Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Dzisiaj wieczorem przyjedzie do mnie b7 55 cali.W związku z tym mam parę pytań:1 Na co zwrócić uwagę przy rozpakowywaniu telewizora przy kurierze?2 Na jakim tle sprawdzić czy tv nie ma martwych subpikseli?3 Czytałem też że telewizor mógł stać długo w magazynie i przed włączeniem powinien uzyskać temp pokojową.Prawda to?4 Czy montaż nóżki jest problematyczny?Można to robić gdy telewizor leży ekranem w dół?Nie uszkodzę matrycy?5 Posiadam Ps4 i zamierzam zmienić ją na Ps4Pro.Czy warto w tej chwili ją podłączać?Czy zobaczę ten słynny HDR?Czy może warto poczekać jak będę miał Ps4Pro.To na początek tyle.Wybaczcie za moje LAMERSKIE pytania ale to mój pierwszy poważny telewizor.Przeczytałem na forum ten wątek cały i jestem świadom wad i zalet tego telewizora.Wady to oczywiście wypalenia ale zalety to zobaczyłem 2 dni temu na własne oczy w sklepie.Obok stał Sony xf 90 i owszem obraz miał naprawdę niezły ale gdy tylko pojawiało się jakieś czarne demo odwracałem się popatrzeć na b7.Kontrast jest NIEWIARGODNY!!!!!To jest NOWA JAKOŚĆ.Polecam wszystkim którzy się wachają.I dlatego podjąłem taką decyzję.Też android nie pomaga soniakom.Cena jaką dałem za b7 to z transportem i wniesieniem to 5650.To naprawdę nie dużo w porównaniu z takim Sony oled A1 którego też widziałem i kosztował prawie 10 tysięcy.Po podłączeniu postaram się porobić zdjęcia na planszach testowych i umieścić na forum.To tyle.Życzę wszystkim miłej soboty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam wszystkich, Chciałbym kupić B7 i mam ogromny zgryz, wiadomo zakup każdego nowego telewizora to poważne rozterki ?Widziałem na YouTubie filmik porównujący B7 i qlda 7 od samsunga. (Kanał picture quality). Otóż na wszystkich tych filmach korzystniej wypada samsung   z powodu właśnie tej  nieskończonej oledowskiej czerni , która po prostu gubi szczegóły i w zaciemnionych fragmentach filmów nie widać nic podczas gdy na qledzie wszystko (film ze statkiem). I teraz mam prośbę dla posiadaczy B7, czy to rzeczywiście tak wygląda?, czy te filmy to fake ze źle utawionym oledem zeby tylko pokazac przewage qleda.

Edytowane przez Mario Mario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uważam ze obraz w b7 jest niesamowity filmy w full hd ,4k wygladają nieziemsko

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, drummer1974 napisał:

Na co zwrócić uwagę przy rozpakowywaniu telewizora przy kurierze?

Na to czy telewizor jest nowy i fabrycznie zapakowany.

Na jakim tle sprawdzić czy tv nie ma martwych subpikseli

Na róznych kolorach - odpal po prostu czerwone, zielone i niebieskie plansze.

Czytałem też że telewizor mógł stać długo w magazynie i przed włączeniem powinien uzyskać temp pokojową.Prawda to

Nie tylko telewizor, ale każda elektronika powinna nabrać temperatury pokojowej, gdy na zewnątrz jest zimno, a więc gdy będzie duża róznica temperatur. Innymi słowy problem nie dotyczy obecnej pory roku.

Czy montaż nóżki jest problematyczny

Jest banalnie prosty.

Można to robić gdy telewizor leży ekranem w dół

W sumie to właśnie tak należy to robić według instrukcji obsługi. Pomoc drugiej osoby przy montażu mimo wszystko będzie wskazana.

Posiadam Ps4 i zamierzam zmienić ją na Ps4Pro.Czy warto w tej chwili ją podłączać?

Podłączenie konsoli chyba nie jest na tyle dużym problemem bo, w ogóle się zastanawiać czy warto ją podłączać ;)

17 minut temu, Mario Mario napisał:

Witam wszystkich, Chciałbym kupić B7 i mam ogromny zgryz, wiadomo zakup każdego nowego telewizora to poważne rozterki ?Widziałem na YouTubie filmik porównujący B7 i qlda 7 od samsunga. (Kanał picture quality). Otóż na wszystkich tych filmach korzystniej wypada samsung   z powodu właśnie tej  nieskończonej oledowskiej czerni , która po prostu gubi szczegóły i w zaciemnionych fragmentach filmów nie widać nic podczas gdy na qledzie wszystko. I teraz mam prośbę dla posiadaczy B7, czy to rzeczywiście tak wygląda?, czy te filmy to fake ze źle utawionym oledem zeby tylko pokazac przewage qleda.

Tego typu ,,testy" na yt są tendencyjne. Seria 7 nie ma już problemów z gubieniem detali w czerniach, pisał już o tym wielokrotnie Maciej Koper.

Edytowane przez vader_4747
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podłączenie konsoli chyba nie jest na tyle dużym problemem bo, w ogóle się zastanawiać czy warto ją podłączać

Nie chodzi o problem podłączenia tylko czy zwykle ps4 da radę na tv 4K,No i czy będzie różnica w porównaniu do tv fullhd

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno  pytanie bo nigdzie nie moge trafic na odpowiedź .... czy B7 ma PiP ? , oglądanie drugiego kanału w okienku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@drummer1974

PS4 Pro pod względem grafiki na pewno wypadnie ładniej. Jak jest z samym HDR na zwykłej PS4 to nie wiem, bo ja kupiłem od razu PRO. Generalnie chodziły słuchy, że podstawowa wersja radzi sobie zauważalnie gorzej w tym aspekcie, ale nie widzę powodu by mimo wszystko nie sprawdzić samemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=135152]drummer1974[/mention]
PS4 Pro pod względem grafiki na pewno wypadnie ładniej. Jak jest z samym HDR na zwykłej PS4 to nie wiem, bo ja kupiłem od razu PRO. Generalnie chodziły słuchy, że podstawowa wersja radzi sobie zauważalnie gorzej w tym aspekcie, ale nie widzę powodu by mimo wszystko nie sprawdzić samemu. 

Spox i dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie szybkie pytanko,do neta podłączać kablem czy po wifi?Ponoć po wifi jest lepiej tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Takie szybkie pytanko,do neta podłączać kablem czy po wifi?Ponoć po wifi jest lepiej tak?

po kablu lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
po kablu lepiej

Ale niby port ethernet potrafi max 100mb/s,a wifi5ghz nawet 200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozważam właśnie zakup tego oleda. jakie minusy prócz tych z podsumowania testu możecie wymienić? przeczytałem sporo stron na forum ale to głównie odpowiedzi na pytania. trochę zmartwiła mnie jedna opinia którą przeczytałem gdzieś w internecie że ten oled ma niby nie odbierać telewizyjnego sygnału 4k - czy to prawda?

ps. do tej pory myślałem że b7 i c7 to ten sam model różniący się podstawką bo takie dostawałem sygnały ale też gdzieś czytałem że b7 ponoć ustępuje nieco c7 też pod innymi względami i lepiej dołożyć ten 1/1.5k do c7 - czy ktoś może potwierdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, ukaszef napisał:

rozważam właśnie zakup tego oleda. jakie minusy prócz tych z podsumowania testu możecie wymienić? przeczytałem sporo stron na forum ale to głównie odpowiedzi na pytania. trochę zmartwiła mnie jedna opinia którą przeczytałem gdzieś w internecie że ten oled ma niby nie odbierać telewizyjnego sygnału 4k - czy to prawda?

ps. do tej pory myślałem że b7 i c7 to ten sam model różniący się podstawką bo takie dostawałem sygnały ale też gdzieś czytałem że b7 ponoć ustępuje nieco c7 też pod innymi względami i lepiej dołożyć ten 1/1.5k do c7 - czy ktoś może potwierdzić?

Same bzdry czytałeś ? Może chodziło o sygnał z HFR? B7 i C7 różnią się wyłącznie wyglądem. W starszej serii 6 jak i nowszej podstawowy model B odstaje faktycznie od reszty stawki. Różnice dotyczą procesora obrazu. 

Minusem technologi Oled jest właściwie wyłącznie ryzyko wypalenia. Wszystko zależy od sposobu użytkowania.

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ukaszef napisał:

trochę zmartwiła mnie jedna opinia którą przeczytałem gdzieś w internecie że ten oled ma niby nie odbierać telewizyjnego sygnału 4k - czy to prawda?

To nie jest prawda. Odbiera bez problemu 4k w tym HLG. Mam moduł CAM CI+ i na C7 mogę bezproblemowo oglądać Canal+ 4k.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi, przybliżacie mnie do decyzji ;) a Wasze wrażenia z używania tego oleda (lub innego) są pozytywne? i od jakiego czasu je macie? ja niby nie zamierzam oglądać obrazu ze stałymi elementami nie wiadomo jak długo bo oglądam seriale/filmy nie z tej samej stacji naraz (a przynajmniej nie po 10 godzin pod rząd), w gry na konsoli też nie grałbym te same całymi dniami. martwi mnie tylko to że jestem sportomaniakiem i o ile w normalnych  okolicznościach też nie byłby to problem to jednak na mistrzostwach świata sporo będzie katowania pod rząd meczów/studia i to pewnie na jednym kanale :/ i tu zaczynam trochę się martwić - myślicie że kilka tygodni takiego użytkowania (oglądania jednego kanału po minimum 5h dziennie) może spowodować problem wypalania?

ps. przy okazji jak już o sporcie mówimy - jak na oledzie oglądanie m.in. piłki nożnej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Same bzdry czytałeś Może chodziło o sygnał z HFR? B7 i C7 różnią się wyłącznie wyglądem. W starszej serii 6 jak i nowszej podstawowy model B odstaje faktycznie od reszty stawki. Różnice dotyczą procesora obrazu. 
Minusem technologi Oled jest właściwie wyłącznie ryzyko wypalenia. Wszystko zależy od sposobu użytkowania.
Damiano85 to jak to w końcu jest z procesorem obrazu, bo napisałeś, że B7 i C7 różnią się wyłącznie wyglądem po czym dodałeś, że seria 6 i nowszy model B (logika wskazuje na B7) mają gorsze procesory? Możesz sprecyzować bo pogubiłem się z lekka...

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ukaszef napisał:

dzięki za odpowiedzi, przybliżacie mnie do decyzji ;) a Wasze wrażenia z używania tego oleda (lub innego) są pozytywne? i od jakiego czasu je macie? ja niby nie zamierzam oglądać obrazu ze stałymi elementami nie wiadomo jak długo bo oglądam seriale/filmy nie z tej samej stacji naraz (a przynajmniej nie po 10 godzin pod rząd), w gry na konsoli też nie grałbym te same całymi dniami. martwi mnie tylko to że jestem sportomaniakiem i o ile w normalnych  okolicznościach też nie byłby to problem to jednak na mistrzostwach świata sporo będzie katowania pod rząd meczów/studia i to pewnie na jednym kanale :/ i tu zaczynam trochę się martwić - myślicie że kilka tygodni takiego użytkowania (oglądania jednego kanału po minimum 5h dziennie) może spowodować problem wypalania?

Głównym problemem przy wypalaniu jest oglądanie codziennie przez wiele godzin stacji informacyjnych gdzie są duże, statycznne, kontrastowe, kolorowe elementy. U nas są to TVN24 czy też TVP Info. W przypadku mistrzostw świata nie powinno być żadnego kłopotu, bo ta impreza trwa miesiąc, a nie rok. Zresztą sam będę oglądał mistrzostwa świata właśnie w 4k na nc+ na OLEDzie przez moduł CAM. C7 mam od czerwca 2017, nic się nie dzieje, choć u mnie jest dość duży miks różnych materiałów, w tym jednak ok. 20-30% programów informacyjnych.

3 godziny temu, ukaszef napisał:

ps. przy okazji jak już o sporcie mówimy - jak na oledzie oglądanie m.in. piłki nożnej?

Nie jestem jakimś super fanem piłki nożnej, ale na pewno na OLEDzie nie uświadczysz żadnego efektu DSE, obraz będzie bardzo ostry, kontrastowy, bez smużenia, no i do tego jest bardzo dobry pod każdym kątem. Natomiast OLEDy nie są tak jasne jak topowe LCD (np. XE93), więc w bardzo jasnych pomieszczeniach może tej jasności nieco brakować. W normalnych warunkach nie ma jednak z tym kłopotu.

2 godziny temu, JohnnyCash napisał:

Damiano85 to jak to w końcu jest z procesorem obrazu, bo napisałeś, że B7 i C7 różnią się wyłącznie wyglądem po czym dodałeś, że seria 6 i nowszy model B (logika wskazuje na B7) mają gorsze procesory? Możesz sprecyzować bo pogubiłem się z lekka...

Cała seria B7/C7/E7 i W7 ma identyczny SoC, więc obróbka obrazu jest na nich identyczna, podobnie jak matryce OLED. 7 seria LG różni się wyglądem, soundbarem, czy też "obrazem na szkle" (E7).

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, JohnnyCash napisał:

Pisząc o nowszym miałem na myśli B8. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pisząc o nowszym miałem na myśli B8. 
Rozumiem, że w przypadku B8 i C8 różnice to już nie tylko wygląd ale i procesory?

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Interesuje mnie odpowiedź na pytanie które nurtuje chyba wszystkich borykających się z poblemem, kupic czy nie kupic oleda. Od tygodnia czytam wszystko na ten temat i nikt tego nie ruszył. W zadadzie jest jeden argument który powtrzymuje przed zakupem, wypalenie marycy.  Czy w momencie wypalenia się matrycy można to reklamować i dostanie się nowy egzemplarz? To by rozwiązywalo przeciez wszystkie problemy?

- Drugie pytanie, Czy można jakoś zminimalizować efekt wypalenia ? nie wiem ,zmniejszyć kontrast ? zmienić ustawienia TV ? itp

Edytowane przez Mario Mario
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
59 minut temu, JohnnyCash napisał:

Rozumiem, że w przypadku B8 i C8 różnice to już nie tylko wygląd ale i procesory?

Dobrze rozumiesz. W serii 8 model B ma stanowić niższy i tańszy model, wyposażony w gorszy od reszty procesor obrazu. Tak samo było w serii 6. Z kolei w serii 7 nie ma takich róznic i wszystkie modele mają taką samą matrycę i te same ,,bebechy" - procesory obrazu są identyczne we wszystkich modelach, jedyne różnice to wygląd i soundbar.

58 minut temu, Mario Mario napisał:

Interesuje mnie odpowiedź na pytanie które nurtuje chyba wszystkich borykających się z poblemem, kupic czy nie kupic oleda. Od tygodnia czytam wszystko na ten temat i nikt tego nie ruszył. W zadadzie jest jeden argument który powtrzymuje przed zakupem, wypalenie marycy.  Czy w momencie wypalenia się matrycy można to reklamować i dostanie się nowy egzemplarz? To by rozwiązywalo przeciez wszystkie problemy?

- Drugie pytanie, Czy można jakoś zminimalizować efekt wypalenia ? nie wiem ,zmniejszyć kontrast ? zmienić ustawienia TV ? itp

To jakoś nieuważnie czytasz, bo  w tym wątku, a także w innych problem był już ,,milion" razy poruszany...

W skrócie:

- na chwilę obecną LG wymienia wypalone matryce jeżeli tylko telewizor był prawidłowo użytkowany (brak wyłączeń ,,na chama" z gniazdga uniemożliwiających przeprowadzenie kompensacji matrycy).

-obniżenie podświetlenia OLED i kontrastu powinno zmniejszyć ryzyko wypaleń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

Czy istnieje możliwość podłączenie do B7 kamery internetowej pod usb ??

Kiedyś na topie były Tv z kamerą, gdzie istniała możliwość komunikacji przez aplikację Sk.. Wiadomo że B7 nie posiada wbudowanej, ale jest szansa wejścia bezpośrednio przez stronę SK i komunikacji przez pulpit. Obecnie nie posiadam kamerki usb nie nie mam jak sprawdzić czy tv ja wykryje.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Vader , prawidłowe użytkowanie to trochę trudno udowodnić, ciężka sprawa dla użytkownika. A jak myślicie, cen na będzie dalej spadać czy te 5700zl jak teraz to już minimum ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Mario Mario napisał:

prawidłowe użytkowanie to trochę trudno udowodnić, ciężka sprawa dla użytkownika.

W menu serwisowym serwisant zawsze sprawdza liczbę automatycznych kompensacji, które zostały przeprowadzone, więc łatwo może zobaczyć czy telewizor był prawidłowo użytkowany. Wyłączaj go po prostu z pilota i nie odłączaj zasilania z gniazdka, a przynajmniej nie od razu bo kompensacja trwa jedynie 7-8 minut.

3 minuty temu, Mario Mario napisał:

A jak myślicie, cen na będzie dalej spadać czy te 5700zl jak teraz to już minimum ?

Zapewnie wiele już nie spadnie, a telewizor po prostu zniknie ze sklepów zastąpiony nowym modelem. Zresztą taka cena za taki telewizor to jak za darmo. Ja kupowałem swojego B7 w czerwcu zeszłego roku - zobacz jakie wtedy były ceny, a ja powiem Ci tylko, że zakup był wart każdej złotówki. Przy cenie 5700 to nawet nie ma co się zastanawiać tylko brać i cieszyć się obrazem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Mario Mario napisał:

Dzięki Vader , prawidłowe użytkowanie to trochę trudno udowodnić, ciężka sprawa dla użytkownika. A jak myślicie, cen na będzie dalej spadać czy te 5700zl jak teraz to już minimum ?

Moim zdaniem cena raczej już drastycznie nie spadnie szczególnie że seria 8 już w sprzedaży. Jedynie mogą być losowe promocje w sieciówkach na Ligę Mistrzów w postaci bonów podarunkowych. 5700zl za oleda 55" to super cena brać ,bo seria 7 będzie niedługo wycofana. Na obniżkę ceny można czekać w nieskończoność, a nie lepiej cieszyć się nowym zakupem, przecież po to pracujemy zarabiamy żeby wydawać i mieć coś z tego życia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi