Skocz do zawartości
tofol

TV 49" FHD 1800-2000 zł bez bajerów

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 12m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,8-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? samsung le40a551
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? głównie dobrą jakoś wyświetlania, niepotrzebne smart tv etc
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? fhd
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsole (ps4, wii)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? -
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? -
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? -
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? konsola 80%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór
17. Preferencje co do wielkości? 49
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19. Preferencje co do marki ? -
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? -
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 1800 - 2000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? -

Dzień dobry Panowie, jak wyżej. Głównie zależy mi na czymś większym niż teraz, full hd w zupełności wystarczy przy tej odległości i sprzęcie jakim posiadam. Smart tv i tak dalej są mi zbędne, jedynie odtwarzanie filmów z pamięci zewnętrznej, ale to chyba już standard dzisiaj. Matryca 60Hz ofc, co do input lag'u to ok. 40ms chyba nie powinno być tragedii + delikatnie wyżej. Na aktualnym telewizorze bardzo dobrze mi się gra, matryca ma swoje lata (dokładnie 9) więc domniemam, że ciężko będzie kupić coś gorszego :)

Napiszcie co polecacie, czy może okażę się, że przy tym budżecie i wymaganiach to wszystko jedno co wybiorę. Ogólnie szukając czegoś taniego trafiłem na LG49LH541V - zwykły telewizorek 49 fhd, wizualnie ramka mi się podoba. Czy edge light jest sporo gorsz od direct light? Przez chwilę napaliłem się na Philipsa 49PUS6031/12, ale po małej dawce wiedzy to oszukane 4k na rgbw i tak mi się nie przyda, na plus funkcje smart i złącze EURO (podłącze bez problemu staruśkie PlayStation czy Dreamcasta w napływie nostalgii). 

Pozdrawiam i czekam na pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jak co Philips 49PUS6031  jest najlepszą propozycją z całego zestawienia cenowego. I bądź ostrożny w ocenie ramek, teraz wszystkie telewizory wyglądają praktycznie tak samo, więc to od kogo weźmiesz niewiele zmienia. Jednak to kwestia gustu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, FrankyGoes napisał:

Co jak co Philips 49PUS6031  jest najlepszą propozycją (...)

Celowo takie bzdury piszesz innym ludziom ? 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SONY 48WD650

Philips 49PFS5301/12

Sięgając górnej granicy wspomnianej kwoty, który z powyższych byłyby lepszym wyborem wg. Was? Warte uwagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a mnie dawno temu uczono, ze jak sie nie mam nic mądrego do powiedzenia, to lepiej nie mówić nic. Widze inne czasy...

Ale do tematu - pomijam, ze Philips to  dziadostwo jako marka obecnie, ale do oglądania wieczorem proponowanie IPS'a to tak jakby ktoś szukał auta na dojazdy polna droga do domku letniskowego a Ty byś mu polecał zamiast terenowki jakiś nisko zawieszony sportowy wóz! 

A co kupic - koniecznie cos na VA, z tanich a dobrych np. Samsung 48j6200 lub pochodne, trzeba tylko zweryfikować dostępność.

1 godzinę temu, tofol napisał:

SONY 48WD650

Philips 49PFS5301/12

(...) Warte uwagi?

Zdecydowanie Sony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xisiek, jestem zszokowany niską ceną j6200. Matryca VA, Direct LED, sporo portów, matryca 120HM (to prawda?), wi-fi, bt etc za 1800 zł? Uszczypnij mnie albo powiedz, co jest z tym modelem nie tak? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być ze zwrotów albo ekspozycja, najlepiej dopytać przed kupnem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta cena to normalka, ale są to leżaki magazynowe z roczną gwarką tylko niestety :P
Ja mogłem mieć za 3k  60j6200, ale  cóż... uległem 4k i hdr xDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kolega wyżej pisze, że go mają w magazynie to leć do sklepu i zamawiaj, jeżeli będzie wszystko ok to masz całkiem dobry lub wręcz b.dobry tv w atrakcyjnej cenie. 

PS. A jak coś nie tak będzie to MM/Saturn możesz oddać bodaj w ciągu 14dni, jeżeli sie myle co do terminu to MasterBialy1 proszę mnie sprostować :)

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim mediaku jest 30 dni na zwrot :)
Nie będę pisal którym, bo potem mnie będą kierownicy ścigać, bo  na pewno wynajdą coś czego pisać nie powinienem :P

Najlepiej zapytać na informacji i wsio :)
Ale jesli jest w magazynie centralnym to robisz sobie zamówienie internetowe przez stronę i wtedy masz 14dni na zwrot ustawowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym jak się kompletnie na rynku wyczerpały zasoby Panasów 50'' DS 630, to już ten Samsung UE50J6240 będzie ostatnim dostępnym tv HD na matrycy 100hz typu VA, a do nowych odpowiedników 4K na matrycy 100hz typu VA  w tym rozmiarze trzeba będzie jeszcze dopłacić (do ceny tego samsunga) poczynając od około 4 tysiące zł za najtańsze modele.

Kontrast natywny zmierzony przez Macieja (bez wygaszania): 4 600:1

Sony-w755c-w805c-w809c-w855c  w tym samym rozmiarze miały kontrast natywny zmierzony przez Macieja (bez wygaszania) :5 000:1

EDIT:

Teraz doczytałem na tym forum że ponoć dopiero 60'' ma suwak DE-BLUR, ma być taki suwak  _>redukcja rozmycia 

20161124_161659.jpg

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi