Skocz do zawartości
SzymexX

Jaki TV 48-50" do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamierzam kupić nowy telewizor, niestety nie mam o tym zielonego pojęcia a im więcej czytam tym mniej ogarniam :wacko:, do tej pory polecano mi Philips 43PUH6101, czy jest coś innego wartego polecenia w tej cenie i czy ten tv to dobry wybór?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 17m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? do 6
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? rozstaw różny kąty są dosyć ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okna od południa słońce padać będzie bokiem
7. Jaki masz obecnie telewizor ? stary kineskop
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobre kolory, wi-fi, przeglądarka tez mile widziana
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder Vectra
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? nawet 14h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? raczej nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? na równi
17. Preferencje co do wielkości? 48-50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaby obraz, przytłumione kolory
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000 (ewentualnie jakieś 500 zł więcej jeśli naprawdę warto)

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? tak ale niekoniecznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę odkrywcą jeśli polecę od siebie Panasonic TX50DS630. Przekracza co prawda budżet o jakieś 300 zł. ale myślę że warto w tym wypadku zwiększyć ten budżet.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie możesz pomyśleć o Philipsie jedno oczko wyżej, tak jak 6501 w rozmiarze 43 cale. Ważne jest, że już wejdziesz do świata 4K, bo rozumiem, że TV ma posłużyć przynajmniej kilka lat. No i od razu dostaniesz też lepsze bebechy typu proces, będziesz miał większy komfort korzystania w porównaniu z tym 6101.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips i jego serwis to jest dramat, poleca go w zasadzie jeden handlarz co ma swoje forum i różne bajki tam o nim wypisuje, czasami można nawet paść ze śmiechu :D

Przed w ogóle szukaniem tv należy odwiedzić forumowa bazę wiedzy i poczytać o różnicach między panelami IPS a VA.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh z dopłatą ciężko początkowo kwota była i tak max 2000 te 500 extra to tylko jeżeli dzięki temu mam mieć znacznie lepszy sprzęt. To mówicie że ten philips to słaba opcja? i co powiecie na LG 49uh603v-ze? albo SONY KDL -49WD755? na tych 3 obraz mi się podobał, co do matryc IPS i VA to czytałem ale powiem szczerze nie ma to dla mnie znaczenia bo i tak zanim kupię jakiś konkretny model to muszę zobaczyć jak świeci, bez tego nie kupię :P w dodatku w specyfikacjach nawet nie podają jaka to matryca i czasem za cholerę nie można znaleźć tego w necie (przynajmniej mi się nie udaje) przykładowo ten philips, nie mam pojęcia jaka matryca w nim siedzi :wacko: mogę tylko powiedzieć że taki przykładowy samsung UE49K5672 to jak dla mnie tragedia, jakaś taka straszna "ziarnistość" tam występowała i kolory przerysowane strasznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj trochę portalowe testy - będziesz mądrzejszy i bardziej wiedział co i jak.

Panel możesz sprawdzić tu: http://www.displayspecifications.com

Jezeli pod dużym kątem trzeba oglądać to IPS (choć to bardzo kiepski panel to katy ma akurat dobre) ale jako że nowe VA są nieco lepsze niż kiedyś warto aby z góry ich nie skreslac i sobie porównać czy akceptujemy taki obraz czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten chce kupić nowy telewizor, a ten o serwisie. O co chodzi? A która firma ma rzekomo taki świetny serwis? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta której tv nie trzeba pchać do serwisu, czyli raczej nie Philips co robi klientów w jajo. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiej firmy. Ja mam Philipsa, nie musiałem pchać do serwisu (ani nosić czy wieźć), a z tego co wiem są osoby, które reklamowały. Tak jak Sony, Panas, Samsung, LG i wszystko inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis Philipsa jest wyjątkowy, warto poczytac jak robią ludzi w jajo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi