czesiu89 0 Napisano 24 Marca 2017 Hej,Przekopałem się przez sporą część tematów i w sumie dalej mam problem z wyborem.Ogólnie, wczoraj byłem w Euro i porównałem sobie na żywo, jak się mają jedne TV do drugich.Na żywo porównałem SONY KD-55XD8005 (3899 w promocji) z jakimś Philipsem (55", 4k), chyba 55PUS6561/12, patrząc po cenie w sklepie (niby promo).Ogólnie, Philips nie umywał się do Sony-ego. Możliwe, że wynikało to z jakości materiałów, bo szły z różnych źródeł, no ale różnica była tak ogromna, że na Philipsa nie miałem ochoty patrzeć, po obejrzeniu obrazu na Sony-m.Pytanie, czy przy tej matrycy, która zamontowana jest w Sony-m pogram na konsoli i obejrzę mecz, bez smużenia. Wiadomo, konsola i tak tych 60 FPS pewnie nie wyciągnie... Preferuję Android TV jako OS.Macie jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym? Fajnie, jakby były to TV dostępne również na allegro, ze względu na raty PayU 0%. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 35 m^22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3 m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, ale będzie ramię ruchome5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? Przez duże okno tarasowe od strony północnej, nie bezpośrednio na ekran.7. Jaki masz obecnie telewizor ? Żaden8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Android TV (aczkolwiek nie jest to wymóg, od czego są Android TV Boxy), 4K9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD (SAT) i 4K (Netflix)10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola, Raspberry, Dekoder SAT11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 1-2 h12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sportowe, o gotowaniu/urządzaniu14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Może15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak. Ok. 1h 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami17. Preferencje co do wielkości? 55" +18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaby kontrast, nasycenie barw 19. Preferencje co do marki ? Nie mam20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4200, z nastawieniem do bliskości ceny do 3000 PLN 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Może Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 24 Marca 2017 A kolega sobie poczytal o rodzajach matryc na portalu - VA vs IPS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 24 Marca 2017 (edytowane) Tak, poczytał i na pewno wybór padnie na VA Byłem w MM oglądać TV-ki i w tym przedziale cenowym moją (i narzeczonej :)) uwagę przykuły: Samsung UE55KU6450S Sony KD-55XD8005 Jakieś za lub przeciw w przypadku jednego lub drugiego :)? Jakieś alternatywy? Niestety, oba mają 60Hz, mam nadzieję, że to do oglądania meczy piłki nożnej i gry na konsolce wystarczy Edytowane 24 Marca 2017 przez czesiu89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 24 Marca 2017 (edytowane) Tak zapytalem bo wskazany przez Ciebie Philips i Sony to IPSy właśnie. Do grywania na konsoli dobry jest Samsung - ma b.niskiego laga. 60Hz w grach nie ma znaczenia, przy sporcie lepsze są naturalnie modele z 120Hz uplynniaczem, ale to oznacza juz ks7000. W ku6450 powinno być VA ale różnie z tym bywało, wiec przed kupnem 3a sprawdzić. Edytowane 24 Marca 2017 przez Xisiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 24 Marca 2017 Krucze, faktycznie, byłem pewny, że w Sony-m jest matryca VA... :/ Wiem, że jeszcze alternatywą są Panasonic-i. Np. ten: http://allegro.pl/telewizor-panasonic-tx-50dx700e-gratis-kabel-i6748914567.html W takim wypadku lepiej zdecydować się na Panasonica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 24 Marca 2017 Panasonic przywołany przez Ciebie to bardzo udany TV - masz test na portalu, niemniej jeżeli grasz i szukasz niskiego laga to Samsung tutaj jest jednak nie do pobicia. Jeżeli niekoniecznie to ważne i stawiasz primon na obraz dx700 jest naprawdę na wysokim poziomie. PS. Sproboj jednak znaleźć go w sklepie abyś mógł własnym okiem go sobie ocenić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 24 Marca 2017 No właśnie z tym, żeby znaleźć go stacjonarnie, jest problem. Na oko, bardzo fajnie wyglądał właśnie rzeczony Samsung i Sony (oglądając na żywo). Panasonic-i miałem okazję oglądać, chyba jakieś 6 sztuk w MM, i seria 800/900 robiła niezłe wrażenie. Te niższe (i tańsze, ok. 3000), robiły już gorsze wrażenie. Aż taki wysoki input lag wnosi ten Panasonic? Nie jestem jakimś ultra gamerem, zakup konsoli planuję na "po ślubie" i z gier, najwięcej w Fifę pykałem, jak miałem okazję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 24 Marca 2017 Wejdz w test albo w bazę wiedzy tam masz lagi dla wielu modeli i porównaj. Ci co się znają mówią, ze lag przy fifie wazny. Poszperaj cos więcej pewno znajdziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekWML 107 Napisano 24 Marca 2017 1 minutę temu, czesiu89 napisał: Panasonic-i miałem okazję oglądać, chyba jakieś 6 sztuk w MM, i seria 800/900 robiła niezłe wrażenie. Te niższe (i tańsze, ok. 3000), robiły już gorsze wrażenie. Aż taki wysoki input lag wnosi ten Panasonic? Nie jestem jakimś ultra gamerem, zakup konsoli planuję na "po ślubie" i z gier, najwięcej w Fifę pykałem, jak miałem okazję Bo pewnie patrzyłeś na serię DX600, która jest taka mało Panasonicowa Seria DX700 jest świetna jako wyświetlacz, ale słaba jako telewizor do wszystkiego. Smart jest słabiutki, input lag duży. Jeżeli chodzi o granie w Fifę, to z własnego doświadczenia wiem, że jest ciężko nawet w trybie offline - jeżeli chciałbyś grać online, to w ogóle zapomnij o tym TV. Do grania potrzebny jest jak najniższy input lag, a to w tym momencie leży po stronie Samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 24 Marca 2017 Hmm, wg testów te wartości, to: Panasonic DX700 52 ms 53 ms 63 ms 63 ms 64 ms 122 msŹródło: https://hdtvpolska.com/input-lag-co-to-za-diabel-i-jak-duze-ma-rogi/ I równiez wg tego testu, wartości ok. 50 ms zapewniają przyzwoita grywalność. Wie ktoś, jak to jest w praktyce ;)? Z drugiej strony, ten Samsung zajmuje pierwsze miejsce w tym rankingu... Eh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekWML 107 Napisano 24 Marca 2017 Przyzwoita jest koło 30, powyżej 50 zaczyna być odczuwalny - i jeżeli dołożysz do tego opóźnienie wynikające z gry online (akurat serwery EA to złom jakich mało), to gra online staje się naprawdę trudna - zorientujesz się po tym, jak ciężko będzie Ci kogoś nawinąć, a i sam będziesz nawijany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 24 Marca 2017 To teraz pytanie bonus. Jeżeli już Szajsung, to czy zobaczę różnicę pomiędzy UE55KU6400 a UE55KU6470? Wg specyfikacji, jeden z nich ma matrycę SVA, drugi VA. Z czym to się je? http://www.displayspecifications.com/en/model/aab8473http://www.displayspecifications.com/en/model/1b615ab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekWML 107 Napisano 24 Marca 2017 Różnica między nimi to tylko obudowa, a konkretniej to stopa. Do tego mogą dojść wersje typu UE55KU6400S, czyli z tunerem satelitarnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 24 Marca 2017 Aha czyli nie opłaca się dopłacać Dzięki, to chyba wybór padnie na 6400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 26 Marca 2017 Ok, dalej wertując temat, co powiecie o tych modelach: Panasonic TX-55CX400E Panasonic TX-55CX600ETCL 58S7806 (wiadomo, z którego forum i od kogo propozycja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onufrykor[beeep]ała 18 Napisano 26 Marca 2017 1 godzinę temu, czesiu89 napisał: Ok, dalej wertując temat, co powiecie o tych modelach:......TCL 58S7806 (wiadomo, z którego forum i od kogo propozycja) Propozycji tego typa nawet nie warto czytać, bo są powtarzalne jak seria z kałacha, niezależnie od celu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 26 Marca 2017 A jakieś info odnośnie modelu TX-55CX400E? Na papierze wygląda super:http://www.displayspecifications.com/en/model/6a70257 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 27 Marca 2017 (edytowane) Skrobnę coś gwoli podsumowania, bo temat, przy próbie ogarnięcia/zgłębienia, nie jest taki prosty Ogólnie, przy tej kwocie (3-4k PLN), trzeba świadomie pójść na jakieś kompromisy/wyrzeczenia. Podzielę to na kilka sekcji, w których dokonujemy wyboru: 1. Typ matrycy: VA/IPS ( ) 2. Odświeżanie matrycy 50/60 lub 100/120 Hz. 3. Podświetlanie matrycy Direct Led/Edge Led 4. Input Lag 5. Jasność ekranu - do HDR 1. Co do matrycy, po przeczytaniu wymienionego wątku, byłem zdecydowany na matrycę VA. Po obejrzeniu na żywo Panasonica (DXU701) oraz, nie będąc świadomym, że patrzę na IPS-a, Sony-ego 55XD8005, bardziej spodobał mi się obraz prezentowany na Sony-m. Szczerze, mam z tym ciągle dylemat. 2. Tutaj, coraz bardziej przekonuję się jednak ku IPS-owi 120Hz, z racji, że będę dość często oglądał mecze. Nawet, jeżeli wiązałoby się to z kupnem TV z matrycą IPS. 3. Direct Led wydaje się naturalnym wyborem, aczkolwiek niektórzy producenci potrafią też nieźle podświetlić matrycę krawędziowo (Sony), niektórym wychodzi ot gorzej (Panasonic). 4. Planuję w przyszłości zakup konsoli (Scorpio), więc dobrze, żeby Input Lag wynosił poniżej 50ms. W sumie, całego Wieśka 3 przeszedłem, grając na TV IKEA UPPLEVA, który ma tragiczny Input Lag. Nie mierzony, ale tak odczuwalny, że Fifa była niegrywalna. Za to Wieśka dało się przejść. To traumatyczne wspomnienie, z grania w Fifę na tym TV zmusza mnie do zwrócenia uwagi na ten aspekt 5. Szczerze, z tego, co czytam, póki co, ta technologia to jest bardziej wypalanie oczu niż sensowne poprawianie kolorów, więc nie jest to must have:) Ogólnie rzecz biorąc, na placu boju, po zrobieniu sobie rachunku sumienia, pozostały: Sony KD55XD8005 - http://www.displayspecifications.com/en/model/0d686a2 Panasonic TX-58DX700 - http://www.displayspecifications.com/en/model/24fc492 Philips 55PUS6561/12 - http://www.displayspecifications.com/en/model/a17f43b Philips 55PUS7101/12 - http://www.displayspecifications.com/en/model/ca5440f Kolejność w sumie ustawiona jest wg tego, jak podobała mi się prezentacja obrazu na poszczególnych modelach. W zestawieniu widnieją 2 IPS-y i 1-dna matryca VA. Ogólnie, paradoksalnie, najbardziej spodobał mi się obraz z Edge LED-em, IPS-em i przy 60 Hz - Sony. Na 2gim miejscu znalazła się matryca VA, 60 Hz od Panasonica, a na szarym końcu, podświetlana Direct LED-em, 120Hz matryca IPS od Philipsa. Zastanawiam się, czy nie wynika to z różności prezentowanych materiałów promocyjnych - na każdym z TV zapuszczony był tryb Demo, z materiałami od producenta. Przy Sony-m i Panasonic-u, Philips wypadał bardzo blado, brakowało nasycenia barw, kontrastu itp. Przyznam się bez bicia, że nie grzebałem w ustawieniach żadnego z TV (no, nie licząc Panasonica, w którym doprosiłem się o pilota i przełączyłem kontrast na Dynamiczny, żeby zobaczyć czy ożywi to barwy - ożywiło i nie wyglądał już tak blado, przy stojącym obok Samsungu KU6400). Jak już wspomniałem o Samsungu, to nadmienię tylko, że wolałbym nie kupować TV tego producenta. KU6400 (65"), stojący na ekspozycji był po prostu rozklejony. Zresztą sprzedawca w Media Expert powiedział, że mają bardzo dużo reklamacji na KU6400/KS7000. Po co napisałem ten mój wywód? Ano po to, żeby może ktoś, kto ma większą wiedzę/doświadczenie mnie jeszcze nakierował w dobrą stronę, jeżeli chodzi o wybór TV, wedle moich preferencji. Może umykają mi jakieś szczegóły Wszystkie uwagi mile widziane! Coś nie widzę przycisku edytuj. A tak zmieniając podejście - Czy w tych pieniądzach nie lepiej zainwestować w Full HD :)? Edytowane 27 Marca 2017 przez czesiu89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 27 Marca 2017 Z racji 50x0% w sklepie nie dla idiotów, będę się decydował na zakup w tym sklepie. Czy TV z serii DX700, różnią się znacząco czymś poza oznaczeniem? Mówię o tych 3-ch (w MM dostępny jest DXM710): http://www.displayspecifications.com/en/comparison/57b517063 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onufrykor[beeep]ała 18 Napisano 27 Marca 2017 To te same TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 27 Marca 2017 (edytowane) 1) IPS to nie jest dobry pomysł, choć uczciwie przyznam, ze materiały demo prezentowane przez Sony są tak sprytnie dobrane, ze sam kilka razy zwatpilem czy to aby jest IPS ! (szacunek dla szpecow od PR/Marketingu Sony) 2) 120Hz uplynniacze w IPS to jest absolutnie niewarte uwagi rozwiązanie - wejdz sobie w testy Philipsow i LG i zobacz jak rozmazane jest UFO. A na koniec, na spokojnie, zastanow się wreszcie czemu ten "znakomity" IPS z "120Hz uplynniaczem" jest znacząco tańszy od "zwykłego" VA bez 120Hz uplynniacza..., ot i zagwostka? PS. A co do rodzaju podświetlenia - niestety obecnie w budżetowych TV nie ma to absolutnie żadnego znaczenia, nie gwarantuje bowiem ani lepszego (bardziej równomiernego podświetlenia) ani lepszej czerni. Edytowane 27 Marca 2017 przez Xisiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 27 Marca 2017 Bylem u siebie w lokalnym RTV Euro AGD, maja ostatnia sztuke 55CX700. Nastukane 5300h - 530 wlaczen. Chyba sporo, jak na uzywke i lepiej pojsc w DXM810, nowke sztuke?Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martinn 0 Napisano 27 Marca 2017 24 minuty temu, czesiu89 napisał: Bylem u siebie w lokalnym RTV Euro AGD, maja ostatnia sztuke 55CX700. Nastukane 5300h - 530 wlaczen. Chyba sporo, jak na uzywke i lepiej pojsc w DXM810, nowke sztuke? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka jak to sprawdziłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu89 0 Napisano 27 Marca 2017 Koelga Onufrykor[beep]ala mnie poinstruowal Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martinn 0 Napisano 27 Marca 2017 ooooo! we wszystkich Panasonicach to działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach