cincin88 1 Napisano 5 Marca 2017 Witam wszystkich - jestem tutaj nowy i stoję przed dylematem zakupu TV. Do rzeczy: 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 2m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-34. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kanapa stoi bokiem5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Raczej wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? Nieistotne.7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Wi-Fi, Bluetooth, 4K, USB, możliwość nagrywania na USB, Android (opcjonalnie, bo słyszałem że zamula), Direct LED9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Laptop FHD i w niedalekiej przyszłości PS4.11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-513. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy akcji, czasem sport.14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 1-2h dziennie.16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/5017. Preferencje co do wielkości? max 55 cali19. Preferencje co do marki ? Sony21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do ok 4tys. Generalnie to naoglądałem się już trochę różnych modeli w sieciówkach i w oko wpadł mi SONY KD-55XD7005B. Z tego co zdążyłem się zorientować, lepiej mieć Direct LED niż EDGE LED a ten model ma akurat tę pierwszą opcję i niby podświetlenie ma być lepsze. Z drugiej strony większość źródeł podaje, że matryca ma tylko 50 Hz (chociaż na forum znalazłem info że modele z linii XD7x są wyposażone w matrycę 100 Hz - poprawcie mnie jeśli się mylę). Nie wiem więc czy kierować się podświetleniem, czy hercami. Inna sprawa, że mecze czy inny sport sporadycznie oglądam (w przeciwieństwie do np. filmów akcji) i nie wiem czy jest sens na siłę szukać szybszej matrycy. Co o tym sądzicie? Może zna ktoś model stanowiący kompromis? Nie koniecznie musi być Sony pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onufrykor[beeep]ała 18 Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Moim skromnym zdaniem powinieneś wybrać min. model serii xd85xx, jeśli ma być to Sony i cieszyć dobrą jakością obrazu. Jest to trochę ponad wskazany budżet, ale są coraz ciekawsze wyprzedaże modeli 2016r. Alternatywą może być Panasonik serii 7xxx. Nawet modele 60Hz, dzięki zastosowanym upłynniaczom grają bdb. bez smużenia w szybkich scenach i podobno(sam nie gram) sprawdzają się nawet do gier. Edytowane 6 Marca 2017 przez Onufrykor[beeep]ała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cincin88 1 Napisano 6 Marca 2017 Ok, rozumiem że ma on 100 Hz a co z Edge LED'em, który jest w modelach z tej serii? A co powiecie o Philips 55PUS6401/12 Tyle samo cali i w kilku źródłach znalazłem już info że ma 120 Hz. Tyle że znowu Edge LED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 6 Marca 2017 Philips to największe ryzyko - bardzo słabe parametry, slaby obraz + bardzo kapryśny serwis, na plus bajerancki ambilight i zazwyczaj dobry lag (jak ktoś gra). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cincin88 1 Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Heh nie posłuchałem się i kupiłem SONY KD-55XD7005B. No i szczerze mówiąc chyba go zwrócę oglądając seriale na NETFLIX'ie drażni mnie mocno baaardzo słaba czerń. Myślałem, że to kwestia jakości video, ale sprawdziłem na kilku innych serialach i jest tylko delikatnie lepiej. Kalibracja, którą wykonałem w oparciu o youtubowe tutoriale również niewiele pomogła. Zastanawiam mnie jedna rzecz - w większości modeli Panasonica z serii DX7xx jest matryca VA. Czy faktycznie czerń przy takiej matrycy jest dużo lepsza niż w matrycach IPS? I co z kontrastem? Na papierze Sony ma 1000:1, Panas wypada tu dużo lepiej ale jak to się ma do rzeczywistości? Byłem w kilku salonach i szczerze mówiąc ciężko to tam zweryfikować. Proszę również o info od posiadaczy Panasoniców, czy nie ma problemów z wykrywaniem sieci po WI-FI. Sony nie może się już któryś raz połączyć i pomaga jedynie przywrócenie ustawień fabrycznych (myślałem, że Android TV to będzie duży plus, teraz jednak uważam inaczej ). Dodatkowo - czy matryca 60 Hz ogarnie wszystko? Nie jestem maniakiem piłki nożnej, chociaż od czasu od czasu jakiś mecz reprezentacji oglądam. No i ostatnie pytanko o wydajność - jak jest z pamięcią RAM/procesorem? Nie ma jakichś problemów z płynnością jeśli chodzi o oprogramowanie? Znalazłem również model z matrycą 120 Hz ale nie z serii DX, lecz CX a dokładniej TX-55CX700 (http://www.displayspecifications.com/en/model/284c240). Co o nim sądzicie? Generalnie zastanawiam się nad tym właśnie Panasem lub też modelem TX-55DX780 (może być również 50 cali, nie robi mi to w sumie dużej różnicy a będzie trochę taniej). Edytowane 23 Marca 2017 przez cincin88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onufrykor[beeep]ała 18 Napisano 23 Marca 2017 Mam Panasonica TX 58DXU701, czerń jest czarna, kolory naturalne, bardzo dużo możliwości korekt-dopasowania obrazu, wifi bezproblemowe, smart płynny, obraz również, bez zacinek nawet na szybkich akcjach. Jedynym problemem może być dostępność, wiadomo że dobre rzeczy szybko znikają ze sklepów 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 23 Marca 2017 3 godziny temu, cincin88 napisał: Zastanawiam mnie jedna rzecz - w większości modeli Panasonica z serii DX7xx jest matryca VA. Czy faktycznie czerń przy takiej matrycy jest dużo lepsza niż w matrycach IPS? I co z kontrastem? Na papierze Sony ma 1000:1, Panas wypada tu dużo lepiej ale jak to się ma do rzeczywistości? Byłem w kilku salonach i szczerze mówiąc ciężko to tam zweryfikować. Proszę również o info od posiadaczy Panasoniców, czy nie ma problemów z wykrywaniem sieci po WI-FI. Sony nie może się już któryś raz połączyć i pomaga jedynie przywrócenie ustawień fabrycznych (myślałem, że Android TV to będzie duży plus, teraz jednak uważam inaczej ). Dodatkowo - czy matryca 60 Hz ogarnie wszystko? Nie jestem maniakiem piłki nożnej, chociaż od czasu od czasu jakiś mecz reprezentacji oglądam. No i ostatnie pytanko o wydajność - jak jest z pamięcią RAM/procesorem? Nie ma jakichś problemów z płynnością jeśli chodzi o oprogramowanie? Znalazłem również model z matrycą 120 Hz ale nie z serii DX, lecz CX a dokładniej TX-55CX700 (http://www.displayspecifications.com/en/model/284c240). Co o nim sądzicie? Tak jest jak się nie słucha bardziej doświadczonych kolegów i uważa, ze jak użytkownicy dają na ceneo 5 gwiazdek i pisza, ze super obraz to tak pewnie jest. To teraz juz wiesz z własnych doświadczeń jak dziadowski jest IPS i ile są warte opinie z ceneo czy sklepów. CX700 genialny TV praktycznie nie do kupienia (model na 2015). Miedzy IPSem a dobrymVA jest przepaść. Zupełne inne wrażenia z oglądania choćby Netflixa. Żaden producent TV nie ląduje w TV kupy ramu i mocarnego proca, wiec u nikogo tego nie znajdziesz, daja tak aby chodziło prawidłowo i tyle. Uplynniacz w dx700 jest całkiem niezły i absolutnie nie masz co obawiać się ze to jest 60Hz.Jak cos kupuj raczej szybko bo ponoć juz w sklepach prawie nie ma. 58 cali to bardzo rozsądny wybór. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cincin88 1 Napisano 26 Marca 2017 Oglądałem dzisiaj mecz i na matrycy 60Hz jakiegoś smużenia nie dostrzegałem. Innych sportów nie oglądam, więc może faktycznie matryca 60Hz by wystarczyła. Zobaczymy, obecnie nie podejmę już tak szybkiej decyzji BAnkowo jednak matryce VA wchodzą w grę. Póki co zastanawiam się nad modelami Panasonic TX-58DX780E oraz Samsung UE55KS7000. Co powiecie o takim porównaniu? Czytałem, że Samsung (najniższy z modeli SUHD, jeśli o coś znaczy, poza marketingowym bełkotem) ma dobry HDR. W porównaniu na http://www.displayspecifications.com/en/comparison/ede1818 widzę też "panel bit depth" 10 bits przy Samsungu a "8bits + 2 FRC" przy Panasie. Na co to wpływa i czy faktycznie te wartości robią jakąś różnicę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 26 Marca 2017 1 godzinę temu, cincin88 napisał: Na co to wpływa i czy faktycznie te wartości robią jakąś różnicę? Nie wpływa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tico 1 Napisano 29 Marca 2017 Podepnę sie i ja pod temat. Poszukuje Tv 50-55" 1. odległość 3-3,5m 2. głównie filmy i seriale, sporadycznie PS, sport bardzo rzadko. Zalezy mi na dobrej czerni ponieważ TV oglądam wieczorami. 3. najcześciej będzie do niego dochodził sygnał z TV naziemnej oraz komputera czyli generalnie słabe jakościowo, być może w przyszłości skorzystam z jakiś serwisów internetowych typu Netflix 4. co do budżetu... Mogę przeznaczyć na niego 2,5 do 4,5tys zależy od tego co warto do takich wymagań wziąć. 5. Mam kilka swoich typów, ale najpierw chciałbym usłyszeć zdanie bardziej obytych użytkowników co do rozdzielczości, wielkości i marki choć tu wybieram z pośród samsunga, sany, panasonica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 29 Marca 2017 Jeżeli głównie do TV/filmów Panas dx700 - optimum 58 cali. Jeżeli gry i niski lag ważny Samsung ku6000 lub ku6400 - trzeba tylko sprawdzać czy ma VA bo cos kombinowali ostatnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tico 1 Napisano 30 Marca 2017 Tylko pytanie czy w moim przypadku gdzie sygnał będzie słabej jakości opłaca się kupować 4k?. Powiem szczerze, że aktualnie mam fhd i nie jestem nawet pewny czy kiedykolwiek oglądałem na nim coś w tej rozdzielczości . Mało kto nadaje nawet w prawdziwym FHD, a co dopiero w 4K, a z pewnością nie będę kupował filmów w 4k... Jeszcze jedno pytanie.. to słynne 100Hz czy będzie ono wykorzystywane po kablu HDMI? Bo obiło mi się o uszy, że nie ma takiej możliwości... Generalnie byłem nastawiony na dobre FHD w stylu: Sony KDL-50W809C, panasonic tx-50ds630e, samsung 50j6240, ale jeśli warto dopłacić do czegoś lepszego to jest taka opcja, tylko żeby było to odczuwalne w moim przypadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 30 Marca 2017 Żaden tv czy to fhd czy 4k nie pokaże na co go stać jak mu podasz słaby sygnał. Zobacz najpierw co w ogóle jest dostępne na rynku, bo część modeli może już zwyczajnie nie być albo pochodzić z ekspozycji czy zwrotów. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onufrykor[beeep]ała 18 Napisano 30 Marca 2017 1 godzinę temu, Tico napisał: Tylko pytanie czy w moim przypadku gdzie sygnał będzie słabej jakości opłaca się kupować 4k?. Powiem szczerze, że aktualnie mam fhd i nie jestem nawet pewny czy kiedykolwiek oglądałem na nim coś w tej rozdzielczości . Mało kto nadaje nawet w prawdziwym FHD, a co dopiero w 4K, a z pewnością nie będę kupował filmów w 4k... Jeszcze jedno pytanie.. to słynne 100Hz czy będzie ono wykorzystywane po kablu HDMI? Bo obiło mi się o uszy, że nie ma takiej możliwości.. Nie wiem skąd piszesz, ale jeśli z Polski, to co do jakości sygnału TV nie jest źle. Z anteny naziemnej można uzyskać sygnał cyfrowy i odbiorniki TV dobrze sobie z tym radzą. Zasięg nadajników i pokrycie obszaru kraju ciągle się zwiększa, więc będzie tylko lepiej, więc przy wyborze TV nie sugerował bym się obecnym stanem sygnału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martinn 0 Napisano 30 Marca 2017 1 godzinę temu, Tico napisał: Sony KDL-50W809C, panasonic tx-50ds630e, samsung 50j6240, ale jeśli warto dopłacić do czegoś lepszego to jest taka opcja, tylko żeby było to odczuwalne w moim przypadku Sony nie szukałem. Panasonica nigdzie nie udało mi sie znaleźć nowego. Same powystawowe sztuki. Nawet jak gdzieś było info o stanie magazynoweym to wszystko było ze zwrotów itp. a tego Samsunga kupiłem jako nówkę we wtorek. Przynajmniej dla mnie wydał mi się najrozsądniejszą opcją w tych pieniądzach, W MM wyszedł za niecałe 2200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tico 1 Napisano 31 Marca 2017 Jakie wrażenia z zakupu? To też jakieś wyjście, kupić za nieduże pieniądze cos takiego na 4-5 lat, a potem zmienić no coś co będzie wykorzystywane. Może nawet OLED będzie juz w rozsądnych pieniądzach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martinn 0 Napisano 31 Marca 2017 Jak dla mnie to naprawdę udany zakup. Bardzo fajny obraz. Przejście z 32' na 50' robi wrazenie. I to co było najwazniejsze. NC+ wygląda naprawdę dobrze. C+ czy HBO o niebo lepiej niż na starym TV. Na plus też dźwięk. Nie ma porównania z moim starym. Także polecam. To już chyba ostatni TV 120Hz w tym przedziale cenowym, który można kupić nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cincin88 1 Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) A ja mam jeszcze pytanie o tunery. Porównuję Panasy DX780 i DX750 i jedyne co je różni to chyba właśnie obecność tunera DVB-S2 w tym pierwszym (info z displayspecifications.com - http://www.displayspecifications.com/en/comparison/051c47a). Nie znam się na tunerach, jak oglądam tv to z kablówki (obecnie Vectra) i teraz pytanie czy brak tego tunera w przypadku DX750 to jakiś duży minus? Gdzieś tam czytałem, że bez drugiego tunera nie da się korzystać z funkcji PIP (Picture in Picture). Może ktoś trochę rozjaśnić? Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez cincin88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 4 Kwietnia 2017 Tak aby działał PIP dwa tunery potrzebne. Tylko nie wiem czy jeszcze gdzieś kupisz nowy tv dx750/780. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cincin88 1 Napisano 4 Kwietnia 2017 Ceneo jeszcze kilka sklepów pokazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onufrykor[beeep]ała 18 Napisano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Różnice to podwójny tuner HD w "780" umożliwiający podgląd drugiego programu, tzw obraz w obrazie- PiP. DVB-S2 to tuner satelitarny, którego 750-tka nie ma i 3D, które też jest tylko w modelu "780" Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez Onufrykor[beeep]ała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 4 Kwietnia 2017 5 godzin temu, cincin88 napisał: Ceneo jeszcze kilka sklepów pokazuje Tylko jako, ze dostaw juz nie ma od pewnego czasu nie wiadomo czy nie są to sztuki ze zwrotow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cincin88 1 Napisano 4 Kwietnia 2017 9 godzin temu, Onufrykor[beeep]ała napisał: Różnice to podwójny tuner HD w "780" umożliwiający podgląd drugiego programu, tzw obraz w obrazie- PiP. DVB-S2 to tuner satelitarny, którego 750-tka nie ma i 3D, które też jest tylko w modelu "780" Na displayscecification pokazują, że oba mają 3D. To jak to jest w końcu? Brałem pod uwagę oba te modele e względu na matrycę 120 Hz (3D to dodatek, ale fajnie mieć ) Co do tunera, jeśli dx750 nie ma satelitarnego, to zostaje mi odbiór telewizji z kablówki, bez możliwości podpięcia się pod "talerz"? Dobrze to rozumiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
redford1974 2 Napisano 4 Kwietnia 2017 11 godzin temu, Xisiek napisał: Tylko nie wiem czy jeszcze gdzieś kupisz nowy tv dx750/780 http://www.komputronik.pl/product/318369/panasonic-tx-50dx750e.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onufrykor[beeep]ała 18 Napisano 4 Kwietnia 2017 48 minut temu, cincin88 napisał: Na displayscecification pokazują, że oba mają 3D. To jak to jest w końcu? Brałem pod uwagę oba te modele e względu na matrycę 120 Hz (3D to dodatek, ale fajnie mieć ) Co do tunera, jeśli dx750 nie ma satelitarnego, to zostaje mi odbiór telewizji z kablówki, bez możliwości podpięcia się pod "talerz"? Dobrze to rozumiem? Błąd tam jest odnośnie 3D. Dobrze rozumiesz, talerz trzeba z tunerem. Przepraszam, jednak 3D mają oba te modele, nie mogłem edytować poprzedniego wpisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach