Skocz do zawartości
devilll

Pomoc w zakupie kolumn do kina domowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić o poradę jaki zestaw kolumn zakupić do kina domowego. Interesuję mnie system 5.1 czyli 5 kolumn. Kolumny nie jakieś wyszukane, aby fajnie grały i nie "charczały" podczas akcji :P

Jestem laikiem wiec jakichś wielkich wymagań nie mam. Kolumny będa grały ze starym ale jarym wzmacniaczem AIWA AV-D97. Obecne jakie posiadam to jakies no name, stare, charczą itp dlatego chciałbym wymienić.

Posiadam również subwoofer KODA SW 1000 v2.

Budżet : 1200zł-1300zł. Powierzchnia pokoju w którym to będzie grało: 24m2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tą cenę 5.1 i jeszcze ma grać a nie brzęczec? Proponuję rozejrzeć się za używkami lub dosypać siana do Jamo S606.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy ze byłbym w stanie je zakupić jeśli faktycznie sa ok. Pytanie czy mój leciwy wzmacniacz da z nimi rade i nie bedzie zadnych problemów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, devilll napisał:

(...) jaki zestaw kolumn zakupić do kina domowego. Interesuję mnie system 5.1 czyli 5 kolumn. Kolumny nie jakieś wyszukane, aby fajnie grały (...)

Budżet : 1200zł-1300zł. Powierzchnia pokoju w którym to będzie grało: 24m2.

Nowe kolumny grajace "fajnie" startują od poziomu ok. 1000pln za  2szt. (polski produkt). Więc w takim budżecie to raczej trzeba szukać używek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Xisiek napisał:

Nowe kolumny grajace "fajnie" startują od poziomu ok. 1000pln za  2szt. (polski produkt). Więc w takim budżecie to raczej trzeba szukać używek.

Tylko, ze ja nie jestem maniakiem dzwieku i podobalo mi sie jak graja moje obecne noname kolumny. Dla kogos obeznanego jakby usłyszał to pewnie parsknąłby śmiechem, ale mi to wystarcza, głownie chodzi aby nie charczały przy głosnosci 20-21db na ampli. 

Czy te kolumny Jamo 606 byłyby ok ? Bo tak jak pisałem wyzej jestem w stanie je kupic jesli bedą dobrze grały. Tylko pytanie jeszcze czy mój wzmacniacz nie bedzie miał problemów aby je obsłużyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla maniaków dźwięku kolumny grające fajne położone są w znacznie wyższych rejonach. Jeżeli amplituner jest sprawny to napedzi kolumny bez problemu. Jamo 606 nie znam autor musi się wypowiedzieć. Jak zależy Ci na cenie i nowości to masz tylko w sumie tylko STX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parskają śmichem tylko ignoranci , tych omija się szerokim łukiem. ;)

Lepiej brzmi zestaw 626, ale droższy, ciekawe są. te maluchy .

Edytowane przez artomoher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumny się slucha, a dopiero potem kupuje. Każde grają inaczej. Skoro nie zależy ci na jakosc reprodukcji dźwięku to kup najtańsze. Z tego co widzę ta Aiwa obsługuje także kolumny o impedancji 4 ohmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też naprawić stare, pewnie zawieszenie, albo membrany się posypały, wtedy koszt najtańszy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, rgomez napisał:

Te Yamahy mówisz że ok? Miałeś z nimi do czynienia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam model niższy/starszy czyli yamaha ns45e. Grają bardzo fajnie, ale ja mam zestaw Yamahy razem z amplitunerem.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Myślę jednak iż jest to dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sto procent. Tylko, nie znam się, czy ten wzmacniacz jest sprawny? Czy obecne kolumny zawsze dawały taki dźwięk?

„Najlepszy głośnik to nie ten, który daje najwięcej, lecz ten co zabiera najmniej.”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak odkad pamietam to tak, zawsze charczały przy wiekszych ilosciach db, pewnie sa nie w pełni sprawne i dlatego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, czy ampli jest sprawne?

Kolega Artomoher ma pewnie rację. Ale skoro zawsze dawały taki zepsuty dźwięk to jest zagwozdka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, devilll napisał:

Tak odkad pamietam to tak, zawsze charczały przy wiekszych ilosciach db, pewnie sa nie w pełni sprawne i dlatego. 

Zależy - może być tak, że faktycznie "walniete" sa głośniki - biorąc pod uwage, że to noname są na to spore szanse. Ale też może być tak że coś już jest nie tak z wzmakiem, końcówki generuja zniekształcenia gdy głośno słuchasz i stąd "charczenie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy podłączyć kolumienki do innego źródła, albo nacisnąć na membranę, jak jest sztywna ( albo porwana :P ),  to do naprawy. ;) 

Z tanich "Duńczyków" , masz jeszcze  ELTAX. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yamaha lepsza. Samuraje mają honor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem.

Dlatego mają jedne znakomite legendarne monitory, NS-1000:

yamaha-ns1000m.jpg

W 2016 roku powstała ich kontynuacja:

54094_97_1.png

Tylko to trochę inny budget ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i masz rację. Tylko w czym tanie Duńczyki będą lepsze id tanich Yamah? Yamahy mam, słucham i jest oki. Nawet bardzo oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi