Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Damiano85 napisał:

Dokładnie tak. Niektórzy twierdzą, że to bzura. Jednak Vincent z Hdtv Test ma inne zdanie na ten temat. W którymś filmie wspominał że pierwsze 100 - 200 godzin są kluczowe dla dalszej kondycji matrycy. Lepiej uważać z jasnością i stałymi elementami obrazu. 

Czyli po 200 godzinach użytkowania można bez problemu mieć telewizor z janością ustawiona na 100% cały czas ?

A przez pierwsze 200 godzin na ile proponujesz ustawić jasność ?

Mam jeszcze taką małą prośbe bo pod koniec tygodnia bede chyba jechał po swoja sztuke  bv7 65 cali z rtv euro agd i tam pracownik mowil ze  po "skonfigurowaniu" telewizora przez siebie w domu juz "zwrot 14 dni" nie obowiazuje i w razie problemow pozostaje oddanie go juz tylko na gwarancje.

Za to nadmienil ze jak bede go odbieral osobiscie w sklepie to mozemy go przed zakupem sprawdzic w sklepie i moge ze swoim pendrive podejsc z materialami, stad moja prosba moglby mi ktos podeslac link do tych plansz testowych to bym sobie je zgral na pendrive i sprawdzil moj przyszly telewizor w sklepie na tych planszach wlasnie.

Jakieś jeszcze sugestie na co  zwracac uwage przed decyzja kupna ?

Dodam jeszcze ze u mnie w mieście mieli tylko jeden moel wersji 65cali z ekspozycji.

Natomiast proacownik sklepu stwierdził ze nie ma problemu sprowadzenia telewizora z głownego magazynu do sklepu właśnie.

Pytałem się czy te telewizoty z głownego magazynu to nie są jakieś powystawowe albo ze zwrotu to zarzekał się ze są w pełni nowe, no cóż się okaze  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, ilidan napisał:

Czyli po 200 godzinach użytkowania można bez problemu mieć telewizor z janością ustawiona na 100% cały czas ?

A przez pierwsze 200 godzin na ile proponujesz ustawić jasność ?

Nie wiem jaka jasność jest optymalna na dzień dobry. Można założyć, że poniżej 50 będzie ok. Osobiście rzadko oglądam w dzień, ale mnie wystarcza jasność w okolicach 30, nawet w ciągu dnia. Nie miałem nigdy potrzeby ustawiać jasności na maxa. Oczywiście tryby HDR to co innego. Jasności na maxa nie ustawiałbym też do wielogodzinnego oglądania programów telewizyjnych. Patrząc na wyniki testów na rtings, gdzie dwa egzemplarze zabiła już kalibracja, można założyć, że te pierwsze godziny pracy są istotne. Może to tylko przypadek i taka interpretacja jest nieco naciągana. Odrobina ostrożności jednak nie zaszkodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze można używac ustawień podstawowych,(ja takich używałem przez ponad 2 miesiące i wszystkie plansze testowe wyglądają niemal identycznie jak na początku) a jeśli się coś wypali itp to niech daja nowy lub wymieniają matryce bo w końcu po coś jest tyle tych trybów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, grotek napisał:

słuchajcie mam doskonałą informację , otóż godzinę temu zadzwonił do mnie serwisant , który był u mnie ostatnio , ten miły i sympatyczny człowiek o którym pisałem. Zadzwonił i poinformował , że LG zdecydowała zmienić matrycę w moim telewizorze OLED55C7V. 

No to faktycznie miła niespodzianka. Ciekawe co ich skłoniło do takiej decyzji ? Zamieściłeś zdjęcie swojego wypalonego OLEDa na facebooku LG ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc „jasność” który parametr macie na myśli bo są dwa: jasność i oświetlenie OLED. W trybie film ta pierwsza ma 50 a druga 80. W tym trybie oglądam i wg mnie bardzo fajnie ten obraz wyglada i w dzień i w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasności się generalnie nie zmienia. Chodzi wyłącznie o oświetlenie OLED. Ja najczęściem oglądam na skalibrowanym trybie ISF Dark (oświetlenie OLED 31).

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszyłem na próbę do 31, ale to zdecydowanie nie dla mnie :) jakość obrazu już nie taka. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale wolę zdecydowanie jaśniejszy ekran. Poza tym mam jakieś wrażenie że ten tryb isf nie ma w ogóle płynności. Przy przesuwającym się materiale mam wrażenie jakbym na jakiś stary monitor patrzył z niskim odświeżaniem.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, byczeks napisał:

Przy przesuwającym się materiale mam wrażenie jakbym na jakiś stary monitor patrzył z niskim odświeżaniem.

Kwestia ustawienia True Motion. Zadziwia mnie czasem, jak ludzie kupują telewizory ze 120 hz matrycą i innymi bajerami a o ustawieniach nie mają zielonego pojęcia ;P W wolnym czasie można chociaż instrukcje przeczytać ;)

Edytowane przez Damiano85
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, byczeks napisał:

Zmniejszyłem na próbę do 31, ale to zdecydowanie nie dla mnie :) jakość obrazu już nie taka. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale wolę zdecydowanie jaśniejszy ekran. Poza tym mam jakieś wrażenie że ten tryb isf nie ma w ogóle płynności. Przy przesuwającym się materiale mam wrażenie jakbym na jakiś stary monitor patrzył z niskim odświeżaniem.

Niestety masz rację, a gdy podkręcisz mocniej isf to pojawią się artefakty wokoło postaci na części materiałów...

Ustaw IS na ustawienia własne na 

de blur 10 to powinno poprawić smużenie

de juder 5 i jedz w dół do 1 bo wyżej to mydło w filmach

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Damiano85 napisał:

Kwestia ustawienia True Motion. Zadziwia mnie czasem, jak ludzie kupują telewizory ze 120 hz matrycą i innymi bajerami a o ustawieniach nie mają zielonego pojęcia ;P W wolnym czasie można chociaż instrukcje przeczytać ;)

Tryb film nie ma tego efektu i jest wystarczająco dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryby ISF używa się gdy skalibrujesz OLEDa. Inaczej nie ma sensu ich używać. Bez kalibracji najlepszym domyślnym trybem jest kino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym wdzięczny jakby ktoś  z najbardziej znających temat odpowiedział mi na pytania wyżej zadane ( Tak Subman myśle o Tobie ;))

Moglbyś mi podesłać link do plansz testowych ? Bo niestety nie wiem na której stronie w tym temacie już je wysyłałeś

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Subman napisał:

Tryby ISF używa się gdy skalibrujesz OLEDa. Inaczej nie ma sensu ich używać. Bez kalibracji najlepszym domyślnym trybem jest kino.

Dlaczego właściwie nie ma sensu? Tryby isf to kopia trybu kino. Nawet bez kalibracji można sobie osobno ustawić Oświetlenie Oled i gamme na dzień i noc, według własnych upodobań. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Damiano85 napisał:

Dlaczego właściwie nie ma sensu? Tryby isf to kopia trybu kino. Nawet bez kalibracji można sobie osobno ustawić Oświetlenie Oled i gamme na dzień i noc, według własnych upodobań. 

Ok, masz rację :) Pewnie wynika to z faktu, że przed kalibracją używałem wyłącznie trybu kino. Tak czy inaczej na LG opłaca się taką kalibrację wykonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Subman napisał:

Subman w jakim formacie jest ten plik ? Bo zgrałem go sobie na pendrive i podlaczylem do mojego starego samsunga na test i w ogole nie widzi tego pliku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ilidan napisał:

Subman w jakim formacie jest ten plik ? Bo zgrałem go sobie na pendrive i podlaczylem do mojego starego samsunga na test i w ogole nie widzi tego pliku

Rozpakuj 7-zipem na USB: https://www.7-zip.org/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Subman napisał:

Rozpakuj 7-zipem na USB: https://www.7-zip.org/

Dziękuje Ci Subman  :)  Po rozpakowaniu jest tam mnostwo folderow,   filmow i zdjec na ktorych powinienem sie skupic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu darowałbym sobie te plansze i obejrzał kilka fimów SDR/HDR w całkowitej ciemności + jakieś inne materiały które najczęściej będziesz oglądał i sprawdził czy nie widzisz czegoś niepokojącego na ekranie. Jak chcesz się "męczyć" to możesz wrzucić szarą planszę z 5% jasnością, ale sam nie będziesz w stanie ocenić, czy banding który zapewne tam zauważysz (a występuje on praktycznie zawsze) będzie w akceptowalnych granicach, czy też nie.

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Yorgione napisał:

największe wrażanie zrobił na mnie kosmos usiany gwiazdami i przelatujacy meteoryt.... obraz wyglądał jak by miał wyleźć z ekranu :D

Daj linka :D  Muszę to obadać!

35 minut temu, Subman napisał:

możesz wrzucić szarą planszę z 5% jasnością, ale sam nie będziesz w stanie ocenić, czy banding który zapewne tam zauważysz (a występuje on praktycznie zawsze) będzie w akceptowalnych granicach, czy też nie.

Testowałem sobie swojego oleda z tych plików co wrzuciłeś. Ja tam żadnych pasów nie widzę na 5% i na innych też. Czy to znaczy, że trafiłem jakąś dobrą sztukę, czy może to wychodzi dopiero z czasem? Mam tv dopiero od tygodnia. Jedyne co wkurza to ta kasza na materiale hdr z Netflix, ale podobno to normalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie widzisz w całkowitych ciemnościach, to znaczy że masz dobrą sztukę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Sławek M. napisał:

Testowałem sobie swojego oleda z tych plików co wrzuciłeś. Ja tam żadnych pasów nie widzę na 5% i na innych też. Czy to znaczy, że trafiłem jakąś dobrą sztukę, czy może to wychodzi dopiero z czasem?

Jakby było coś bardzo nie tak z Twoim egzemplarzem, to od razu by się to rzuciło w oczy. Proponuję więc cieszyć się telewizorem i nie zaprzątać sobie głowy planszami testowymi ;) 

12 godzin temu, Sławek M. napisał:

Jedyne co wkurza to ta kasza na materiale hdr z Netflix, ale podobno to normalne.

A na to już nic nie poradzisz, bo ziarno jest specjalnie dodawane i to nie wina telewizora. On po prostu pokazuje to co dostaje w sygnale. Na początku też strasznie mnie to raziło w produkcjach marvelowych, ale jakoś się przyzwyczaiłem.

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Sławek M. napisał:

Testowałem sobie swojego oleda z tych plików co wrzuciłeś. Ja tam żadnych pasów nie widzę na 5% i na innych też.

Jesteś pewien że kupiłeś Oleda? ;) Tak poważnie to najlepszym testem jest zróżnicowany materiał wideo. Na planszach zawsze coś tam znajdziesz. Jak nie banding, to jakiś zafarb itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sławek M. :) film KLIK, dla niecierpliwych 5:39 i dalej, ale polecam całość :) Daj znać czy też miałeś takie odczucie. Tak z ciekawości odpaliłem to na firmowym laptopie i co tu się dzieje! Nie ma gwiazd :D dopiero jak porówna sie dwa obrazy to człowiek rozumie co kupił za TV :D

Z tą jasnością to poważnie? Kolejna kwestia którą będzie trzeba zmodyfikować, szkoda tylko że nikt nie mówi tego na start. No i HDR i tak odpali się na 100 więc nie wiem czy to ma aż tak duże znaczenie

@ma_ko 

17 godzin temu, ma_ko napisał:

Niestety masz rację, a gdy podkręcisz mocniej isf to pojawią się artefakty wokoło postaci na części materiałów...

Ustaw IS na ustawienia własne na 

de blur 10 to powinno poprawić smużenie

de juder 5 i jedz w dół do 1 bo wyżej to mydło w filmach

De blur wiem co robi, ale de juder u mnie nic nie zmienia w filmach, możesz powiedzieć co to dokładnie robi? (zostawiłem na 1 bo nie było różnicy :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Yorgione napisał:

@Sławek M. :) film KLIK, dla niecierpliwych 5:39 i dalej, ale polecam całość :) Daj znać czy też miałeś takie odczucie. Tak z ciekawości odpaliłem to na firmowym laptopie i co tu się dzieje! Nie ma gwiazd :D dopiero jak porówna sie dwa obrazy to człowiek rozumie co kupił za TV :D

Z tą jasnością to poważnie? Kolejna kwestia którą będzie trzeba zmodyfikować, szkoda tylko że nikt nie mówi tego na start. No i HDR i tak odpali się na 100 więc nie wiem czy to ma aż tak duże znaczenie

@ma_ko 

De blur wiem co robi, ale de juder u mnie nic nie zmienia w filmach, możesz powiedzieć co to dokładnie robi? (zostawiłem na 1 bo nie było różnicy :D)

Chciałbym tak nieśmiało zauważyć, że w HDR oglądasz najczęściej zupełnie neutralne dla panelu filmy a nie wieczorne wydanie wiadomości ;)

Ustaw de juder na 10 i włącz jakiś film w 24 klatkch. Nie ma opcji żebyś nie zauważył różnicy;) Oczywiście to nie znaczy, że polecam takie ustawienie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi