Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 
Przekopałem forum i połowę internetu w poszukiwaniu konkretnych informacji na temat tego telewizora. Owszem, wyszło, że posiada on matrycę 60Hz, jednak nigdzie nie znalazłem informacji jak bardzo wpływa to na odbiór obrazu. Na chwilę obecną interesuje mnie tylko ten model ze względu na rozmiar, matrycę i HDR o porażającej jasności. Patrzyłem na różne alternatywy, jednak nie interesuje mnie tzw. HDR "software'owy".

Moje pytanie - czy jest sens inwestować w 43 calowy KS7500? W pomieszczeniu, w którym chce mieć TV nie mam miejsca na nic większego i jest to absolutnie największa przekątna ekranu, którą tam wcisnę. Poza tym duży ekran mam w drugim pokoju. A więc, precyzując:

• Czy to magiczne 60Hz bardzo negatywnie wpłynie na jakość obrazu?  
  • Czy matryca to na pewno VA? 
  • Czy jakość obrazu bardzo różni się od reszty ekranów z serii KS7000 i 7500? - nie interesuje mnie jeden test, który krąży jako "przeciw" temu ekranowi, bo nie wygląda on... najdoskonalej. Chcę opinię z pierwszej ręki. 
  • Czy Input Lag naprawdę jest tak znikomy? Czy tylko w "game mode"? 
  • Czy mam jakąś alternatywę, czy mogę znaleźć lepszy telewizor w tej kwocie lub porównywalny. Na razie wygląda jakby Samsung miał monopol na HDR do 5000 zł. 
  • Nie chciałby ktoś zrobić testu ala UE55KS7500? :P

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 
25 metrów, góra
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 
Około trzy metry. 
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Dwie.

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne?
Kąty nie są ważne. 

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Docelowo wisieć. 
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Nie jest to istotne.

7. Jaki masz obecnie telewizor? 
Samsunga 55 cali, ES6100

8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
HDR, jak najlepsze odwzorowanie barw - mile widziane rozbudowane opcje Smart, aczkolwiek nie są wymagane.  

9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (4K, HD, SD)?
4K

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora?
(PS4 Pro, PC)

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 
3-6h

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? 
Bez różnicy. Każda ma wady i zalety, raczej na równi. 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? 
Seriale/filmy - każdy gatunek.

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? 
Jeśli mówimy o przeglądarce - nie, jeżeli o usługach internetowych - jak najbardziej.

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 
Tak, jak wcześniej. Może to być jedna godzina, może to być osiem godzin. 

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? 
Wieczorami.

17. Preferencje co do wielkości? 
Góra 43 cale, niestety.

18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Ich wybór.

19. Preferencje co do marki?
Samsung, Sony, Panasonic, Philips - w tej kolejności.  

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? 
Nie, broń boże. 

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 
Powiedzmy, że do 4500. 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ?
Prawdopodobnie tak. Nie interesują mnie fancy, przejaskrawione, "przesterowane" kolory. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ten model samsunga  z HDR radzi sobie znacznie gorzej niz panasonic dx700.

Na  avsforums w  recenzji  dx700 sa bardzo pozytywnie zaskoczeni z dzialania HDR  w panasonicu dx700.Telewizor z bardzo wysokim kontrastem.Informacje na ten temat w linku nizej.

Informacja  o dobrej jakosci  znajduje sie   po przeczytaniu High Dynamic Range (HDR)

https://www.avforums.com/review/panasonic-dx700-tx-58dx700b-uhd-4k-tv-review.12515

dx700 ma panel  60 hz ale na francuskiej internetowej stronie  na ktorej sa testy telewizorow wynika ze przetwarzanie obrazu i wydajny silnik kompensacji ruchu to plus tego telewizora.

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=fr&u=http://www.lesnumeriques.com/tv-televiseur/panasonic-tx-58dx700-tx-58dx700f-p32899/test.html&prev=search

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i DX700 z tego co widzę, a raczej nie widzę - nie ma małych przekątnych. A niestety szukam ekranu, który będzie miał góra 43 cale. Większy będzie ciągnął za sobą koszt drobnego przemeblowania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz kupic  mniejszy telewizor  czyli TX-40DX700E lub   TX-40DX703E  z tunerem satelitarnym.Podlaczysz  tylko antene satelitarna do telewizora i bedziesz mogl ogladac kanaly  4k  fta np  z astry lub hotbirda.

http://satkurier.pl/news/155170/travelxp-4k-nowy-kanal-uhd-na-13e.html

W TX-40DX703E  jest tuner satelitarny.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ten Panas ma 8bitową matryce, więc przegrywa na starcie z Sony i Samsungiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznice    widoczna tylko pod mikroskopem.Nie widac tego w czasie ogladania telewizji. Samsung radzi bardzo slabo z HDR , tak wynika z testu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim mikroskopem? 10bitowa paleta kolorów jest widoczna pod mikroskopem?

Co oznacza słabo w HDR? Gdzie masz test że średnimi wartościami w Samsungu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

tak wynika z testu

Dla mnie ten test wygląda średnio. Biorę go pod uwagę, ale na pewno nie ufam mu na 100%. 8-bitowe panele nawet mnie nie interesują, po to wymieniam telewizor, żeby zrobić duży skok względem poprzedniego. 

Cytat

43xd8005

A to jest nawet ciekawa propozycja, spojrzę. Dzięki. 

BTW, Grundig to jakiś spambot? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej wielkości ten soniak i Samsung to chyba jedyne opcje godne rozważenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Watpie  aby samsung to byla  dobra propozycja. Sony z tym   wyborem moge sie zgodzic ale na pewno nie  z samsungiem.

Kupisz samsunga i dolaczysz  po pewnym czasie do watku Gwarancja Samsunga. UWAGA! wspomnisz moje slowa  po pewnym czasie.

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Scumgrief napisał:

8-bitowe panele nawet mnie nie interesują

Jeżeli pamięć mnie nie myli to prawie we wszystkich nie szczytowych modelach na VA próżno szukać 10 bitowych matryc.

Choć faktycznie przy 43 calach widac opis 10 bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten konkretnie Samsung ma 60Hz matrycę, zdecydowanie warto wybrać model 49", który chyba nawet nie jest droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie postanowiłem wybrać model 49 calowy (UE49KS7000). Z kilku powodów, pozwolę sobie je wypisać, może komuś się przydadzą: 

• pewność jakości matrycy
    • wiem że ma 120Hz, 43calowy ma połowę tej wartości, 
    • wiemy, że dobrze radzi sobie z HDR, gdzie 43-calowa wersja jest opisywana jako "gorsza", 
  • cena
    • 49 calowy kosztuje... mniej niż jego mniejszy odpowiednik. 
  • największa ilość testów i recenzji opisuje właśnie model 49 i 55 calowy. 
    • dzięki temu mamy największą pewność i możliwość porównania jakości tych ekranów. 
    • przy 43-calowej musimy opierać się na wątpliwej jakości informacjach. 

Po kupnie postaram się dość solidnie opisać pierwsze wrażenia, kombinacje z kalibracją itd. Wielkie dzięki wszystkim, którym chciało się napisać kilka słów w temacie i pomóc mi w wyborze "kolorowego pudełka". 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi