Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chciałem c7 ale moja lepsza połowa wybrała b7 bo stopa ładniejsza :) 

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, pawelvideo napisał:

Zakładam że od statycznych pasków, i okien w grach utrwalania powidoków  będą znacznie szybciej niż przy normalnym oglądaniu TV. 

Nie rozumiem, chyba, że chodzi ci o HUD w grach ?

Ja jestem graczem, i zastanawiam się cały czas nad B7, ewentualnie C7, ale i tak chyba poczekam na nowe modele OLEDów.

Edytowane przez Adi777
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasz model (dla przypomnienia, zdjęcie w załączniku) po oddaniu do Saturna przeleżał tam tydzień i później Pani zadzwonili, że "wymieniona została matryca i można odebrać".  Po rozmowie ustaliliśmy, że dało się też wziąć pieniądze spowrotem. 

Kupiliśmy inną sztukę, tym razem w MM. Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie ok. Ale zastanowiła mnie jedna rzecz - ten drugi model miał taka folię na całej matrycy od frontu..  Taka jak jest na np. na nowych telefonach.  A ten pierwszy nie miał.     Jak rozpakowywaliśmy, ten pierwszy to wszystko wydawało się oryginalne, wszytskie pudełka, nic nie naruszone, ale matryca tylko wsadzona w tą folię taką piankową.  Na ekranie były naklejki ale bezpośrednio na matrycy.   

I teraz się zastanawiam, czy może ten pierwszy nie był już raz "refurbished"..   A wy mieliśmy folię na matrycy? 

oled.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, byczeks napisał:

Myślę, że po części cena. B7 jest jednak ciut tańszy, a opinia jest taka, że jakość obrazu nie różni się niczym.

To nie kwesti opinii, to fakty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, frytek1986 napisał:

Kupiliśmy inną sztukę, tym razem w MM. Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie ok. Ale zastanowiła mnie jedna rzecz - ten drugi model miał taka folię na całej matrycy od frontu..  Taka jak jest na np. na nowych telefonach.  A ten pierwszy nie miał.     Jak rozpakowywaliśmy, ten pierwszy to wszystko wydawało się oryginalne, wszytskie pudełka, nic nie naruszone, ale matryca tylko wsadzona w tą folię taką piankową.  Na ekranie były naklejki ale bezpośrednio na matrycy.   

I teraz się zastanawiam, czy może ten pierwszy nie był już raz "refurbished"..   A wy mieliśmy folię na matrycy? 

Jak pudełko i zawartość nie budziły żadnych wątpliwości to nie ma co tu przesadzać że to model "refubrished". Zdarzały się już tu przypadki, że nie było tak samo folii z tyłu OLEDa, a był zupełnie nowy.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Subman napisał:

Jak pudełko i zawartość nie budziły żadnych wątpliwości to nie ma co tu przesadzać że to model "refubrished". Zdarzały się już tu przypadki, że nie było tak samo folii z tyłu OLEDa, a był zupełnie nowy.

Dziwne mam kilku znajomych, którzy kupowali w roznych MM wersje C i E w warszawie i kazdy miał z tylu folie ale nikt z przodu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w b miałem folię z tylu tylko, tv napewno miałem brand new :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój OLED także nie miał folii na ekranie. Także to o niczym nie świadczy.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mariusz Politowski napisał:

Dziwne mam kilku znajomych, którzy kupowali w roznych MM wersje C i E w warszawie i kazdy miał z tylu folie ale nikt z przodu..

Witam.

Ja nie kupowałem w "warszawie" tylko w innym Mieście i także folii na ekranie nie miałem.

Mam nadzieję, że zostałeś uspokojony :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folia zabezpieczająca na matrycy powinna być usunięta na linii montażowej przed pakowaniem tv lub przez serwis po wymianie matrycy w tv. Po zamontowaniu matrycy w tv folie się usuwa. Ona zabezpiecza ekran podczas transportu. Absolutnie tej folii nie powinno być w nowej sztuce, chyba że to z serwisu, ale oni też nie powinni zostawić tej foli, dziwne.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni mam problem z wifi. Netflix pokazuje mi, że mam prędkość poniżej 1mb/s. Gdy "zapomnę" sieć i na nowo wpiszę hasło prędkość wraca do normy. Niestety działa to tylko do wyłączenia tv lub zmiany źródła. Router działa poprawnie. Inne urządzenia podłączone po wifi mają wysokie transfery. Macie jakiś pomysł na to? Uprzedzam, że szybciej kupię switcha do lanu niż zrobię factory reset :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, frytek1986 napisał:

Nasz model (dla przypomnienia, zdjęcie w załączniku) po oddaniu do Saturna przeleżał tam tydzień i później Pani zadzwonili, że "wymieniona została matryca i można odebrać".  Po rozmowie ustaliliśmy, że dało się też wziąć pieniądze spowrotem. 

oled.jpg

TV przychodzą od jakiegoś czasu już bez foli z przodu (seria 7 na pewno), folie z przodu mają tylko matryce z wymiany serwisowej..., więc może Wasz tv był już po takiej wymianie...., tyle ze zrobionej przez MM....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, leszekgd napisał:

Od kilku dni mam problem z wifi. Netflix pokazuje mi, że mam prędkość poniżej 1mb/s. Gdy "zapomnę" sieć i na nowo wpiszę hasło prędkość wraca do normy. Niestety działa to tylko do wyłączenia tv lub zmiany źródła. Router działa poprawnie. Inne urządzenia podłączone po wifi mają wysokie transfery. Macie jakiś pomysł na to? Uprzedzam, że szybciej kupię switcha do lanu niż zrobię factory reset :angry:

U mnie to samo, raz wifi szło 100mb/s a za chwile 2. Włączanie i wyłączanie wifi albo przełączanie się mierzy 2,4 a 5g pomagało na chwile, wiec podłączyłem kabel. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO ja się ucieszyłem, że tym razem dostałem "na pewno nową" sztukę a tu się okazuje na odwrót.. że to właśnie ta nowa może być podejrzana..

Poczekamy zobaczymy, na razie działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który parametr w menu serwisowym trzeba zmienić aby czyszczenie następowało powiedzmy po 2-3h zamiast 4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana tego parametru moze skutkować utratą gwarancji..., z tytułu grzebania " w serwisu-wce" jak trafisz na upierdliwego serwisanta....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymi parametrami możesz się pobawić. Zawsze w razie czego możesz wrócić do ustawień fabrycznych, żeby Ci serwis nic nie zarzucił.

DFDF7833-C5D3-4FEB-A150-614F057051E6.jpeg

Czy ktoś z posiadaczy modelu z 2016 roku mógłby wrzucić dla porównania fotkę z takimi parametrami? Jestem ciekaw jak to wyglada w modelu zeszłorocznym jeśli chodzi o te ustawienia OLEDA. Sporo może się wyjaśnić jakie są różnice w panelach niewidoczne dla oka a tkwiące w głębi elektroniki.

A szczególnie ten parametr JB Version - 0010 4K ( czy to nie jest czasem oznaczenie że telewizor posiada panel 4K 10 generacji?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może sie wstrzymam ze zmianą tego czasu czyszczenia , faktycznie za droga zabawka żeby tracić gwarancję.

Edytowane przez pawelvideo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Zastanawiam się od dłuższego czasu nad kupnem TV do nowego mieszkanka, no i mam straszny dylemat... Nie chcę kupić czegoś z czego będę niezadowolony no i nie chcę też przepłacić za parametry które mi się nie sprawdzą. Nastawiałem się na 65" niestety OLED odpada, gdyż jest zbyt drogi, a przy LCD do 6k (myślałem nad Samsung UE65MU7002) nie jestem pewien czy obraz będzie wystarczająco zadawalający. OLEDy przekonują mnie swoją świetną jakością obrazu do tego lubię oglądać przy zgaszonym świetle co da dodatkowe wrażenia. Dlatego raczej kosztem wielkości ekranu zastanawiam się nad wyborem między 55EGA7V a 55B7V. Tylko który wybrać?

Poniżej podaję moje odpowiedzi. Bardzo bym prosił o poradę.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.8-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, kąty nie są aż tak ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć 
6. Jak słońce świeci w pokoju? od boku (lewa strona)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? nie mam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? netflix
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok. 5-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale,
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, ale rzadko
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55'-65
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?  brak płynności przy szybkich ruchach, nierównomierne podświetlenie, słaby kontrast
19. Preferencje co do marki ? nie
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6500 zł

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy update na stronie UK.
677b8911a281195ed16d077990b7e304.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

akortiner  --- > Tutaj http://www.lg.com/pl/lgcompf4/compare/compare.lg?category=/pl/telewizory  jest porównanie.

Ja mam B7V i jest fajnie. Masz Netflixa i miałbyś 4K i HDR. Dla HDR warto :D

Kup B7V.

9 minut temu, kKadajo napisał:

Nowy update na stronie UK.
677b8911a281195ed16d077990b7e304.jpg

Witam.

U Nas też jest http://www.lg.com/pl/wsparcie/oprogramowanie?search=OLED55B7V&pageVisibleFlag=2  

Sprawdzimy wieczorkiem :-) 

Edytowane przez Gatar
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@akortiner Odpowiedź jest bardzo prosta - wybierz ten zdecydowanie lepszy czyli B7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, vader_4747 napisał:

@akortiner Odpowiedź jest bardzo prosta - wybierz ten zdecydowanie lepszy czyli B7.

Przecież napisał że będzie oglądać SD i HD, po co mu drogi telewizor 4K HDR którego możliwości nie wykorzysta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o to że nie wiem czy zauważę różnicę w tych telewizorach po za ceną. Znalazłem porównanie obu tv i z tego co widzę oprócz 4k i hdr B7V posiada 2x większą jasność matrycy i 2x mniejszy input lag. Ja sam będę pewnie oglądał tylko wieczorami może jakiś serial, wiadomości może jakaś fifka na konsoli z kumplami:) - czasu na to mam nie za wiele. Żona pewnie częściej będzie katować seriale. Jeżeli jest to inwestycja warta dopłaty to może lepiej wziąć lepszy? Ale też kto to wie ile czasu on mi podziała? Może ten droższy posiada nowszą matryce mniej awaryjną?

Porównanie - -> https://www.displayspecifications.com/en/comparison/27081d3c2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Mierzwiak napisał:

Przecież napisał że będzie oglądać SD i HD, po co mu drogi telewizor 4K HDR którego możliwości nie wykorzysta?

Witam.

Napisał również:

"Co chcemy aby telewizor posiadał? netflix"

Netflix za niedużo więcej ma 4K i HDR.

O ile, osobiście 4K z 3 m nie ma dla mnie sensu to HDR tak.

16 minut temu, akortiner napisał:

Właśnie chodzi o to że nie wiem czy zauważę różnicę w tych telewizorach po za ceną. Znalazłem porównanie obu tv i z tego co widzę oprócz 4k i hdr B7V posiada 2x większą jasność matrycy i 2x mniejszy input lag. Ja sam będę pewnie oglądał tylko wieczorami może jakiś serial, wiadomości może jakaś fifka na konsoli z kumplami:) - czasu na to mam nie za wiele. Żona pewnie częściej będzie katować seriale. Jeżeli jest to inwestycja warta dopłaty to może lepiej wziąć lepszy? Ale też kto to wie ile czasu on mi podziała? Może ten droższy posiada nowszą matryce mniej awaryjną?

Porównanie - -> https://www.displayspecifications.com/en/comparison/27081d3c2

Może gdzieś zobacz obraz z HDR i bez i będziesz wiedział czy warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi