Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

OLED nie ma szklanej powłoki. To jest jakieś tworzywo.... Samsung Q9 miał może OLEDową czerń w sklepie. Zapewne podczas seansu w nocy już tak super nie jest i starcia z Oledem po prostu nie ma szans wygrać na tym polu. Co nie zmienia oczywiście faktu, że to jeden z najlepszych LCD na rynku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze

Wreszcie rozsądniej piszesz.
A co do powłoki antyrefleksyjnej - wszystko zależy jak na to spojrzeć. Zdjęcia z rtings. U góry Q9FN, u dołu LG C8. Czy jest lepiej ? Na Q9FN bezpośrednie refleksy są bardziej słumione, ale są też dodatkowe refleksy, których nie ma na C8.

q9fn-bright-room-off-large.jpg

c8-bright-room-off-large.jpg

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Damiano85

Nazywając powłokę szklaną pisałem w dużym uproszczeniu. Domyślam się, że nie jest to zwykłe szkło. Mogłem nazwać ją po prostu "błyszczącą" (jak we wszystkich OLEDach). Co do czerni w Samsungu - pełna zgoda, dlatego zaznaczyłem że w jasnym sklepie nie widziałem różnicy. Im ciemniej, tym bardziej zyskiwałby OLED. Mimo wszystko Samsung pozytywnie zaskoczył (w dzień rewelacja - duża przewaga nad OLEDem, w nocy może aż tak strasznie by nie odstawał) i gdyby był w podobnej cenie co B7v, to miałbym niezły ból głowy co kupić. Inne LCD mocno rozczarowały - w jasnym, sklepowym pomieszczeniu niczym nie zachwyciły (refleksy nawet na półmatowych matrycach niemal identyczne co w OLEDach), a wieczorem i w nocy będą zdecydowanie "gorsze" (piszę to z pozycji osoby, która nałogowo nie gra i nie boi się wypaleń).

@Subman

Czym innym jest porównanie różnych zdjęć z testu, a czym innym bezpośrednie porównanie telewizorów "na żywo". Na ciemnych (nawet nie na zupełnie czarnych) scenach w OLEDzie odbijało się niemal wszystko - regały, lampy, pudełka, klienci - zupełnie jakbym stał przed lustrem. Na ciemnych scenach w Samsungu nie widziałem praktycznie żadnych mocniejszych odbić. Wszystko było wyraźnie stłumione. Dopiero przy kompletnie czarnym obrazie refleksy były nieco mocniejsze (ale dalej dużo lepsze niż w OLEDzie).

I żeby nie było... Wiedziałem że tak będzie (miałem laptopa z matrycą glare) i świadomie wybrałem OLEDa. Po prostu na ZD9 czy Q9 mnie nie stać (a nawet gdyby było, to też nie wiedziałbym czy nie "poświęcić" nieco doznań w dzień dla uzyskania prawdziwej magii wieczorem), a 50-60 stref wygaszania w tańszych modelach mi nie wystarcza.

Swoją drogą fajnie, że wkleiłeś te zdjęcia (wcześniej ich nie widziałem) - wyraźnie na nich widać, że zniekształcenia w jednym i drugim TV są podobne co u mnie (pofalowany prostokąt, stojak, lampa) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fuze polecam test Oled-ów ale w nocy ;) wtedy zobaczysz przewagę Oled-a nad LCD, wtedywychodzą wszystkie wady tv, wiadomo technologia Oled ma swoje wady jak niewielki banding  i trochę słaby upłynniacz (lekkie artefakty wokół postaci przy szybkich scenach) ale czerń ,,miażdży'', masz wrażenie że tv jest po prostu wyłączony. Co do HDR to na papierze  jest średni ale ta czerń zwiększa nieporównywalnie efekt HDR aż w niektórych filmach i grach po prostu razi jakbyś faktycznie patrzył na słonce lub coś jasnego aż chce się trochę zmniejszyć ten efekt  ;). Powiem na swoim przykładzie bo zgrałem wszystkie możliwe testy ze strony rtings na pendrive, ba nawet zamówiłem opcję wniesienia i montażu po czym oznajmiłem monterom że mają mi tylko postawić tv na półce i czekać i spokojnie posprawdzałem kolory,banding ghosting i nic nie zauważyłem ale właśnie nie wziąłem pod uwagę że takie rzeczy dopiero wychodzą w nocy :P wtedy każda wada tv jest dużo lepiej widoczna :P także nie sugeruj się tym że w oledzie  wszystko odbijało bo w nocy gdy wyświetlana jest czerń to jest jak powyżej napisałem :P.

Edytowane przez Seba_1988
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, fuze napisał:

a design LG dalej uważam za najbardziej nowoczesny

Co jak co ale napisać tak może człowiek z dużą wadą wzroku???????????????????

Żeby nie było,oczywiście doceniam rewolucje w serii W7,8

Edytowane przez gangi007
  • Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gangi007 a kupujesz tv dla design-u czy jakości obrazu bo mnie akurat obraz bardziej interesuje ;)Dla designu to moim zdaniem można jakiś mebel kupić a po za tym jaką ty różnice widzisz skoro tak jak ja mam powieszonego swojego LG B7  na statywie bez stopki a nikt specjalnie nie zagląda za tv żeby spoglądnąć jak design ?

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, fuze napisał:

... a design LG dalej uważam za najbardziej nowoczesny... 

Gdybyś napisał  "... a design LG uważam za najbardziej nowoczesny... chociaż do A1 jeszcze sporo brakuje" to kolega gangi007 poklepałby Cię po ramieniu, a tak zostałeś ochrzczony totalnym ślepcem.... Wszystkie Oledy wyglądają na ścianie praktycznie tak samo, ale nie... A1 jest przecież najpiękniejszy ? Chyba to małe logo Sony w rogu ekranu wpływa tak na tę za[beeep]istość?

Edytowane przez Damiano85
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, Damiano85 napisał:

Wszystkie Oledy wyglądają na ścianie praktycznie tak samo, ale nie... A1 jest przecież najpiękniejszy

Prawie robi wielką różnice.Nie każdy wiesza na ścianie?Ale fan LG musi o tym wspomnieć bo w innym przypadku nie ma poparcia??????

50 minut temu, Damiano85 napisał:

Chyba to małe logo Sony w rogu ekranu wpływa tak na tę za[beeep]istość?

Tak dla ciekawości w tym roku wybrał bym Panasonica Fz950,no przykro mi nie jestem slepym fan-boyem Sony,sprzedałem PS4 na rzecz Xbox one X.

1 godzinę temu, Seba_1988 napisał:

a kupujesz tv dla design-u czy jakości obrazu

Co do jakości ,wiele egzemplarzy LG różnia się jakością obrazu-wiadomo o co chodzi?Ja doceniam wykonanie ,desing-przykro mi ale A1 ma o wiele lepsze od B,C7.Co do C8 się nie wypowiem ,na żywo nie widziałem ale możliwe że bym się na niego skusił.

Edytowane przez gangi007
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Seba_1988 napisał:

polecam test Oled-ów ale w nocy

Mam B7v od dwóch tygodni i wiem co OLED potrafi zrobić w nocy. Po prostu szukając TV do wszystkiego i mając w podobnej cenie do wyboru B7v i Q9 nie wiedziałbym co wybrać (ale że jeden kosztuje połowę drugiego, to decyzja była raczej szybka i prosta - co zresztą napisałem i taki był sens tamtej wypowiedzi). LG w nocy zachwyca, ale w dzień w miejscu wyświetlania ciemniejszych kolorów robi praktycznie za lustro. Być może (to tylko moje domysły) Samsung w nocy ustępowałby tylko nieznacznie (bo stref wygaszania ma sporo), ale za to w dzień odwdzięczyłby się niemal zerowymi refleksami.

Inne telewizory OLED i LCD mnie nie porwały. Pozostałe OLEDy w oczach amatora nie wyróżniły się praktycznie niczym na tle B7/8 (podobny obraz, podobny design, podobna jakość), co usprawiedliwiałoby nieraz znacznie wyższą cenę. Podobnie z LCD - te też (z wyjątkiem wspomnianego Q9) nie zachwyciły. W dzień refleksy miały podobny poziom co w "szklanych" OLEDach, a w nocy nie oferowałyby choćby porównywalnej jakości obrazu i czerni. Jeśli ktoś nałogowo nie gra na TV, to ich zakup nie ma dla mnie kompletnie sensu.

3 godziny temu, gangi007 napisał:

Co jak co ale napisać tak może człowiek z dużą wadą wzroku?

Z przodu LG widzisz praktycznie sam ekran, cieniutką ramkę i minimalną diodę na dole. Mało nowocześnie? Konkurencja oferuje "coś więcej"?

Z boku też nie mam LG nic do zarzucenia. Plastikową część przy wykorzystaniu stałego uchwytu można niemal "przylepić" do ściany, a od 1/3 wysokości widzimy już tylko cieniutką taflę "szkła" (a nie jak w Sony gruby plastik na całej wysokości). Nowocześniejszy efekt oferuje już chyba tylko W7/8...

Założyłem oczywiście, że TV powiesimy, ale właśnie wiszący TV daje IMHO lepszy (=nowocześniejszy) efekt od stojącego. Chodzi mi o osiągnięcie mniej więcej czegoś takiego (jeszcze tylko konsola/dekoder/amplituner w szafkach i mamy komplet):

szafka_rtv_galicja_2_wysoki_o_1.jpg

Ale o gustach się nie dyskutuje - nie zamierzam licytować się na to, który producent oferuje ładniejsze TV, bo jak zauważył Seba przy zakupie tego typu produktów, ich design dla większości jest rzeczą raczej trzeciorzędną. Załóżmy nawet, że Sony jest ładniejszy... Czy za design i nieco lepszy upłynniacz warto płacić 13-14 tysięcy, gdy B7v kosztuje 8-9? Moim zdaniem nie, więc po wizycie w MM i obejrzeniu oferty wszystkich producentów nie żałuję swojego zakupu. Inne OLEDy i LCD nie wyróżniają się niczym szczególnym na tle LG, a Q9 (który kusi niskimi refleksami - mam jasny pokój a TV oglądam też w dzień) jest prawie 2 razy droższy. Także gdybym teraz miał zwracać swoją sztukę i znów kupować coś nowego, to ponownie postawiłbym na B7v...

2 godziny temu, gangi007 napisał:

wiele egzemplarzy LG różnia się jakością obrazu

Tak samo jak Sony. Po nieco nieudanych doświadczeniach z LG liczyłem, że być może u innych producentów kontrola jakości stoi na nieco wyższym poziomie. Pierwsza wizyta w MM momentalnie dała mi odpowiedź. Matryce w Sony/Philipsie/Panasonicu potrafią być praktycznie tak samo pofalowane, a obrazy tak samo zafarbione co w eldżikach :) 

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, fuze napisał:

Założyłem oczywiście, że TV powiesimy, ale właśnie wiszący TV daje IMHO lepszy (=nowocześniejszy) efekt od stojącego

Jeśli wieszamy to wrazenie robi W 7,8??????????????

Szkoda że na zdjęciu nie ma innych sprzętów.Wygląda to jak reklama z IK...A.

18 minut temu, fuze napisał:

Z przodu LG widzisz praktycznie sam ekran, cieniutką ramkę i minimalną diodę na dole. Mało nowocześnie? Konkurencja oferuje "coś więcej"?

Przykro mi ale LG b,C7 nie oferuje to co A1 nie mówiąc o EZ1000-,FZ950?????????????

Nie mam ma na myśli przekonywać ''kolegów'' z Poznania,Berlina do marek innych niż LG.To jest Klan -LG????????

Edytowane przez gangi007
  • Plusik 1
  • Zmieszany 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gangi007 napisał:

Nie mam ma na myśli przekonywać ''kolegów'' z Poznania,Berlina do marek innych niż LG.To jest Klan -LG????????

Tak dokładnie. Dodatkowo LG płaci nam za zachwalanie produktów na forum. W niedzielę nawet podwójnie...

• Plusik 2
  • Haha 3
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gangi007

Ja nie mam nic przeciwko Sony czy też Panasonicowi. Robią bardzo dobre telewizory. Zresztą sam rok temu byłem blisko zakupu A1, ale teraz widząc co Sony zrobiło po ostatniej aktualizacji cieszę się, że go nie kupiłem. Argument z designem jest drugo, albo trzeciorzędną sprawą, więc nie wiem po co taka zaciekłość :) Sony A1 wygląda faktycznie fantastycznie jak się go postawi, ale pochylenie ekranu do tyłu jest dużym jego minusem. Mocując z kolei na ścianie, B7/C7 będzie już jednak wyglądało lepiej niż A1, bo po prostu nie będzie tak mocno odstawało od ściany. Natomiast najitotniejszy jest zawsze obraz, który w przypadku OLEDów jest zbliżony a każdy będzie miał tu pewne niewielkie swoje plusy lub minusy.

Edytowane przez Subman
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze - bardzo racjonalny wybór. Dawać dwa razy więcej za trochę więcej raczej się nie opłaca. Nie zdawałem sobie natomiast sprawy, że tak ciężko trafić na egzemplarz z "wadami technologii" nie przeszkadzającymi w codziennym użytkowaniu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przykro mi ale LG b,C7 nie oferuje to co A1 nie mówiąc o EZ1000-,FZ950?????????????

Ale tytuł tematu widziałeś prawda?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dobra ... Przyjechał . sprzedawca wręcz nalegał żeby w sklepie obejrzeć czy na pewno nie jest uszkodzony  wszystko było ok więc spakowali i zabrałem do domu sam i ...weekend z głowy:) super Tv z bardzo dobrym dźwiękiem z głośników . jestem pod wrażeniem  web os3.5 ( wcześniej Sony seria W na androidzie) chociaż do obsługi pilota to się trzeba przyzwyczaić ale tak na marginesie twardy skubaniec bo spadł mi z szafki z 1,5 metra na panele i nawet śladu uszkodzenia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, gangi007 napisał:

Jeśli wieszamy to wrazenie robi W 7,8?

Oczywiście, że tak. Soundbara stawiamy na szafce, centymetrowej grubości telewizor "przyklejamy" do ściany, a łączącą oba elementy listwę chowamy w peszel. W rezultacie uzyskujemy efekt jeszcze lepszy niż na zdjęciu (przynajmniej z boku - bo wtedy TV w ogóle nie odstaje od ściany i nie widać uchwytu ani plastikowej obudowy - z przodu różnica względem niższych serii będzie niewielka).

Szkoda że na zdjęciu nie ma innych sprzętów.Wygląda to jak reklama z IK...A.

Bo to reklama jakiegoś sklepu (zdjęcie znalazłem na google). Tylko jakie to ma znaczenie? Chciałeś zobaczyć nowoczesny "kącik telewizyjny" to ci pokazałem. Wisząca szafka, wiszący TV, pochowane kable (gniazdka zrobione za szafką). Lekko, czysto, nowocześnie. Ale każdy ma inny gust. Jeśli Twoim zdaniem stojący Sony wygląda lepiej niż to co widzimy na zdjęciu - Twoja sprawa.

Powtórzę, bo widzę że nie zrozumiałeś (i tu zgadzam się z Submanem) - przy zakupie TV najistotniejszy zawsze jest obraz, a ten we wszystkich OLEDach wygląda niemal tak samo. Podobnie wypada też spasowanie elementów, a także kontrola jakości - u wszystkich producentów możemy znaleźć sztuki z zafarbowanymi plamami, nieznacznie pofalowanymi matrycami (o czym sam przekonałem się podczas niedawnej wizyty w MM) czy jeszcze innymi "przypadłościami".

Co do wyglądu to po pierwsze - o gustach się nie dyskutuje. Jeden woli rybki, inny akwarium. Po drugie, nawet gdyby Sony wyglądał w salonie nowocześniej (i od tego wszystko się zaczęło - od mojego stwierdzenia że LG wypada pod tym względem lepiej i dalej to podtrzymuję), to sam design (i być może minimalnie lepszy obraz) nie usprawiedliwia moim zdaniem aż takiej dopłaty względem B7v. Tym bardziej, że Sony ma wady, od których wolny jest LG (jasność przy statycznych elementach - LG przyciemnia same elementy, Sony cały ekran).

Przykro mi ale LG b,C7 nie oferuje to co A1 nie mówiąc o EZ1000-,FZ950?

Przykro mi, ale kwestii designu (bo o tym rozmawiamy) oferuje. Ale skoro Ty wolisz grube, niemal w całości plastikowe plecy dość znacznie odstające od ściany albo TV stojący na szafce - Twoja sprawa.

12 godzin temu, Toma-San napisał:

bardzo racjonalny wybór. Dawać dwa razy więcej za trochę więcej raczej się nie opłaca. Nie zdawałem sobie natomiast sprawy, że tak ciężko trafić na egzemplarz z "wadami technologii" nie przeszkadzającymi w codziennym użytkowaniu.

Dziękuję :) Wcześniej sądziłem, że skoro konkurencja jest droższa, to może faktycznie oferuje znacznie więcej. Pomyślałem, że może warto kolejny raz zwrócić LG, dołożyć te kilka tysięcy i kupić Sony/Panasonica (czy nawet Philipsa), gdzie szanse na zafarby, pofalowania i inne "cechy" być może byłaby mniejsza...

...ale później odwiedziłem sklep i zobaczyłem, że te wszystkie OLEDy są niemal takie same. Różnice między nimi ograniczają się głównie do wyglądu (na ten w LG nie narzekam), systemu, niuansów w oprogramowaniu i fabrycznej kalibracji. Nawet W7 za 20 tysięcy (żeby nie było, że najeżdżam tylko na Sony) widziałem niewielkie zafarby i zniekształcone odbicia na czarnym.

Co do drugiego zdania... Być może moje oczekiwania były nieco zbyt wysokie. Pierwszy egzemplarz faktycznie trafił się fatalny, drugi jest znacznie lepszy (a w porównaniu do tego co widziałem w markecie - wręcz idealny).

3 godziny temu, janek123 napisał:

super Tv z bardzo dobrym dźwiękiem z głośników

Witaj w klubie :) Również jestem zachwycony jakością dźwięku. Niby najniższa seria (dopiero wyższe mają jakieś "dopalacze"), a nawet w niej dźwięk jest przyzwoity i kompletnie nie widzę potrzeby kupowania soundbara (jeśli już, to kiedyś kupię normalne kino ale tylko dla dźwięku przestrzennego).

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam jak koledzy że wiele designem jak i jakością obrazu OLED-y się wiele nie różnią i sam zdecydowałem nie dopłacać do droższego modelu innej marki, dźwięk też jest przyzwoity, każdy z moich gości jest zdziwiony że leci tylko i wyłącznie z głośników telewizora :). Minusy też ma ale idzie się przyzwyczaić, bo niestety tak jak pisałem parę postów nastały czasy wszechobecnej tandety w RTV,AGD, wiesz postarzanie sprzętu itp. :). @gangi007 Tak LG płaci nam krocie za reklamę tego sprzętu i jesteśmy jak sekta Mansona :P także wiesz uważaj bo już namierzamy twoje IP komputera :P. Inne forum zachwala na potęgę telewizory TCL to my nie możemy LG? :P. @gangi007  to mówisz  że rtings, hdtvpolska są opłacanie na potęgę przez markę LG, dlatego ich tv są wyżej niż sony i samsungi, ciekawa, ciekawa teoria słuchamy dalej.... :P

• Haha 3
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Seba_1988 napisał:

to mówisz  że rtings, hdtvpolska są opłacanie na potęgę przez markę LG, dlatego ich tv są wyżej niż sony i samsungi, ciekawa, ciekawa teoria słuchamy dalej....

Tego to ja nie napisałem,proszę nie dodawać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Zamówiłem egzemplarz na sferis.pl (przez allegro), jutro dojedzie. Chciałbym zapytać na co zwrócić uwagę w celu sprawdzenia czy telewizor nie był już u innego klienta i jest fabrycznie nowy :) Pisano tutaj o jakiś taśmach i naklejkach na tv, które powinny być na sprzęcie jeśli nie był nigdy używany.

Jeśli chodzi o obraz to oczywiście sprawdzę ten polaryzator i zafarb. Banding z tego co przeczytałem przez 220 stron wątku występuje w prawie każdym egzemplarzu więc się tym nie przejmuję:). Tv i tak nie będę mógł raczej zwrócić, ponieważ wziąłem go na fakturę VAT, a z tego co wiem to firmom nie przysługuje 14 dniowy termin na zwrot. Dlatego mam nadzieję, że trafię na dobry egzemplarz.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Grabarz napisał:

Chciałbym zapytać na co zwrócić uwagę w celu sprawdzenia czy telewizor nie był już u innego klienta i jest fabrycznie nowy

100% pewności nigdy mieć nie będziesz. Licznik w menu serwisowym podobno można wyzerować, a naderwane opakowanie wymienić na nowe. Jak wejść do menu serwisowego Ci nie powiem, bo nie mam do tego odpowiedniego pilota, więc nie szukałem nawet jak się do niego wchodzi. Co do opakowań to:

Główne pudełko na górze zaklejone jest taśmą - powinna być jedna (a nie jedna przecięta a na niej kolejna). TV (przynajmniej 65 calowy) ma folie na froncie i z tyłu (patrzysz czy są i czy nie ma pod mini bąbelków po ponownym naklejeniu). Do tego niemal wszystkie akcesoria są fabrycznie zapakowane (woreczki na śrubki, folia na zaślepki z tyłu, nawet stojak owinięty jest w piankę i zaklejony taśmą). Jeśli przy zwrocie nie wymieniają opakowań po akcesoriach, to bez problemu będziesz wiedział, czy otwierał je ktoś przed Tobą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u was też oglądając streamy na żywo z YouTube nie kiedy zachowuje się jakby buforował po wifi i kablu ?

I jeszcze raz się zapytam czy ten tv ma czujnik światła?

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarza się i ma czujnik światła.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"oszczędzanie energii" na Auto.

274b7eb55ddbdd72ec2413cf022afdc5.jpg&key=ce500382819938d8d1cdc517728dadd4913f50ed04fcbe7c9ccda3f9dc52b16e

• Dzięki 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi