Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej by było, gdyby w ogóle nie było tego uziarnienia i tu się z Tobą zgadzam. Są na szczęście na Netflixie filmy w 4k czy tez DV nie mają w ogóle tego uziarnienia - sprawdź sobie np. film Okja. Tam reżyser stwierdził, że uziarnienie nie jest mu do niczego potrzebne. Problem jest bardziej wyeksponowany na OLEDach, które mają bardzo szybką matrycę. Nie pomaga też niestety postprocessing w LG na którym uziarnienie jest nieco bardziej wyeksponowane niż np. na OLEDzie Sony. Ale na LCDkach też widać to uziarnienie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być też zbyt agresywne ustawienie ostrości+ włączone systemy wyostrzanie obrazu.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziarnistość w serialach marvela od Netflixa jest czymś normalnym, dodanym specjalnie do obrazu przez twórców. Trzeba się po prostu do tego przyzwyczaić. Też początkowo mi to przeszkadzało, ale teraz już zupełnie nie zwracam na to uwagi.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja mam wszystkie usprawniacze wylaczone a ostrość ustawioną na 10. Film Bright tez jest pozbawiony ziarna i tam są świetne efekty hdr. Na seans nocny polecam :)

59 minut temu, Subman napisał:

Najlepiej by było, gdyby w ogóle nie było tego uziarnienia i tu się z Tobą zgadzam. Są na szczęście na Netflixie filmy w 4k czy tez DV nie mają w ogóle tego uziarnienia - sprawdź sobie np. film Okja. Tam reżyser stwierdził, że uziarnienie nie jest mu do niczego potrzebne. Problem jest bardziej wyeksponowany na OLEDach, które mają bardzo szybką matrycę. Nie pomaga też niestety postprocessing w LG na którym uziarnienie jest nieco bardziej wyeksponowane niż np. na OLEDzie Sony. Ale na LCDkach też widać to uziarnienie.

Właśnie wydaje mi się że na starym lcd od lg na matrycy ips nie bylo az tak widać tego uziarnienia. Ale tak samo nie było czerni to może dlatego az tak się nie rzucalo w oczy :D

Edytowane przez Piotr Kwolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Dolby Vision fajnie wygląda także drugi sezon Stranger Things i Altered Carbon, a także wskazana już przez Submana Okja.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej B7 dzisiaj całkowicie wysiadło HDMI-CEC (LG Simlilink) i ARC. Żaden dźwięk nie jest przesyłany z TV do amplitunera, nie działa również sterowanie HDMI-CEC. Do dzisiaj wszystko działało prawidłowo, aż nagle przestało. W telewizorze wszystko jest oczywiście skonfigurowane prawidłowo. Zresetowałem nawet TV do ustawień fabrycznych, skonfigurowałem wszystko od podstaw i bez efektu. Czy ktoś spotkał się/czytał o podobnym przypadku w tym modelu? Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, vader_4747 napisał:

W Dolby Vision fajnie wygląda także drugi sezon Stranger Things i Altered Carbon, a także wskazana już przez Submana Okja.

Altered Carbon również polecam :) a pozostałe sprawdzę przy najbliższej okazji :) Zagubieni w kosmosie tez polecam 

5 minut temu, patek1982 napisał:

W mojej B7 dzisiaj całkowicie wysiadło HDMI-CEC (LG Simlilink) i ARC. Żaden dźwięk nie jest przesyłany z TV do amplitunera, nie działa również sterowanie HDMI-CEC. Do dzisiaj wszystko działało prawidłowo, aż nagle przestało. W telewizorze wszystko jest oczywiście skonfigurowane prawidłowo. Zresetowałem nawet TV do ustawień fabrycznych, skonfigurowałem wszystko od podstaw i bez efektu. Czy ktoś spotkał się/czytał o podobnym przypadku w tym modelu? Jakieś pomysły?

Skoro działało i nagle przestało to kiepsko. Odpiac wszystko, odlaczyc od prądu i skonfigurować jeszcze raz. Jak nie będzie działać to może jeszcze raz wgrać nową aktualizację tv, a jak dalej nic to awaria jakiegoś sprzętu. Niekoniecznie Tv. Ja mam podpięte aktywne stereo przez optyka i zero problemów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 5.07.2018 o 17:24, watkem napisał:

Miał ktoś może problem z lg65b7v i dekoderem od nc+(dsi87). Dekoder automatycznie ustawia rozdzielczość 576p i nie mogę zmienić na inną, dopiero jak ustawie w telewizorze hdmi  ultra hd deep colour to mogę ustawić na 1080i tylko wtedy nie działa głos.

Telewizor przypadkiem wpadł w moje ręce, ale jestem bardzo zadowolony i polecam wszystkim :)

Tak miałem ten problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Piotr Kwolek napisał:

Właśnie wydaje mi się że na starym lcd od lg na matrycy ips nie bylo az tak widać tego uziarnienia. Ale tak samo nie było czerni to może dlatego az tak się nie rzucalo w oczy :D

Zgadza się. Matryce LCD są wolniejsze niż OLED, więc takie jednoklatkowe ziarno są w stanie w pewnym zakresie "zamaskować". Dodatkowo OLEDy LG tak jak też wspomniałem nieco bardziej uwypukla efekt ziarna niż np. Sony., więc na takim A1 ten efekt będzie nieco słabszy niż na LG B7. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tez tak mamy. Bylo juz o tym na forum kilkakrotnie. 

5 godzin temu, Piotr Kwolek napisał:

Pytanko mam, tez na niektórych filmach na netflix macie mocne "uziarnienie" obrazu ?? Nawet w 4k???? Np serial LukeCage ?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, patek1982 napisał:

Miałem już tak 2x, raz simlilink przestał działać TV nie komunikował się z AV i PS4, drugi raz podczas grania na PS4 mignęło ze 3x i całkowicie wyłączył się obraz,

po przełączałem kable, wyłączyłem TV z prądu tak na 5min i się naprawiło, ale dźwięk przez HDMI mi nadal nie przesyła do amplitunera, leci przez optyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie wiecie co z hbo go? Wykupiłem sobie abonament i chciałem dodać b7 do nowych urządzeń. Niestety nie da się, bo apka wymaga pinu, a powyżej jest napisane, że jedynie użytkownicy posiadający abonament u operatora mogą go dostać. Da radę to jakoś obejść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, Johnnyjonjc napisał:

Panowie, nie wiecie co z hbo go? Wykupiłem sobie abonament i chciałem dodać b7 do nowych urządzeń. Niestety nie da się, bo apka wymaga pinu, a powyżej jest napisane, że jedynie użytkownicy posiadający abonament u operatora mogą go dostać. Da radę to jakoś obejść?

A doczytales może skąd wziąć ten tv pin? wszystko jest opisane. Skoro masz wykupiony abonament to musisz mieć i konto. Logujesz się przez kompa do konta i w ustawieniach masz tv pin. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Piotr Kwolek napisał:

A doczytales może skąd wziąć ten tv pin? wszystko jest opisane. Skoro masz wykupiony abonament to musisz mieć i konto. Logujesz się przez kompa do konta i w ustawieniach masz tv pin. 

Niby gdzie? W której zakładce? Bo po wejściu do "aktywuj nowe urządzenie" mam to co w screenie, w tv także nie ma nigdzie żadnego pinu podanego:

hbo go.jpg

hbo go tv.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam wszystkich ,jestem czlonkiem tego forum od ladnych kilku lat ,malo sie udzielam ,,,przeczytalem od deski cale forum na temat b7v,c7v,,,,dotad posiadalem samsunga 65 ks 7000 ,,w ostatnia srode zamienilem go na 65 c7 v ,,kupilem go doslownie za 8 tys z olxa nowka sztuka folia ,na matrycy z tylu obudowyy ,styropiany w pozo ,na kartonie 3 paski ,nowka sztuka na paragonie data zakupu 26 06 2018 z popularnego sklepu z lodzi ktory w promo kalibruje telewizory przy sprzedazy ,,powiem tak opad szczeki na netflixie pomimo ze niektore filmy ogladalem na starym samsungu rowniez w 4 k na oledzie to inna bajka ,inna liga zrywa beret razem z glowa,,,mam upc najwiekszy pakiet i nawet tam przy materiale tylko hd obraz tez jest niesamowity,, dzisiaj ponownie zaladowalem na xboxa one x far cry 5 ,,pomimo ze ta gre pzeszedlem na starym telewizorze tu jest inny rozmiar rozrywki ,nie da sie tego opisac ,,,mialem kilka ledow ,lcd ,,nigdy do nich nie wroce,,,tak jak pisze to co sie do tej pory widzialo ,,,,to znow czlowiek chce to ogladac bo na oledzie sa to inne doznania ,,a ta czern ,,masakra,,,na netflixie filmy w dolby atmos urywaja glowe ,,,,,,,kupilem go z mysla ze ma wady ta technologia ,,,ale nie zaprzatam sobie glowy zadnymi planszami ,powidokami,,,ciesze sie od kilu dni niesamowitym obrazem czego i wam zycze
  • Plusik 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam wszystkich ,jestem czlonkiem tego forum od ladnych kilku lat ,malo sie udzielam ,,,przeczytalem od deski cale forum na temat b7v,c7v,,,,dotad posiadalem samsunga 65 ks 7000 ,,w ostatnia srode zamienilem go na 65 c7 v ,,kupilem go doslownie za 8 tys z olxa nowka sztuka folia ,na matrycy z tylu obudowyy ,styropiany w pozo ,na kartonie 3 paski ,nowka sztuka na paragonie data zakupu 26 06 2018 z popularnego sklepu z lodzi ktory w promo kalibruje telewizory przy sprzedazy ,,powiem tak opad szczeki na netflixie pomimo ze niektore filmy ogladalem na starym samsungu rowniez w 4 k na oledzie to inna bajka ,inna liga zrywa beret razem z glowa,,,mam upc najwiekszy pakiet i nawet tam przy materiale tylko hd obraz tez jest niesamowity,, dzisiaj ponownie zaladowalem na xboxa one x far cry 5 ,,pomimo ze ta gre pzeszedlem na starym telewizorze tu jest inny rozmiar rozrywki ,nie da sie tego opisac ,,,mialem kilka ledow ,lcd ,,nigdy do nich nie wroce,,,tak jak pisze to co sie do tej pory widzialo ,,,,to znow czlowiek chce to ogladac bo na oledzie sa to inne doznania ,,a ta czern ,,masakra,,,na netflixie filmy w dolby atmos urywaja glowe ,,,,,,,kupilem go z mysla ze ma wady ta technologia ,,,ale nie zaprzatam sobie glowy zadnymi planszami ,powidokami,,,ciesze sie od kilu dni niesamowitym obrazem czego i wam zycze
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam wszystkich ,jestem czlonkiem tego forum od ladnych kilku lat ,malo sie udzielam ,,,przeczytalem od deski cale forum na temat b7v,c7v,,,,dotad posiadalem samsunga 65 ks 7000 ,,w ostatnia srode zamienilem go na 65 c7 v ,,kupilem go doslownie za 8 tys z olxa nowka sztuka folia ,na matrycy z tylu obudowyy ,styropiany w pozo ,na kartonie 3 paski ,nowka sztuka na paragonie data zakupu 26 06 2018 z popularnego sklepu z lodzi ktory w promo kalibruje telewizory przy sprzedazy ,,powiem tak opad szczeki na netflixie pomimo ze niektore filmy ogladalem na starym samsungu rowniez w 4 k na oledzie to inna bajka ,inna liga zrywa beret razem z glowa,,,mam upc najwiekszy pakiet i nawet tam przy materiale tylko hd obraz tez jest niesamowity,, dzisiaj ponownie zaladowalem na xboxa one x far cry 5 ,,pomimo ze ta gre pzeszedlem na starym telewizorze tu jest inny rozmiar rozrywki ,nie da sie tego opisac ,,,mialem kilka ledow ,lcd ,,nigdy do nich nie wroce,,,tak jak pisze to co sie do tej pory widzialo ,,,,to znow czlowiek chce to ogladac bo na oledzie sa to inne doznania ,,a ta czern ,,masakra,,,na netflixie filmy w dolby atmos urywaja glowe ,,,,,,,kupilem go z mysla ze ma wady ta technologia ,,,ale nie zaprzatam sobie glowy zadnymi planszami ,powidokami,,,ciesze sie od kilu dni niesamowitym obrazem czego i wam zycze Źródło: https://hdtvpolska.com/lg-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-ultra-hd-hdr/
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Johnnyjonjc napisał:

Niby gdzie? W której zakładce? Bo po wejściu do "aktywuj nowe urządzenie" mam to co w screenie, w tv także nie ma nigdzie żadnego pinu podanego:

hbo go.jpg

hbo go tv.jpg

Logujesz się z kompa bądź z tel z zaznaczeniem wersja na komputer. W aplikacji na tv nie masz pinu. 

IMG_20180707_153329.png

A jak tego pinu nie masz, ja mam przez operatora cyfrowego, to pozostaje ci oglądanie przez przeglądarkę. Swoja drogą to glupota że osoby ktore maja abonament u operatora mogą korzystać z aplikacji a ci ci wykupili bezposrednio abonament hbo go juz takiej możliwości nie mają ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie nie widać zadnego pinu. Na kompie, czy na tel w trybie pc to samo.

hbo go 2.jpg

Edytowane przez Johnnyjonjc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, patek1982 napisał:

Odłącz wszystko co się da i testuj. U mnie po burzy wysiadł jeden port HDMI i przestało działać HDMI CEC. Pisałem o tym kilka stron wcześniej. Myślałem że oba problemy mają tę samą przyczynę, ale nie. Serwis mi wymienił płytę główną w TV, ale HDMI CEC dalej nie działa. Okazało się że PS4 Pro podłączone do tv zabija cec. Wystarczy że je odłączę i jest ok, pewnie konsola też ucierpiała w czasie burzy. Także testuj, jak nic nie pomoże to serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie PS4 Pro i B7 nie mają problemu z CEC.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie nie widać zadnego pinu. Na kompie, czy na tel w trybie pc to samo.
1668358815_hbogo2.thumb.jpg.600158efb69ed3eaba29bb526c7c1143.jpg
Aplikacja nie obsługuje na chwilę obecną kont z subskrypcją zakupioną bezpośrednio przez stronę od HBO. HBO go działa przez aplikację jedynie u osób, które mają usługę wykupioną od operatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, vader_4747 napisał:

Aplikacja nie obsługuje na chwilę obecną kont z subskrypcją zakupioną bezpośrednio przez stronę od HBO. HBO go działa przez aplikację jedynie u osób, które mają usługę wykupioną od operatorów.

A wiadomo coś kiedy to naprawia / czy w ogóle to naprawia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi