Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

nie wiem czy to odpowiedni dział ale czy moglibyście mi polecić jakieś rozwiązanie dźwiękowe do telewizora? Na ten moment rozważam opcję kupna soundbara natomiast spotykam na internecie wiele opinii że lepiej zainwestować w zwykłe głośniki które podobno zrobią lepszy efekt niż soundbar. Proszę was o pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soundbary, które grają zaczynają się od 4000zł, ale jeśli chcesz tylko nieznacznie poprawić dźwięk to wystarczy już jbl sb 400.

Poza tym nic nie zastąpi głośników pełnowartościowych. 

jeśli chcesz na belce słuchać też muzyki to lepiej kupić jakieś stereo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slawkor mam do przeznaczenia do 2000 zł, maxymalnie 2500 zł jeśli miało by to zrobić "aż taką" różnicę ..

nie jestem audiofilem, zależy mi głównie na podrasowaniu dźwięku z telewizora, tj. jak włączę sobie film to chciałbym żeby ten dźwięk był lepszy, a nie taki "płaski" jak z głośniczków telewizora, muzyka to drugorzędna sprawa, byłem ostatnio w saturnie i moją uwagę przykuł: 

http://www.ceneo.pl/28431901#mh=N5d2wbu811005denon6aWWacOAF5_AGMCkYNlSeiEkyhOQpTqyO83XOiUH7Yu3heSyRMm7EIaydvS2ZtyJufbYlSj8q_Uy7lNP7w7SSMV-nBlbcWSUgf8GlK1fpUleuIpnM8j-UxWnNlHx5zwL5CnHIg0ADw93iBV1_yCOaMt97-as3xIKHc2MWZoq4fqLjJIy83DwjjnV-LTDAhQO0

muzyka bo tylko to mogli mi puścić w sklepie była dla mnie zadowalająca, więc pewnie dźwięk filmowy również by był.

jeżeli nie belka grająca to co innego, możecie coś podpowiedzieć? pokazać jakieś linki?

dodam że nie interesuje mnie sprzęt używany .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/soundbar-harman-kardon-sb-26 ten fajnie gra jak na belkę, ale cena trochę wyższa.

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/soundbar-jbl-cinema-sb-400 ten też jest niezły.

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/soundbar-sonos-playbar tu jest najlepiej, ale + subwoofer to kwota 7000zł (tak tylko dla porównania) :) 

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/soundbar-bose-cinemate-15 tu też jest świetny dźwięk ale wymiar belki taki nijaki, śmiesznie wygląda, no i brak bluetooth

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/soundbar-onkyo-ls-b50-czarny tego nie słyszałem, ale nazwa chyba zobowiązuje

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/soundbar-focal-dimension-subwoofer ta belka bije na głowę wszystkie inne wg mnie ale z subem to też koło 7000zł (tak dla porównania) warto posłuchać :)

Denona słuchałem i jak dla mnie bas trochę kuleje w tej belce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 2000 kup sobie nawet jakieś małe stereo. Na pewno zagra to lepiej.
Chyba że masz miejsce na kino to jeśli oglądasz dużo filmów się bardziej opłaca.
Sam sprzedaję prawie nowe kino jakbyś był zainteresowany.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 11.09.2016 o 12:57, clueless napisał:

cześć,

nie wiem czy to odpowiedni dział ale czy moglibyście mi polecić jakieś rozwiązanie dźwiękowe do telewizora? Na ten moment rozważam opcję kupna soundbara natomiast spotykam na internecie wiele opinii że lepiej zainwestować w zwykłe głośniki które podobno zrobią lepszy efekt niż soundbar. Proszę was o pomoc :)

Jeżeli chcesz soundbar tylko po to aby nieco "podrasować" dźwięk i użyczyć nieco basu bez super wymagań względem dźwięku i przy okazji nie potrzebujesz efektów kina 5.1 jak najbardziej jest to dobry pomysł. Pamiętaj tylko aby belka była możliwie duza i ciezka.

Jeśli natomiast chcesz efektów przestrzennych i nie wymagasz super jakości, to w kwocie do 2 tys. znajdziesz spokojnie całkiem sensowne plastikowe kino domowe z odtwarzaczem blu-ray.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xisiek a mógłbyś podesłać jakiś link do ?

myślę tutaj raczej tylko właśnie o podrasowaniu dźwięku :)

do tej pory korzystałem ze starego systemu 2.1 Panasonica (dwa głośniki i subufer) i jestem zadowolony z takiego rozwiązania, ale nie ma już niestety tego typu rozwiązań :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grajbelka to właśnie coś takiego. Kupując nowy sprzęt miej jednak na wzgledzie, że są szanse (całkiem spore), że nowe zagra gorzej niż stare (choć pytanie fundamentalne co dokladnie posiadasz). Proponuję sobie sprawdzić 3 poniższe typy:

Denon DHT S514

JBL Cinema SB400

Sony HT GT1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma jakieś preferencje brzmieniowe a urządzenie warunki w jakich gra, ani jednego ani drugiego nie znam, jednak patrząc na specyfikacje i budowę belek oraz Twego zestawu są ogromne szanse, ze zakup się nie opłaci. Różnica jeśli wystąpi może ewentualnie być na subie. Tyle teorie, w praktyce najlepiej kupić i podłączyć u siebie aby ocenić uchem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież rozwiązanie jest proste, pisalem o tym dziesiątki razy.

Albo soundbar Yamahy, jeśli ma byc tanio to używany. Ja ciągle mam w sypialni pierwszy model YSP-800

313SD03PV7L.jpg

Wiecej kasy to nowy.

albo ...

uzywany system stereo z lat 80/90 z małymi monitorami. Np. Dynaudio Audience 5, Tannoy seria M albo jak więcej kasy wolnostojące seria R, Dali 450 itp.

Kupowanie do audio Panasoniców, SONY, a tym bardziej LG czy Samsunga ro czysta strata kasy, czasu i przyjemnosci ze sluchania.

W sklepach "ze starzyzną" audio ale nie u handlarzy mozna wyrwać klocki z lat 70/80 po 50 zł za wzmak czy parę kolumn. Ciekawe marki to SABA, Braun, Grundig, Marantz, Sansui itp.

Ale jak ktoś woli płacic kilkanascie albo woęcej setek za ładnie wyglądający soundbar pasujacy do TV, a nie za dźwięk to jego sprawa. Kto bogatemu zabroni?

PS. do dobrego systemu stereo żaden subwoofer nie jest potrzebny. Inna sprawa jak ktos buduje 5.1 choć na Dali 450 czy 850 można 5.0 bo sub jest całkowicie zbędny.

Pozdro

Dlaczego karwa nie mozna po czterech minutach edytowac swoich postów ?????

Zmień Gmeru ten parametr :angry:.

Na koniec mantra ... ŻADEN SYSTEM DO KINA DOMOWEGO NIE NADAJE SIĘ DO SŁUCHANIA MUZYKI !!!

Żaden soundbar, żaden amplitner, żadne specjalizowane głosniki kina domowego nawet moje Guefele THX.

Nie wierzycie?

Dojdziecie do tego sami po kilku latach doswiadczeń i eksperymentów oraz wydaniu niepotrzebnie kupy kasy.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kolega chce tylko podrasować sobie brzmienie z tv i tyle :)

PS. Twoja belka z nowymi modelami do 2 tys ma mniej wiecej tyle wspólnego co Skoda Fabia z Skoda Fabia WRC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewien, że moja belka zabije dżwiekowo najnowsze belki producentów telewizorów. Na szczęście HDMI i najnowsze procesory nie mają żadnego wpływu na jakość reprodukcji w belkach. ZAWSZE liczą się przetworniki.

Graja głośniki, a nie elektornika  z belki.

:)

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@clueless tak, są na to całkiem spore szanse. Niemniej  jeżeli mozsze to warto się upewnić ale w domu, w sklepie nie będzie to miarodajne porownanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 14.09.2016 o 23:55, pmcomp napisał:

Jestem pewien, że moja belka zabije dżwiekowo najnowsze belki producentów telewizorów. Na szczęście HDMI i najnowsze procesory nie mają żadnego wpływu na jakość reprodukcji w belkach. ZAWSZE liczą się przetworniki.

Graja głośniki, a nie elektornika  z belki.

:)

No przecież dokładnie to napisalem :) Yamaha YSP 800 to pionier wśród belek i zarazem znakomita belka, która w odpowiednich warunkach była w stanie całkiem wiarygodnie symulować efekty przestrzenne systemów 5 kanałowych.

PS. Oprócz dużej roli przetworników, dodalbym jeszcze znaczącą rolę "wzmacniacza".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam,

czy zamiast grajbelki, opcja z głośnikami nie będzie lepsza ?

http://www.euro.com.pl/zestawy-kina-domowego1/sony-bdv-nf7220.bhtml?from=ceneo&p=1890.00&cr=0

czy takie odtwarzacze z głośnikami to syf ?

odświeżam,

czy zamiast grajbelki, opcja z głośnikami nie będzie lepsza ?

http://www.euro.com.pl/zestawy-kina-domowego1/sony-bdv-nf7220.bhtml?from=ceneo&p=1890.00&cr=0

czy takie odtwarzacze z głośnikami to syf ?

lub takie AllInOne

https://www.morele.net/soundbar-sony-2-1-ht-xt2-926953/

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw 2.1 będzie trochę lepszy pod warunkiem, że szerzej rozstawisz głośniki. Generalnie jednak będzie podobnie do dobrej graj belki. Pytanie o preferencje i pomieszczenie, trzeba sprawdzać by jednoznacznie stwierdzić czy będzie lepiej czy nie. 

Na 100% dużo lepszy efekt da to:

http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/yamaha-pianocraft-mcr-750-czarny.bhtml?from=ceneo&p=1599.00&cr=0

ale czy jeszcze gdzieś kupisz, ciężko powiedzieć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda na dość spore, a powiedz mi @Xisiek , jest jakaś opcja z samymi głośnikami wolnostojącymi, niedużymi ?

chodzi mi tylko o poprawę dźwięku w stosunku do oryginalnych głośników z tv 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@clueless ale masz wszystko napisane, jeżeli chcesz lekko poprawić granie tv to gdzie głośniki wolnostojące? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xisiek przez wolnostojące mam na myśli takie małe kompaktowe które można postawić na szafce rtv :D 

takie wiesz, wysokie na 20 cm, szerokie na 10 cm :D

Edytowane przez clueless

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są monitory lub kolumny podstawkowe, w takim wypadku w zasadzie możesz popatrzeć na wszystkie pianocrafty bo to ciągle jakos w miarę sensownie gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi