Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym upublicznieniem to dobry pomysł, najlepiej na ich fanpage. 

Zmieniając trochę temat, czym czyścicie matrycę? Pytałem się na czacie to powiedzieli mi, że suchą szmatką do ekranów. Tyle, że na sucho tłustych plam nie usunę. Mam specjalny płyn do ekranów LCD ale obawiam się o jakieś negatywne skutki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, daras317 napisał:

Z tym upublicznieniem to dobry pomysł, najlepiej na ich fanpage. 

Zmieniając trochę temat, czym czyścicie matrycę? Pytałem się na czacie to powiedzieli mi, że suchą szmatką do ekranów. Tyle, że na sucho tłustych plam nie usunę. Mam specjalny płyn do ekranów LCD ale obawiam się o jakieś negatywne skutki...

Sucha szmata z mikrofiby, a jak są jakieś plamy to lekko wilgotna szmata ;) 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jazda na Facebook zrobić im koło [beeep]y..., ja juz pisałem ze się usztywniają i będzie coraz ciężej...

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak najmniej wilgoci, najlepiej wodą? Skorzystałbym z tego płynu do ekranów LCD ale boję się, że mają jakieś substancje, które zmatowią mi ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ma_ko napisał:

Tylko jazda na Facebook zrobić im koło [beeep]y..., ja juz pisałem ze się usztywniają i będzie coraz ciężej...

Przy weekendzie ogarne im kampanie na fb ;) 

Przed chwilą, daras317 napisał:

Czyli jak najmniej wilgoci, najlepiej wodą? Skorzystałbym z tego płynu do ekranów LCD ale boję się, że mają jakieś substancje, które zmatowią mi ekran.

No ja zwykłą wodą dlatego trochę "moczę" szmatkę. Tym płynom do lcd nie ufam, w ten sposób zniszczyłem matryce z macbooku pro, jakiś składnik wszedł w reakcję i mam "wżery" 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie było technika który obejrzał tv to odwoływać się od decyzji. Zdjęcia to jedno, stwierdzenie usterki przez technika to drugie. Mnie też za pierwszym razem odrzucili zgłoszenie.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kKadajo napisał:

Jeśli nie było technika który obejrzał tv to odwoływać się od decyzji. Zdjęcia to jedno, stwierdzenie usterki przez technika to drugie. Mnie też za pierwszym razem odrzucili zgłoszenie.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Odpowiedziałem, im na ich ocenę mojej reklamacji dwoma mailami.

Witam, porównując z tym samym telewizorem wyświetlającej tą samą planszę proszę zauważyć, iż różnica w wielkości i intensywności tej wady jest ogromna. W załącznikach przesyłam to porównanie i zdjęcia z różnych kątów zwykłego przeglądania internetu. Przecież to jest niestosowne by, aż tak to było widoczne.

Pozdrawiam

Proszę o odpowiedź. Wada jest zbyt duża by komfortowo korzystać z telewizora. Nawet przy oglądaniu filmów zwraca się na to uwagę. Proszę o przyjazd serwisanta i niech na własne oczy doświadczy tego 'komfortu'. Nigdy jeszcze nie reklamowałem Państwa produktów ale nie mogę pozwolić na sytuację, gdy posiadając sprzęt LG za ponad 20 tysięcy złotych (55UF8517 SuperUHD oraz OLED 65B7V) nie mogę skupić się na źródle, skupiając swój wzrok wadzie i to BARDZO widocznej!

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą poswiatą nie wygrasz..., wątpię choć zyczę ci byś dopiął swego, ja jadną z 7 sztuk miałem taką ze żółty zafarb robił z żółtych plansz pomarańczowe miejscami..

Te Tv nie kosztują 2000 tys zlotych, zresztą nawet jakby to nie zwalnia ich z dostarczenia produktu "wartościowego bez wad"...

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziękuje napewno skorzystam jak będzie potrzeba. Dam im jeszcze kilka dni a potem napiszę tutaj  
Też się dołączę, ale z monitorem LG :D Backlight bleeding nazywają bandingiem i odpisali mi 3x, że jest to cecha każdego LCD :D32b004ee4312293385e931b18d6797f9.jpg
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ma_ko napisał:

Z tą poswiatą nie wygrasz..., wątpię choć zyczę ci byś dopiął swego, ja jadną z 7 sztuk miałem taką ze żółty zafarb robił z żółtych plansz pomarańczowe miejscami..

Te Tv nie kosztują 2000 tys zlotych, zresztą nawet jakby to nie zwalnia ich z dostarczenia produktu "wartościowego bez wad"...

Otóż to, dlatego chyba chce to eskalować, owszem mogę niby oddać na rękojmie ale po co robić problem sklepowi (który swoją droga dał mi dobry rabat), skoro to wina LG. A czarny pasek za ponad 10k to jest pipi żart. 

1 minutę temu, lycone napisał:

Też się dołączę, ale z monitorem LG :D Backlight bleeding nazywają bandingiem i odpisali mi 3x, że jest to cecha każdego LCD :D

faktycznie okropny bleeding.

Strasznych czasów dożyliśmy, wydajesz kupe hajsu a tu klops. A co gorsza po oled do lcd nie wrócisz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, przyg napisał:

Co prawda są już dostępne REMUX-y 2160p ale muszę je porównać z płytą żeby sobie wyrobić zdanie o jakości tych kompresji.

Remux to remux, nie ma tu żadnej kompresji. To wersja 1:1 w stosunku do płyty Bluray UHD. Zauważ jaka jest wielkość tych plików. Z reguły 60GB.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ma_ko napisał:

(...) ja juz pisałem ze się usztywniają i będzie coraz ciężej...

Mieli na wymiany przeznaczoną pewną pulę paneli, pula stopniała, LG zaczyna więc zmieniać podejście ?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No ja zwykłą wodą dlatego trochę "moczę" szmatkę. Tym płynom do lcd nie ufam, w ten sposób zniszczyłem matryce z macbooku pro, jakiś składnik wszedł w reakcję i mam "wżery" 

Kolego te wżery to wada fabryczna macbooków z ekranami retina. Jest to spowodowane rozpadającą się powłoką antyrefleksyjną pod wpływem temperatury. Apple prowadzi nieoficjalnie program wymiany ekranów dotkniętych problemem. Jeśli urządzenie ma mniej niż 3 lata to spokojnie zanieś do najbliższego ispota. Wymienią ekran od ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, breezerpl1 napisał:
3 godziny temu, kislawa napisał:

Kolego te wżery to wada fabryczna macbooków z ekranami retina. Jest to spowodowane rozoadajaca się powłoką antyrefleksyjna pod wpływem temperatury. Apple prowadzi nieoficjalnie program wymiany ekranów dotkniętych problemem. Jeśli urządzenie ma mniej niż 3 lata to spokojnie zanieś do najbliższego ispota. Wymienia ekran od ręki.

Tak wiem, ale powstały po potraktowaniu tego płynem, więc teraz im nie ufam, natomiast byłem żeby to wymienić i..... spóźniłem się o 3 tygodnie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak wiem, ale powstały po potraktowaniu tego płynem, więc teraz im nie ufam, natomiast byłem żeby to wymienić i..... spóźniłem się o 3 tygodnie  
No niefart. Mimo wszystko one wystapilyby nawet gdybyś nie dotykał ekranu. Ludzie naklejaja szkła na ekran a po pewnym czasie i tak powłoka ulega degradacji.
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
faktycznie okropny bleeding.

Strasznych czasów dożyliśmy, wydajesz kupe hajsu a tu klops. A co gorsza po oled do lcd nie wrócisz. 
Coś w tym jest. Z OLED na szczęście jestem zadowolony. Mam tylko nadzieję, że podziała jak najdłużej, bo serwis LG to kpina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czyszczenia polecam alkohol izopropylowy, jest rewelacyjny. Ogólnie to płyn do elektroniki, super czyści też szklane powierzchnie i nic nie zrobi z ekranem. Ja kupilem w takim sprayu jak mr muscle i daje najpierw na szmatkę. Czyszczę tym iphone, ipada itd. i nic się nie dzieje.

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bithmore

A instrukcję do swojego OLEDa czytał ? Chyba nie... Bo gdybyś przeczytał, to byś wiedział że nie wolno używać alkoholu do czyszczenia OLEDa. Ja używam ten zestaw: https://www.ceneo.pl/52408479

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kupionego 55C7V, gra u mnie od 21.12.2017. Materiały jakie oglądam to streaming z netflixa, telewizja dvbt tvp1, 2, Polsat, TVN i konsola Ps4. Tak z ciekawości po przeczytaniu tego tematu ściągnąłem te słynne kolorowe plansze. Wkleję to co zobaczyłem u siebie. Ustawienia domyślne w trybie film.

9B3D7B25-7119-45C7-AD51-E60D97932544.jpeg

9F34913D-DB94-48B7-A14A-03D6B596616E.jpeg

BAF7E3EB-1F32-4BE7-BB0E-7C9CC82150B5.jpeg

2812E7FD-0A44-4833-A0E6-04DFDCCC1837.jpeg

• Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, byczeks napisał:

Mam kupionego 55C7V, gra u mnie od 21.12.2017. Materiały jakie oglądam to streaming z netflixa, telewizja dvbt tvp1, 2, Polsat, TVN i konsola Ps4. Tak z ciekawości po przeczytaniu tego tematu ściągnąłem te słynne kolorowe plansze. Wkleję to co zobaczyłem u siebie. Ustawienia domyślne w trybie film.

Piękny ekran. Mój wygląda równie rewelacyjnie. Gratulacje udanego zakupu:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, byczeks napisał:

Mój też dokładnie tak wygląda, przepracowane jakieś 70-80h, użytkowany jakieś 3 tygodnie. Może seria C7V jest jednak ciut lepsza pod tym względem, albo taki fart...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Subman napisał:

@bithmore

A instrukcję do swojego OLEDa czytał ? Chyba nie... Bo gdybyś przeczytał, to byś wiedział że nie wolno używać alkoholu do czyszczenia OLEDa. Ja używam ten zestaw: https://www.ceneo.pl/52408479

Nie czytałem, ale to nie jest zwykły alkohol przecież. Skoro jest polecany do czyszczenia delikatnych powierzchni elektroniki, soczewek, matryc, obiektywów itp. to co miałby zrobić OLEDowi ? przecież ekran to szkło jest i tyle. A ja tym czyszczę, bo gadałem z naprawdę ogarniętym kolesiem w sklepie elektronicznym i nie zauważyłem żadnych minusów czyszczenia tym. Może producent się obawiał, że ludzie będą czyścić jakimiś gównami z hipermarketu, które mają w składzie po prostu alkohol i chciał przestrzec przed tym. Ogólnie to czyszczę mikrofibrą na sucho a jak jakimś cudem jest od tłustego palucha ślad to wtedy daję troszkę alkoholu, który naprawdę znika w oczach (odparowanie), super czyści tłuste plamy. Poczytajcie sobie o tym lepiej.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi