Skocz do zawartości
pyp

Telewizor z dobrą matrycą + Dobry dźwięk 2500-2800 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Koledzy, Koleżanki biorąc po uwagę fakt że w przypadku telewizorów jestem totalnym laikiem bardzo was proszę o pomoc... 

Rozglądam się nad zakupem telewizora około 45-49" budżet jaki mam przeznaczony na telewizor to około 2500 - do 2800 zł 

Jeżeli chodzi o przekątną ekranu jeżeli będzie coś mniejszego a bardzo dobrego również mogę się tutaj zastanowić. 

A jakie są moje preferencje co do telewizora : 

- Dobra matryca ( ogólnie oglądam dużo tv programy, filmy, sport - zależy mi na dobrej jakości ekranu ) 

- Bardzo dużo słucham muzyki na telewizorze więc tutaj bym bardzo był usatysfakcjonowany dobrą jakością dźwięku

- Zależy mi również na rozbudowanym smart tv

- Ogólnie korzystam jak na razie ze smartfona LG więc czy gdybym zdecydował się na zakup TV te samej marki mógłbym bez problemów przesyłać obraz z smartfona na telewizor ? Wiem że zawsze można skorzystać z np. chromcasta ale bardzo mało portali wideo go obsługuje. 

Z góry bardzo wam dziękuję za pomoc. 

Pozdrawiam serdecznie :)

Piotr Skrzypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grundig - wiem że jest to z lepszych modeli tylko jest problem z jego dostępnością. Dostępny jest tylko w Media Markt za około 2800 tylko też nie wiadomo czy nie jest to powystawowy. Piszą na forum również o Samsungu UE50J6240AW. Wygląda ciekawie i cena kusząca... co myślisz ? A powiedz mi w tym Panasonicu jak wygląda sytuacja z dźwiękiem ? jest ok czy warto pomyśleć o jakiś głośnikach lub kinie domowym ?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model Samsunga był w wersjach 50 i 100hz, jeżeli w menu będą dwa takie suwaki  a nie tylko jeden to jak najbardziej brać. Konkretnie chodzi o suwak ''redukcja rozmycia'' jeżeli będzie tylko jeden ''redukcja drgań'' to nie brać, tak to ma wyglądać :

20161124_161659.jpg

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z jakością muzyki w tym samsungu, widziałem w specyfikacji mnóstwo jakiś tam systemów audio ale czy to jest cokolwiek warte w telewizorach ? Tylko teraz pytanie czy warto dołożyć te 500 zł i czaić się na Panasonica czy brać Samsunga ? A może jeszcze jakieś propozycje z LG ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i ten panas kiedys byl swietny jak jie bylo innych lepszych w tej kasie. Teraz juz niczym nie blyszczy :)

poza tym ze ma 120hz matryce. :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla miłośników sportu takie nowe bajery jak 4K czy HDR nie mają żadnego zastosowania bo po prostu nie ma materiałów w tych formatach, może są jakieś wyjątki na zagranicznych kodowanych platformach. Za to już brak 100hz matrycy jest już bardzo mocno odczuwalny na takich materiałach. No chyba że ktoś jest bardzo młody i się wychowywał (tj nie widział wcześniej nic innego) na Chińskich tv LCD na matrycach 50hz. Tutaj też trzeba przypomnieć że kineskopowe tv 50 hz były wzorcem ostrego ruchu, no ale to jest inna technika oparta na innej zasadzie działania.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, naprawdę mało jest TV z sensownym dźwiękiem. Musiałby mieć listwę dołączoną, a to tylko w znacznieee droższych modelach, np. OLED E6 albo Philips 7181, ale akurat ten Philips to obrazowa tragedia, więc ciężko go polecać..

Zobacz sobie zestawienie na rtings pod kątem dźwięku:

http://ca.rtings.com/tv/tests/sound-quality

Bez Soundbara się nie obejdzie moim zdaniem.

Wszystkie te TV głośniki standardowo mają 2x 10W albo nawet 2x 8W.

Samsung KS8000 wyszedł np. trochę wyżej z 60W, a i tak bym się decydował na jakieś zewnętrzne źródło, bo nie uświadczysz praktycznie niskich tonów.

Producenci olewają kwestię dźwięku bo wychodzą z założenia, że i tak klient dokupi SB / Glośniki poza tym możliwości też nie ma nie wiadomo jak dużych przy tych mega cienkich TV.

Np. Taki Sony X900E obrazem i możliwościami powala w tym roku, a dźwięk ma beznadziejny, co niczego nie zmienia, bo każdy jest nastawiony na zewnętrzne źródło.

4.1 Sound Quality 
The Sony X900E unfortunately doesn't produce a very good sound.  While it isn't unusable, it would greatly benefit from adding a soundbar or a set of speakers.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, mmpeg-4 napisał:

Dla miłośników sportu takie nowe bajery jak 4K czy HDR nie mają żadnego zastosowania bo po prostu nie ma materiałów w tych formatach, może są jakieś wyjątki na zagranicznych kodowanych platformach. Za to już brak 100hz matrycy jest już bardzo mocno odczuwalny na takich materiałach. No chyba że ktoś jest bardzo młody i się wychowywał (tj nie widział wcześniej nic innego) na Chińskich tv LCD na matrycach 50hz. Tutaj też trzeba przypomnieć że kineskopowe tv 50 hz były wzorcem ostrego ruchu, no ale to jest inna technika oparta na innej zasadzie działania.

Mogę się do tego odnieść w kontekście swoich testow. Przedmiotem testów były Panasonic CX 680 (60hz), CX 700 (120Hz), AS 640 (ojciec DS630, 120Hz), Sony Trinitron 32 (symbolu nie pamiętam - jeden z ostatnich wypustow CRT Sony w panoramie z adv.motion tech).

Idąc od końca - w święta włączyłem swojego starego analogowego Sony (po paru latach nieogladania), no cóż nawet po rozgrzewce i przyzwyczajeniu wzroku - to jest przepaść do dzisiejszych TV LCD średniej półki. Słabe kolory, słaba ostrość, szara czerń za dnia, wieczorem też bez szału (niski kontrast). Mecz przez brak HD zupełnie nieostro, konkludujac technologia nieuzytczena dziś.

CX680 i CX700 genialne tv jako całość, a co do uplynniania - IFC na min lub średnio piłka nożna praktycznie nie do odróżnienia w płynności i ostrości (bardzo podobnie) może z minimalną przewaga uplynniacza 120Hz. Protoplasta DS630 (męczyłem ponad miesiąc) widać stary typ panelu - nie te barwy, nie to wysycenie, nie ten kontrast, nie ta jasnosc, nie te katy, uplynniacz niezły fakt ale dopiero w IFC na max. 

Stety albo niestety nijak ta zaleta nie powodowała chęci zakupu względem mniej ostrych modeli 4k w ruchu, uplynniacz imho to jest cecha wtórna do wyżej wymienionych. Dobry uplynniacz nie stanowi o klasie tv, on stawia kropkę nad i gdy spełnione są warunki brzegowe, a tych moim zdaniem jednak stare panele fhd dziś już nie spełniają.

Dlatego podzielam ogląd Mastera Białego. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Xisiek napisał:

Dlatego podzielam ogląd Mastera Białego. :)

CS630 z 2015 to przecież to samo co DS630 z 2016, a Samsung j6240 to też model z 2015 Roku. Tv Sony z serii W7/W8 te ostatnie co były na matrycach 100hz w rozsądnej cenie też są z 2015 Roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodzi o to, że stare panele fhd może i są na UFO ostrzejsze, ale to nie czyni z nich w kategorii obraz lepszych tv od 60Hz 4K na nowych panelach, bo są wręcz wyraźnie gorsze. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale przecież takie tv jak Sony W7/W8 czy Panasy CS630/DS630 są też liderami kontrastu i dobrych (panas nawet b dobrych) wyników w fabrycznym odwzorowaniu kolorów.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj 55ku6100 a kumpla 50ds630 to przepasc pod wzgkedem jakosci kolorow jak i czerni :)

a 60hz wcale nie przeszkadza jak sie ustawi uplynniacz na 3/10 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo... się dyskusja zawrzała. To tak wnioskuję że kupno Panasonica za prawie 2800 nie ma zbytnio sensu, do tego co jeszcze przeczytałem ma dosyć okrojony smart tv. Jeżeli chodzi o smarta Samsung pewnie będzie bardziej ogarnięty ( oczywiście jeżeli będzie z dwoma suwakami :P ) ? Wspominacie o Sony - czy są może jakieś konkretne modele godne polecenia ?

W sumie zawsze można kupić coś tańszego i do tego soundbara :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MasterBialy napisał:

Moj 55ku6100 a kumpla 50ds630 to przepasc pod wzgkedem jakosci kolorow jak i czerni :)

Na raportach z pomiarów na bardzo drogim sprzęcie Macieja ten Panas wypadł bardzo dobrze, jak te pomiary się porówna z pomiarami tych tv które twierdzicie że zjadają tego Panasa, to dość zagadkowo to wygląda. Xisiek, ja porównywałem dobre CRT Sony takie jak HQ150 to to co piszesz o czerni to nie wiem, może po prostu w tym crt który porównywałeś kineskop już dokonał żywotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci, że sam byłem trochę zaskoczony, bo tak jak piszesz, w pomiarach te tv mają przeciez całkiem solidne wyniki przy pomiarze kontrastu. A na żywo już coś nie do końca to widać. Męczyłem kiedyś przez parę dni Sony 755C - bardzo podobne wrażenie - niby czarny smoła a mimo to obraz nieporównywalnie gorszy od nowych paneli 4K, o kątach nie wspominając bo te były po prostu dramatycznie słabe - coś jak w panelach 10 lat temu.

5 godzin temu, pyp napisał:

ooo... się dyskusja zawrzała.

Ot zwykła wymiana (kulturalna) różnych opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi