Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Jak usługa się usamodzielniła to HBO poinformowało jedynie, że na chwilę obecną nie ma możliwości korzystania z aplikacji przez osoby nieposiadajace subskrypcji od operatorów. Żadnych nowych komunikatów od tego czasu nie widziałem.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój oledzio po prawie roku eksploatacji wyciął mi ostatnio numer z bandingiem. Pojawił się z dnia na dzień pas o szerokości około 2 cm, prawie od góry do dołu ekranu. Było go widać w KAŻDEJ ciemniejszej scenie. Nie był to żaden powidok, bo nie oglądałem nic takiego co mogło by go zostawić. Tu z pomocą przyszła funkcja odświeżania pikseli. Do tej pory nie widziałem sensu jej używania. Po odświeżeniu pikseli matryca znowu ładnie się wyrównała. Gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem to już wiecie co robić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój OLED takiego numeru jeszcze nie wykręcił, choć jak oglądam co jakiś czas planszę 5%, to za każdym razem wygląda ona nieco inaczej. Ciekawe jaki mechanizm odpowiada za takie zmiany tego bandingu przy zwykłym użytkowaniu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie ten banding w oledzie to powinien być prosty do "naprawy" przez serwis - bo wychodzi że każdy piksel świeci przy niskiej jasności trochę inaczej

więc jak już to świecenie inaczej się ustabilizuje to

mogliby filmować jak wygląda ekran na 5% i wprowadzić odczytane różnice jasności jako jakieś współczynniki korekty dla każdego piksela

w efekcie byłaby idealna jednorodność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, vader_4747 napisał:

Jak usługa się usamodzielniła to HBO poinformowało jedynie, że na chwilę obecną nie ma możliwości korzystania z aplikacji przez osoby nieposiadajace subskrypcji od operatorów. Żadnych nowych komunikatów od tego czasu nie widziałem.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Kompletnie nie ma to sensu. No, ale cóż zrobić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odłącz wszystko co się da i testuj. U mnie po burzy wysiadł jeden port HDMI i przestało działać HDMI CEC. Pisałem o tym kilka stron wcześniej. Myślałem że oba problemy mają tę samą przyczynę, ale nie. Serwis mi wymienił płytę główną w TV, ale HDMI CEC dalej nie działa. Okazało się że PS4 Pro podłączone do tv zabija cec. Wystarczy że je odłączę i jest ok, pewnie konsola też ucierpiała w czasie burzy. Także testuj, jak nic nie pomoże to serwis.
U mnie podobna sytuacja, z tym że winowajcą okazał się odtwarzacz egreat A10. Przy włączonym odtwarzaczu wszystko działa. Jak wyłacze nie działa ani cec ani ARC. Po odłączeniu kabla wszystko wraca do normy.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam. Zakupiłem właśnie OLED-a LG B7V w wersji 55 calowej. Przyjdzie do mnie dopiero w poniedziałek. Generalnie przejrzałem kilkadziesiąt stron tego wątku (i nie tylko), dzięki czemu dowiedziałem się wielu rzeczy, niemniej mam kilka pytań:

1. Dużo się naczytałem o tym problemie z trybem "HDR Gra", który przyciemnia obraz. Ponoć wygląda to naprawdę średnio, i nie pozwala się cieszyć porządnym efektem HDR z niskim input lagiem. A jak to wygląda u Was? W sensie.. jak oceniacie skalę problemu? Dochodziłem opinii sporej ilości użytkowników na różnych serwisach. Większość mówi, że jest koszmarnie, ale garstka mówi, że jest świetnie. Słyszałem też i takie głosy, że to zależne od gry. W jednej widać mocne przyciemnienie, które przeszkadza bardzo, w drugiej natomiast wszystko jest spoko. Jasność jest wysoka, a sam efekt bardzo widoczny i robi wrażenie. Dlatego pytam jak to widzicie swoimi oczyma. Dodam, że zamierzam grać na PS4 Pro. 

2. Czy poprawianie jasności opcją włączenia dynamicznego kontrastu, powoduje jakieś artefakty czy nieprawidłowości ? Czy nie wpływa to jakoś bardzo na naturalność efektu HDR?

3. Czy input lag w trybie "HDR Standard" jest znacząco odczuwalny?

4. Wiem, że ten TV ma pełne wsparcie Dolby Atmos. Ale jak to działa? Że jak podłączymy jakieś kolumny czy soundbar z Atmosem, to to będzie kompatybilne, czy głośniki z telewizora same z siebie oferują ten efekt? (albo namiastkę tego efektu, w końcu to tylko wbudowane głośniczki). 

5. Jaki jest rozstaw podstawki? Podkreślę, że mówię o modelu B7V.

Dziękuję i pozdrawiam. 

Edytowane przez Marcossik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@patek1982 z tego co czytałem w Egreat jest "skopany" CEC. Wiem, że niektórzy użytkownicy kupowali przejściówkę "CEC killer" (chyba można to też wyłączyć w ustawieniach). Ta przypadłość zaważyła na tym, że kupiłem Shielda zamiast Egreat, Zidoo czy Himedia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Zakupiłem właśnie OLED-a LG B7V w wersji 55 calowej. Przyjdzie do mnie dopiero w poniedziałek. Generalnie przejrzałem kilkadziesiąt stron tego wątku (i nie tylko), dzięki czemu dowiedziałem się wielu rzeczy, niemniej mam kilka pytań:
1. Dużo się naczytałem o tym problemie z trybem "HDR Gra", który przyciemnia obraz. Ponoć wygląda to naprawdę średnio, i nie pozwala się cieszyć porządnym efektem HDR z niskim input lagiem. A jak to wygląda u Was? W sensie.. jak oceniacie skalę problemu? Dochodziłem opinii sporej ilości użytkowników na różnych serwisach. Większość mówi, że jest koszmarnie, ale garstka mówi, że jest świetnie. Słyszałem też i takie głosy, że to zależne od gry. W jednej widać mocne przyciemnienie, które przeszkadza bardzo, w drugiej natomiast wszystko jest spoko. Jasność jest wysoka, a sam efekt bardzo widoczny i robi wrażenie. Dlatego pytam jak to widzicie swoimi oczyma. Dodam, że zamierzam grać na PS4 Pro. 
2. Czy poprawianie jasności opcją włączenia dynamicznego kontrastu, powoduje jakieś artefakty czy nieprawidłowości ? Czy nie wpływa to jakoś bardzo na naturalność efektu HDR?
4. Wiem, że ten TV ma pełne wsparcie Dolby Atmos. Ale jak to działa? Że jak podłączymy jakieś kolumny czy soundbar z Atmosem, to to będzie kompatybilne, czy głośniki z telewizora same z siebie oferują ten efekt? (albo namiastkę tego efektu, w końcu to tylko wbudowane głośniczki). 
5. Jaki jest rozstaw podstawki? Podkreślę, że mówię o modelu B7V.
Dziękuję i pozdrawiam. 
Tyle się na czytałeś. Kupiłeś. I teraz takie pytania? Ciekawe.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo rodzą się we mnie pewne obawy. Złożyłem zamówienie po przeczytaniu paru recenzji, lecz właśnie recenzja na tym serwisie była decydująca. Rzecz w tym, że po zrobieniu tego, zacząłem już głębiej przeczesywać internet by dowiedzieć się jak najwięcej o tym TV. No i dowiedziałem się, ale niekoniecznie pozytywnych rzeczy.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Marcossik napisał:

Bo rodzą się we mnie pewne obawy. Złożyłem zamówienie po przeczytaniu paru recenzji, lecz właśnie recenzja na tym serwisie była decydująca. Rzecz w tym, że po zrobieniu tego, zacząłem już głębiej przeczesywać internet by dowiedzieć się jak najwięcej o tym TV. No i dowiedziałem się, ale niekoniecznie pozytywnych rzeczy.

Odnośnie trybu HDR gra to nie jest aż tak źle jak niektórzy wieszczą. Wcześniej, przed aktualizacją obraz był jaśniejszy, to prawda. Jakość hdru zależy też od gry. Dla przykładu - Gears of War byłem bardzo zadowolony, a Forza 7 wyglądała już tak sobie. Z kontrastem dynamicznym możesz sam eksperymentować. Nie powoduje on artefaktów. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Marcossik napisał:

Pokaże Dolby Atmos, ale to będzie zdecydowanie namiastka efektu, ale dotyczy to każdego telewizora z wbudowanymi głośnikami. Prawdziwy Dolby Atmos rozpoczyna się od dedykowanego systemu w postacji amplitunera ze wsparciem Atmosa i zestawu odpowiednio rozmiesczonych głośników min. 5.1.2.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
12 godzin temu, Johnnyjonjc napisał:

Kompletnie nie ma to sensu. No, ale cóż zrobić...

Działa z Apple TV 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Marcossik napisał:

Czy poprawianie jasności opcją włączenia dynamicznego kontrastu, powoduje jakieś artefakty czy nieprawidłowości ? Czy nie wpływa to jakoś bardzo na naturalność efektu HDR?

Nie. Artefakty powoduje upłynniacz, dynamicznego kontrastu można z powodzeniem używać. 

Zależy od wyczulenia na opóźnienie. Ocenisz sam, bo nikt Ci nie powie, czy Tobie będzie to przeszkadzać, czy nie. Ja np. jestem bardzo wyczulony na opóźnienie i mi input lag powyżej 30ms już przeszkadza, a są osoby, które twierdzą, że nawet 60ms opóźnienia nie odczuwają.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

w trybie HDR gra mam włączony kontrast dynamiczny na średni

jasność jest wtedy dobra, taka jak w trybie HDR kino z włączonym dynamicznym mapowaniem tonów

poza tym ma być jakaś aktualizacja

https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2018/04/18/lg-oled-tv-update-lg-responds-to-ongoing-gaming-dolby-vision-and-contrast-performance-issues/#4931311e3637

13 minut temu, JAC_ZAR napisał:

w trybie HDR gra mam włączony kontrast dynamiczny na średni

jasność jest wtedy dobra, taka jak w trybie HDR kino z włączonym dynamicznym mapowaniem tonów

poza tym ma być jakaś aktualizacja

https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2018/04/18/lg-oled-tv-update-lg-responds-to-ongoing-gaming-dolby-vision-and-contrast-performance-issues/#4931311e3637

do trybu gra ustawienia mam skopiowane z trybu kino

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Co do tej aktualizacji, to też o niej czytałem. Forbes pisał o niej w kwietniu, a póki co jej nawet na horyzoncie nie widać. Oby LG dotrzymało słowa.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jasność w trybie gra hdr jest ok. Dziwne.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W sensie, że jest ciemniej, ale Tobie to nie przeszkadza, czy w ogóle nie widzisz żadnej różnicy w jasności pomiędzy poszczególnymi trybami HDR?

Edytowane przez Marcossik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to musiałbym porównać. Ale chyba faktycznie nie jest taki jasny bo mam ustawione oled light na 100 i mogę grać. Podczas oglądania hdr nie jestem w stanie znieść jasności jaką daje oled light na 100. Może więc faktycznie dla mnie w trybie gra jest idealnie dlatego nie odczuwam zmiany.

P.s.

Jeśli tak jest to ciekawy jestem jak ustawić ilość nitów dla FF XV. Domyślnie jest 600 a można podciągnąć do 1000.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.07.2018 o 00:46, Marcossik napisał:

Ci co mówią że jest koszmarnie to propaganda Samsunga. Wg mnie problem w ogóle nie istnieje, tzn jest ciemniej niż w trybie HDR Standard, ale wystarczy wyregulować suwaki w grze (większość gier z HDRem je ma) i włączyć dynamiczny kontrast w TV. Nikt z krytykujących ten tryb HDR Gra nie zauważa natomiast, że pokazuje on o wiele więcej detali w najjaśniejszych partiach obrazu. Tam gdzie w trybie HDR Standard widzisz tylko białą plamę, w trybie HDR Gra dostrzegasz różne szczegóły. Na aktualizację w tej kwestii nie liczę. LG pisało nie raz że jest to świadoma decyzja, a opcję która to naprawia czyli włącza dynamiczne mapowanie w HDR Gra dali w OLEDach z serii 8. Na pewno podobnej opcji nie dają w serii 7. Nowe funkcje w starszych modelach LG nie pojawiają się praktycznie nigdy. 

Dynamiczny kontrast jest nienaturalny, to zrozumiałe. Ale grafika w grach też jest sztuczna i nienaturalna, dlatego włączenie tej opcji w ogóle nie wpływa na odbiór treści.

Tak, masakrycznie odczuwalny. Wg mnie w ogóle nie da się grać.

Wiem, że ten TV ma pełne wsparcie Dolby Atmos. Ale jak to działa? Że jak podłączymy jakieś kolumny czy soundbar z Atmosem, to to będzie kompatybilne, czy głośniki z telewizora same z siebie oferują ten efekt? (albo namiastkę tego efektu, w końcu to tylko wbudowane głośniczki). 

Zapomnij o pełnym wsparciu Dolby Atmos. Wsparcie jest jedynie połowiczne. Dolby Atmos będziesz miał tylko jeżeli kupisz amplituner z Dolby Atmos. Będzie to działać tylko jeżeli amplituner wspiera kompresowany Dolby Atmos w strumieniu Dolby Digital Plus. No i praktycznie na obecną chwilę tylko jeżeli oglądasz Netflixa przez wbudowaną w TV apkę. Trochę za dużo 'jeżeli' żeby mówić o pełnym wsparciu.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja subiektywna ocena HDR Gra:

1. Fifa 18 - za ciemna

2. FH3 - nie widzę żadnego szału

3. BF1 - bajka

Moim zdaniem nie do każdej gry ten HDR się nadaje pomimo dedykowanych ustawień w grze. No i chyba nie wszyscy wiedzą, że przy grach HDR pojawiają się dodatkowe opcje w ustawieniach obrazu - i dlatego im aż tak ciemno. Z drugiej strony, po obejrzeniu filmików z recenzjami b7 i hdr w grach, gdzieś mi brak tego efektu "wow" jaki tam był prezentowany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Zauważyłem u siebie paski na kolorze szarym. Włączyłem test grey 5% i efekt widać na zdjęciu. A jak jest u Was ? Co to jest, wypalenie ?

20180709_120940.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, 
mam mały problem. Kupiłem około 3 tygodnie temu 55C7V. Ostatnio podczas oglądania meczu zauważyłem małą kropkę (jakby nieświecący piksel). Jak jej wcześniej nie zauważyłem to było okej ale teraz przy oglądaniu z odległości około 2 metry, przy jasnych scenach rzuca się w oczy. Napisałem do LG i taka wiadomość:
 Uprzejmie informujemy, iż widoczne na załączonej dokumentacji zdjęciowej zjawisko wynika z zanieczyszczeń osadzających się na elementach podświetlenia telewizora. Cząsteczki zanieczyszczeń osiadając na elementach podświetlenia mają negatywny wpływ na rozpraszanie światła pod matrycą telewizora przez co diody LED stają się widoczne na wyświetlanym obrazie. Wystąpienie tego zjawiska nie jest podstawą do reklamacji produktu w ramach gwarancji.
Spotkaliście się z podobnym problemem? Podsyłam zdjęcie poglądowe.

piksel.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, medzik1992 napisał:

Witam. Zauważyłem u siebie paski na kolorze szarym. Włączyłem test grey 5% i efekt widać na zdjęciu. A jak jest u Was ? Co to jest, wypalenie ?

Ja na tym zdjęciu żadnych niepokojących pasków nie widzę. Są natomiast refleksy i odbicie pokoju :) Zrób zdjęcie wieczorem, najlepiej na wprost ekranu.

46 minut temu, Damian Kowalczyk napisał:

Spotkaliście się z podobnym problemem? Podsyłam zdjęcie poglądowe.

Moim zdaniem to żadne zanieczyszczenie, a po prostu martwy piksel. Powiem więcej, miałeś go pewnie od samego początku, tylko dopiero teraz został przez Ciebie zauważony. Podczas normalnego oglądania i szybko zmieniających się scen ciężko je wyłapać, ale jak już raz to zrobisz - zawsze będziesz je widział. U mnie były takie przynajmniej 3 - dwa na zielonym tle i jeden na czerwonym.

Właśnie z tego powodu kilka stron wcześniej przekonywaliśmy niektórych użytkowników, dlaczego warto zaraz po zakupie odpalić sobie plansze testowe. Wtedy takie defekty łatwo wyłapać od razu (i natychmiast zwrócić TV do sklepu odstępując od umowy), zamiast bujać się z serwisem, który zrobi wszystko by uniknąć naprawy/wymiany.

Co możesz teraz zrobić? Pozostaje albo pogodzenie się z tym faktem, albo próba samodzielnej naprawy piksela przez odpalanie różnych migających obrazów (wyglądających jak szumy ze starych TV), albo walka z serwisem. Na stronie LG czytałem, że firma deklarowała wyeliminowanie problemu martwych pikseli w OLEDach, więc IMHO powinni taką sztukę wymienić bez łaski. Może to jest jakiś punkt zaczepienia? Tu masz linka:

https://www.lg.com/pl/lg-magazine/trendy/technologia-oled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, fuze napisał:

Moim zdaniem to żadne zanieczyszczenie, a po prostu martwy piksel. Powiem więcej, miałeś go pewnie od samego początku, tylko dopiero teraz został przez Ciebie zauważony. Podczas normalnego oglądania i szybko zmieniających się scen ciężko je wyłapać, ale jak już raz to zrobisz - zawsze będziesz je widział. U mnie były takie przynajmniej 3 - dwa na zielonym tle i jeden na czerwonym.

Gdzie mogę pobrać te plansze testowe o których mówicie? Przepraszam, że głowę o takie głupoty ale średnio jestem obeznany w tych sprawach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi