Skocz do zawartości
razorhd

TV z dobrym dzwiękiem 50"

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek witam wszystkich bo to mój pierwszy post na waszym forum.

Noszę się zamiarem wymiany w tym roku mojego leciwego TV na nowy. Dlatego proszę fachowców o doradzenie w wyborze. Bo Pan ze sklepu to mi doradzi produkt, za który ma premię :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 27m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? nie wiem jeszcze, teraz stoi ale mam pełno dziecięcych łapek na ekranie więc może zwiśnie
6. Jak słońce świeci w pokoju ? za głową okno na północ, o zachodzie słońce zagląda z prawej, za telewizorem
7. Jaki masz obecnie telewizor ? SHARP P26
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobre głośniki, matrycę VA, Wi-Fi i dobrą przeglądarkę, niski input lag, dobrą czerń, 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? SD oraz HD po WiFi
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? komputer, kino domowe,
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy fabularne, programy muzyczne, bajki
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak PC, 30%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? <50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? długie "myślenie" w trakcie przełączania, kiepski dźwięk, nierówne podświetlenie, jak się psuje :P 
19. Preferencje co do marki ? Panasonic, Toshiba, SONY,kiedyś SHARP :( 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, do twoich preferencji świetnie pasuje panasonic 50DX700. W tym budżecie mieści się też wersja 58" tego modelu, ale na odległość 2.5m chyba ciut za duży. Gdyby miał 55" to przekonywałbym Cię do takiego rozmiaru, ale 58" jest jednak jeszcze większy.

Napisane Tablet Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panasonic  dx700  to bardzo dobry wybor.Panasonic dx700  to telewizor z bardzo wysokim kontrastem  i dobrym poziom czerni.Poziom czerni w dx700 lespzy  niz  w modelu ks  samsunga.Tak wynika z testow.

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=fr&u=http://www.lesnumeriques.com/tv-televiseur/panasonic-tx-58dx700-tx-58dx700f-p32899/test.html&prev=search

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tv koledzy doradzili, a co do głośników to się szczególnie nie przejmuj - większość producentów olewa ten temat więc nie ma co się szczególnie tym interesować - nigdzie cudów nie będzie, choćby ze względu na fizykę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Xisiek napisał:

Co do tv koledzy doradzili, a co do głośników to się szczególnie nie przejmuj - większość producentów olewa ten temat więc nie ma co się szczególnie tym interesować - nigdzie cudów nie będzie, choćby ze względu na fizykę.

Tak, mam nadzieję, że przy takim progu cenowym nie będzie "plastikowych głośniczków". Nie chcę za każdym razem musieć włączać stereo :)

A co sądzicie o takim  LG 49UH6507?

Edytowane przez razorhd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "plastikowych glosniczkow". Jedno jest pewne - głębi brzmienia w płaskim TV nie masz co szukać, bez wzgledu na cenę sprzętu - to wynika z fizyki/akustyki. Jeżeli jesteś normalnym/typowym widzem to nie bedziesz musiał, a jak szukasz jakości to co innego.

O LCD od LG nic dobrego zbytnio powiedzieć nie można jeżeli idzie o jakość obrazu - ot tani IPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, rozumiem, to najlepiej się przekonać "nausznie" gdzieś w sklepie :)

A jak wypada input lag w rzeczywistości, bo w tym teście co podrzucił Grundig to dali na minus opóźnienie matrycy - 69,7 ms to dość dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie się nie bardzo przekonasz, tam nie ma warunków. Poza tym ocenianie brzmienia głośników w TV to trochę tak jak ekscytowanie się jak grają radiobudziki za 50 zł - bezsensu bo zwyczajnie nie grają.

Input lag najniższy jest w Samsungu - jest stosowny wątek na forum - baza input laga  - możesz rzucic okiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, mam nadzieję, że przy takim progu cenowym nie będzie "plastikowych głośniczków". Nie chcę za każdym razem musieć włączać stereo
A co sądzicie o takim  LG 49UH6507?

Do normalnego używania typu oglądanie informacji czy jakiegoś serialu, spokojnie wystarczą wbudowane głośniki. Ale jak chcesz posłuchać muzyki w dobrej jakości czy obejrzeć dobry film, to jednak lepiej odpalić zewnętrzny zestaw audio :)

Napisane Z3c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "plastikowych glosniczkow". Jedno jest pewne - głębi brzmienia w płaskim TV nie masz co szukać, bez wzgledu na cenę sprzętu - to wynika z fizyki/akustyki. Jeżeli jesteś normalnym/typowym widzem to nie bedziesz musiał, a jak szukasz jakości to co innego.

O LCD od LG nic dobrego zbytnio powiedzieć nie można jeżeli idzie o jakość obrazu - ot tani IPS.

A mnie zastanawia jedna sprawa - dlaczego producenci tv wyższej klasy (mam na myśli odbiorniki pow. 7-8 kzł) wkładają do wnętrza głośniki i wzmacniacze audio tak słabej jakości. Mam wlaśnie jeden, zbywający, mały monitorek aktywny firmy Genelec i testuję go na wszystkie sposoby. Tam nie brakuje specjalnie basu, a i pozostała część slyszalnego spektrum dxwięku nie pozostawia wiele do życzenia. Wiadomo,że kolumny to inna piosenka. Fakt - to dość ekskluzywna firma, ale wewnątrz wcale nie ma aż tak wypasionych wzmacniaczy czy głośników żeby firmy produkujące tv nie mogły wstawić czegoś podobnego. A wielkośc tego ,,ustrojstwa,, to mniej więcej dwie zlożone pięści. Wydaje mi się, że to celowe działanie obliczone, na dodatkowy zakup soundbara lub wręcz całego zestawu KD. Czyli cd drenowania kieszeni klientów. Pozdrawiam.

Edytowane przez Gandalf2305

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Gandalf2305 napisał:

A wielkośc tego ,,ustrojstwa,, to mniej więcej dwie zlożone pięści. Wydaje mi się, że to celowe działanie obliczone, na dodatkowy zakup soundbara lub wręcz całego zestawu KD. Czyli cd drenowania kieszeni klientów. Pozdrawiam.

No i tu chyba trafiłeś w sedno. możliwości techniczne na pewno są, bo przecież wykorzystywane są już maleńkie magnesy stałe o dużej sile i można zrobić porządne nagłośnienie, np. w  Toshiba L7453 http://www.trustedreviews.com/toshiba-47l7453-review-3d-sound-quality-and-conclusions-page-3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, razorhd napisał:

OK, rozumiem, to najlepiej się przekonać "nausznie" gdzieś w sklepie :)

A jak wypada input lag w rzeczywistości, bo w tym teście co podrzucił Grundig to dali na minus opóźnienie matrycy - 69,7 ms to dość dużo.

Input lag to sprawa bardzo indywidualana.Na  avforums  mozna przeczytac  komentarze na ten temat. To komentarz  od jednego z graczy z avforums  dotyczy  dx700.

Duzo zostalo powiedziane o opoznieniu czyli input lag. Nie mialem zadnego problemu w ogole w dx700. Gram  w FIFA 16   w 4K bez zadnych dostrzegalnych opoznien.
Jakosc obrazu gry 4K jest bardzo dobra. FIFA 16 wygląda niesamowicie. Wiedźmin 3, Metal Gear 5, gta 5 znakomicie w 4K. . Dx700 jest doskonałym telewizorem do gier 4K .

========================================

Jesli chodzi o jakosc dzwieku  to w telewizorze jest korektor  ktory mozna wlaczyc i ustawic lepsze brzmienie. W  testach  cx700   ktory ma podobne  glosniki  jak dx700 tez nie mial  wysokich ocen  ktore dotyczyly jakosci dzwieku ale po   pokreceniu czyli zmiany ustawien w korektorze w telewizorze   kolegi uzyskalem ladne  basowe brzemienie  na demo z linku nizej

http://demo-uhd3d.com/fiche.php?cat=uhd&id=18

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośniki to chyba jedna z ostatnich rzeczy, na którą trzeba zwracać uwagę przy wyborze telewizora. Nawet w wielu drogich, flagowych telewizorach dźwięk z głośniczków jest gorszy niż w budżetowych wieżach po kilkaset PLN. Lepiej po zakupie telewizora, który pasuje pod innymi względami dokupić soundbar czy zestaw kina domowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak powinno wyglądać wbudowane nagłośnienie w TV.

Ale tylko Sony taką taktykę ma, tylko szkoda że nie co roku :( 

Pamiętam jak ten model wjechał, robił podziw i WoW! szczególnie w dużych MM/Sat. ;) 

SONY-X9.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Gandalf2305 napisał:

A mnie zastanawia jedna sprawa - dlaczego producenci tv wyższej klasy (mam na myśli odbiorniki pow. 7-8 kzł) wkładają do wnętrza głośniki i wzmacniacze audio tak słabej jakości. Mam wlaśnie jeden, zbywający, mały monitorek aktywny firmy Genelec i testuję go na wszystkie sposoby. Tam nie brakuje specjalnie basu, a i pozostała część slyszalnego spektrum dxwięku nie pozostawia wiele do życzenia. Wiadomo,że kolumny to inna piosenka. Fakt - to dość ekskluzywna firma, ale wewnątrz wcale nie ma aż tak wypasionych wzmacniaczy czy głośników żeby firmy produkujące tv nie mogły wstawić czegoś podobnego. A wielkośc tego ,,ustrojstwa,, to mniej więcej dwie zlożone pięści. Wydaje mi się, że to celowe działanie obliczone, na dodatkowy zakup soundbara lub wręcz całego zestawu KD. Czyli cd drenowania kieszeni klientów. Pozdrawiam.

Ah oszczędności na każdym kroku, ograniczenia techniczne, plus możliwość wepchniecia konsumentowi "grajbelki" prowadzą do sytuacji, że gra to jak gra :(

Genelec - fakt gra aż miło (miałem kiedyś przyjemność krótkiego posłuchania)- normalna odbudowa, niezle komponenty, przemyślana konstrukcja i lata doświadczeń w produkcji monitorów studyjnych + fiński rodowód razem daje klasowy produkt :)

44 minuty temu, artomoher napisał:

08-ani-wink-mrgreen.gif

http://www.whathifi.com/bo/beovision-11/review

za 40 cali , jakieś 25 tys PLN w 2013 roku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za design się płaci, ale fonia bardzo ładna :lol:;)

Edytowane przez artomoher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i słowo się rzekło 50DXM710 stoi na stoliku. W porównaniu do mojego dotychczasowego 26P55 to jest masakra. Spróbuję go ustawić i dam znać jak się sprawuje.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra tzn  telewizor za duzy? czy jakosc obrazu  lepsza  czy gorsza od poprzedniego telewizora.    26P55   to telewizor  26 calowy .Po takiej zmianie telewizora przez pewien czas     50  calowy ekran moze wydawac sie ogromny.Druga sprawa to    kanaly sd na pewno prezentuja sie lepiej na mniejszym ekranie  czyli  26 calowym telewizorze  sharp.To  jest normalne  bo tez posiadam telewizor  maly i duzy czyli  32  i 50 calowy. Kanaly sd  wygladaja zawsze lepiej na mniejszym ekranie czyli 32 calowym.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, grundig napisał:

Masakra tzn  telewizor za duzy? czy jakosc obrazu  lepsza  czy gorsza od poprzedniego telewizora.    26P55   to telewizor  26 calowy .Po takiej zmianie telewizora przez pewien czas     50  calowy ekran moze wydawac sie ogromny.Druga sprawa to    kanaly sd na pewno prezentuja sie lepiej na mniejszym ekranie  czyli  26 calowym telewizorze  sharp.To  jest normalne  bo tez posiadam telewizor  maly i duzy czyli  32  i 50 calowy. Kanaly sd  wygladaja zawsze lepiej na mniejszym ekranie czyli 32 calowym.

Przepraszam, byłem w szoku jak pisałem wcześniej. Jest ciut większy niż się wydawał na stoisku obok innych, matryca 50" ma prawie 4x wiekszą powieszchnię niż mój dotychczasowy SHARP - i to jest ta masakra. Co do samego Panasonica, trochę mnie denerwują długie stopy bo TV stoi teraz jakieś 25cm od ściany, a z tyłu wieje pustką :D , ale za to mała szansa że ktoś wywróci TV. Fajna jest możliwość różnego ustawienia stopek - 4 rodzaje. W odróżnieniu do DX700, w DXM710 stopy są plastikowe ale wg. mnie wyglądają lepiej.  Ramka jest cieniutka i robi naprawdę fajne wrażenie.

Filmy HD wyglądają bardzo dobrze, teraz dopiero wiem co to szczegółowy obraz. Do późna siedziałem i oglądałem dema 4k z YT - kolory żywe soczyste, czerń idelana przy lekkim ledowym wieczornym świetle. Przy zgaszonym widać było w mocno czarnych scenach lekkie artefakty (nie wiem jak to fachowo nazwać - obszary szarości, które na pewno nie powinno być widać. Może to wina źródła YT). Kanały SD też ok, nie ma pikseli na granicach kontrastujących obiektów, czego się obawiałem bo widziałem na marketowym TV u rodziców. Tak jak piszesz, ze względu na rozdzielczość na małym TV wrażenie było że SD były lepsze w odbiorze.

Co do dźwięku, o który mi chodziło to stwierdzam, że nie jest najgorzej, ale tak jak pisaliście fizycznie ciężko zmieścić fajne głośniki w obudowie która ma jakieś 4cm na dole. Mój stary sharp miał chyba z 12cm grubości i tam były na prawdę fajne głośniczki, które grały lepiej. Ogólnie do oglądania seriali, bajek czy wiadomości starczą. Filmy czy muzykę trzeba puścić przez Hi-Fi.

Jak się pobawię apkami to może jeszcze coś skrobnę. 

Najlepszy był sprzedawca w Satrunie: " a dlaczego ten Panasonic, tu ma Pan LG który jest lepszy..." <_<

Dzięki za radę. Fajny sprzęt jak dotąd.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsza  jakosc obrazu   niz  z youtube uzyskasz pobierajac pliki  z linku nizej.W linku jest duzo plikow  czyli dema   4k.Klikasz  na download i pobierasz plik.Pozniej  kopiujesz np na pendrive  i mozesz obejrzec w telewizorze.

Ciekawe dema    full-hd sa tez w linku nizej, klikasz na obrazek , pozniej na  ok i rozpoczyna sie pobieranie pliku,

http://www.demo-world.eu/download-2d-trailers/?file=sharp_true_colors-DWEU.mkv&pic=sharp_true_colors.jpg

Obrazk  na srodku czlyli kwiaty.Wiecej plikow w linku.

http://www.demo-world.eu/2d-demo-trailers-hd/

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, razorhd napisał:

Najlepszy był sprzedawca w Satrunie: " a dlaczego ten Panasonic, tu ma Pan LG który jest lepszy..." <_<

Tacy niestety są w dużej większości sprzedawcy (na szczęście uczciwi tez się czasem trafiają). 

Jeżeli chcesz max dobry obraz to wlacz tryb kino/prawdziwe kino. I podświetlenie ustaw gdzie w okolicach 30-40. Temperatura barw ciepły1 lub cieply2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, grundig napisał:

Lepsza  jakosc obrazu   niz  z youtube uzyskasz pobierajac pliki  z linku nizej.W linku jest duzo plikow  czyli dema   4k.Klikasz  na download i pobierasz plik.Pozniej  kopiujesz np na pendrive  i mozesz obejrzec w telewizorze.

Ciekawe dema    full-hd sa tez w linku nizej, klikasz na obrazek , pozniej na  ok i rozpoczyna sie pobieranie pliku,

http://www.demo-world.eu/download-2d-trailers/?file=sharp_true_colors-DWEU.mkv&pic=sharp_true_colors.jpg

Obrazk  na srodku czlyli kwiaty.Wiecej plikow w linku.

http://www.demo-world.eu/2d-demo-trailers-hd/

dzięki za linki

5 godzin temu, Xisiek napisał:

Tacy niestety są w dużej większości sprzedawcy (na szczęście uczciwi tez się czasem trafiają). 

Jeżeli chcesz max dobry obraz to wlacz tryb kino/prawdziwe kino. I podświetlenie ustaw gdzie w okolicach 30-40. Temperatura barw ciepły1 lub cieply2.

dokładnie takie ustawienia miałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, razorhd napisał:

dokładnie takie ustawienia miałem

W takim wypadku zostaje tylko dobry sygnał podać i cieszyć oko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi