Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, to mnie trochę pocieszyłeś, bo kupuję TV w 50% do Netflixa i w 50% do xboxa one S. Żadnej kablówki ani satelity nie będę oglądał.

Zastanawiam się jeszcze czy obraz z xboxa nie będzie gorszy względem plazmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, gh0st666 napisał:

Zastanawiam się jeszcze czy obraz z xboxa nie będzie gorszy względem plazmy.

No chyba teraz żartujesz :) O ile mogę zrozumieć, że ulepszacze słabych sygnałów w LG nie jest najsilniejszą stroną, to obraz z PCtów czy też konsol to inna kategoria. Obraz z Xboxa One S na 100% będzie lepszy na OLEDzie. Jedynie o czym musisz pamiętać to kwestia wypaleń - czyli HUDy przezroczyste/niekontrastowe, albo zmniejszasz mocno jasność OLED, albo zmieniasz często gry w które grasz.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z każdą godziną jest lepiej:) Bawię się ustawieniami i jest lepiej i lepiej.

Niestety coś zauważyłem niepokojącego w lewej części ekranu. Na jasnych scenach zalatuje mi żółcią. 

Wrzuciłem szary ekran i wyszło to co na foto: żółty pas na całej lewej stronie. Na żywo jest to bardziej widoczne. Czy to wada matrycy? reklamować? Czy kalibracja pomoże w tym wypadku?

pasy.jpg

Najbardziej widoczne jest w trybie isf,cinema i cieple kolory temperatury. Na standard,eco,vivid jest bardzo malo widoczne. Ale akurat te tryby mnie nie interesuja:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, stecko napisał:

Najbardziej widoczne jest w trybie isf,cinema i cieple kolory temperatury. Na standard,eco,vivid jest bardzo malo widoczne. Ale akurat te tryby mnie nie interesuja:)

Wrzuć ekran z 5%, to będzie można coś więcej powiedzieć.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Subman napisał:

No chyba teraz żartujesz :) O ile mogę zrozumieć, że ulepszacze słabych sygnałów w LG nie jest najsilniejszą stroną, to obraz z PCtów czy też konsol to inna kategoria. Obraz z Xboxa One S na 100% będzie lepszy na OLEDzie. Jedynie o czym musisz pamiętać to kwestia wypaleń - czyli HUDy przezroczyste/niekontrastowe, albo zmniejszasz mocno jasność OLED, albo zmieniasz często gry w które grasz.

a ja myslę że jednak na plaźmie bedzie lepszy - jak zobaczyłem te latające piksele z xbox one w Recore na lcd 40 cali to aż mnie odrzuciło

na plaźmie 50 cali o niebo lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, klaus71 napisał:

a ja myslę że jednak na plaźmie bedzie lepszy - jak zobaczyłem te latające piksele z xbox one w Recore na lcd 40 cali to aż mnie odrzuciło

na plaźmie 50 cali o niebo lepiej

Nie ma to jak mówić o OLEDzie, porównując go do ... LCDka. 

A poza tym tu nie tylko chodzi tylko o 4k, ale również o nieskończony kontrast, a może przede wszystkim o tryb HDR z 10-bitowym obrazem zamiast 8-bitowego. A co do ustawień dla graczy - jak chcesz się cieszyć jakością obrazu w grze, to korzystasz ze skalibrowanego trybu, a jak grasz w jakiegoś FPSa to liczy się bardzo wysoki kontrast, niski input lag i brak ghostingu, kosztem jakości obrazu, no chyba że chcesz z innymi przegrywać :) I to wszystko razem wpływa na to, że OLED jest po prostu lepszy w grach zarówno od plazm jak i obecnych LCDków.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wrzuć ekran z 5%, to będzie można coś więcej powiedzieć.
Jest moze gdzies do pobrania taka plansza testowa?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stecko
https://drive.google.com/file/d/0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8/

Znalazłem i zupgrade'owałem software na moim C7 do najnowszej wersji Beta 4.70 - tak,tak - to nie pomyłka. Poprzednio miałem wersję 3.60. Nie wiem co LG poprawiło, bo nie znanazłem release notes, ale od razu rzuca się jedna dotakowa opcja, czyli tryb technicolor Ekspercki, który jest po prostu dodatkowym trybem obrazu obok Standardowego, Filmu czy też ISF. Tryb technicolor Ekspercki mogę uruchomić na sygnale SDR, HLG i HDR10 (np. na HDR na youtube). Nie jest natomiast widoczny w trybie DV. Na razie używałem go może przez godzinę, ale wygląda on dobrze - to jest coś ala tryb Film, choć z nieco innymi kolorami. Czy kolory są bardziej naturalne, to trochę ciężko mi jeszcze powiedzieć jeszcze. :) Trochę fotek: 

ver47.jpg

technicolor.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Subman napisał:

Nie ma to jak mówić o OLEDzie, porównując go do ... LCDka. 

A poza tym tu nie tylko chodzi tylko o 4k, ale również o nieskończony kontrast, a może przede wszystkim o tryb HDR z 10-bitowym obrazem zamiast 8-bitowego. A co do ustawień dla graczy - jak chcesz się cieszyć jakością obrazu w grze, to korzystasz ze skalibrowanego trybu, a jak grasz w jakiegoś FPSa to liczy się bardzo wysoki kontrast, niski input lag i brak ghostingu, kosztem jakości obrazu, no chyba że chcesz z innymi przegrywać :) I to wszystko razem wpływa na to, że OLED jest po prostu lepszy w grach zarówno od plazm jak i obecnych LCDków.

bo konsolę mam podpiętą do lcd i nie chciało mi sie patrzec jak bedzie wyglądać na oled gra sdr 

a oled nie upiększa obrazu jak plazma tylko wyostrza syfy jak lcd

i każda gra bez HDR z niedoborami w jakości (schodki, słabe tekstury - czyli standard wielu gier z xb1) lepiej wygląda na plaźmie - ps3 na lcd wręcz wygląda tragicznie a na plaźmie jakoś jeszcze ujdzie

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman

Dziekuje za link. Ale chyba jestem slepy poniewaz nie znalazlem 5% zeby wyswietlalo na caly ekran. Jest tylko 5% ale malym oknie takze nie widac naroznikow.

U mnie jest wersja 3.60.09 bodajze. Moze na b7 musimy jeszcze poczekac troszke.

Inna sprawa - czy mozna programowac przyciski w pilocie? Obsluguje tym pilotem dekoder nc+ 2850 ale nie mam dzialajacych wszystkich przyciskow tzn brakuje mi "ok" z pilota od nc. Glosnosc,zmiana kanalow dziala ale "ok" nie ma . Takze nie moge sie poruszac po menu np.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, stecko napisał:

Dziekuje za link. Ale chyba jestem slepy poniewaz nie znalazlem 5% zeby wyswietlalo na caly ekran. Jest tylko 5% ale malym oknie takze nie widac naroznikow.

ChromaPure Fields->5% Grayscale->01-5% Gray.mp4

11 minut temu, stecko napisał:

U mnie jest wersja 3.60.09 bodajze. Moze na b7 musimy jeszcze poczekac troszke.

Bo to jest software beta, czyli nie jest oficjalnie wydany przez LG i mogą w nim być jeszcze błędy! Link: http://su.lge.com/GlobalSWDownloadCdn.laf?IMG=/201708/starfish-dvb-secured-m16p-571.drto.m16p-57102-04.70.02-prodkey_nsu_V3_SECURED.epk

UWAGA: Instalacja na własną odpowiedzialność !

14 minut temu, stecko napisał:

Inna sprawa - czy mozna programowac przyciski w pilocie? Obsluguje tym pilotem dekoder nc+ 2850 ale nie mam dzialajacych wszystkich przyciskow tzn brakuje mi "ok" z pilota od nc. Glosnosc,zmiana kanalow dziala ale "ok" nie ma . Takze nie moge sie poruszac po menu np.

Ja mam moduł CAM od nc+, więc pilotem od LG po prostu przełączam kanały. EPG w LG bije na głowę to co było w turboboxie, a w dodatku mogę sobie programować inne niekodowane kanały z Eutelsatu spoza tego co oferuje standardowo nc+.

Jeśli chodzi o głośność to mam Yamahę RX-A1060 połączoną po HDMI CEC, więc pilotem LG steruję głośnością zewnętrznego amplitunera.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki! Wieczorem sprawdze te 5%.

Co do softu sam mi sie zainstalowal...

Bardzo chcialbym kupic modul ci ale to chyba opcja z nowa karta/pakietem jezeli sie nie myle. Chcialbym zostac ze swoja karta i dokupic tylko sam modul.
Mam tv na karte z dekoderem 2850 na wlasnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, stecko napisał:

Co do softu sam mi sie zainstalowal...

Do której wersji Ci się zainstalował ? Do 4.70 ?

17 minut temu, stecko napisał:

Bardzo chcialbym kupic modul ci ale to chyba opcja z nowa karta/pakietem jezeli sie nie myle. 

Aby kupić moduł CAM z nc+ musiałem rozwiązać z nimi umowę i podpisać nową.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja 3.60.09 mi sie zainstalowala. Nie mialem zadnego powiadomienia ze to beta wersja...

Szkoda mi rezygnowac z obecnej umowiy bo mam bardzo dobry deal- place tylko 49zl a mam wszystkie canal+, discovery, amc, tvn turbo , muzyczne...

Szybko wrzucilem.te 5% procent. Ekran za dnia jest praktycznie czarny. Z odleglosci 20cm zauwazylem w lewym dolnym roku napis "5%" . W nocy bedzie zapewne wiecej widac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5% grey sprawdza się przy zupełnej ciemności, w nocy z pogaszonymi światłami. W dzień nic Ci to nie da.

Możesz przy okazji zrobić zdjęcie, aparat uwydatnia wszelkie niedoskonałości.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, stecko napisał:

Wersja 3.60.09 mi sie zainstalowala. Nie mialem zadnego powiadomienia ze to beta wersja...

Stecko - jeszcze raz. 3.60.09 to oficjalny firmware LG. Wersja 4.70.02 firmware'u do którego link podałem wyżej to wersja beta !

2 minuty temu, vader_4747 napisał:

5% grey sprawdza się przy zupełnej ciemności, w nocy z pogaszonymi światłami. W dzień nic Ci to nie da.

Dokładnie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któryś z użytkowników MODUŁU CAM z nc+  napisać więcej konjretów? chodzi o wybór własnej listy i jakość obrazu wzgledem dekoderów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zakrecilem sie z tym softem:)
Wiec pewnie na dnia powinna byc juz oficjalna wersja nowego softu do pobrania. Poczekam.

Wieczorem zrobie foto 5%.
Martwi mnie jednak ten żółtawy pas. Jest szerokości ok 10cm na calym lewym boku. Widac to na jasnych scenach.
Mam nadzieję że coś da się z tym zrobić. Jak pomyślę o ponownym wchodzeniu na strych po karton , ściąganie tv ze ściany, wszystkie kable i kurier... aż mi się odechciewa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wiesio

A jakie konkrety Cię interesują ? Po włożeniu modułu CAM z nc+ musiałem poczekać chyba z 1 godzinę, aż spłyną uprawnienia, zaciągnąłem listę wszystkich kanałów z nc+ i dodałem do listy dodatkowe kanały z transpondera nadającego 4k i HLG. Jakbyś chciał edytowąc listę kanałów, to oczywiście istnieje taka możliwość, tylko nie jest to zbyt wygodne z poziomu samego telewizora. Kanały przełączają się bardzo szybko, EPG jest lepsze niż w turboboxie, jakość obrazu - nie widzę różnicy w stosunku do turboboxa - czyli jest dobrze - nie ma żadnej posteryzacji, czy też innych problemów z obrazem. Nie masz oczywiście możliwości wypożyczania filmów nc+ nagranych na dysku, ale to mnie akurat nie interesuje, bo korzystam z Netflixa, a wybór filmów jest o wiele większy niż to co masz na dysku w jakimś dekoderze.

39 minut temu, stecko napisał:

Wiec pewnie na dnia powinna byc juz oficjalna wersja nowego softu do pobrania. Poczekam.

W październiku ma się oficjalnie pojawić.

39 minut temu, stecko napisał:

Martwi mnie jednak ten żółtawy pas. Jest szerokości ok 10cm na calym lewym boku. Widac to na jasnych scenach.
Mam nadzieję że coś da się z tym zrobić. Jak pomyślę o ponownym wchodzeniu na strych po karton , ściąganie tv ze ściany, wszystkie kable i kurier... aż mi się odechciewa:)

A widzisz to pod każdym kątem ? Ja u siebie czegoś takiego nie widzę.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj byłem o krok od kupienia 55" B7 w warszawskiej Arkadii. Wybrałem się do Euro RTV, gdzie telewizor miał być za 9998 zł. Nie było go i też nie można zamówić.. Dziwne.

Poszedłem więc do Saturna i tam owszem był B7 i też C7 - co mnie super ucieszyło, bo o dziwo oba z dodatkowymi rabatami o ponad tysiąc złotych (B7 za około 8900 zł). Zapytałem więc skąd tak dobra oferta - pracownik opowiedział mi, że mają dużo zwrotów tych TV i że po prostu je wyprzedają [sic!]. Co ciekawe, na specjalnej wyspie LG w sklepie nie było egzemplarzy najnowszych OLED. Też dziwne.

Przyznaję, jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o najnowsze TV, zacząłem się nimi interesować może dwa tygodnie temu. Dlatego też z góry przepraszam, jeżeli mój wpis jest nic nie wnoszący, ale zastanawiam się po prostu "o co biega". Rozumiem, że pracownik może po prostu LG nie lubić (polecał Sony X930E), ale skoro Saturn robi dodatkowy rabat a w Euro takich modeli nie ma (C7 do sprzedaży są tylko z ekspozycji), to to mi wygląda na coś więcej niż zbieg okoliczności. 

Ten B7 z wszystkich testów jawi mi się jako wybór świetny. Ale wstrzymałem się z zakupem. Telewizor potrzebuję do TV/kablówka i Netflilxa. Ale potrzebuję coś co będzie działać dobrze i raczej jako no brainer (nie że muszę tv informacyjne przełączyć, bo mnie pasek martwi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, uTvo0 napisał:

(polecał Sony X930E)

Trafiłeś na spoko sprzedawce bo dobrze Cię nakierował na TV. :)

Poczytaj o nim, TEST też masz na Portalu.

Tym bardziej że teraz cena za 55'' XE93 Mistrzostwo.

7200,- PLn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, uTvo0 napisał:

pracownik opowiedział mi, że mają dużo zwrotów tych TV i że po prostu je wyprzedają [sic!]. Co ciekawe, na specjalnej wyspie LG w sklepie nie było egzemplarzy najnowszych OLED. Też dziwne.

Przyznaję, jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o najnowsze TV, zacząłem się nimi interesować może dwa tygodnie temu. Dlatego też z góry przepraszam, jeżeli mój wpis jest nic nie wnoszący, ale zastanawiam się po prostu "o co biega". Rozumiem, że pracownik może po prostu LG nie lubić (polecał Sony X930E),

Gdybym był szefem tego sprzedawcy zwolniłbym go dyscyplinarnie w 15 min (na zabranie rzeczy z szafki). Za całokształt postawy. Uprawianie własnej polityki sprzedażowej wykracza poza zakres swobody działania szeregowego sprzedawcy.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@uTvo0

Bo po prostu te OLEDy sprzedają się wszędzie jak "świeże bułeczki" i stąd brakuje ich na rynku :) Szukaj w innych sklepach: https://www.ceneo.pl/51370529#mh=C6v8U8So66002lgv5U8a3ldZSqpYErnPBF3QCEkyhOQpTqyPy8ZEqDfcqkupPq084pOtWoG5mEMcA5g7k3GEcN6Hk2I8TUINRF-x0uc754x41VZzG_tDQYU0SEzRSqc87J1r7-906fUyfa1O3uKwVenEbm_uUXqJD35sXbxNT9rUs6FXnPP8woUA0uSgfSwhxzRig2

1 godzinę temu, Robert_1988_KrK napisał:

Trafiłeś na spoko sprzedawce bo dobrze Cię nakierował na TV. :)

Poczytaj o nim, TEST też masz na Portalu.

Od kiedy jeszcze w sieciówce są kompetentni sprzedawcy. Proponują to, co mają akurat na stanie... W skrócie X930E to krawędziak z bardzo szybką degradacją jakości obrazu przy oglądaniu pod kątem, efektami halo, słabą jednorodnością obrazu i wolnym Android. Jedynie w jednym aspekcie jest lepszy od OLEDa - w jasności.

http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x930e

Dla porównania C7/B7: http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled

2 godziny temu, uTvo0 napisał:

Ten B7 z wszystkich testów jawi mi się jako wybór świetny. Ale wstrzymałem się z zakupem. Telewizor potrzebuję do TV/kablówka i Netflilxa. Ale potrzebuję coś co będzie działać dobrze i raczej jako no brainer (nie że muszę tv informacyjne przełączyć, bo mnie pasek martwi).

Mam C7 już 3 miesiąc i jest używany bardzo intensywnie - oglądam nc+ (programy informacyjne też lecą), Netflixa i trochę filmów UHD BD. Na liczniku ma już ponad 1200 godzin (rodzina bardzo dużo ogląda aby nie było ;) ), czyli wychodzi ponad 13 godzin dziennie i nie ma żadnych śladów wypaleń. Można powiedzieć, że w wielu przypadkach mój C7 ma tyle godzin co gdzie indziej półroczny albo nawet roczny telewizor. Ważne jest jedynie aby nie oglądać programów informacyjnych średnio przez więcej niż 20-30% całkowitego czasu. Od jednej długiej nawet 10 godzinnej sesji z TVN24 czy też TVP Info nic się nie stanie, ważna jest średnia oglądalność takich programów.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman

"Żółć" widać na wprost. Gdy zmieniam kąt w pewnym momencie wogóle nie widac - jest poprawnie. Ale nie będę stał pod kątem i oglądał tv...:)

Jak sprawdziłeś że masz 1200 godziń ? Jest jakieś menu tak jak np było w panasonic?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Żółć" widać na wprost. Gdy zmieniam kąt w pewnym momencie wogóle nie widac - jest poprawnie. Ale nie będę stał pod kątem i oglądał tv...:)

No to niedobrze. Jeśli widzisz to tylko po jednej stronie, a po drugiej nie, to znaczy, że coś jest nie tak z panelem. Spróbuj wymienić cały telewizor w ramach rękojmii. Najlepiej zadzwoń do sklepu. Możesz też próbować to zrobić przez serwis LG - ale oni Ci nie wymienią cały telewizor, tylko co najwyżej panel - plus jest taki, że robią to ponoć na miejscu od ręki, więc nie musisz nigdzie go zawozić i cała procedura też jest szybsza.

Jak sprawdziłeś że masz 1200 godziń ? Jest jakieś menu tak jak np było w panasonic?

Musisz wejść do menu serwisowego ale nie zrobisz tego pilotem LG, natomiast możesz wejśc do menu serwisowego przez niektóre uniwersalne piloty - np. przez Logitech Harmony, którego posiadam. U mnie wygląda to teraz tak jak poniżej na zdjęciu.

ver470.jpg

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi