Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiłeś bardzo dobry ekran. Zostaw.
Na zdjęciu masz przykład winiety. a294af9638c765736b2c473500cda475.jpg

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, MediaN1906 napisał:

winiety tzn ?

co to winieta w oledzie ?

To samo co w LCD, ale widoczna znacznie rzadziej. Ciemniejsze rogi albo nawet całe krawędzie ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MediaN1906 napisał:

winiety tzn ?

co to winieta w oledzie ?

Już widzisz :-)..., to jedne z moich byłych...

IMG_3850.jpg

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślałem, że chodzi o te ciemne plamy na bokach ekranu 

Tylko jeszcze mnie ciekawi takie lekkie czerwone zabarwienie ekranu w niektórych miejscach na zdjęciu tak nie jest to widoczne jak normalnie 

Chociaż na fotkach też to trochę widać :) ma to też jakąś fachową nazwę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma, to odbicie od czarnych Paneli w LG czy innych i taki efekt "uboczny" nie zauważyłem by był wpływający na treści w przeciwieństwie do żółtych zafarbów na białych planszach w tych TV , jedna ze sztuk miała taki ze wpływał na treści filmowe... i z żółtych plansz robiła pomarańczowe...

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkim,

Przymierzam sie do kupna modelu 55B7 i mam pewne watpliwosci co do "burn in". Widzialem test na RTINGS z modelami B6 i C6 i sprawa wyglada tragycznie szczerze mowiac.

Czy osoby, ktory posiadaja wersja 7 od kilku miesiecy mogliby mi powiedziec jak wyglada sytuacja u nich?

W przeslosci posiadalem kilka plasmow (VT20 i ST50), specjalnie nigdy nie mialem duzych problemow z burn in'em (ale i tak po pewnym czasie byl delikatnie widoczny), ale z drugiej strony przeszkadzalo mi to, ze za kazdym razem ze ogladalem ten sam kanal przez dlugi czas albo gralem w tej samej gry przez kilka godzin to musialem odpalic jakis material zeby "czyscic" ekran albo cos w tym stylu.

TV uzywam glownie do grania (50%) ogladania TV (20%), pilka nozna (20%) i filmy (10%).

Od kiedy mam LEDa to jest o wiele wygodniejsze i nie musze sie martwic praktycznie o niczym i to bardzo cenie.

Inne sprawy, image retention i vertical banding.... coz, jako na sprzet za 7tys bym sie spodziewal cos lepszego i tez mnie raczej przeszkadzaja...

Wiec moje pytanie jest takie, czy warto zainwestowac w OLEDzie? Czy lepiej kupic dobry LED np XE930?

Przepraszam za lamany polski ale nie jestem native speakearem 

Dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minutes ago, dominhyde said:

Czy osoby, ktory posiadaja wersja 7 od kilku miesiecy mogliby mi powiedziec jak wyglada sytuacja u nich?

Przeczytaj temat od początku to się dowiesz, było mnóstwo pisaniny o tym.

tl;dr -> Nikomu z posiadaczy B7 nic się do tej pory nie wypaliło, a i powidoki są raczej rzadkością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
powidoki nie problem spowodować. 
Tylko jak ktoś jest miłośnikiem oglądania plansz testowych. Podczas normalnego materiału to naprawdę ciężko zobaczyć jakikolwiek powidok. W każdym razie problem z powidokami jest nieporównywalnie mniejszy niż na plazmach.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy na ciemnej planszy pobawić się trochę menu i już mamy powidoki tych kółek, fakt że znikają praktycznie od razu ale jednak :P W tych TV wypalenia to chyba najmniejszy problem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego jest to problem dotykający głównie koneserów plansz testowych. Polecam nie przesadzać z ich oglądaniem i wtedy można zapomnieć o istnieniu czegoś takiego jak powidok.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powidoki i wypalenia w OLED są faktem, technologia ta tak ma! jest na to podatna, na moim eg910 pasek po TVP INFO jest i nie ma zamiaru ustapić, telewizor w końcu kwietnia bedzie miał dwa lata z gwarancja wykupiona za 850zł na lat 5 i za jakieś dwa lata zaczne reklamować jak już nie bedą mieli zakrzywionych paneli i zobaczymy co wtedy!

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, wiesio napisał:

Powidoki i wypalenia w OLED są faktem, technologia ta tak ma! jest na to podatna, na moim eg910 pasek po TVP INFO jest i nie ma zamiaru ustapić, telewizor w końcu kwietnia bedzie miał dwa lata z gwarancja wykupiona za 850zł na lat 5 i za jakieś dwa lata zaczne reklamować jak już nie bedą mieli zakrzywionych paneli i zobaczymy co wtedy!

Ja na Twoim miejscu nie czekałbym dwa lata, bo możesz się zdziwić, jak ubezpieczyciel odmówi Ci uznania tego w ramach rozszerzonej gwarancji (a w zasadzie to ubezpieczenia). Reklamowałbym teraz. Zakrzywionych paneli już nie mają chyba. Podejrzewam że dostałbyś propozycję wymiany na model A7 albo B7 jak będziesz miał szczęście. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wiesio napisał:

Przegrzejesz temat na 100% juz LG się usztywnia, wraz ze spadkiem cen usztywni się bardziej, na dziś wymieniają wypalenia bez zająknięcia, ale już banding który wymieniali 2-3 miesiące temu bez problemu nie..., czekaj dalej :-) Logo TVP INFO będzie ci skutecznie poprawiać humor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, efel napisał:

Ja na Twoim miejscu nie czekałbym dwa lata, bo możesz się zdziwić, jak ubezpieczyciel odmówi Ci uznania tego w ramach rozszerzonej gwarancji (a w zasadzie to ubezpieczenia). Reklamowałbym teraz. Zakrzywionych paneli już nie mają chyba. Podejrzewam że dostałbyś propozycję wymiany na model A7 albo B7 jak będziesz miał szczęście. 

No ale jak mogą odmawiać gwarancji? to nie zgodne z prawem ktorego zobowiazali sie dotrzymać, swoją droga to TV brzeczy u mnie cały dzień i to głownia na kanałach info, najgorszy pod wzgladem powidoków jest TVP INFO na drugim miejscu TVN24 a Polsat info jakoś najmniej robi szkody, aby ratować TV włączam na dekoderze NC+ pasek info aby zminimalizować jasność i kontrast tego paska bo jak by nie to to czyba bym miał dziure w panelu :- ))) co do wymiany to jak radzicie zrobie to za ok 2-3 miesiące ale jest sprawa 3D w których teraz nie ma i będe poszkodowany czy w ramach rekompensaty dali by 65cal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, wiesio napisał:

TV brzeczy u mnie cały dzień i to głownia na kanałach info,

Do salonów gdzie całymi dniami do późnej nocy lecą kanały info z poziomymi paskami informacyjnymi i kanały z wyraźnymi logosami oraz często się gra w gry ze stałymi elementami, to OLED nie jest najlepszym wyborem, redaktorzy rtings pisali że jest niemałe ryzyko wypalenia jest jak się codziennie ogląda ponad 4 godziny na kanałach z paskami i wyraźnymi logosami,  OLED to jest świetne rozwiązanie dla filmomaniaków którzy oglądają z płyt lub plików bez stałych logosów stacji tv. Dopiero technika MicroLED, da normalną wytrzymałość matryc na wypalenia na stałych obrazach + zachowa OLED-ową czerń i rozdzielczość podświetlania równą rozdzielczości obrazu a dodatkowo pozwoli uzyskać znacznie większe poziomy jasności dla HDR.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Plusik 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mmpeg-4 napisał:

Do salonów gdzie całymi dniami do późnej nocy lecą kanały info z poziomymi paskami informacyjnymi i kanały z wyraźnymi logosami oraz często się gra w gry ze stałymi elementami, to OLED nie jest najlepszym wyborem, redaktorzy rtings pisali że jest niemałe ryzyko wypalenia jest jak się codziennie ogląda ponad 4 godziny na kanałach z paskami i wyraźnymi logosami,  OLED to jest świetne rozwiązanie dla filmomaniaków którzy oglądają z płyt lub plików bez stałych logosów stacji tv. Dopiero technika MicroLED, da normalną wytrzymałość matryc na wypalenia na stałych obrazach + zachowa OLED-ową czerń i rozdzielczość podświetlania równą rozdzielczości obrazu a dodatkowo pozwoli uzyskać znacznie większe poziomy jasności dla HDR.

Zgoda, ale wszystko zależy ile czego się ogląda. Jeśli będą oglądane różne treści nawet ze stałymi elementami to problemu nie będzie. Gorzej, gdy będzie wyświetlany niemal bez przerwy np. od rana do wieczora jeden kanał informacyjny. Na swoim C7 mam już ponad 3000 godzin. Sporo z tego przypada na nc+ - różne kanały z nc+ w tym sporo programów informacyjnych (rodzina), a ja głównie oglądam filmy. Zero jakichkolwiek wypaleń.
MicroLED - super technologia, tylko chyba niewielu z nas będzie stać na takiego 146" potwora, a w dodatku jak nie świeci to widać nanim wyraźne łączenia pojedyńczych segmentów. To nie jest jeszcze technologia na dziś.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Subman napisał:

Gorzej, gdy będzie wyświetlany niemal bez przerwy np. od rana do wieczora jeden kanał informacyjny.

Na rtings redaktorzy napisali że dosć sporo raportów było od tych ludzi którzy na kanałach info przekraczali nieco ponad 4 godziny dziennie.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, mmpeg-4 napisał:

Na rtings redaktorzy napisali że dosć sporo raportów było od tych ludzi którzy na kanałach info przekraczali nieco ponad 4 godziny dziennie.

Na rtings i na avsforum są faktycznie zgłoszenia, ale warto zauważyć że one dotyczą OLEDów z 2016 roku, a nie 7 serii. Ważne też jest przy jakiej jasności ogląda się takie programy (ja nie ustawiałbym wyższej niż 50, max 60), a ma_ko raportował o modelach z 2016 roku, które były mocniej i słabiej podatne na wypalenia. Niemniej nie znajdziesz (przynajmniej na obecną chwilę) choć jednej osoby, u której wypaliłby się OLED 7 serii od programu informacyjnego, a trzeba wiedzieć że takich OLEDów 7 serii sprzedało się już kilkukrotnie więcej niż 6 serii.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam Oled seria7 brak kompletny zgłoszeń, wygląda na to ze LG sobie z wypaleniami "z grubsza" poradziło i to jest dobre Info, jeśli chodzi o wcześniejsze modele bywa różnie ,daleki bym był od generalizowania bo to jednak kwestie indywidualnych preferencji programowych w większości powodowały wypalanie w serii 6 i wcześniejsze...

Tu LG chyba odrobiło lekcję i super. 

Oczywiście jak wszystko jak się ktoś uprze to i "cep" zepsuje...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, ma_ko napisał:

bo to jednak kwestie indywidualnych preferencji programowych w większości powodowały wypalanie w serii 6 i wcześniejsze...

Absolutnie nie można tego zwalać na żadne preferencje odnośnie charakteru obrazu (to jest niewyobrażalne) , bo w poprzednich technologiach nie istniał żaden problem odnośnie tego jaki charakter obrazu i jego ustawień niesie ryzyko wypaleń/uszkodzeń tv a jaki nie niesie. Klient nie powinien mieć w ogóle żadnych ograniczeń i czuć jakiegokolwiek stresu (czy ryzyka) odnośnie tego co i przez ile czasu a także z jakimi natężeniami jasności wyświetla obraz na swoim tv. A jeżeli jest inaczej to znaczy że technologia OLED nie jest po prostu w pełni bezpieczna dla każdego rodzaju obrazu, kiedy przy określonych obrazach i ustawieniach użytkownik będzie miał powody do obaw czy przypadkiem matryca jego tv nie ulegnie trwałym miejscowym przepaleniom/uszkodzeniom.

Ale być może producenci OLED jakoś poradzą sobie z tą uniwersalnością, zobaczymy jak wypadną w czasie te nowe testy rtings :

https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Edytowane przez mmpeg-4
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mmpeg-4 napisał:

Absolutnie nie można tego zwalać na żadne preferencje odnośnie charakteru obrazu (to jest niewyobrażalne) , bo w poprzednich technologiach nie istniał żaden problem odnośnie tego jaki charakter obrazu i jego ustawień niesie ryzyko wypaleń a jaki nie niesie. Klient nie powinien mieć w ogóle żadnych ograniczeń i czuć jakiegokolwiek stresu (czy ryzyka) odnośnie tego co i przez ile czasu a także z jakimi natężeniami jasności wyświetla obraz na swoim tv. A jeżeli jest inaczej to znaczy że technologia OLED nie jest po prostu w pełni bezpieczna dla każdego rodzaju obrazu, kiedy przy określonych obrazach i ustawieniach użytkownik będzie miał powody do obaw czy przypadkiem matryca jego tv nie ulegnie trwałym miejscowym przepaleniom/uszkodzeniom.

Ale być może producenci OLED jakoś poradzą sobie z tą uniwersalnością, zobaczymy jak wypadną w czasie te nowe testy rtings :

https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

To ze preferencje nie powinny mieć wpływu to jasne w 100% chyba nie dokładnie zrozumiałeś moje słowa, Ja piszę ze preferencje "mogą zrobić co robią i robiły w seriach 6 i ponizej" ,ale oczywiście tak nie powinno być...

Co więcej przypomnę ze moja epopeja z LG zaczęła się od wypalnie w E6 po 2-3 H tvn 24....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie mojego bandingu, serwis LG się na mnie wypiął. Standardowa formułka że ten typ tak ma i do widzenia. Media Markt zachowało się bardzo w porządku aż byłem zaskoczony. Bez problemu wymienili mi egzemplarz. Brałem fabrycznie zapakowany nowy. Po kilku testach w grach i filmach odnośnie bangingu o ile na poprzednim w skali od 1-10 był widoczny na 7-8 o tyle w tym nowym tj. 1-2 nawet scena w marco polo nie odznaczała się za bardzo. Także ten temat uważam za zamknięty i cieszę się nowym TV. 

PS. Tak wiem mogłem od razu wymienić w MM a nie bawić się w serwisy, ale ja to taki niewierny Tomasz jestem :D

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi