santamo 0 Napisano 7 Lutego 2017 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? generalnie na wprost, kąty nie są ważne5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć 6. Jak słońce świeci w pokoju ? z boku 7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 55H64108. Co chcemy aby telewizor posiadał ? jak najlepszy obraz9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? narazie HD, może kiedyś 4K (Xbox one s)10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? (xbox one s, dekoder upc, laptop)11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 812. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bardziej matową ale obojętnie13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, sport , gry14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 30% dziennie16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50% na 50%17. Preferencje co do wielkości? 60"18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? plamy na ekranie, wolne działanie19. Preferencje co do marki ? Samsung ale mogą być inne20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? niepotrzebne21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? NIE Witam, Proszę o pomoc. Wymieniam swojego Samsung 55H6410, ze względu na brak możliwości naprawy dostanę możliwość zakupu nowego TV w ramach reklamacji. Zakup muszę dokonać w Saturnie. Wypatrzyłem na stronei następujące modele: Samsung 60J6240 - cena 3439 zł LG 60UH605V - cena 4199 zł Philips 55PUS6561/12 - cena 4099 zł Z tych 3 najbardziej podoba mi się Samsung. Wielkość robi swoje,120HZ, matryca VA również. Ten LG wygląda fajnie, matryca 100HZ , 4K. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Znalazłem jeszcze SAMSUNG UE60KU6072U za 4098zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 8 Lutego 2017 Znalazłem jeszcze SAMSUNG UE55KU6450S - 3998 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domelo20 42 Napisano 8 Lutego 2017 Z tego co wiem, to j6240 nie ma matrycy 100Hz. LG nie ma jej na 1000%. LG dopiero od serii UH77 mają 100Hz.Osobiście uważam, że w tym budżecie najlepszy będzie panasonic 58dx700 (lub kilka modeli o nieco innej nazwie ale o takich samych parametrach jak dx700. Napisane Z3c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 8 Lutego 2017 Z tego co czytałem to 60J6240 ma matrycę 120Hz. Niestety Panasonic przekracza budżet, w Saturnie kosztuje 4500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 8 Lutego 2017 Jest jakaś szansa na pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 8 Lutego 2017 Dx700 niedawno był w sklepach, za 3800 w wydaniu 58cali. Zdecydowanie warto darować sobie wynalazki pokroju LG czy Philipsa, chyba ze ogladasz pod dużym katem, poczytaj sobie artykuł o rodzajach matryc jest w bazie wiedzy VA vs. IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) Mam teraz 55H6410 Samsunga na matrycy VA i wiem o co chodzi. Philips z IPS raczej nie wchodzi w rachubę. Słabo to wygląda. Pojawił się w Saturnie w obniżonej cenie właśnie 58DX700E za 3998. Czy w tej cenie to najlepszy TV? Czy będzie porównywalny do J6240 w 60" Co powiecie o J6240 60", on ma 120Hz tak jak piszą w necie? Będzie lepszy niż mój dotychczasowy TV? Edytowane 8 Lutego 2017 przez santamo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domelo20 42 Napisano 8 Lutego 2017 Niedawno brat kupował telewizor i też nas zainteresował j6240, ale okazało się, że nie ma 100Hz - pewnie głównie dzięki temu jest taki tani. Brat też szukał czegoś w rozmiarze ok. 60" i podobnym do twojego budżecie, ale chciał matryce 100Hz - ostatecznie stanęło na Sony 65w855c.Z tych które Ty wymieniłes a panasoniciem, zdecydowanie wybrałbym właśnie jego - co prawda też nie ma matrycy 100Hz, ale obraz będzie miał najlepszy. Napisane Z3c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 8 Lutego 2017 Niestety cena 3998 z Saturna za 58DX700 jest za ostatnią sztukę z ekspozycji. Podziękowałem. Kupowałem rodzicom 60J6240 i dostałem informację z różnych źródeł że jest to 120Hz. Jestem trochę zdziwiony. Ktoś może potwierdzić że jestem w błędzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Onufrykor[beeep]ała 18 Napisano 8 Lutego 2017 Cała seria DX700, do DX750 ma matryce 60Hz. Telewizory są dostępne w wielu sieciach za niecałe 4tys. zł. Ja akurat kupiłem w E-RTV, ale w ME też są w tej cenie proszę: http://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-panasonic-led-tx-58dxe720e,id-165087 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) @santamo Powinien być 100Hz, ale sprawdź sobie w menu serwisowym, aby wejść do menu serwisowego: wyłączyć telewizor , a następnie wciskać na pilocie kolejno przyciski : INFO , MENU , MUTE i czerwony POWER. Edytowane 8 Lutego 2017 przez artomoher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) 22 minuty temu, Onufrykor[beeep]ała napisał: Cała seria DX700, do DX750 ma matryce 60Hz. Telewizory są dostępne w wielu sieciach za niecałe 4tys. zł. Ja akurat kupiłem w E-RTV, ale w ME też są w tej cenie proszę: http://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-panasonic-led-tx-58dxe720e,id-165087 Fajnie, ale tak jak wpsomniałem w 1 poście, jestem ograniczony do sklepów Saturn. Nie mam możliwości zakupu w innym sklepie. Śmieszne jest to że support Samsunga nie udzilea informacji na temat ile HZ ma matryca w danym modelu. Przed chwilą dzwoniłem. Edytowane 8 Lutego 2017 przez santamo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 9 Lutego 2017 Ostatecznie. Jest nowa promocja w Saturnie i TV wpadły w mój budżet. ZOstały na placu boju 4 sztuki. 1. Samsung 55KU6000W - 3000zł 2.Samsung 60 J6240 - 3333 zł (kusi rozmiar , cena) 3.Sony 55XD8005 - 4230zł 4. Panasonix 58 DX710M - 4000zł Który będzue najlepszy cena.jakość, żeby nie było traumy po 55H6410 (odpowiednik udanego H6400)? Z tego co czytałem testy i różne odpowiedzi to jest dużo dobrych opinii odnośnie Panasonica. Będę wdzięczny za pomioc i znikam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 9 Lutego 2017 Jakość obrazu bez wahania nr4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zagielek 3 Napisano 10 Lutego 2017 Ehh prze nieuwagę otworzyłem nowy temat zupełnie niepotrzebnie. Żeby utrzymać porządek chyba warto byłoby go zamknąć bądź przenieść tutaj bo zarówno budżet jak i warunki są dość podobne przez założyciela tego tematu. Przeklejam wieć info z nowo otworzonego tematu. Cytat 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m2 2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,7m 3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? prawie na prost, ewentualnie po minimalnym kątem 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać 6. Jak słońce świeci w pokoju ? Jedno okno z żaluzjami od strony zachodniej jest na przeciw TV 7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony 40EX500 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Fajnie gdyby posiadał Netfixa (HD) i matrycę 100Hz. 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? tv sat HD, streaming, mkv (Kodi + NAS) 10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? wzmacniacz stereo 11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 4h 12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa 13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Piłka nożna, filmy/seriale (zwykle wieczorem) 14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? hmm jesli juz to yourube, netfix ale to nie problem, można zastąpić np Xiaomi MiBoxem lub rPi z Kodi 15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami 17. Preferencje co do wielkości? Od 55 cali wzwyż. Największy możliwy w założonym budżecie 18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? powolna nawigacja, wady fabryczne, wyblakłe kolory 19. Preferencje co do marki ? Mam uprzedzenie do Samsunga, IPSy też mnie nie przekonują więc raczej LG odpada 20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? zbędne 21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? do 4000zł 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie Analizując dostępne obecnie modele w założonym budżecie obawiam się zakupu TV o gorszej jakości obrazu i komforcie oglądania np. piłki nożnej niż na obecnym Sony 40EX500. Wygląda na to że matrycę 60Hz to standard w tym budżecie. Mam pewne obawy z tym związane ale bez przesady. Zmieniło się miejsce w którym oglądamy TV, siedzimy dalej i żeby zachować komfort muszę siedzieć na skraju kanapy. Idealnie byłoby kupić możliwie jak największy TV np 65 cali, niestety sensowne modele są poza zasięgiem cenowym. Wydaje mi się że w chwili obecnej nie warto wydawać więcej niż np 4000zł na TV ze względu na zmianę technologii na OLED i powoli upowszechniający się HDR Dolby Vision. Mam wrażenie że rozsądniej byłoby obecnie skupić się na tymczasowym rozwiązaniem (~ trzy letnim),a następnie poświęcić podobną kwotę na nowy TV. Druga sprawa to mam wrażenie że obecnie jesteśmy karmieni marketingowym bulshitem w postaci 4k, HDR, smart tv (ciągle ulepszanych ale jednak porzucanych bez aktualizacji po np roku). W związku z upowszechnieniem się 3D, producenci znaleźli sztuczne argumenty aby przekonać potencjalnych konsumentów do zmiany obecnych odbiorników. Zastanawiam się nad:Panasonic TX-58DX700ETCL U55S7906 Kusząco wygląda też Panasonic TX-55DX750 ze względu na matrycę 120Hz ale niestety przekracza budżet. Korzystałem też z plazmy Panasonica 50ST60 oraz TCL F40S5906 (oba kupione rodzicom). Plazma jest po prostu genialna ze żywe/nasycone kolory, płynność, kąty, czerń. Jeśli byłaby jeszcze dostępna i w wersji 55cali nie zastanawiałbym się nawet sekundy. Niestety te czasy już nie wrócą. TCL pozytywnie mnie zaskoczył jak na model niskobudżetowy (ok 1300zł) i spisuje się naprawdę nieźle. Fakt że czasem mam wrażenie że kolory są lepsze niż na moim Sony a czasem trochę gorsze ale może to kwestia odpowiedniej kalibracji. Ma też swoje minusy np beznadziejny dźwięk. Natomiast jeśli chodzi o oglądanie piłki nożnej to nie widzę jakiś specjalnych problemów typu smużenie, brak płynności. Stad też pytanie czy rzeczywiście ma sens dopłacać do TV z matrycą 120Hz? Zainteresowały mnie też nowości TCLa które teoretycznie mają się pojawić w sprzedaży na wiosnę. Podobno te "cuda" mają być zgodne ze standardem HDR Dobly Vision. Zastanawiam się czy nie warto zaczekać tych 2-3 miesięcy i zobaczyć w jakim zakresie cenowym będą te telewizory. Raczej nie liczę że któryś z pozostałych producentów zaprezentuje coś z nowości na niezłym poziomie w tym budżecie tj 55-58 cali -> 3000-4000zł. Może ktoś z was ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły, sugestie, jakim modelom w tej kwocie warto się bliżej przyjrzeć? Zasadnicze pytanie, czy rzeczywiście różnica w jakości obrazu pomiędzy Panasonic TX-58DX700E a TCL U55S7906 jest warta dopłaty 1000zł? Pomijam oczywiście fakt zaufania do danej marki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 10 Lutego 2017 Kusić to zaczęło mocno LG 55EG910V - telewizor OLED W znanej sieci obniżkja jest teraz na 5500zł, do tego LG od siebie zwraca za ten model 500zł. 5000zł za OLED strasznie mnei zaczęło kusić znowu Zamówiony wstępnie 58DX710m za 4000zł i to był mój maks budżet no ale zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zagielek 3 Napisano 10 Lutego 2017 Hmm ciekawy pomysł! Przyczpuszczam, że ten OLED już powinien robić wrażenie podobne do plazmy ST60 gdy ją pierwszy raz uruchomiłem :-))) A może by tak zaczekać i powiększyć budżet. Mam nadzięję że do tego czasu ten model nie zostanie wycofany z rynku i zastąpiony jakąś nowością droższą o 30% :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 10 Lutego 2017 To masz płonne nadzieje. Ten model już ma następcę, a za niedługo wejdzie linia modelowa 2017, więc jak chcesz oleda kupić fhd to lepiej kup póki jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) Ja się nastawiłem na Panasonica 58DX710m i raczej już nie przekrocze budżetu skoro ten TV ma tak dobre opinie to lepszego nie potzrebuję. Bardziej korciło mnie żeby zaoszczedzić kasę i kupić Samsunga 55KU6000 za 3000zł. Jak chcesz OLEDA to taniej nie kupisz teraz. Edytowane 10 Lutego 2017 przez santamo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 10 Lutego 2017 KU6000 w 55 calach ma beznadziejna matryce PLS, więc jakbyś kupił to byłaby spora wtopa. VA jest w 50,60,65. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 10 Lutego 2017 Nie kombinuję i będę brał DXM710 Panasonic w 58". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rgomez 36 Napisano 10 Lutego 2017 Sorry, ale czytam forum od deski do deski - sam jestem na kupnie tv, do PS4 głównie - i Panasonic do konsoli to średni pomysł. Ze względu na tak szeroko komentowany input lag. Dziękuję.Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 10 Lutego 2017 No nie wiem. W zestawieniu na forum telewizorów na 2016 jest do gier w miare OK z tego co widzę. Zresztą przy rozdzielczości Full HD ma chyba 52ms a 4K 62 ms input lag. JA gram generalnie w Fife wiec nei wiem czy zrobi mi to różnicę. W obecnym Samsungu 55H6410 mam input lag na poziomie 43ms. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
santamo 0 Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) Ostatnia seria rozważań. CZy do użytkowania: po pierwsze Filmy, na drugim miejscu XBOX ale głównie FIFA, potem sport i zwykła TV jest sens dopłacać i zamiast kupić 58DXM710 za 4000zł wybrać: 1. Sony XD8577 za 5004zł 2. OLED LG 55EG910V za 5520 (minus zwrot 500 od LG) czyli 5020zł korci jeszcze cenowo Philips 55PUS6561 i ambilight, ale ta matryca IPS. Edytowane 10 Lutego 2017 przez santamo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 10 Lutego 2017 Sony wskazany wyżej to niestety IPS. OLED powidoki , nie wiem jak z lagiem - powinien być w bazie input laga Myślę, ze powinieneś rozważyć Samsunga KU6470 w 55 calach to bardzo nieglupi pomysł do gier i ma VA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach