Skocz do zawartości
  • 0
Przemoo

Panasonic DX900 wolno chodzą flimy z dysku usb 3.0 (Problem nie rozwiązany)

Pytanie

Witam pisałem w dziale pomocy technicznej ale odpowiedź jaką otrzymałem nie pomogła w rozwiązaniu problemu.

Problem dotyczy oglądania filmów 4k Hdr w kontenerze mkv z dysku Usb 3.0

Testowałem 4 filmy:

Star.Trek.Beyond.2016.MULTi.2160p.UHD.BluRay.HDR.BT2020.DTS-HD.MA.7.1.x265-FARNA   (Overall Bitrate 65.8 Mbps)

Arrival.2016.2160p.UHD.BluRay.HDR.DTS-HD.MA7.1.x265-ULTRAHDCLUB ( 25.9 Mbps)

John.Wick.2014.2160p.UHD.BluRay.HDR.Atmos7.1.x265-ULTRAHDCLUB (44.8 Mbps)

Hacksaw.Ridge.2016.2160p.UHD.BluRay.HDR.Atmos7.1.x265-ULTRAHDCLUB (32.9 Mbps)

Wcześniej odpalałem te filmy na dysku samsunga przez usb 3.0 który testowałem programem  Disk Speed test ma takie

osiągi read 89.2 mbps write  90.6 mbps

Star Trek przez 10 sekund chodzi płynnie później klatkuje 10 sekund następnie znów wolno pozostałe filmy tylko chodzą płynnie przez 10 do 15 sek, później cały czas klatkują chociaż mają mniejszy bitrate.

Kupiłem nowy dysk Seagate Backup Plus Ultra Slim 2 tb  ma takie wyniki read 133mb/s  write   137 mbps

Star Trek już prawie chodzi płynnie można czasem zauważyć głos wyprzedza obraz ale nie dużo, a pozostałem filmy z mniejszym bitratem dalej klatkują więc o co tu chodzi ? 

Zaznaczam dalej Star Trek nie chodzi w 100 % płynnie ale nie ma już klatkowania pozostałe filmy bez zmian. 

Dalej mam zawolny dysk by oglądać filmy ? Muszę aż kupować samsunga t3     

Czy może on też nie pomoże ? Telewizor ma najnowszy software i ma problemy z plikami 4k hdr mkv. Pisałem do supportu Panasonica i tak. Kazali mi zainstalować najnowszy update i sprawdzić czy dysk nie potrzebuje dodatkowego zasilania. Gdyby potrzebował to po prostu by nie chodził na telewizorze. Nawet podłączyłem dysk Seagate na kablu który ma 2 wyjścia usb. Jedno do dodatkowego zasilania i [beeep]a blada dalej filmy klatkują. Możecie mi jakoś pomóc. Muszę kupować ten drogi dysk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
2 minuty temu, grundig napisał:

Witam.

Za plynoosc obrazu odpowiada  funkcja  intelligent frame creation czyli IFC . Sprawdzales jaki wplyw ma funkcja IFC na ogladanie  filmow z usb?.

Druga funkcja ktora mozna sprawdzic w telewizorze to plynnosc  filmu.

menu4.jpg

Padłem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To jest klatkowanie chodzi tak wolno po kilku sekundach wygląda to jak pokaz slajdów. Iteligent frame wogóle przy tym nie pomaga bo to jest klaktowanie całkowite opóźnienie. Co jakiś czas mam inne ujęcie z filmu głos chodzi normalnie obraz klatkuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Niestety też mam taki problem na swoim DX700. Wychodzi na to, że Panasonic ma wbudowany słaby odtwarzacz. Ja się zastanawiam nad kupnem odtwarzacza multimedialnego, bo wątpię żeby wyszła jakaś aktualizacja poprawiająca ten problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Napisałem po angielsku do japońskiego supportu może coś pomogą trzeba czekać. Za jakiś czas przetestuje na szybszym dysku a może kupię odtwarzacz 

Zappiti PLAYER ONE 4K HDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam. Znalazłem rozwiązanie. Sam posiadam 58DX780 i tak samo filmy mi się zacinały z dysku zewnętrznego w formacie mkv + HDR. Wystarczy sformatować dysk na exfat i wszystko działa bez zacinania. Testowałem nawet na usb 2.0 przy transferze 25mb/s i każdy film idzie płynnie. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
37 minut temu, jakesdj napisał:

Testowałem nawet na usb 2.0 przy transferze 25mb/s i każdy film idzie płynnie.

Z takim transferem to poradzi sobie także mój 10-o letni Palm TT ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Odtwarzacz Panasonica widocznie gryzie się coś z NTSC ale to już dawno wiadomo, że nie jest on rewelacyjny. 

Edytowane przez jakesdj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Przemo poradziłeś sobie jakoś z tym problemem? Mam to samo co 5 sekund zmiana obrazu, z tym że model tv niższy dx780 ale widzę że to bez różnicy. Do listy można też dorzucić Sprzymierzeni (Allied). Dysk to Seagate Backup Plus 3TB. Format na exFat nie przyniósł skutku.

Edytowane przez Vergil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • -2
Napisano (edytowane)

Witam.

Za plynnosc obrazu odpowiada  funkcja  intelligent frame creation czyli IFC . Sprawdzales jaki wplyw ma funkcja IFC na ogladanie  filmow z usb?.

Druga funkcja ktora mozna sprawdzic w telewizorze to plynnosc  filmu.

menu4.jpg

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • -3

Dlaczego padlem? W moim telewizorze plazmowym funkcja  IFC  ma duzy wplyw na plynnosc obrazu.

W telewizorze  ktory posiadam sa do wyboru cztery mozliwosci ustawienia   funkcji IFC.Nie posiadam  dx900 ale na pewno  jest podobny wybor  mozliwosci.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi