maxkorzen 48 Napisano 30 Lipca 2017 Wow. Dekoder sobie z czymś nie poradził? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 31 Lipca 2017 Raczej "nowa" matryca..., wstępnie już gadałem z serwisantem. Zdarzyło się to 3 razy od wymiany matrycy. Fakt jest taki ze po ponowny włączeniu jest OK. Zły byłbym gdyby była to kolejna matryca bo ta jest mega jednorodna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) Dnia 26.07.2017 o 22:28, Subman napisał: To niestety nie materiał jest tu winny tylko elektronika użyta przez LG. LG w serii 6 niestety tak ma i obcina ciemne partie obrazu przez co nie widzisz szczegółów. Za te "mory" jak to nazwałeś również winna jest elektronika. Tegoroczna 7 seria poprawiła dość znacząco obie powyższe dolegliwości, ale i tak LG nie ma się co równać do np. Sony A1 (który ma tę samą matrycę OLED co LG z serii 6 i 7). Niestety Sony A1 jest o wiele droższym telewizorem niż Twój LG E6. Znowu dajesz w ten sam deseń. Ile można? Klonem grundiga jesteś? Pracujesz dla SONY? Skalibruj sobie telewizor to będziesz widział szczegóły w czerniach na E6 !!! SONY jest droższym telewizorem i ... duzo gorszym. Porównaj dwa testy tych modeli zamieszczone na tym portalu i przestań pisać głupoty. Edytowane 31 Lipca 2017 przez pmcomp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 31 Lipca 2017 pmcmp daj spokój..., nie warto...piękne lato skowronki pierdzą za oknem..., mi wymienią kolejną matrycę , ale świat jest piękny..., no może z wyjątkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) 6 godzin temu, pmcomp napisał: Znowu dajesz w ten sam deseń. Ile można? Klonem grundiga jesteś? Pracujesz dla SONY? Skalibruj sobie telewizor to będziesz widział szczegóły w czerniach na E6 !!! Wiesz co - to ja mógłbym zapytać. Pracujesz dla LG ??? Przecież ja sobie nie zmyślam tego, tylko powołuję się na konktretne testy skalibrowanych telewizorów - więc prośba - to ty nie pisz takich bzdur ! Jak nie czytasz fachowych recenzji, tylko powołujesz się na zmyślone argumenty z testów z niniejszego portalu, to tak to może się tylko skończyć. Cytat One of the most common questions from enthusiasts regards the LG OLEDs’ shadow detail. In the 2016 models, low-light areas of the image could lose detail and exhibit lots of quantization noise and banding. With higher internal bit depth, a new dithering algorithm, and a new de-contour filter, the low-light performance of the 2017 models has been greatly improved, with much more visible shadow detail and less noise and banding. In addition, a new Neutral Black OLED (NBO) polarizer has been added to the existing anti-reflection film to enhance black levels and reduce reflections from ambient light. http://www.avsforum.com/2017-lg-oled-tv-improvements/ Cytat Poziom czerni i szczegóły w cieniach Tu jest dużo lepiej niż w ubiegłorocznym LG 55B6, który w ustawieniach fabrycznych gubił szczegóły w cieniach. Zarówno w LG 55B7, jak i Sony 55A1 poziom czerni jest w zasadzie ustawiony prawidłowo. Pomimo tego gradacja bardzo ciemnych szarości (17-20 IRE) wydaje się być w Sony nieco bardziej liniowa niż w LG. http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/lg-55b7-kontra-sony-55a1.html Porównanie Vincenta OLEDów LG z 7 serii vs seria 6: Cytat Compared with last year’s models, the SIGNATURE W and step-down E7 series deliver a host of improvements, ranging from better above-black handling and lower input lag to brighter ABL (Automatic Brightness Limited) algorithm and cleaner standard-def upscaling. Realistically, none of the improvements (except perhaps for the cleaner near-black rendition) will be enough to persuade owners of 2016 LG OLEDs to upgrade http://www.hdtvtest.co.uk/news/w7-e7-201703114438.htm Porównanie A1 vs C7 wykonane przez Vicnenta: Cytat Sony A1 will have smother gradation, less intrusive motion interpolation, even cleaner above-black handling of blu-ray content, slightly superior upscaling and a more refined HDR presentation. https://www.youtube.com/watch?v=CI0C8UTCtCg 6 godzin temu, pmcomp napisał: SONY jest droższym telewizorem i ... duzo gorszym. Porównaj dwa testy tych modeli zamieszczone na tym portalu i przestań pisać głupoty. Tia, oczywście... "dużo gorszy" telewizor. Teraz już niemal jestem pewien, że pracujesz dla LG. Wiesz co - pisz do siebie takie bzdury, a nie do mnie. Fakty są takie, że Sony ma w wielu elementach lepszy obraz, choć ma też pewne wady (np. gorszy ABL, gorsza jednorodność, większy input lag, brak wsparcia HLG i Dolby Vision, gorsza prezentacja detali przy wysokich jasnościach). Oba telewizory są porównywalne jak to sam zauważył Vicent, ale tak się składa, że w elementach o których pisał romarda (szczegóły w cieniach + mora w ciemnych partiach obrazu) klasyfikacja wygląda następująco: 1. Sony A1 2. LG seria 7 3. LG seria 6 Edytowane 31 Lipca 2017 przez Subman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) Twoja data rejestracji na tym portalu: 31.12.2016 rok. I wszystko w temacie. Cytować internet potrafisz. Obawiam się, że na cytowaniu sie kończy. Ja uczestniczyłem osobiscie w kilku kalibracjach poczynionych przez Maciej Kopera, znam go osobiście klika lat i ręczę za Jego fachowość i przeprowadzane tu testy. 55E6 mam osobiscie już kilka miesięcy więc wiem co ten telewizor potrafi po kalibracji. Nie mówię, że jest idealny, takiego jeszcze nie wyprodukowali. Znasz osobiście tych ludzi, na których się powołujesz? Rozmawiałeś z nimi? Wiesz co i jak robią i co potrafią? Bo gwiazdą internetu zostać może każdy, nawet Ty. Przyszedłeś pół roku z nikąd i kreujesz się na alfę i omegę. Uwiarygodnij się. Zapracuj na swój nick. A jaki telewizor OLED Ty posiadasz? Skalibrowany? W "o mnie" nic na Twoim profilu nie znalazłem. To słaba wiarygodność, godna jedynie mistrza operacji CTRL+C i CTRL+V. W tym amoku zapomniałeś chyba o OLEDach Panasonica. Edytowane 31 Lipca 2017 przez pmcomp 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) Nie trzeba podwazac czyjejkolwiek fachowosci, zeby prezentowac inny punkt widzenia. Chocby ze wzgledu na inne preferencje. Prosty przyklad - dzisiejszy test tv Samsunga. Pmcomp napisze tak : "Bida z Nedza", Maciej Koper pisze zas: "Bardzo Polecamy" Ja sie przychyle do hipotetycznej opinii pmcompa. Mozna miec rozbieznosc prezentowanych opinii wzgledem fachowcow? Mozna! BTW. Co w naglowku robi Premium Utra HD TV, to jest nie tyle zagadkowe, co trudne do przelkniecia. Edytowane 31 Lipca 2017 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Lipca 2017 Hmmmm, nie przypominam sobie żebym komentował jakis dzisiejszy test Samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 31 Lipca 2017 1 godzinę temu, pmcomp napisał: Twoja data rejestracji na tym portalu: 31.12.2016 rok. I wszystko w temacie. Cytować internet potrafisz. Obawiam się, że na cytowaniu sie kończy. Ja uczestniczyłem osobiscie w kilku kalibracjach poczynionych przez Maciej Kopera, znam go osobiście klika lat i ręczę za Jego fachowość i przeprowadzane tu testy. 55E6 mam osobiscie już kilka miesięcy więc wiem co ten telewizor potrafi po kalibracji. Nie mówię, że jest idealny, takiego jeszcze nie wyprodukowali. Znasz osobiście tych ludzi, na których się powołujesz? Rozmawiałeś z nimi? Wiesz co i jak robią i co potrafią? Bo gwiazdą internetu zostać może każdy, nawet Ty. Przyszedłeś pół roku z nikąd i kreujesz się na alfę i omegę. Uwiarygodnij się. Zapracuj na swój nick. A jaki telewizor OLED Ty posiadasz? Skalibrowany? W "o mnie" nic na Twoim profilu nie znalazłem. To słaba wiarygodność, godna jedynie mistrza operacji CTRL+C i CTRL+V. W tym amoku zapomniałeś chyba o OLEDach Panasonica. No taaak. twoja data rejestracji to styczeń 2006 a moja to 2016 rok, co automatycznie robi z ciebie super eksperta, który wie już wszystko o wszystkich telewizorach no bo uczestniczył osobiście w kilku testach Maćka. Co tam opinie Vincenta z brytyjskiego hdtv, co tam niezależni testerzy na avsforum i co tam testy na benchmarku, co tam dowody w postaci zdjęć - to ty, wszechwiedzący pmcomp będziesz mi mówił jaka jest prawdziwa jakość cienii w 6 serii OLEDów. Oczywiście ta czerń jest lepsza od OLEDów w 7 serii i jest o wiele lepsza od Sony A1, no bo Sony A1 jest "dużo gorszy". Może ktoś uwierzy w te twoje żałosne argumenty. Ja podałem fakty - każdy może kliknąć, przejrzeć, porównać zdjęcia i sprawdzić kto ma rację - pmcomp vs reszta profejsonalnych testerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) 31 minut temu, pmcomp napisał: Hmmmm, nie przypominam sobie żebym komentował jakis dzisiejszy test Samsunga. Ale gdybys hipotetycznie zechcial, to co bys napisal? Zaskoczysz nas opinia, na temat najbardziej rozczarowujacego Samsunga w historii, czy moze jednak poszedlbys po zwyczajowej linii? edit. Nie wazne, to tylko takie cwiczenie retoryczne. Edytowane 31 Lipca 2017 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) Raczej nie piszę hipotetycznie. An na blogu nie piszę hipotetycznie. A jesli gdybam to znaznaczam wyraźnie. 1 godzinę temu, Subman napisał: No taaak. twoja data rejestracji to styczeń 2006 a moja to 2016 rok, co automatycznie robi z ciebie super eksperta, który wie już wszystko o wszystkich telewizorach no bo uczestniczył osobiście w kilku testach Maćka. Co tam opinie Vincenta z brytyjskiego hdtv, co tam niezależni testerzy na avsforum i co tam testy na benchmarku, co tam dowody w postaci zdjęć - to ty, wszechwiedzący pmcomp będziesz mi mówił jaka jest prawdziwa jakość cienii w 6 serii OLEDów. Oczywiście ta czerń jest lepsza od OLEDów w 7 serii i jest o wiele lepsza od Sony A1, no bo Sony A1 jest "dużo gorszy". Może ktoś uwierzy w te twoje żałosne argumenty. Ja podałem fakty - każdy może kliknąć, przejrzeć, porównać zdjęcia i sprawdzić kto ma rację - pmcomp vs reszta profejsonalnych testerów. To jakiego masz OLEDa ? Skalibrowany ? Bo ... nie dosłyszalem . Widzisz, ja na tym portalu robię testy od 10-u lat, a Ty mogłeś pół roku temu handlować pietruszką. Tym sie różnimy. Na wiarygodność trzeba sobie zapracować, daleka droga przed Tobą. Powodzenia miszczu obcych cytatów. EOT z mojej strony. Ja ani sobie ani nikomu nic nie muszę udowadniać. Właśnie slucham na Telefuńkenie kopii taśmy matki zrobionej w zeszlym tygodniu. Plyta Supertramp - Breakfast in America. Wszystkim zyczę takiego dźwięku dzisiaj w domenie cyfrowej . A wieczorem zapuszczę The Fifth Element z BD-UHD. Będzie uczta . Dla mnie audio i video to hobby i przyjemnosć. Czego wszystkim zyczę. Pozdro Aaaa ... żeby była jasność ... koreańskich marek nie cierpię. Koreańczyków jako ludzi nie znoszę. Ich "kultury" i sposobu wartościowania oraz hierarchicznosci wszystkiego przede wszystkim. Sposobu traktowania przez nich ludzi ... nienawidzę. Sposobu prowadzenia przez nich biznesu także. A miałem kilkanaście lat temu (nie)przyjemność dla nich pracować. Tak więc kolego ... trafiłeś kulą w płot. LGka nie stać na mnie i racżej nigdy nie będzie. Edytowane 31 Lipca 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 31 Lipca 2017 1 godzinę temu, pmcomp napisał: Widzisz, ja na tym portalu robię testy od 10-u lat, a Ty mogłeś pół roku temu handlować pietruszką. Tym sie różnimy. Na wiarygodność trzeba sobie zapracować, daleka droga przed Tobą. Powodzenia miszczu obcych cytatów. No właśnie widzę jakie robisz super profesjonalne testy. Test Sony A1: "SONY jest droższym telewizorem i ... duzo gorszym". Nie ośmieszaj się człowieku, bo i tak nikt ci nie uwierzy. ty i wiarygodność ? hahaha, dobre. Wiarygodne są testy i opinie Maćka, Vincenta czy też rtings, a twoje opinie mają zerową wiarygodność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 31 Lipca 2017 To jest test? Heh. Trochę lekcji z synonimów i logiki by Ci sie przydało. Jakie masz OLED? Nie słyszę ... Odpowiem ... ŻADEN !!! Nie mamy co dalej dyskutować. PS. Wiesz? ... Panasonic jest lepszy od LG i SONY. Gmeru ... proszę obalajmy mity pseudofachowców na HDTVPolska. To portalowi nie służy. Powiedz nam ... sprzedawca jakiej siec jesteś ??? Media Markt + Saturn Palnet ? Media Expert ? Neonet ? Euro RTV AGD ? A może promotor albo PRowiec ??? He, he, he ......... 3 godziny temu, binary napisał: Ale gdybys hipotetycznie zechcial, to co bys napisal? Zaskoczysz nas opinia, na temat najbardziej rozczarowujacego Samsunga w historii, czy moze jednak poszedlbys po zwyczajowej linii? edit. Nie wazne, to tylko takie cwiczenie retoryczne. Ćwicz więc ........ dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) 4 godziny temu, pmcomp napisał: Gmeru ... proszę obalajmy mity pseudofachowców na HDTVPolska. To portalowi nie służy. (...)PS. Wiesz? ... Panasonic jest lepszy od LG i SONY. Odezwał się jakże skromny "eskpert", który swoje prze-"profesjonalne" i super "detaliczne" testy potrafi zawrzeć w jednym zdaniu: "SONY jest droższym telewizorem i ... duzo gorszym", a porównanie Panasonica, LG i Sony potrafi zawrzeć w jakże fachowym i szczegółowym określeniu "Panasonic jest lepszy od LG i SONY.". Czy twój słownik kończy się na określeniach "dużo gorszy", "lepszy" i "bida z nedza" ?!? to wszystko ? ty, taki profesjonalista, który wie już wszystko i jest na tym forum najmądrzejszy jedynie dlatego, że zarejestrował się na tym portalu w 2006 roku i że uczestniczył w kilku kalibracjach ?!? A słyszałeś, że ten twój "lepszy Panasonic" jest gorszy w gradacji kolorów niż Sony ? A czy wiesz, że ten twój "lepszy Panasonic" nie wspiera Dolby Vision ? A czy wiesz, że ten twój "lepszy Panasonic" ma Firefox OSa który nie będzie już rozwijany ? Czy wiesz, że ten twój "lepszy Panasonic" ma gorszy upłynniacz ruchu niż Sony ? No ale "expert" się wypowiedział - "Panasonic jest lepszy od LG i Sony". Kropka. Świat według "experta" jest zero, jedynkowy i nie może być przecież tak, że Sony może być w czymś lepsze od Panasonica, albo że Sony jest w czymś lepsze od LG. Nie i kropka. Please - z tego można się tylko śmiać A co do twoich innych zaczepek - wszystkie nietrafne, więc nawet nie mam zamiaru z nimi polemizować Edytowane 31 Lipca 2017 przez Subman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Martw się o siebie hejterze. ja sobie w życiu dobrze radzę w przeciwieństwie do ciebie. Ktoś ci krzywdę zrobił i musisz się realizować w necie. Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 1 Sierpnia 2017 Śpieszę z informacją że sklep dotrzymał terminu i sprzęt jest już u sprzedającego ale ku mojemu zaskoczeniu odmówił nie tylko dostarczenia ale i zamontowania sprzętu . To delikatnie ujmując dziwaczne zachowanie bo po konsultacji z prawnikiem i Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz przeczytaniu przepisów z rękojmi nie maja prawa odmówić , jeżeli sprzedali i zamontowali sprzęt wadliwy , sami odebrali to maja obowiązek dostarczyć i zamontować nowy . Szczerze jak pewnie wszyscy zainteresowani czytają unikam w postach podania nazwy sklepu ale coraz bardziej mnie korci żeby to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 1 Sierpnia 2017 2 godziny temu, abart68 napisał: Śpieszę z informacją że sklep dotrzymał terminu i sprzęt jest już u sprzedającego ale ku mojemu zaskoczeniu odmówił nie tylko dostarczenia ale i zamontowania sprzętu . To delikatnie ujmując dziwaczne zachowanie bo po konsultacji z prawnikiem i Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz przeczytaniu przepisów z rękojmi nie maja prawa odmówić , jeżeli sprzedali i zamontowali sprzęt wadliwy , sami odebrali to maja obowiązek dostarczyć i zamontować nowy . Szczerze jak pewnie wszyscy zainteresowani czytają unikam w postach podania nazwy sklepu ale coraz bardziej mnie korci żeby to zrobić. Telewizor wypakowali , ustawili ,stwierdzili wadę matrycy w postaci czarnej plamy przy krawędzi i zapakowali i zabrali i lipa ,29 dni bez telewizora . Chyba zażądam zwrotu gotówki bo już mnie krew zalewa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 1 Sierpnia 2017 Ja p....le :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 1 Sierpnia 2017 A ponoć serwis LG jest taki dobry. No widać, chyba jednak nie do końca, skoro oddali uszkodzony telewizor A co do procedury przez rękojmię, to ona niestety będzie z założenia dłużej trwać niż przy wykorzystaniu opcji gwarancyjnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 1 Sierpnia 2017 7 minut temu, Subman napisał: A ponoć serwis LG jest taki dobry. No widać, chyba jednak nie do końca, skoro oddali uszkodzony telewizor A co do procedury przez rękojmię, to ona niestety będzie z założenia dłużej trwać niż przy wykorzystaniu opcji gwarancyjnej. Serwis nie ma tu nic do rzeczy , sklep dostarczył dziś niby nowy TV ale był do du............y , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 1 Sierpnia 2017 Subman zdecyduj się...., serio tyle co mi pisałeś bym z DX900 wymieniał na "rękojmi"..teraz na gwarancji...jakieś rozdwojenie jaźni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 1 Sierpnia 2017 Ok, rozumiem. No to fatalnie :/ Ale wiesz -jak to był nowy, nierozpakowany telewizor, to sklep pewnie nawet nie wiedział, że może mieć taką wadę. Daj im jeszcze jedną szansę, choć zdaję sobie sprawę, że to będą dla Ciebie kolejne tygodnie bez telewizora @ma_ko Sprawa jest prosta według mnie - Panasonic z tego co słyszę, ma wszystkich klientów "gdzieś", LG - przeciwnie. Więc jeśli masz do czynienia z DX900 i chcesz mieć większe szanse na naprawiony/wymieniony telewizor lub zwrot pieniędzy, to lepiej jest chyba w przypadku DX900 skorzystać od razu z opcji rękojmii. Serwis LG działa tu bardzo dobrze (jest sporo opinii o tym), więc jak masz telewizor LG, możesz pójść po prostu krótszą, gwarancyjną drogą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 1 Sierpnia 2017 Proszę cię... z serwisem LG to ja tu mam też doświadczenie..., a czy kolejne będą dobre czas pokaże... Robię tak bo mi wygodnie i akurat mi rękojmia nie odpowiada w tej materii, a czemu bo i tak odbije się to [beeep]osonic Polska... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 1 Sierpnia 2017 Jakie doświadczenie ? LG wymienia wypalone OELDy ? Wymienia. Poza tym sam napisałeś niedawno, że byłeś "bardzo mile zaskoczony podejściem LG Polska". Panasonic z tego co czytam, nawet nie próbuje wymieniać wadliwej matrycy, więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abart68 43 Napisano 1 Sierpnia 2017 29 minut temu, Subman napisał: Ok, rozumiem. No to fatalnie :/ Ale wiesz -jak to był nowy, nierozpakowany telewizor, to sklep pewnie nawet nie wiedział, że może mieć taką wadę. Daj im jeszcze jedną szansę, choć zdaję sobie sprawę, że to będą dla Ciebie kolejne tygodnie bez telewizora No własnie ja tak nie do końca jestem przekonany czy to było nienaruszone opakowanie ale może jestem przewrażliwiony . zobaczymy co zrobią . W czwartek jestem w innej sprawie u prawnika i zdecyduję co zrobić , chyba jednak poproszę o zwrot kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach