xGoldeNx 0 Napisano 12 Lutego 2017 Cześć, poszukuję TV dla rodziców. Od razu mówię, że musi być LG ze wzgl. na soundbar który posiadają. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4/5m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2/34. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Raczej wprost, kąty raczej są małe5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? Tak, ale od boku (okno jest po środku ściany prostopadłej do tv)7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 49LB55508. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 55", markę LG9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Głównie zwykła satelia10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Soundbar, dekoder11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ~4/512. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam pojęcia13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? brat bajki, rodzice raczej wszystko po trochu14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Teraz mamy SmartTV i może ten internet jest używany 1h/msc15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/5017. Preferencje co do wielkości? Tylko 55" (design ściany nie pozwala na więcej) 18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Zbyt szybko się psują. Nasz obecny równo po gwarancji zepsuł się 3 razy z rzędu w ciągu roku. Teraz ma brzydkie żółte plamy.19. Preferencje co do marki ? LG20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie jest to wymagane21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rgomez 36 Napisano 12 Lutego 2017 Na początek zmień preferencje co do marki. Na tym forum ten temat był szeroko poruszany. Poszukaj. Tematów full.Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu TapatalkaSorry o soundbarze nie doczytałem. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 12 Lutego 2017 Może LG 55LF652V jest z matrycą 100Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xGoldeNx 0 Napisano 12 Lutego 2017 A orientujesz się może jak jest z awaryjnością tego 55LF652V? Z wyglądu tacie podpasował LG 55LH6047, jednak nie wiem jak on tam wypada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ae1337 4 Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) gdzie w ogóle można jeszcze kupić 55LF652V ? nie liczę tych co stały rok na ekspozycji Edytowane 12 Lutego 2017 przez ae1337 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 12 Lutego 2017 1 godzinę temu, xGoldeNx napisał: A orientujesz się może jak jest z awaryjnością tego 55LF652V? Z wyglądu tacie podpasował LG 55LH6047, jednak nie wiem jak on tam wypada Niestety nie umiem odpowiedzieć na pytanie o awaryjność, natomiast 55LH6047 jest z matrycą 50Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gandalf2305 124 Napisano 12 Lutego 2017 Nie rozumiem tego uwarunkowania, że musi być LG bo rodzice mają soundbar tej firmy. A czy ten soundbar ma jakieś połączenia TYPOWE I WYŁĄCZNE dla LG i nie można go podlaczyć do tv innej marki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xGoldeNx 0 Napisano 12 Lutego 2017 Nie no można go podłączyć do innego TV. Ale tutaj chodzi o walory estetyczne... Próbowałem namówić tatę na TV innej marki, ale nie bo musi być LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gandalf2305 124 Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) Aaaa rozumiem. Mam podobne ,,przejścia,, z moją mamą. Najlepiej gdyby udało Ci się ,,zaciągnąć,, tatę na wizytę w jakimś wiekszym sklepie z tv aby mogł sobie porownać sam możliwosci i jakość różnych tv. Kupując sam będziesz ,,narażony,, na późniejsze komentarze typu ,,poprzedni był lepszy,,. A jeśli tata wybierze sam (przy Twoim dyskretnym ukierunkowaniu) to będziesz przynajmniej ,,spał spokojnie,,. Pzdr. Edytowane 12 Lutego 2017 przez Gandalf2305 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xGoldeNx 0 Napisano 12 Lutego 2017 No już 2gi weekend jeździmy za TV. Tata omija każdą inną firmę niż LG. Po prostu... On sam zresztą dużo tv nie ogląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 12 Lutego 2017 Jeżeli tacie odpowiada, to nie widzę sensu drążenia tematu i przekonywania, wszak telewizor ma być dla taty i to tata ma być zadowolony. Dla mnie jest to zrozumiałe i tak jak prawi Gandalf, pojedź z tatą jak się da ukierunkować na podszepty . Zapytaj sięczy znów tata chce ciągle mieć tv w serwisie i zaproponuj może http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-55cs630e.bhtml. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xGoldeNx 0 Napisano 12 Lutego 2017 A z tego LG ten model co podałem wyżej mógłby być ostatecznie? Ten model co mieliśmy poprzednio miał 60Hz, nie wiem czy jest to duża różnica względem 50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 12 Lutego 2017 W skrócie - 50/60Hz ; 100/120Hz ---->>> Przy tych matrycach jest mniejsze rozmycie obrazu np. podczas oglądania meczy piłki nożnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 13 Lutego 2017 Może ten podejdzie tacie, matryca 100Hz, dobre opinie tylko minimalnie droższy. LG 55UH6507 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ae1337 4 Napisano 13 Lutego 2017 Ten telewizor nie ma przypadkiem matrycy IPS M+? Quote "Skandalem jest natomiast to, co zobaczymy w niższych seriach telewizorów 4K nieoznaczonych jako SuperUHDTV. Tam LG, poza jednym modelem UH6300, stosuje matryce IPS M+, czyli z dodatkowym białym subpikselem (RGBW). Oznacza to, że brakuje około 25% linii w pionie. Co w praktyce oznacza to, że telewizory te gubią część detali. Czyli telewizory nazywane 4K w rzeczywistości takimi nie są, co więcej nie zawsze są w stanie wyświetlić poprawnie obraz HD. Takie kłamstewka opłacają się LG jak widać, bo w ostatnich tygodniach firma notuje najlepszą sprzedaż na polskim rynku w segmencie telewizorów UHD. W LG "prawdziwe" uhd są od modelu UH7707 w górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 13 Lutego 2017 Ale co to ma wspólnego z moim wpisem? Zawsze piszę" LG te dobre zaczynają się od 7 z przodu". Co dopłacisz koledze do wyższego modelu? Chyba, że tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 13 Lutego 2017 Dnia 12.02.2017 o 15:01, xGoldeNx napisał: No już 2gi weekend jeździmy za TV. Tata omija każdą inną firmę niż LG. Po prostu... On sam zresztą dużo tv nie ogląda. Wybór jest Wasz, ale kupno LG jeżeli można oglądać głównie na wprost to trochę tak jakby kupić Dacie Duster podczas kiedy Audi Q5 kosztuje kilkaset zloty więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekWML 107 Napisano 13 Lutego 2017 6 godzin temu, artomoher napisał: Może ten podejdzie tacie, matryca 100Hz, dobre opinie tylko minimalnie droższy. LG 55UH6507 50Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 13 Lutego 2017 W wielu miejscach podają 100Hz. 36 minut temu, Xisiek napisał: Wybór jest Wasz, ale kupno LG jeżeli można oglądać głównie na wprost to trochę tak jakby kupić Dacie Duster podczas kiedy Audi Q5 kosztuje kilkaset zloty więcej. Ale zrobiłeś zestawienie. Duster przyjemnie się jeździ po szutrach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekWML 107 Napisano 13 Lutego 2017 18 minut temu, artomoher napisał: W wielu miejscach podają 100Hz. Na przykład na stronie LG? Tam model UH7707 ma 200Hz, a według testu na tym portalu to on ma 100Hz. LG mnoży liczbę Hz, nie wiem dlaczego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ae1337 4 Napisano 13 Lutego 2017 http://www.displayspecifications.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 13 Lutego 2017 @ae1337 na tej stronie jest dużo błędów, więc nie ma się co o nią opierać. 2 godziny temu, JarekWML napisał: Na przykład na stronie LG? Tam model UH7707 ma 200Hz, a według testu na tym portalu to on ma 100Hz. LG mnoży liczbę Hz, nie wiem dlaczego Na stronie LG jest : Wskażnik PMI / Hz 1700 /100Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekWML 107 Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Na tej samej stronie, model 55UH605V również jest opisany jako 100Hz Z kolei model z prawdziwą matrycą 100Hz, czyli 55UH7707, według tajemniczych wyliczeń LG ma 200Hz, podczas gdy Maciej Koper w teście też to wykazał. To oznacza, że LG celowo podwaja ilość prawdziwych Hz matrycy, pytanie tylko na jakiej podstawie tak sądzą. Edytowane 13 Lutego 2017 przez JarekWML Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach