Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Damian Kowalczyk napisał:

Gdzie mogę pobrać te plansze testowe o których mówicie? Przepraszam, że głowę o takie głupoty ale średnio jestem obeznany w tych sprawach. 

Dnia 5.05.2018 o 10:56, vader_4747 napisał:
  • Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, fuze napisał:

Ja na tym zdjęciu żadnych niepokojących pasków nie widzę. Są natomiast refleksy i odbicie pokoju :) Zrób zdjęcie wieczorem, najlepiej na wprost ekranu. 

Wykonałem jeszcze jedno zdjęcie w ciemnym pokoju i na wprost.

received_10204840653372267.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, medzik1992 napisał:

Wykonałem jeszcze jedno zdjęcie w ciemnym pokoju i na wprost.

Widać jeden wyraźniejszy pasek po lewej stronie, ale jest na tyle słaby że nie robiłbym z tego żadnego problemu. Prześledź temat i zobacz jakie matryce trafiają się innym. Pozostaje albo to zaakceptować, albo kupić LEDa gdzie tego problemu nie ma (ale zamiast tego są inne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Damian Kowalczyk napisał:

Witajcie, 
mam mały problem. Kupiłem około 3 tygodnie temu 55C7V. Ostatnio podczas oglądania meczu zauważyłem małą kropkę (jakby nieświecący piksel). Jak jej wcześniej nie zauważyłem to było okej ale teraz przy oglądaniu z odległości około 2 metry, przy jasnych scenach rzuca się w oczy. Napisałem do LG i taka wiadomość:
 Uprzejmie informujemy, iż widoczne na załączonej dokumentacji zdjęciowej zjawisko wynika z zanieczyszczeń osadzających się na elementach podświetlenia telewizora. Cząsteczki zanieczyszczeń osiadając na elementach podświetlenia mają negatywny wpływ na rozpraszanie światła pod matrycą telewizora przez co diody LED stają się widoczne na wyświetlanym obrazie. Wystąpienie tego zjawiska nie jest podstawą do reklamacji produktu w ramach gwarancji.

Coś LG leci w kulki. OLED nie posiada poświetlenia, posiadają natomiast diody elektroluminescencyjne, które same stanowią źródło światła. Na Twoim miejscu sprawdziłbym jaka grupa subpikseli dokładnie nie świeci i to na każdej z plansz (czerwona, zielona, niebieska i biała). Coś mi się wydaje, że jest to zdecydowanie więcej niż 1 martwy piksel, tym bardziej, że widzisz to ponoć z aż 2 metrów. Przy jednym martwym subpikselu nie będziesz w stanie tego wyłapać z takiej odległości. Jeśli tych nieświecących subpikseli będzie więcej niż 8, to LG w ramach gwarancji jest zobowiązane wymienić Ci matrycę. Była o tym mowa tu na forum i jest też o tym wspomniane np. tu: https://www.spidersweb.pl/2014/09/lg-telewizory.html

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, vader_4747 napisał:

Również pobrałem te plansze, wystarczy wrzucić to na USB i TV sam zczyta ? bo na PC to jakieś dziwne pliki są:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Migot napisał:

bo na PC to jakieś dziwne pliki są:)

Jakie dziwne? Po rozpakowaniu archiwum powinieneś mieć rozbudowane drzewo katalogów z normalnymi filmami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, fuze napisał:

Jakie dziwne? Po rozpakowaniu archiwum powinieneś mieć rozbudowane drzewo katalogów z normalnymi filmami.

A nie faktycznie są filmiki, ale jakieś małe, po prostu odpalam to w tv na usb ? Musze jakiś konkretny rozmiar wybrać tego filmiku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Migot napisał:

Musze jakiś konkretny rozmiar wybrać tego filmiku? 

Wybierasz co Ci pasuje, sam nie do końca "ogarnąłem" wszystkie foldery. Najlepiej jak poszukasz takiego, który zawiera plansze w różnych kolorach wyświetlane na całym ekranie (bo jest też taki, który wyświetla tylko małe kolorowe kwadraty na środku ekranu).

Wkładasz pena do TV, na TV przeglądasz katalogi (możesz wcześniej na kompie), odpalasz film, pauzujesz i oceniasz jakość matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na xboxa apka ktora obsługuje filmy uhd i hdr ? Bo aplikacja blu-ray disk krzyczy mi ze nie uniesie hdr-a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fuze napisał:

Wybierasz co Ci pasuje, sam nie do końca "ogarnąłem" wszystkie foldery. Najlepiej jak poszukasz takiego, który zawiera plansze w różnych kolorach wyświetlane na całym ekranie (bo jest też taki, który wyświetla tylko małe kolorowe kwadraty na środku ekranu).

Wkładasz pena do TV, na TV przeglądasz katalogi (możesz wcześniej na kompie), odpalasz film, pauzujesz i oceniasz jakość matrycy.

Dziękuje za pomoc. Na początku odpalilem sprawdzenie bad pixeli i jak wygląda biel. No i z Biel wygląda na prawdę spoko ale niestety w lewym dolnym rogu mam widoczny bad pixel ( widać go szczególnie na zielonym, bo jak np przejade kursorem na niego to znika)... No i teraz nie wiem co dalej robić...

Tv brany na raty w markecie euro rtv. Przez neta nie dało rady niestety. Mam nadzieje, że jest możliwość wymiany egzemplarza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Migot napisał:

Tv brany na raty w markecie euro rtv. Przez neta nie dało rady niestety. Mam nadzieje, że jest możliwość wymiany egzemplarza...

O wymianach czy zwrotach w Euro zapomnij. Przez internet jeszcze jak do domu towar zamówiony, to prawo jest po Twojej stronie, ale przy zakupie na miejscu mocno bym się zdziwił jakby ktokolwiek tam Ci poszedł na rękę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Migot napisał:

No dobra a jakby się nie dało, to czy jest szansa, żeby to pod gwarancję podpiąć?

Tylko jeżeli wystąpi jakaś większa liczba martwych pikseli. Masz o tym napisane w warunkach gwaracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie badpixelami nie zawracam gitary. I tak ich nie widzę z 2 metrów. Ważne też czy to jest martwy cały piksel czy subpixel. Jeśli nie świeci tylko dany kolor to olać to. Dla świętego spokoju przestańcie oglądać pod lupą te telewizory a zacznijcie normalnie.
U siebie zauważyłem jednen martwy czerwony subpixel i praktycznie widzę go tylko na planszy startowej Netflixa bo jest w centralnej porcji ekranu i widać go tylko jak podejdę na pół metra od mojej 65.
Podczas normalnego oglądania nawet z tych 50cm nie jestem w stanie go znaleźć a co dopiero z 2M.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak już nic nie zrobie wieć się z nim pogodze, plus taki że wszędzie folie były i na pewno tv nie jest ze zwrotu. Planszy też nie bede jakoś na maxa oglądał. Będe z tym żył. A może sam się ożywi ten pixel podczas oglądania albo czyszczenia matrycy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tak się stać. Z drugiej strony możesz wymienić matryce i trafić na gorsza. Dlatego uważam że nie ma co tracić głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie co do odświeżenie pikseli można ją wymusić z pilota a czy ona uruchamia się z automatu jeżeli tak to po ilu godzinach pracy?

Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne uruchamia się automatycznie co 4h i nie mamy nad tym kontroli. Godzinne możemy uruchomić sami a automatycznie robi się po 2tys godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, kKadajo napisał:

Ja sobie badpixelami nie zawracam gitary. I tak ich nie widzę z 2 metrów. Ważne też czy to jest martwy cały piksel czy subpixel. Jeśli nie świeci tylko dany kolor to olać to. Dla świętego spokoju przestańcie oglądać pod lupą te telewizory a zacznijcie normalnie.
U siebie zauważyłem jednen martwy czerwony subpixel i praktycznie widzę go tylko na planszy startowej Netflixa bo jest w centralnej porcji ekranu i widać go tylko jak podejdę na pół metra od mojej 65.
Podczas normalnego oglądania nawet z tych 50cm nie jestem w stanie go znaleźć a co dopiero z 2M.

Też się zastanawiałem jak ktoś może zobaczyć martwego subpiksela z aż 2 metrów, bo ja tak samo jestem w stanie je zauważyć z maks ok. 50cm, a mam tych martwych subpikseli chyba z 2 albo 3. Nie zawracam sobie tym jednak zupełnie głowy, bo nie widać tego na żadnym materiale. Zwracając się do serwisu LG, trzeba wcześniej dokładnie sprawdzić ile jest martwych pikseli lub subpikseli i czy nie są one w grupie.

• Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaje moja wina, ale nie przegladam codziennie calego forum, brak czasu. Zagladam tylko tutaj. Zaraz wejde i obczaje komentarze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Subman napisał:

Też się zastanawiałem jak ktoś może zobaczyć martwego subpiksela z aż 2 metrów

U siebie miałem 2 martwe, zielone subpiksele (wyłapane na planszy testowej) i gdy już wiedziałem gdzie patrzeć, to podczas oglądania meczy bez problemu widziałem je z 2 (a nawet nieco więcej) metrów (tylko że znajdowały się one w miejscu gdzie często wyświetlana była murawa, więc miałem nieco "łatwiej").

Zalecam wizytę u okulisty każdemu kto twierdzi, że irytujące, czarne kropki można zauważyć tylko z nosem w ekranie.

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie. Generalnie gram dużo na PS4. Są dni, kiedy konsola jest odpalona nawet i przez 10-12 godzin na dobę. A jak w to grach, nierzadko jest w nich dużo HUD-ów. I zastanawia mnie jedna kwestia z tym związana. Czy jeśli - powiedzmy raz na pół godziny - wychodziłbym do menu konsoli na kilka sekund, a następnie wracał do gry, to czy byłby to skuteczny sposób na walkę z wypaleniami? Wtedy telewizor wyświetlał by nieprzerwanie statyczny obraz maksymalnie przez pół godziny. Rzecz w tym, że nie wiem czy zapuszczenie innej treści na te kilka sekund, będzie wystarczające by "zresetować" wszelkie ślady obecności tych statycznych elementów, które zaczęły się "odciskać" na matrycy. 

Edytowane przez Marcossik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi