Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, ze nikt nie oglada filmow z penrive'a na podpietym amplitunerze....

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - brak HDR i DV

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minutes ago, vandel1 said:

Tak - brak HDR i DV

Niemniej urządzenia z HDR bezpośrednio do portów HDMI w TV by obraz był OK, a dźwięk do ampli poprzez ARC, to powinno śmigać, right? A i tak przecież taki Netflix to pewnie natywną apką z TV będzie lepiej oglądać (na chwilę obecną oglądam z PS4, niemniej mam wersję nie-pr0 i raczej nie będę od razu zmieniał, a ona nie ma 4k).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma problemu

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, jediwolf napisał:

Myślicie, że do końca roku będzie można wyrwać 55 cali za 7 tysiaków?

Raczej nie ma na to szans. Zauważ że cena zeszłorocznego modelu zatrzymała się się na 8tyś i już  nie spada. Podejrzewam że będzie podobnie w tym przypadku i 8tyś będzie granicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmienilem ostatnio obraz z cieply2 na cieply1 . Wydaje mi sie ze jest bardziej naturalny + jest o wiele mniejszy efekt zoltego zabarwienia. Prawie juz nie widac podczas ogladania. No moze troche:).

Zdecydowana poprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie ustawień obrazu. Często jest tak że spora część ustawień jest wyszarzona. Dlaczego tak się dzieje? Można znaleźć gdzieś info które ustawienia w jakich wypadkach są wyszarzane? Jest to wnerwiające. Nie mogę zmienić np ustawienia 'Poziom czerni' w aplikacjach smart. Domyślnie jest 'Auto' co odpowiada poziomowi 'Wysoki' wg moich obserwacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, gh0st666 napisał:

Raczej nie ma na to szans. Zauważ że cena zeszłorocznego modelu zatrzymała się się na 8tyś i już  nie spada. Podejrzewam że będzie podobnie w tym przypadku i 8tyś będzie granicą.

Jedz do Berlina na zakupy. Ja kupilem B7 w MM za 1795 Euro;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce jest po 7950, paliwo do Berlina + 1795 * kurs EUR + niemiecka gwarancja... słaby deal ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Handlarze (z giełd, gazet typu auto bit i portali typu allegro) już chyba ze 30 lat jeżdżą do Niemieckich hurtowni po telewizory. To się opłaca i to całkiem nieźle, kiedyś kolega miał znajomego co się tym zajmował to mówił że ci co wiedzą co i jak to i z 50% taniej potrafią kupować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, stecko napisał:

Ja zmienilem ostatnio obraz z cieply2 na cieply1 . Wydaje mi sie ze jest bardziej naturalny + jest o wiele mniejszy efekt zoltego zabarwienia. Prawie juz nie widac podczas ogladania. No moze troche:).

Zdecydowana poprawa.

Najbardziej naturalny obraz to jest po kalibracji. Polecam. Ale niestety nie dotyczy HDR, jak na razie z tym jest słabo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Mirek3814 napisał:

Najbardziej naturalny obraz to jest po kalibracji. Polecam. Ale niestety nie dotyczy HDR, jak na razie z tym jest słabo...

Nie rozumiem. U mnie po kalibracji HDR obraz z HDR10 jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kalibracja czekam poniewaz tv jest nowy i ma moze ze 20godzin. Wyczytalem zeby sie wstrzymac i zrobic kalibracje tak po ok 300 przepracowanych godzinach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z kalibracja czekam poniewaz tv jest nowy i ma moze ze 20godzin. Wyczytalem zeby sie wstrzymac i zrobic kalibracje tak po ok 300 przepracowanych godzinach
Nie wiem skąd te zalecenia biorą wszyscy. Za pomocą badań empirycznych udało mi się jak na razie tylko zanegować potrzebę jakiegokolwiek wygrzewania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, plast napisał:

W Polsce jest po 7950, paliwo do Berlina + 1795 * kurs EUR + niemiecka gwarancja... słaby deal ;)

Gdzie niby masz za 7950 PLN? I nie chodzi mi o allegro i niepewnych sprzedawców, tylko normalne duże sklepy internetowe, gdzie można kupować bez obaw

1 godzinę temu, stecko napisał:

Jak obraz Ci odpowiada, to jest w ogóle sens robić kalibrację? Nie dość że kosztuje prawie 1000PLN, to po aktualizacji softu i resecie do fabrycznych, podobno tracisz wszystkie ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, gh0st666 napisał:

Gdzie niby masz za 7950 PLN? I nie chodzi mi o allegro i niepewnych sprzedawców, tylko normalne duże sklepy internetowe, gdzie można kupować bez obaw

Na allegro można się natknąć oczywiście na nierzetelnego sprzedawcę, ale Ci co oferują tam OLED55B7V za 8000 zł istnieją od wielu lat, a kupujący przyznali im maksymalne oceny w długim okresie czasu przez wielu użytkowników. Ciężko takich sprzedawców nazwać "niepewnymi". A nawet jeśli się zwiną to zostajesz z polską gwarancją, która daje o wiele większe przywileje - przede wszystkim chodzi tu o to, że w niemieckiej gwarancji LG jest wyraźnie zapis, że gwarancją nie są objęte wypalenia matrycy. W polskiej gwarancji takiego zapisu nie ma, a LG Polska wymienia bez problemu matryce gdyby się wypaliła.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minutes ago, gh0st666 said:

allegro i niepewnych sprzedawców

20 minutes ago, gh0st666 said:

po aktualizacji softu i resecie do fabrycznych, podobno tracisz wszystkie ustawienia

Ręce opadają :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, plast napisał:

Ręce opadają :E

To poczytaj na różnych forach, ludzie o tym piszą. Ja nie wiem czy tak jest naprawdę, bo nie miałem do czynienia z telewizorami LG i systemem WebOS

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gh0st666 napisał:

Jak obraz Ci odpowiada, to jest w ogóle sens robić kalibrację? Nie dość że kosztuje prawie 1000PLN, to po aktualizacji softu i resecie do fabrycznych, podobno tracisz wszystkie ustawienia.

Na stronie Skalibruj.pl kalibracja kosztuje 399 zł, więc nie wiem skąd wziąłeś "prawie 1000PLN".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, gh0st666 napisał:

To poczytaj na różnych forach, ludzie o tym piszą. Ja nie wiem czy tak jest naprawdę, bo nie miałem do czynienia z telewizorami LG i systemem WebOS

A po co mam czytać, mam go od kilku miesięcy w domu? Absolutnie nie jestem fanem marki i firmy LG ale akurat temu produktowi nic zarzucić nie mogę.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem skąd te zalecenia biorą wszyscy. Za pomocą badań empirycznych udało mi się jak na razie tylko zanegować potrzebę jakiegokolwiek wygrzewania
Z internetu Panie, internetu:).
W dzisiejszych czasach dorwac cenne informacje od wujka google to nie lada wyczyn...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, pmcomp napisał:

A po co mam czytać, mam go od kilku miesięcy w domu? Absolutnie nie jestem fanem marki i firmy LG ale akurat temu produktowi nic zarzucić nie mogę.

No ale przecież moja odpowiedź nie była na twojego posta, tylko użytkownika plast

8 godzin temu, stanec napisał:

Na stronie Skalibruj.pl kalibracja kosztuje 399 zł, więc nie wiem skąd wziąłeś "prawie 1000PLN".

Ok, może przesadziłem z ta kwotą 1000zł, ale tez nie 399zł jak piszesz..

399zł (profil podstawowy) + 149zł (profil dodatkowy) +100zł (dojazd) = 648 zł

Większość osób robi jednak więcej niż jeden profil. Nie wiem tylko czy da się stworzyć więcej niż 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, może przesadziłem z ta kwotą 1000zł, ale tez nie 399zł jak piszesz..
399zł (profil podstawowy) + 149zł (profil dodatkowy) +100zł (dojazd) = 648 zł
Większość osób robi jednak więcej niż jeden profil. Nie wiem tylko czy da się stworzyć więcej niż 2.

Maksimum co się robi dla serii 7 OLED to tryb dzień, noc, oraz ultra hd (w tym uhd gra). Czyli licząc obecnym cennikiem, bez uwzględnienia rabatów wychodzi 700zł. Kalibracji się stracić nie da, bo w protokole jest backup ustawień ;)
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi