już matryca wymieniona na nową z okazji wypaleń, teraz jest to samo i info z serwisu LG, że będzie wystawione oświadczenie, że tv do wymiany na nowy albo zwrot kasy. 

Jako mebel ładny, jako tv kompletny bubel.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Azio napisał:

A oglądałeś na ekspozycji nową linię B8? Może w międzyczasie usprawnili kontrolę jakości na linii produkcyjnej matryc.

Oglądałem, ale nie zwracałem aż takiej uwagi na jednorodność kolorów akurat w tym modelu.. Vincent z YT w którejś recenzji wspominał, że nowe matryce są podobno jeszcze bardziej równomierne, ale ciężko stwierdzić skąd ma tą informację.

Gdybym miał na poważnie zainteresować się linią 8, to na pewno poszedłbym najpierw do sklepu z penem i białą tapetą na pokładzie :) Póki co do tego jeszcze daleka droga, bo najpierw muszę zwrócić posiadaną "siódemkę". Inna sprawa, że ciężko mi się zgodzić z drugim zdaniem, jakoby seria 8 cenowo zbliżała się do 7. B8 od początku startowało od 13 tysięcy i w dużych sklepach (Euro AGD, Media Markt, Media Expert, itp.) dalej kosztuje 13 tysięcy. To samo z C8 - 15k na start i 15k teraz. Jeśli usprawnienia w serii 8 w kwestii jednorodności są niewielkie, to ciężko człowiekowi wydać na B8 13 tysięcy, jeśli B7 kosztuje 8. Co innego, gdyby nowe matryce faktycznie były wolne of plam i zafarbów...

Inna sprawa, że gdybym miał zapłacić 13k za LG, to wcześniej mocno bym się zastanowił, czy nie dopłacić kolejnych 2 do Panasonica z dużo lepszym upłynniaczem. Pewnie skończy się na tym, że kupię jakiegoś LCD'ka za 8-10 tysięcy i pogodzę się z brakiem czerni, bo trzeci raz kupować (i ewentualnie zwracać) B7 nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, D_S napisał:

Absolutnie nie polecam zakupu tego telewizora jeśli ktoś zamierza na nim normalnie oglądać tv.

Co oznacza według Ciebie "normalne oglądanie". Ile godzin dziennie leciał u Ciebie TVN24 ? 

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka jest definicja normalnego użytkowania? Normalnie moze dla każdego oznaczać coś innego. Dla jednego będzie to tylko wieczorne oglądanie filmów na netflixie, dla innego oglądanie pół dnia tvn24 bo lubi. Także bez sensu jest twoje pytanie.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu to jest odpowiadanie pytaniem na pytanie...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Somebody101 ma rację. Dla jednych normalne będą 2 godziny filmów wieczorem, dla innych 10 godzinna sesja w fifie, a jeszcze inny włączy sobie stopklatkę na idealnie białych majteczkach Emmanuelle. :P

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Subman napisał:

Co oznacza według Ciebie "normalne oglądanie". Ile godzin dziennie leciał u Ciebie TVN24 ? 

Jakie to ma znaczenie? Czy to jest telewizor z reglamentowanym dostępem do TVN24, czy jakiejkolwiek innej stacji? Powinien działać i 24h na dobę na jakimkolwiek kanale bez żadnego problemu. Jeśli tego nie robi to trudno go nazwać telewizorem.

• Plusik 4
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem już na kupnie serii B7 ale czym dalej w las tym... ? Coraz więcej czytam komentarzy, jakoby biel w oledzie nie jest biała a są jakieś "zafarby" w żółty, zielony...Kiedyś problemem było wypalanie, każdy o to się martwił a wychodzi na to, że to nie jedyny problem. To już chyba lepiej kupić coś z LCD? Może czerń nie jest czarna ale biel jest jak trzeba. A tak na serio to jest powiedzmy jakiś odpowiednik LCD do 6 tyś, oczywiście 4K ale z hdr? Coś, co może konkurować z oledem w kwestii ogólności czy mimo wad dalej brać oleda od LG? 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dawno nic nie pisałem tutaj na forum ale cały czas śledzę co tu piszą. Oczywiście najwięcej jest stękaczy i pechowców. Ci co są zadowoleni przeważnie się nie wypowiadają. Trzeba przyznać że to chyba normalne. To ja napiszę tak. Jako zwykły zjadacz chleba. Miałem zawsze, przynajmniej starałem się mieć, jeden z najwyższych modeli tv. Tu akurat chodzi o Philipsa serii 9000. Po dzisiejszy dzień uważam że tv LCD są niezniszczalne. Jak pisali koledzy wyżej niezmiennie dobre jak się taki kupiło. Po 10 czy 15 latach tak samo dobre. Tak uważam. Ja swój miałem 9 lat. I byłem mega zadowolony. Ale idąc z duchem czasu zmieniając na inny tv już wiedziałem że to będzie Oled jakiejś firmy. Przygotowałem się do tego teoretycznie. Sporo czasu mi to zajęło. Ale wiedziałem z czym to się je. Nie było mnie stać na nowy model. Taki za 20tys czy nawet 12tys. Wizualnie to powiem szczerze nigdy nie miałem faworyta. Wszystkie robiły na mnie wrażenie. Ale doczekałem się cen rzędu 9 czy nawet 8,5tys z dogodnymi ratami. I kupiłem. Wiadomo co! Najpierw 55" , a po czterech dniach wymieniłem na 65". 55" został z fajnym kredytem, a do 65" dopłaciłem gotówkę. Już kończę. Nie raz tu piszą gorsze bzdety. Jestem mega zadowolony z tego modelu. Nie powiem na niego złego słowa. Moja rodzina i znajomi mi zazdroszczą obrazu i wyglądu zewnętrznego. Po prosty wszystkiego związanego z tym tv. Bo on jest za[beeep]isty. Ale na koniec powiem że jak ktoś ma pecha to cegła w drewnianym kościele na głowę spadnie. Albo że cała dywizja wojska przed Tobą przejdzie a tylko Ty wejdziesz w [beeep]. No takie jest życie. Pogódźcie się z tym. Pozdrawiam wszystkich.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@D_S

To było proste pytanie, ale widzę że nie udzielisz odpowiedzi, tylko też odpowiadasz pytaniem na pytanie... Bo widzisz - gdybyś się tu na forum zapytał jaki polecamy telewizor do TVN24, który leci u Ciebie praktycznie na okrągło, to wątpię aby ktokolwiek by ci tu polecił OLEDa. Od wszystkich usłyszałbyś, aby się nie pchać w OLEDa... 

Ja używam OLEDa od ponad roku, ze zróżnicowaną treścią z różnymi kanałami i dla mnie to jest zupełnie normalne użytkowanie telewizora i nie mam póki co żadnych problemów z wypaleniami... Nie ma poza tym czegoś takiego jak "normalne oglądanie". Jeden będzie używał TV do gier, drugi do filmów, ktoś inny do sportu, czy też będzie oglądał wyłącznie programy informacyjne, a dla kogoś innego jeszcze normalne będzie oglądanie obrazu pod kątem.

I idąc twoim tokiem rozumowania można stwierdzić, że trudno nazwać wyświetlacze z matrycami VA "telewizorem", skoro zmusza kogoś do oglądania tylko w jednej słusznej pozycji,  idealnie na wprost...

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Subman napisał:

@D_S

I idąc twoim tokiem rozumowania można stwierdzić, że trudno nazwać wyświetlacze z matrycami VA "telewizorem", skoro zmusza kogoś do oglądania tylko w jednej słusznej pozycji,  idealnie na wprost...

Trochę popłynąłeś teraz... 

Ps. Ktoś Ci płaci za bronienie firmy LG? Jeśli używanie produktu do tego do czego został stworzony powoduje jego uszkodzenie po kilku miesiącach mimo, że jego deklarowana przez producenta żywotność liczona jest w latach to znaczy ni mniej nie więcej tylko tyle, że jest to wypuszczony na rynek bubel. Eot.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, D_S napisał:

Ps. Ktoś Ci płaci za bronienie firmy LG? Jeśli używanie produktu do tego do czego został stworzony powoduje jego uszkodzenie po kilku miesiącach mimo, że jego deklarowana przez producenta żywotność liczona jest w latach to znaczy ni mniej nie więcej tylko tyle, że jest to wypuszczony na rynek bubel. Eot.

Było proste pytanie, ale widzę, że twoja konkluzja z tego pytania jest wyłącznie jedna - że ktoś mi za te proste pytanie zapłacił. Najlepiej kupić coś na łapu capu, nie zapoznać się w ogóle z ograniczeniami technologii, nie zapytać się na forum, tylko puszczać 24h na dobę TVN24, a potem dziwić się że coś się dzieje nie tak z obrazem...  Jak kupisz Ferrari i się ono szybko rozleci bo będziesz jeździł po dziurach, to też napiszesz - "co za bubel" ???

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakiś uraz do TVN24? bo widzę, że Ci chyba kością w gardle stoi.

Co do sedna. Jeśli jakakolwiek technologia ma jakieś ograniczenia prowadzące de facto do uszkadzania sprzętu to obowiązkiem wprowadzającego na rynek produkt na niej bazujący jest informować o nich konsumenta. Czy firma LG umieszcza w swoim materiałach reklamowych informacje na temat jakichkolwiek ograniczeń tej technologi? Czy czyni jakiekolwiek obostrzenia co do oglądanego na telewizorach materiału? Nie. Można zatem założyć, że według firmy LG ta technologia nie ma żadnych ograniczeń, czy obostrzeń. 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, bo rozleci sie na dziurach nie tylko ferrari ale rowniez skoda i fiat 126p. Natomiast kupujac telewizor mozna oczekiwac, ze kupuje sie telewizor, a nie urzadzenie ktore prawidlowo funkcjonuje tylko w okreslonych warunkach.

17 minut temu, Subman napisał:

Było proste pytanie, ale widzę, że twoja konkluzja z tego pytania jest wyłącznie jedna - że ktoś mi za te proste pytanie zapłacił. Najlepiej kupić coś na łapu capu, nie zapoznać się w ogóle z ograniczeniami technologii, nie zapytać się na forum, tylko puszczać 24h na dobę TVN24, a potem dziwić się że coś się dzieje nie tak z obrazem...  Jak kupisz Ferrari i się ono szybko rozleci bo będziesz jeździł po dziurach, to też napiszesz - "co za bubel" ???

Nie, bo rozleci sie na dziurach nie tylko ferrari ale rowniez skoda i fiat 126p. Natomiast kupujac telewizor mozna oczekiwac, ze kupuje sie telewizor, a nie urzadzenie ktore prawidlowo funkcjonuje tylko w okreslonych warunkach.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Dnia 22.07.2018 o 14:31, gangi007 napisał:

Co jak co ale napisać tak może człowiek z dużą wadą wzroku???????????????????

Żeby nie było,oczywiście doceniam rewolucje w serii W7,8

Chyba nie widziałeś LG A1

1:07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, D_S napisał:

Co do sedna. Jeśli jakakolwiek technologia ma jakieś ograniczenia prowadzące de facto do uszkadzania sprzętu to obowiązkiem wprowadzającego na rynek produkt na niej bazujący jest informować o nich konsumenta. Czy firma LG umieszcza w swoim materiałach reklamowych informacje na temat jakichkolwiek ograniczeń tej technologi? Czy czyni jakiekolwiek obostrzenia co do oglądanego na telewizorach materiału? Nie. Można zatem założyć, że według firmy LG ta technologia nie ma żadnych ograniczeń, czy obostrzeń. 

I tym wpisem udowadniasz, że nie przeczytałeś nawet instrukcji do OLEDa, w której wyrażnie jest napisane, aby unikać wyświetlania statycznych obrazów przez dłuższy czas... Ale nie - według ciebie firma LG powinna puszczać pewnie najlepiej w TVN24 reklamy, że ich OLEDy się wypalają, że występują wszędzie zafarby, no i oczywiście że banding jest wszechobecny, i stąd ich telewizory są do [beeep]y. Czy ty w ogóle czytasz, to co napiszesz ? Znajdź mi firmę dysponującą matrycami VA która podaje w swoich materiałach reklamowych, że kąty są do [beeep]y, że czerń się świeci, i że może na nich występować DSE...

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D_S raczej atakuje technologię oled jako całość. Wolno mu, jak się zraził to trudno. Ale chociaż potwierdź że obraz ogólnie urywał łeb.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Subman napisał:

Ale nie - według ciebie firma LG powinna puszczać pewnie najlepiej w TVN24 reklamy, że ich OLEDy się wypalają, że występują wszędzie zafarby, no i oczywiście że banding jest wszechobecny, i stąd ich telewizory są do [beeep]y.

Owszem, tak uważam i jest to dla mnie oczywiste, aczkowiek nie w tak przerysowanej jak przytoczona przez Ciebie formie. Zatajanie tak poważnego defektu jest wprowadzaniem w błąd konsumentów i rodzi pytania o intencje. Jeśli ta technologia jest tak wadliwa to nie powinna być w ogóle wprowadzona na rynek.

@kKadajo - W telewizorze bez wypaleń obraz jest bardzo dobry natomiast konieczność wzywania serwisu co 4 miesiące w przypadku tv z segmentu "premium" dyskwalifikuje go w moich oczach.

• Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem już trzy oledy i nic nie wypaliłem. Ciekawe dlaczego u ciebie nawet jeden nie przetrwał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kKadajo

Nie mam pojęcia. Za drugim razem nawet znacząco ograniczyłem oglądanie TVN24 i obniżyłem podświetlenie matrycy. Efekt ten sam.

Edytowane przez D_S
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może u LG ze względu na dużą ilość sprzedaży łatwiej o felerna sztukę. Byłby sens dopłaty do Sony czy Panasonica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@D_S

Wybacz, ale jeżeli z Twoim profilem oglądania tv kupiłeś OLEDA to nie wiedziałeś nic na temat technologii.

Szkoda, że trafiłeś na sprzedawcę którego jedynym celem było zamknięcie transakcji, mam nadzieję, że nikt chociaż w procencie kompetentny nie polecił by Ci zakupu tv OLED.

Pewnie też szkoda, że nie trafiłeś na ten wątek wcześniej, bo dostał byś taką informację szybciej/sprawniej.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zarejestrowałem się na hdtvpolska celem napisania, iż przeczytanie większej części tematu to był błąd. Zapewne gdybym tego nie zrobił to raczej nie dostrzegłbym słynnego bandingu. ? Wioząc TV ze sklepu oczyma wyobraźni widziałem zirytowanego siebie pakującego TV i zasuwającego do sklepu chcąc go zwrócić.

Na szczęście trafiła się (chyba) przyzwoita sztuka. Przede wszystkim brak zafarbów na matrycy a banding rzadko widoczny, a gdybym go nie szukał wzrokiem byłby jeszcze mniej widoczny lub w ogóle.

Plansze w załączniku. Powyżej 10% na pierwszy rzut oka nie widać, ale wiedząc gdzie szukać dwóch/trzech jaśniejszych pasków jestem w stanie go wypatrzeć. W słynnych scenach Marco Polo widać go, ale wydaje mi się, że nie na tyle żeby przeszkadzał. 

Jak okiem forumowiczów wypada mój egzemplarz? Czy są sztuki, które na 5% nie mają w ogóle bandingu?

20180727_010333.jpg

20180727_010402.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wygląda źle. Te trzy pasy jaśniejsze widzisz gdzieś podczas normalnego oglądania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko w specyficznych scenach jak jazda konna w Marco Polo, choć odpaliłem sobie Zero Dark Thirty od 1:58:30 do 2:00:00 i mimo, że sceny wydają się podobnie jeśli chodzi o jasność do wspomnianej wcześniej tej z Marco Polo to jest to mniej zauważalne. Właściwie bardzo słabo  i widzę go tylko dlatego, że wiem gdzie go szukać.

Banding z czasem może zmaleć / zwiększyć się?

Edytowane przez janq11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi