Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie jest ciekawa sprawa. Na początku wydawało mi się że gorszy ekran trafiłem od 55. Ale ze w 65 o ideal ciężej to się nie przejmowałem. Potem się okazało że chociaż na planszy 5% ekran wypadał gorzej to w praktyce nie widać niczego podczas oglądania. Nawet na Marco polo czy blade Runner 2049. Dlatego przestałem już całkowicie przejmować się bandingiem.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tv Oled odebrany :) oryginalnie zapakowany taśma nie ruszona + paski z tworzywa białe na około kartonu w środku wszystko nie naruszone folia na tyle TV + naklejki na ekranie.

Nie widzę żadnego wypalonego pixela chyba jest ok a co do planszy 5% nie wiem który dokładnie plik i jak to sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal to na YT na oledzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem i widzę nie równość 

Edytowane przez mxmxm
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zobacz teraz czy widzisz ja też podczas normalnego oglądania.

• Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie na szybko, od marca oglądam Netflixa z aplikacji na tv, dźwięk mam podłączony optykiem do ampli Yamaha RX650.

Od ok. tyg. dźwięk na ampli jest widoczny jako pcm (widoczne są ikony głośnika lewego i prawego na amplitunerze) a nie dd 5.1. Zrobiłem już wszystko, tv => ustawienia fabryczne, Netflix również, zmiany ustawień na ampli również nie pomogły, macie jakieś sugestie?

Dodam, że po optyku ma również podłączony LG UBK90 i PS4 Pro i tutaj dźwięk jest bez zarzutu, DD 5.1, DTS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz dolby Atmos I przestaw w opcjach optyką z pcm na auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, kKadajo napisał:

To zobacz teraz czy widzisz ja też podczas normalnego oglądania.

Nic nie widzę żeby była nie równość, chyba że źle widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, mxmxm napisał:

jak szukasz problemu to możemy się zamienić:)

nic nie widać? to najlepiej zostawić plansze - później tylko człowiek w paranoje popada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Musi coś być. Szukaj dalej. Tutaj wszyscy coś znaleźli. Przynajmniej 85%.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, mxmxm napisał:

To się ciesz świetnym telewizorem w takim razie i nie szukaj niczego na siłę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i lepieje by nie szukać na siłę :)

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełen raport z shootoute'u z uwzględnieniem punktacji w poszczególnych kategoriach:

Best Home Theatre TV: Panasonic FZ802 (14.93 points) Sony AF8 (13.27 points)
Best Living Room TV: Sony AF8 (15.82 points) Panasonic FZ802 (15.69 points)
Best Gaming TV: Samsung Q9FN (4.23 points) LG C8 (4.10 points)
Best HDR TV: LG C8 (4.15 points) Panasonic FZ802 (4.13 points)
Best TV of 2018: Panasonic FZ802 (32.59 points) LG C8 (31.49 points)

Contrast performance: Panasonic FZ802 (4.58 points) Sony AF8 (4.45 points)
Colour accuracy: Panasonic FZ802 (4.36 points) Sony AF8 (4.31 points)
Motion: Sony AF8 (4.27 points) Panasonic FZ802 (4.18 points)
Video processing: Sony AF8 (4.27 points) Panasonic FZ802 (3.87 points)
Uniformity: LG C8 (4.19 points) Panasonic FZ802 (4.05 points)
Bright room performance: Samsung Q9FN (4.52 points) LG C8 / Panasonic FZ802 (3.43 points)
Gaming: Samsung Q9FN (4.23 points) LG C8 (4.10 points)
HDR: LG C8 (4.15 points) Panasonic FZ802 (4.13 points)

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1531741051

Oprócz tego na flatpanelshd znalazłem bardzo ciekawe recenzje najnowszego OLEDa C8, oraz QLEDa Q9FN, które prezentują jeszcze inne spojrzenie na jakość obrazu niż te, które prezentowane jest w recenzjach Macieja, rtings, czy też Vincenta:
https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1525423234
https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1525936564

Edytowane przez Subman
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, kKadajo napisał:

Wyłącz dolby Atmos I przestaw w opcjach optyką z pcm na auto.

THX, wszystko działa w najlepszym porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak a propo - trochę off topic, a sporo mówi się tu też o remuxach i jakiś problemach z odtwarzaniem. Kupiłem Apple TV 4k 3 dni temu i powiem Wam, że było warto. Na itunes jest obecnie dostępnych więcej treści 4k i Dolby Vision niż na Netflixie i są to tytuły największych wytwórnii. Streaming 4k jest na poziomie wyższym niż na Netflixie (do ok. 32 Mb/sek, średnio 25 Mb/sek), a ceny są zdecydowanie niższe niż płyt UHD BD - nowość w 4k/DV na itunes to koszt ok. 50zł. Co więcej - sporo tytułów można też wypożyczyć na 2 dni za jedyne 10 lub 15 zł, więc to wyglada już zupełnie rewelacyjnie. Przykładowo za Matrixa na BD UHD w HDR trzeba zapłacić w Polsce ok. 137 zł. Na itunes, Matrix w wersji 4k Dolby Vision można wypożyczyć za jedyne 10 zł :) Większość tytułów jest z lektorem i polskimi napisami do wyboru. U mnie na linii Orange VDSL 80Mb/sek działa to znakomicie, bez żadnych zacięć i innych problemów. 
Pełna lista tytułów dostępna jest pod https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1505495519 , a też ponoć codziennie dodawany jest jakiś nowy tytuł 4k.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak a propo - trochę off topic, a sporo mówi się tu też o remuxach i jakiś problemach z odtwarzaniem. Kupiłem Apple TV 4k 3 dni temu i powiem Wam, że było warto. Na itunes jest obecnie dostępnych więcej treści 4k i Dolby Vision niż na Netflixie i są to tytuły największych wytwórnii. Streaming 4k jest na poziomie wyższym niż na Netflixie (do ok. 32 Mb/sek, średnio 25 Mb/sek), a ceny są zdecydowanie niższe niż płyt UHD BD - nowość w 4k/DV na itunes to koszt ok. 50zł. Co więcej - sporo tytułów można też wypożyczyć na 2 dni za jedyne 10 lub 15 zł, więc to wyglada już zupełnie rewelacyjnie. Przykładowo za Matrixa na BD UHD w HDR trzeba zapłacić w Polsce ok. 137 zł. Na itunes, Matrix w wersji 4k Dolby Vision można wypożyczyć za jedyne 10 zł  Większość tytułów jest z lektorem i polskimi napisami do wyboru. U mnie na linii Orange VDSL 80Mb/sek działa to znakomicie, bez żadnych zacięć i innych problemów. 
Pełna lista tytułów dostępna jest pod https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1505495519 , a też ponoć codziennie dodawany jest jakiś nowy tytuł 4k.
A jak to działa? Kupuję tą skrzynkę podłączam do tv i już oglądam. Czy wykupuję też jakiś abonament jak w Netflix? W Apple mają super materiał. Same 4k HDR i DOLBY VISION. O niebo lepiej niż Netflix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, STELVIO napisał:

A jak to działa? Kupuję tą skrzynkę podłączam do tv i już oglądam. Czy wykupuję też jakiś abonament jak w Netflix? W Apple mają super materiał. Same 4k HDR i DOLBY VISION. O niebo lepiej niż Netflix.

Tak - kupujesz za 849/949zł Apple TV 4k, podłączasz po HDMI i kablu Ethernet i kupujesz filmy w itunes w cenie jakiej podałem (musisz wcześniej utworzyć konto na Apple i podać dane karty płatniczej) i w ciągu kilku sekund możesz już oglądać film :) 

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie wszystkie tytuły można wypożyczyć. Tak z mojej obserwacji wynika, że połowę tytułów da się wypożyczyć za te 10/15zł, a drugę połowę można tylko niestety kupić za ok. 50zł.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz tytuł za 50 zł to rozumiem wykupujemy tak naprawdę tylko dostęp przez sieć do tego tytułu? Czy tez można go sobie ściągnąć jak to np jest w Netflix ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dźwiękiem niestety tak różowo nie jest względem nośników fizycznych i jest to jedyna rzecz, która na razie powstrzymuje mnie przed inwestowaniem w ten sprzęcik.

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za równe 15,- można również wypożyczyć film na BD - UHD, z najlepszych wypożyczalni Blu-ray. (Kraków - Warszawa) I wszystko jest na swoim miejscu, (również dzwięk) ;)

Ale jeśli chodzi o iTunes to fajna sprawa, moim zdaniem korzystniej jeśli chodzi o wybór, niż netflix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oczywiście nie wszystkie tytuły można wypożyczyć. Tak z mojej obserwacji wynika, że połowę tytułów da się wypożyczyć za te 10/15zł, a drugę połowę można tylko niestety kupić za ok. 50zł.
A oprócz filmów są jakieś aplikacje typu netflix, hbo go, ipla?

Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi