Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pilota uniwersalnego pracujacego z baza logitech harmony.

Jaka jest "procedura'' wejscia w menu serwisowe?

Napiszę do sklepu i zobaczę co zaproponują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, stecko napisał:

Mam pilota uniwersalnego pracujacego z baza logitech harmony.

Jaka jest "procedura'' wejscia w menu serwisowe?

Zaprogramuj dowolny przycisk pilota komendą INSTART (lub coś podobnego). Kod do menu serwisowego to 0413.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Subman napisał:

Bo po prostu te OLEDy sprzedają się wszędzie jak "świeże bułeczki" i stąd brakuje ich na rynku

Czytając Twoje wpisy tak od jakiegoś czasu stwierdzam że jesteś opętany Oledem :(

A to że masz C7 to już wszyscy na Forum też wiedzą. ^_^

A tak na serio już to też nie wież wszystkiemu co piszą, czy testują.

XE93 lipa?

Hymm, może tak ale sam nie jest.

Popatrz ile jest fotek z opisami choćby z tego Forum:

-OLED wypalenia czy jakieś powidoki...

-DX900 jakieś kolorowe tęcze czy pieron wie co, wystarczy wejść na Forum na pewno nic nie zginęło...

-ZD9 też jakieś cyrki, zielone odcienie na całej matrycy np...

-KS9500 to już nawet nie chce mi się pisać...

Teraz popatrz ile te cztery modele kosztują, tz. Już wiadomo po spadku cen, a ile XE93.

80% kupujących TV czy za 1500,- czy za 60.000,- idzie tak jak kiedyś się to robiło do sklepu kupują wychodzą i się cieszą, wież mi tylko psycho fani że tak ujmę sprawdzają jakieś plansze 5% czy inne ''testery''.

:rolleyes:

To tylko TV ''zabawka co ma cieszyć oko'' jeżeli kogoś stać na TV za XXXXX PLn to stać go na następnego i ma gdzieś czy pochodzi 3 lata, czy 8.

Tak jest po prostu. B)

A jeszcze dodam ile jest problemów z Tv nie wszyscy piszą o tym na Forach w necie, to wiedzą tylko Serwisy i Producenci.

Bez reguły cenowej.

Edytowane przez Robert_1988_KrK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robert_1988_KrK

32 minuty temu, Robert_1988_KrK napisał:

Czytając Twoje wpisy tak od jakiegoś czasu stwierdzam że jesteś opętany Oledem :(

A ty jesteś opętany Sony LCD jak widzę.

Co do XE93 to nie napisałem, że to lipa - wśród krawędziaków to jeden z najlepszych telewizorów, ale to wciąż krawędziak i to nie ta liga co OLED...

Co do sprzedawców - oni mają własne zasady - jak nie ma czegoś w magazynie akurat, to będzie proponował zupełnie inny telewizor, który akurat mają, bo mają od tego jakąś premię. Wcisną wszystko nieświadomemu klientowi, aby tylko coś kupił.  Ale po to są takie profesjonalne testy i takie portale jak ten, aby bardziej świadomy klient mógł sam zdecydować jaki telewizor będzie dla niego najlepszy.

32 minuty temu, Robert_1988_KrK napisał:

80% kupujących TV czy za 1500,- czy za 60.000,- idzie tak jak kiedyś się to robiło do sklepu kupują wychodzą i się cieszą, wież mi tylko psycho fani że tak ujmę sprawdzają jakieś plansze 5% czy inne ''testery''.

Jak dla ciebie nie ma żadnego znaczenia jednorodnośc obrazu, i chcesz się cieszyć z X930E, który jest widocznie ciemniejszy w rogach ekranu, a pod kątami obraz będzie wyglądał fatalnie - proszę bardzo - twój wybór. Ale jak ktoś pisze, że zdecydował się na kupno OLEDa, to nie wolno go oszukiwać i sugerować, że taki X930E to świetny zamiennik dla OLEDa, bo to jest po prostu kłamstwo. I tyle. 

Edytowane przez Subman
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki z 5% i 10% szarości.

Przy pierwszym praktycznie nic nie widać na żywo, zresztą aparat nie dał rady:)

Przy drugim już więcej widać. Aparat troszkę uwydatnił te pasy. W rzeczywistości są mniej widoczne.

IMG_20170909_062425.jpg

IMG_20170910_202445.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Subman napisał:

@Robert_1988_KrK

Co do sprzedawców - oni mają własne zasady - jak nie ma czegoś w magazynie akurat, to będzie proponował zupełnie inny telewizor, który akurat mają, bo mają od tego jakąś premię. Wcisną wszystko nieświadomemu klientowi, aby tylko coś kupił.  Ale po to są takie profesjonalne testy i takie portale jak ten, aby bardziej świadomy klient mógł sam zdecydować jaki telewizor będzie dla niego najlepszy.

No to w moim przypadku tak nie było. Przyszedłem zdecydowany na B7, sprzedawca miał TV na stanie i to w promocji dodatkowej (spójrzcie sobie na Saturn.pl - jest za 9999 zł, a tam był poniżej 8900 zł), więc mi mógł wcisnąć niemal dowolny b**lsh*t i ja bym kupił. Nie zrobił tego, więc nic nie kupiłem.

Jestem lekko skołowany co do celu zakupowego. Poczekam z miesiąc i zobaczę jakie będą komentarze w Inecie co do B7, m.in. na tym forum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, uTvo0 napisał:

Jestem lekko skołowany co do celu zakupowego. Poczekam z miesiąc i zobaczę jakie będą komentarze w Inecie co do B7, m.in. na tym forum. 

Spoko. Ja mam C7 i nic mu nie jest od 3 miesięcy, jest też wielu innych użytkowników B7/C7 i E7 tutaj na forum, tak samo jak ubiegłorocznej 6 serii OLED. Idealnego telewizora nie znajdziesz - poczytaj co się dzieje z jednorodnością na LCDkach i kątami. To na co trzeba wziąc  pod uwagę przy kupnie OLEDa to potencjalne wypalenia, które mogą się pojawić np. za pół roku czy też rok. Jeśli będziesz dużo oglądał programów informacyjnych z bardzo kontrastowymi paskami na maksymalnej jasności typu TVP Info czy też TVN 24 (powyżej 20-30% średniego czasu) to lepiej szukaj LCDka. Z filmami i innymi programami nie będzie żadnego problemu. Jak nie jesteś zdecydowany to wypełnij formularz https://hdtvpolska.com/forum/forum/59-co-kupić-i-gdzie/ to Ci pomożemy wskazać najlepszy telewizor.

1 godzinę temu, stecko napisał:

Fotki z 5% i 10% szarości.

Przy pierwszym praktycznie nic nie widać na żywo, zresztą aparat nie dał rady:)

Przy drugim już więcej widać. Aparat troszkę uwydatnił te pasy. W rzeczywistości są mniej widoczne.

U mnie plansza 95% wygląda jak poniżej. U Ciebie zdjęcie 5% nie jest w ogóle widoczne. Sprawdź czy nie masz po prostu tam winietowania (zdecydowanie ciemniejsze boki -lewy i prawy blisko krawędzi) - bardzo rzadko, ale zdarzają się OLEDy z taką wadą. Co do żółtego koloru, to ciężko stwierdzić po zdjęciu. Jak ja się spojrzę, to też widzę bardzo delikatne przebarwienie (ledwo widoczne) na środku ekranu, które znika pod kątem, ale to jest efekt polaryzatora, które LG też zaczęło stosować w OLEDach. Jeśli nie widzisz tego żółtego zafarbu podczas zwykłego oglądania, to nie ma sobie czym zawracać głowy według mnie.

95.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Robert_1988_KrK napisał:

To tylko TV ''zabawka co ma cieszyć oko'' jeżeli kogoś stać na TV za XXXXX PLn to stać go na następnego i ma gdzieś czy pochodzi 3 lata, czy 8.

To jest idealny klient na OLED-a. Przez X lat będzie miał najlepszy możliwy obraz (w warunkach rzeczywistych), a jak po 3 latach jasność spadnie o połowę (a raczej nie spadnie) czy wypali się jakiś znaczek (a pewnie się nie wypali) to kupi nowszy model. LCD jest teraz racjonalnym wyborem tylko jeśli ktoś potrzebuje bardzo (bardzo) jasnego panelu, boi się wypaleń albo nie stać go na OLED-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zwlaszcza ze na 10% aparat uwydatnil te pasy.

Co do żółtego to widac to delikatnie podczas ogladania tv - jasniejsze sceny ktore sa akurat w lewym narozniku. Ja to widze , malzonka az tak nie analizuje obrazu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzisz ten pas podczas oglądania, to telewizor/matryca do wymiany - ja przynajmniej próbowałbym go wymienić.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inaczej. Nic do sklepu nie wysyłaj prócz reklamacji produktu z zadaniem wymiany na nowy. Dopiero jak serwisant LG przyjedzie to będzie chciał obejrzeć matryce ew zdjecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ta niewielka wada, nie kwalifikuje TV do wymiany na nowy model. Z tego co czytałem na zagranicznych forach, te żółte pasy to bardzo częsta przypadłość OLEDów. To i tak lepiej wygląda niż różowe przebarwienia w zeszłorocznych modelach.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, gh0st666 napisał:

Moim zdaniem ta niewielka wada, nie kwalifikuje TV do wymiany na nowy model. Z tego co czytałem na zagranicznych forach, te żółte pasy to bardzo częsta przypadłość OLEDów. To i tak lepiej wygląda niż różowe przebarwienia w zeszłorocznych modelach.

Na nowy model to może i nie kwalifikuje, bo go jeszcze nie ma w sprzedaży (B8?). Ale na inny egzemplarz pozbawiony tej wady jak najbardziej. Przecież to ewidentna wada matrycy, którą nawet ślepy zauważy. O jakich różowych przebarwieniach piszesz w zeszłorocznych modelach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy model/egzemplarz, oczywista sprawa. Wiadomo o co mi chodziło, to już czepianie się szczegółów. A te różowe przebarwienia tak wyglądają. Tu akurat na przykładzie chyba modelu C6.

a40f0c9e795903152dffbbb1d0f279d6.jpg

Nie mogłem już edytować poprzedniego posta, więc pozwoliłem sobie na kolejny.

O tych żółtych pasach jest cały wątek tutaj. Tak jak wcześniej pisałem, problem jest dość powszechny.

https://www.avforums.com/threads/2017-oled-yellow-tint.2119862/

Edytowane przez gh0st666
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie LG raczej tego nie uzna, to jest taki efekt uboczny tej technologii, nie robią problemu z wypaleń czy też bandingu i winiety ,jesli jest widoczna w treściach oglądanych ale tu wątpię...

Zrób wymuszone jednolicenie.

Generalnie zasada powinna być taka by zaraz po zakupie załączyć czyszczenie matrycy 1H by ujednolicić to co wyszło z fabryki. Widzę że takie zabiegi stosuje część ludzi na forach w USA lub też załączają przy braku jednolitości w szarościach np przez 10 dni co noc 1H.

Z moich obserwacji jest tak (3 matryce) załączenie 1H niestety w początkowej fazie dość mocno potrafi zaostrzyć problem, ale po 3-4 cyklach 7minut co 4 H matryca zaczyna się ładnie czyścić i wyrównywać...

Jeśli po takim zabiegu są jakieś "śmieci" na ekranie i są widoczne w treści reklamacja... (po 300h minimum pracy).

Generalnie OLED to loteria panelowa, jedni mają fart inni problem mniejszy lub większy, pewnie 90% użytkowników ma to w [beeep]ie tak samo jak kalibrację OLED (a to błąd kupno oled i jej brak to jak lizanie czekolady przez szybę)

A jak w szarościach 5% na ustawieniach ISF DARK lub Kino?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma_ko dzięki za garść informacji. Zrobie jeszcze raz foto 5% ale na fabrycznych ustawieniach dark i kino poniewaz te co robilem byly po "mojej" kalibracji.

Pobawie sie z tym ujednoliceniem matryce rownież.

Zdam relacje za kilka dni/tygodni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłbym zdecydowanie ostrożny z tym 4 krotnym wumuszonym czyszczeniem matrycy przez 1 godzinę. Raz można wykonać na nowiutkim OLEDzie, ale ja więcej bym już nie robił. Zresztą w tym wątku na avsforum piszą wyraźnie, że to ręczne czyszczenie nie działa na żółtą poświatę. Sam ani razu jeszcze nie zapuściłem wymuszonego czyszczenia co widać na zdjęciu - mam obecnie 169 krótkich cykli czyszczących i 0 wymuszonych. O tej żóltej poświacie to nie wiedziałem, że może ona w ogóle występować w tej serii. Dzięki za link @gh0st666 . Co do różowej poświaty, to też trzeba pamiętać, że 7 seria posiada dodatkowy czarny polaryzator, więc to też na pewno ma wpływ na matrycę i pewnie zamiast różowej poświaty w tym roku czasami zdarzają się modele z żółtą poświatą :( Wygląda na to, że mój OLED jest w ogóle wolny od tej wady. Tak czy inaczej @stecko ja próbowałbym go wymienić. Jak nie uznają tego jako wady - trudno, ale z drugiej strony jeśli widać to podczas zwykłego oglądania, to nie jest dobrze.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman ostrożny w czym?? Przybliż ? ja robiłem takich czyszczeń naście, ludzie na forach podobnie..., efekt uboczny żaden...

Jemu nie szkodzi spróbować, jeśli LG ma to funkcję w TV ogólnie dostępną nie w service menu to zakładamy że jest bezpieczna czy też nie??

Nie potrzebujesz masz ekran 100% OK to jasne, nie musisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ma_ko

stecko próbuje rozwiązać problem żółtej poświaty, a nie jednorodności matrycy. Niepotrzebne mu więc 4 czyszczenia matrycy, tym bardziej, że na avsforum piszą że to czyszczenie nie pomaga na żółtą poświatę. A co do czyszczenia ręcznego, to były tu informacje, że przez kilka dni po takim czyszczeniu obraz jest gorszej jakości, więc zupełnie to on obojętny dla ekranu nie jest. Raz niech wykona, ale czy więcej jest mu potrzebne w takiej sytuacji ? Według mnie - nie, ale oczywiście to jest jedynie moja subiektywna opinia :) 

PS. Tu zresztą Vincent z brytyjskiego HDTV też pisze, aby ostrożnie używać tę funkcję:

Cytat

Although LG has this year provided a [Clear Panel Noise] option in the user menu to start the compensation cycle manually, we strongly advise that you use it sparingly, because it triggers an hour-long “Super Compensation” process which is originally intended to run after every 2000 hours of operation.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman Serio stań się praktykiem nie teoretykiem, już ci to pisałem..

To ja pisałem, że matryca po czyszczeniu wymuszonym 1H ma tendencję do chwilowego spadku jakości, tak jak napisałem po 3-4 cyklach 7 minut (co daje około 20H oglądania) jest już dobrze i mamy ewentualne pełne zyski po procesie 1H.

Większość teorii o szkodliwości trybu 1H bierze się z tego że Sony w swojej instrukcji napisała, że nie zaleca częstego używania tego cyklu, LG nie widzi w tym problemu wręcz zaleca.

Co do żółtej poświaty to po kilku H używania bym się mocno powstrzymał od pełnego obrazu sytuacji. 

Szczerze jak znajdę czas to pokaże na zdjęciach (mam to dobrze udokumentowane) jak proces czyszczenia rozłożony w czasie poprawia jednorodność w ciemnych kolorach.

Z żółtym może próbować, ale szczerze kolego Stecko, zalecam cierpliwość, daj TV trochę czasu, chyba że jesteś tak zdegustowany "jakością' i masz np możliwość wymiany w trybie 14 dni w sklepie  to to zrób. Ale pamiętaj że OLEDOWA loteria się kręci i możesz dostać coś takiego...

Zaznaczam to nie opady deszczu...

IMG_3242.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ma_ko

Ani na początku ani do teraz (OLED ma już na liczniku prawie 1300 godzin) nie wykonałem takiego czyszczenia u siebie i nie mam zamiaru go wykonać, bo nie widzę żadnych problemów z jednorodnością ekranu podczas zwykłego oglądania. Więc nie traktuję serio te teorie o potrzebie czyszczenia nowego OLEDa. Nie wpadajmy w paranoję ! Jak czegoś nie widać w rzeczywistej zawartości, to nie ma sensu czyścić OLEDa, bo w całkowitych ciemnościach na planszy 5% coś tam zaczynamy widzieć. stecko ma problem z żółtym "zafarbiem", który widzi w oglądanej zawartości i ten problem ma się akurat nijak do problemu jednorodności matrycy, bo ten żółty zafarb znika mu całkowicie jak patrzy na OLEDa pod kątem. Jak na mój gust to coś jest nie do końca w porządku z polaryzatorem w jedgo modelu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi