franus122 143 Napisano 15 Grudnia 2016 Witam to kup dx 900 sprawdzisz a jak ci pasował nie będzie to go oddasz i po sprawie Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 17 Grudnia 2016 Mając na uwadze aktualny poziom cen zastanawiam się pomiędzy DX900, a OLEDB6J. Jak to jest z tym szarym białym i ogólną jasnością OLEDa? Nie spotkałem się niestety z jakimś testem porównującym te dwa modele ze sobą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukkie75 0 Napisano 17 Grudnia 2016 1 godzinę temu, bierhoff napisał: Mając na uwadze aktualny poziom cen zastanawiam się pomiędzy DX900, a OLEDB6J. Jak to jest z tym szarym białym i ogólną jasnością OLEDa? Nie spotkałem się niestety z jakimś testem porównującym te dwa modele ze sobą. Też mnie to interesuje. Stoję dokładnie przed takim samym wyborem. I nie wiem co robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Porównując ze sobą ten sam materiał na stojących obok siebie telewizorach LCD i OLED miałem wrażenie jakiejś normalnie przestrzenności w tym B6 - jakoś tak się na to patrzyło prawie jakby w trójwymiarze - ciężko mi to opisać, ale jakoś tak wciągał ten telewizor. Tylko faktycznie napis LG OLED UHD na czarnym tle nie był biały, a lekko szary właśnie. Znowuż - ja potrzebuję dosyć szerokich kątów, więc tutaj żaden LCD nie przeskoczy panelu OLED. Za to DX900 wciągał możliwością zaświecenia bez wypalenia koloru, bez sprania całego obrazu - bez rozjaśnienia całego obrazu, a jedynie punktowo - to także było wrażenie, które utkwiło mi w głowie jako coś zupełnie wyjątkowego, niespotykanego dotąd. Tylko napis pięknie biały Panasonic na porządnie czarnym tle miał fioletową ramkę, no i te kąty, których realnie potrzebuję. Czy coś zmienia fakt, że nigdy nie oglądam czegokolwiek w zupełnej ciemności? Raz, że nie jestem w stanie idealnie zaciemnić pomieszczenia, dwa że i tak nie mam telewizora od kilkunastu lat i oglądam na jakimś niedużym monitorze VA Philipsa. Czy oglądając coś na DX900 i na B6 przy lekkim tylnym "doświetleniu" obraz nie będzie realnie porównywalny, podczas gdy na B6 jednak stracę sporo światła w jasnych partiach? Tylko znowu te słabe kąty w DX900 i efekt halo... Edytowane 18 Grudnia 2016 przez bierhoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 563 Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Oled to bardzo dobry telewizor ale nie dla kazdego.O telewizor OLED trzeba dbac czyli unikac statycznych obrazow czyli np paskow informacyjnych np kanale tvp1 hd ,tvn24 hd.Jesli ktos lubi wymenione kanaly to powidoki beda na pewno.Po dluzszym ogladniu wymienionych programow powidoki trudno bedzie zlikwidowac, Przyklady w linku nizej. https://hdtvpolska.com/forum/topic/38537-lg-oled55c6v-vs-panasonic-58dx900-tv-do-konsoli/ Jakie beda pierwsze objawy. Powidok bedzie widoczny najbardziej jesli caly ekran bedzie w kolorze czerwonym, Pozniej bedzie widzoczny na czarnym tle czyli np w czasie ogladania filmow w formacie 16:9.Jesli powidok bedzie przed dluzszy czas widoczny na kolorze czerwonym to juz tak zostanie i nic nie pomoze , zaden szum czy program do likwidacji powidokow. Jesli telewizor bedzie przeznaczony glownie do ogladania filmow i innych programow to sprawdzi sie bardzo dobrze.Kanaly informacyjne mozna tez ogladac ale tylko w zoom aby paski informacyjne i jaskrawe logo nie bylo widoczne. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 18 Grudnia 2016 Ja nie mam w ogóle sygnału telewizyjnego od kilkunastu lat i za prawdę - nie tęskno mi do niego nic, a nic Tak, że telewizja na pewno nie. 1x~2x na tydzień jakiś film + 3x~5x na tydzień jakaś krótka bajka. Tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 563 Napisano 18 Grudnia 2016 W takim przypadku OLED sprawdzi sie bardzo dobrze. Kanalow informacyjnych i wiadomosci nie ogladam .Przeczytam tylko czasami informacje w internecie.Tyle wystarczy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) A ta biel i niska jasność? Nie brakuje Ci "czegoś" (właśnie tych dwóch cech) w tym OLEDzie? Edytowane 18 Grudnia 2016 przez bierhoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 563 Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Nie mam telewizora OLED.Telewizor OLED mial kolega.Nie zauwazylem aby w pokoju w ktorym znajduje sie ten telewizor byla niska jasnosc ekranu, nawet na domyslnych ustawieniach.Jakosc obrazu w czasie ogladania filmow i transmisji sportowych bardzo dobra.Wrazenia wizulane doskonale.Telewizor OLED kolega sprzedal z powodu powidokow.Mowielm aby nie ogladal czesto kanalu tvn24 hd ale wierzyl.Pozniej przyznal mi racje.Teraz kolega ma tylko panasonica cx700. Nizej zdjecie telewizora OLED zrobione telefonem, http://s10.ifotos.pl/img/digitalus_anqharn.jpg Edytowane 18 Grudnia 2016 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Aha, rozumiem. Dzięki. A jesteś w stanie oszacować po jakim czasie takie powidoki mogą powstawać? Pytam, bo na pewno komputer będę czasem do niego też podpinał, a ze dwa lata temu udało mi się "wypalić" IPSa z przed sześciu (wtedy) lat i zastanawiam się jak to wygląda z OLEDem. Pytanie też, czy używanie tego narzędzia w LG do "leczenia" powidoków realnie pomaga i używając go trwałych powidoków na OLEDzie uzyskać się nie uda (chociaż AMOLED w Samsungu S2 też miał być nie możliwy do "spowidokowania", a mój takich nabawił się już po niecałych czterech latach użytkowania). Edytowane 18 Grudnia 2016 przez bierhoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 563 Napisano 18 Grudnia 2016 Kolega ogladal przez kilka miesiecy tvn24 hd .Ogladal tez inne kanaly i filmy z blu-ray.Po tym czasie na dole ekranu pojawil sie powidok po logo tvn24 hd i pasku informacyjnym ,byl widoczny.Nie znikal. Jesli chodzi o powidoki to podobnie jak w telewizorach plazmowych wystarczy uruchomic menu telewizora lub innego sprzetu i pobawic sie pilotem np przez przez godzine.Napisy po menu ekranowym beda widoczne na ekranie nawet gdy bedziesz ogladal programy telewizyjne lub filmy.Predkosc pojawienia sie powidokow zalezy od kilku czynnikow czyli np po wybraniu trybu dynamicznego i ustawieniu ostrosci wysoko.Powidok pojawi sie szybko na ekranie ,Jesli ustawienia parametrow obrazu beda na niskim poziomie to powidoki pojawia sie pozniej i latwiej bedzie mozna to zlikwidowac.Jesli bedziesz np czesto uruchamile gre lub menu ekranowe z innego sprzetu przez dluzszy czas to powidok tez sie pojawi i moze byc go trudno zlikwidowac.Przyklad na zdjeciu, powidok , po prawej stronie na ekranie oled. Chcialem poprawic bledy w poscie ale edycja juz przestala dzialac 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) O kurczę - ostro. No nic - mam spore myślenice... Dzięki! Edytowane 18 Grudnia 2016 przez bierhoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 18 Grudnia 2016 2 godziny temu, bierhoff napisał: Pytanie też, czy używanie tego narzędzia w LG do "leczenia" powidoków realnie pomaga... Grundig, odpowiedz jak kolega wyłączał telewizor, czy pilotem, czy odłączał z sieci? Jaki to model telewizora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 563 Napisano 18 Grudnia 2016 Model telewizora to 55EC930V.Wlaczal telewizor pilotem i wylacznikiem przy listwie zasilajacej.Mam nawet zdjecie paragonu po zakupie tego telewizora.Jego telefon byl w naprawie a zdjecie paragonu bylo potrzebne aby otrzymac w prezencie smartfon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 18 Grudnia 2016 3 godziny temu, grundig napisał: wylacznikiem przy listwie zasilajacej Oto prawdopodobna przyczyna. Telewizory OLED należy wyłączać pilotem i pozostawiać podłączone do prądu, bo właśnie po wyłączeniu pilotem zachodzi proces 'czyszczenia' matrycy z utrwalonych obrazów. Dlatego oledy w marketach się tak wypalają, bo odłączają im zasilanie na koniec dnia. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 18 Grudnia 2016 1 hour ago, loky said: 5 hours ago, grundig said: wylacznikiem przy listwie zasilajacej Oto prawdopodobna przyczyna. Telewizory OLED należy wyłączać pilotem i pozostawiać podłączone do prądu, bo właśnie po wyłączeniu pilotem zachodzi proces 'czyszczenia' matrycy z utrwalonych obrazów. Dlatego oledy w marketach się tak wypalają, bo odłączają im zasilanie na koniec dnia. Jeżeli faktycznie tak jest, że telewizory OLED wystarczy zostawiać przełączone do trybu stand by, żeby powidoki się nie tworzyły, to chyba jednak skłaniał bym się ku takiemu; szkoda mi tej jasności, ale cóż z jasności, gdy mi kąty szerokie trzeba, a na LCD z tym nie poszaleję. Ktoś mógłby to potwierdzić - posiadacz któregoś OLEDa może? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 693 Napisano 18 Grudnia 2016 13 godzin temu, bierhoff napisał: Porównując ze sobą ten sam materiał na stojących obok siebie telewizorach LCD i OLED miałem wrażenie jakiejś normalnie przestrzenności w tym B6 - jakoś tak się na to patrzyło prawie jakby w trójwymiarze - ciężko mi to opisać, ale jakoś tak wciągał ten telewizor. Tylko faktycznie napis LG OLED UHD na czarnym tle nie był biały, a lekko szary właśnie. Znowuż - ja potrzebuję dosyć szerokich kątów, więc tutaj żaden LCD nie przeskoczy panelu OLED. Za to DX900 wciągał możliwością zaświecenia bez wypalenia koloru, bez sprania całego obrazu - bez rozjaśnienia całego obrazu, a jedynie punktowo - to także było wrażenie, które utkwiło mi w głowie jako coś zupełnie wyjątkowego, niespotykanego dotąd. Tylko napis pięknie biały Panasonic na porządnie czarnym tle miał fioletową ramkę, no i te kąty, których realnie potrzebuję. Czy coś zmienia fakt, że nigdy nie oglądam czegokolwiek w zupełnej ciemności? Raz, że nie jestem w stanie idealnie zaciemnić pomieszczenia, dwa że i tak nie mam telewizora od kilkunastu lat i oglądam na jakimś niedużym monitorze VA Philipsa. Czy oglądając coś na DX900 i na B6 przy lekkim tylnym "doświetleniu" obraz nie będzie realnie porównywalny, podczas gdy na B6 jednak stracę sporo światła w jasnych partiach? Tylko znowu te słabe kąty w DX900 i efekt halo... Kolego ale wszystko sobie bardzo dobrze rozpoznałeś Czego nie wybierzesz będzie dobrze, bo oba tv to naprawdę top jakości obrazu wśród modeli 2016. Obraz będzie praktycznie identyczny przy lekkim ale bardziej przednim, bocznym "doświetlenie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 23 Grudnia 2016 Pytanie do posiadaczy OLEDów - czy pozostawiając je w trybie stand by macie problemy z powidokami? Druga sprawa. Byłem się wczoraj przekonać do B6 i oglądałem B6 oraz E6 w MM. Wszystko super z dokładnością do nasycenia kolorów, które jedynie w trybie "żywy" (wiadomo) nie wyglądały jak DX900 oglądany z ostrego kąta. Serio ten granat, czy jarzębina, nawet liście - to wszystko było tak mdłe, że żal było patrzeć. Nie mówię - górski widoczek był w miarę, ale chmury już nie za zbytnio. Pomyślałem, że pewnie celowo tak ustawiony, żeby słabo wyglądać, ale miałem pilota w łapie, kombinowałem na różne sposoby i za kija wacława nie mogłem nic wskórać, żeby ustawić akceptowalny obraz na materiale demonstracyjnym LG! Aż patrząc na moją walkę podszedł któryś sprzedawiec brandowany logotypem samsunga i po zapoznaniu się z moimi rozterkami nie przekierowywał mnie o dziwo do KS8000, tylko chciał coś też z nich wyciągnąć. Niestety również z mizernym skutkiem i podsumował, że przy takim wyborze zdecydowanie doradza Panasonica, pomimo cyt. sztucznie nadmuchanych rzekomo "tragicznych" kątów patrzenia oraz zauważalnego "halo" na granicy czerni i bieli. O co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Przy okazji jeszcze pytanie - jak na słabość kątów w DX900 wpływa fakt, że nigdy (nie przesadzam) nie oglądam filmów w pełnej ciemności, a co najwyżej w półmroku? Czy ta utrata kolorów nie jest mniej zauważalna w takich okolicznościach? Edytowane 23 Grudnia 2016 przez bierhoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franus122 143 Napisano 23 Grudnia 2016 Witam Ja kupiłem panasa dx 900 w sobotę i nie narzekam na ten tv wszystko sobie śmiga w najlepsze Za 6 lat znów morze zmienię i wtedy kupię oleda ale jak jurz na 100 procent będzie dopracowany bo na razie to jest niemowlaczek który się rozwija Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wszystkim na tym forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 23 Grudnia 2016 @franus122 kalibrowałeś go dodatkowo? Czy byłbyś tak miły i powiedział/ocenił/sfotografował jak wyglądają te kąty w nim przy w pomieszczeniu zacienionym, ale nie zupełnie ciemnym? Większość zdjęć znalezionych w sieci prezentuje kąty przy całkowitym zaciemnieniu, którego ja nigdy nie mam. Jeżeli również mógłbyś ocenić jak często przez ten czas raził Cię w oczy efekt halo na nim - subiektywne odczucie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 23 Grudnia 2016 Właśnie wyszedłem z Saturna, w którym sprzedawca sprzedał mi informację, że DX900 w wersji 65" ma inną matrycę niż w wersji 58" o_O Co więcej w tym wypadku inną znaczy gorszą - konkretnie coś o Sharpie i Foxconnie mówił. Słyszał ktoś coś o tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 24 Grudnia 2016 1. Matryca w 58" nie jest gorsza od 65" 2. Film z obrazem pod kątem masz w teście. Przy zapalonym świetle wygląda tak samo. Czemu miałoby się różnić? 3. Nikt z domowników nie ma problemu z powidokami na OLED. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 25 Grudnia 2016 AD 2 Zastanawiałem się, czy przy dodatkowym bocznym świetle spadek jakości obrazu (choć fizycznie taki sam) nie jest może mniej zauważalny dla ludzkiego oka. Dzięki! I Świąt najlepszych :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Jak zwykle: $ $$ $$$ $$$$ $$$$$ Edytowane 25 Grudnia 2016 przez Robert_1988_KrK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach