Xkamz 6 Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) Witam, Zakładam wątek dla posiadaczy serii KS7000 i KS7500 wypuszczonej w 2016 roku. Piszcie o bolączkach i zaletach waszych egzemplarzy, wrażeniach i zasłyszanych opiniach. Swoje wrażenia będę jeszcze opisywał gdyż wciąż testuję 60ks7000 od paru dni. Zalety oczywiście znacząco przeważają ale mam jeden problem, który może zauważyliście w swoich tv? Telewizor pomimo połączenia z domowym WiFi fatalnie wczytuje aplikacje SMART, zacina się przy odtwarzaniu filmów z Youtube (czasem nawet przy tym zawieszając się, wyskakują jakieś komunikaty o błędach). Od razu zaznaczę, że instrukcja TV mówi ,że maksymalny zasięg odbiornika WiFi telewizora wynosi 12,5m. Mam łącze po światłowodzie 30 Mbps. Mój domowy router TP-link znajduje się w drugim pokoju w odległości 7m od telewizora. Nawet gdy skracam ten dystans do 6 m wystawiając router na korytarz sytuacja nie poprawia się. Zaznaczam, ze wszystkie inne sprzęty w domu (smartfony Samsung Gxy S3 i S3 mini, tablet, laptopy, a nawet testowany przez tydzień w domu, tv Panasonic TX-55CXM710) bez problemu łączą się z moją siecią WiFi i brak jest takich problemów z łącznością czy odtwarzaniem w jakimkolwiek zakątku mojego lokalu. W 60ks7000 natomiast aplikacje smart zawieszają się i brak jest właściwej łączności. Czy też macie problemy z łącznością z modułem wifi telewizora? moim zdaniem niemożliwym jest aby telewizor tej klasy i w takiej cenie nie miał dostatecznego zasięgu w technologii WiFi. Albo wada egzemplarza czy może wada konstrukcyjna? Edytowane 6 Lipca 2016 przez Xkamz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ins 4 Napisano 9 Lipca 2016 (edytowane) Od miesiąca posiadam 60KS7000 i u mnie nie występują problemy, o których piszesz. No ale mój router jest leży pół metra od telewizora. Jestem z telewizora bardzo zadowolony i jedyne co mi przeszkadza to podświetlanie krawędziowe i kąty, no ale wiedziałem na co się pisze kupując ten model. Mam natomiast pytanie. Czytałem, że we wcześniejszych seriach oprócz zwykłego pilota był pointer. Czy seria KS go obsługuje ? Edytowane 9 Lipca 2016 przez Ins Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kjhank 4 Napisano 9 Lipca 2016 Z tego co się orientuję pointer tylko w przeglądarce będzie działał, ale nie wiem, czy ze starego pilota. Na pewno klawiatura z touchpadem/mycha jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 9 Lipca 2016 Czy też macie problemy z łącznością z modułem wifi telewizora? moim zdaniem niemożliwym jest aby telewizor tej klasy i w takiej cenie nie miał dostatecznego zasięgu w technologii WiFi. Albo wada egzemplarza czy może wada konstrukcyjna? Możliwe, możliwe Być może najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie inwestycja (ok. 50 zł w salonach nc+) w takie urządzenie: TP-LINK TL-WR702N uwaga: nie jest fabrycznie ustawiony do działanie w trybie "Client". Przed użyciem potrzebna jest konfiguracja: https://forum.ncplus.pl/forum/files/faq_images/hk/internet/Zastosowanie_TL-WR702N_WiFi.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 11 Lipca 2016 Witam, Zakładam wątek dla posiadaczy serii KS7000 i KS7500 wypuszczonej w 2016 roku. Piszcie o bolączkach i zaletach waszych egzemplarzy, wrażeniach i zasłyszanych opiniach. Swoje wrażenia będę jeszcze opisywał gdyż wciąż testuję 60ks7000 od paru dni. Zalety oczywiście znacząco przeważają ale mam jeden problem, który może zauważyliście w swoich tv? Telewizor pomimo połączenia z domowym WiFi fatalnie wczytuje aplikacje SMART, zacina się przy odtwarzaniu filmów z Youtube (czasem nawet przy tym zawieszając się, wyskakują jakieś komunikaty o błędach). Od razu zaznaczę, że instrukcja TV mówi ,że maksymalny zasięg odbiornika WiFi telewizora wynosi 12,5m. Mam łącze po światłowodzie 30 Mbps. Mój domowy router TP-link znajduje się w drugim pokoju w odległości 7m od telewizora. Nawet gdy skracam ten dystans do 6 m wystawiając router na korytarz sytuacja nie poprawia się. Zaznaczam, ze wszystkie inne sprzęty w domu (smartfony Samsung Gxy S3 i S3 mini, tablet, laptopy, a nawet testowany przez tydzień w domu, tv Panasonic TX-55CXM710) bez problemu łączą się z moją siecią WiFi i brak jest takich problemów z łącznością czy odtwarzaniem w jakimkolwiek zakątku mojego lokalu. W 60ks7000 natomiast aplikacje smart zawieszają się i brak jest właściwej łączności. Czy też macie problemy z łącznością z modułem wifi telewizora? moim zdaniem niemożliwym jest aby telewizor tej klasy i w takiej cenie nie miał dostatecznego zasięgu w technologii WiFi. Albo wada egzemplarza czy może wada konstrukcyjna? Sprawdź czy problem występuje na kablu sieciowym. Jeśli na kablu sieciowym wszystko działa ok., to jest to wina karty wifi w TV. Wówczas sprawdź działanie karty, gdy TV jest blisko routera (bez przeszkody w postaci ściany) i jeśli mimo braku przeszkód (osłabiających sygnał wifi) i bliskiej odległości problem w bezprzewodowym połączeniu nadal występuje, to ewidentnie karta w TV jest uwalona i kwalifikuje się do wymiany. Jeśli przy bliskiej odległości będzie ok., to znaczy, że Szajsung do swojego TV włożył najtańsze badziewie o mizernej mocy. Niech inni użytkownicy KS7000 się wypowiedzą czy mają ten sam problem w sytuacji, gdy sygnał wifi przechodzi przez ścianę. Jeśli u nich jest ok., to Twoja karta wifi w TV jest wadliwa i serwis powinien ją wymienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lahcim 27 Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Haha samsung obniżył ceny serii KS np 65ks7000 teraz 9999 zł w MM i saturn , czyżby konkurencja im deptała po piętach np panasonic dx750 ? Niech obniżą jeszcze tysiąc i dadzą rabat technoliczny 15 proc to będzie ciekawa oferta. Edytowane 13 Lipca 2016 przez lahcim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Haha samsung obniżył ceny serii KS np 65ks7000 teraz 9999 zł w MM i saturn , czyżby konkurencja im deptała po piętach np panasonic dx750 ? Niech obniżą jeszcze tysiąc i dadzą rabat technoliczny 15 proc to będzie ciekawa oferta. Obniżka dotyczy m.in. modeli: - 55KS7000 z 6499 zł na 5999 zł, - 60KS7000 z 7899 zł na 7399 zł, - 65KS7000 z ok. 10k na 8999 zł, - 55KS8000 z 8299 zł na 7798 zł. Nie wiem jak z kontrolą jakości w KS8000. ale w przypadku KS7000 najlepszym rozwiązaniem jest zakup w sklepie stacjonarnym, gdzie można TV dokładnie sprawdzić na własnym materiale m.in. pod kątem bad pixeli czy też jakość wykonania zewnętrznego (zgłaszane problemy z ramkami). Zakup przez neta i jego zwrot wiąże się z kosztami przesyłek, więc nie jest to najlepsze rozwiązanie zwłaszcza przy KS7000. To dobry TV, ale przed zakupem trzeba go po prostu dokładnie sprawdzić. Z kolei Panas 58DX750 zleciał już z ceną poniżej 6200 zł, tylko "molochy" MM/Saturn/RTV Euro nadal trzymają sztucznie zawyżoną cenę na ten model. Edytowane 14 Lipca 2016 przez rafcio76r 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyrix 0 Napisano 29 Lipca 2016 Co do WIFI to u mnie działa świetnie, ale podobnie jak ktoś już wyżej wspomniał, router (UPC Horizon) mam w odległości 0,5m od TV. Zauważyłem natomiast inny problem - mianowicie wychwalany wszędzie Motion Plus nie za bardzo dobrze działa przy obrazie z dekodera TV UPC. Niezależnie od ustawień suwaków (próbowałem już chyba wszystkiego) płynny obraz co jakiś czas się przycina, i cały czar tej płynności pryska w tym momencie. Czy też tak macie? Nie zauważyłem tego efektu przy innych źródłach (filmy mkv, youtube). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 29 Lipca 2016 Info dla zainteresowanych zakupem Samsunga 60KS7000. W sklepie internetowym Neonet można kupić ten model w świetnej promocji. W polu zamówienia należy wpisać: LIPIEC700, a wówczas cena spada z kwoty 7390 zł na 6690 zł Promo tylko do niedzieli włącznie. Możliwe raty 0% przy odbiorze zamówienia w wybranym przez siebie stacjonarnym sklepie Neonetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 500 Napisano 29 Lipca 2016 Wyrzuć tego TPLinka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boywrc 13 Napisano 30 Lipca 2016 Ja juz go miałem, a jest wtedy możliwość zwrotu jakby coś z nim było nie tak? Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xkamz 6 Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Po trzech tygodniach względnego testowania 60'' KS7000 mogę powiedzieć, że jakość obrazu jest naprawdę b.dobra. Zero cloudingu, piękne, nasycone barwy, spore możliwości ustawienia obrazu (wykorzystałem zalecane ustawienia z AVforums). Dziękuję @rafcio76r za podesłane materiały do testowania telewizora, dzięki nim upewniłem się, że zrobiłem całkiem dobry zakup. Świeci fajnie nawet w moim pomalowanym na biało i nasłonecznonym salonie (of kors zależy to także od ustawienia jasności podświetlenia matrycy). Obraz jest równomiernie podświetlony. Czerń jest naprawdę zadowalająca. Oczywiście z uwagi na lokalne wygaszenie diod przy jasnych elementach wyświetlanych na ekranie możemy zobaczyć w ich bezpośrednim sąsiedztwie drobną skalę szarości ale to niuans. Z drobnych niuansów mogę wymienić jeszcze delikatny banding, ale widoczny nie w scenach bardzo jasnych, ale właśnie przyciemnionych (idealnym testerem do tego jest początkowa sekwencja filmu Marsjanin - kamera przesuwa się bowiem po rdzawym-ciemnym krajobrazie a w raz z przesuwającą się kamerą zobaczyć możemy także delikatnie, brudne, pionowe pasy). A może jestem przeczulony, bo winnych scenach (mecze na Euro2016) bandingu nie uświadczyłem. Smart idealny, wszystko śmiga aż miło, telewizor włącza się w 1-2 sekundy. Przerwa pomiędzy przerzucaniem kanałów także jest minimalna, ok. 0,5 s. Pilot bardzo fajny, sterowanie głosowe dobrze się sprawdza (nawet przerzucanie kanałów tym sposobem). Zdziwiłem się, że ma niezłe głośniki. Słychać nawet niezłe basy (jak na telewizor). A teraz wady ewidentne. @boywrc odstąpił od umowy na ten model z uwagi an rozchodzącą sie obudowę. Otóż mi także po ok 14 dniach użytkowania obudowa rozeszła się od ramki telewizora w dwóch miejscach. W jednym miejscu (dolny róg) szpara dochodzi do 4-5 mm i jest długa na obu krawędziach. Właśnie jestem po oględzinach Pana z NEONET albo z Samsunga i będą usuwać mi uznaną reklamację. Będą usuwać także wadę odbiornika WiFi. Oględziny na miejscu dały podstawę by sądzić, ze coś jest nie tak z odbiornikiem WiFi. Instrukcja TV mówi ,że maksymalny zasięg odbiornika WiFi telewizora wynosi 15,2m. Mam łącze po światłowodzie 30 Mbps. Mój domowy router TP-link znajduje się w drugim pokoju w odległości 7m od telewizora. Nawet gdy skracam ten dystans do 6 m wystawiając router na korytarz sytuacja nie poprawia się. Zaznaczam, ze wszystkie inne sprzęty w domu (smartfony Samsung Gxy S3 i S3 mini, tablet, laptopy, a nawet testowany przez tydzień w domu tv Panasonic TX-55CXM710, który stał w tym samym miejscu co 60ks7000) bez problemu łączą się z moją siecią WiFi i brak jest takich problemów z łącznością czy odtwarzaniem w jakimkolwiek zakątku mojego lokalu. W 60ks7000 natomiast aplikacje smart zawieszają się i brak jest odpowiedniej łączności z uwagi na zasięg. Być może to wada mojego egzemplarza, nie przesądzam. Niemożliwym jest jednak aby taki TV utrzymywał odpowiedni zasięg dopiero z odległości 3-4 metry. Mankamentami są: - kąty widzenia, jak w każdej matrycy VA - fatalny zasięg odbiornika WiFi telewizora (aktualnie w czasie reklamacji; zobaczymy czy go wymienią i czy sytuacja się poprawi) - odchodząca od ramki tylna obudowa telewizora (aktualnie reklamowana - zobaczymy jak poradzą sobie z usunięciem wady) Zalety jednak przeważają nad wadami. Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez Xkamz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nexusprime 0 Napisano 9 Sierpnia 2016 Panowie czy Wam też przy ciemnych scenach pojawiają się jasne poświaty na ciemnym tle wielkości dłoni na górze ekranu tak 20cm od lewej krawędzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azuko 1 Napisano 10 Sierpnia 2016 Ja mam model 55KS7000 i u mnie nie ma takiej poświaty jak to nazywasz. A może coś już wiadomo kiedy będzie zamieszczony test dla tego modelu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafcio76r 44 Napisano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Co do odstających ramek w KS7000, to na filmiku na youtube było pokazane jak serwisant "rozwiązuje" ten problem. Metoda równie prymitywna jak fabryczny sposób montowania obudowy (na zatrzaski). Serwisant zdjął obudowę, następnie wzdłuż obydwu boków TV pociągnął taśmą dwustronną, później założył obudowę z powrotem. Skutki tej "naprawy" mogą być dwojakie: 1) w przypadku awarii TV ze zdjęciem "sklejonej" obudowy może być problem, 2) taśma, którą obudowa jest przyklejona od środka może z czasem puścić z uwagi wydzielanie ciepła podczas pracy TV. Tak naprawdę problem rozlatującej się obudowy może rozwiązać jedynie zmiana sposobu montowania obudowy TV w kolejnych partiach - z tandetnych zatrzasków na tradycyjne śruby. Panowie czy Wam też przy ciemnych scenach pojawiają się jasne poświaty na ciemnym tle wielkości dłoni na górze ekranu tak 20cm od lewej krawędzi? Jest to ewidentna wada podświetlenia. Jeśli masz jeszcze taką możliwość, to wymień na inny egzemplarz. Jeśli chodzi o serwis, to zapewne usłyszysz od nich brednie w stylu: "Szanowny Panie, technologia LED tak już ma, więc nie podlega to naprawie gwarancyjnej". Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez rafcio76r 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garrus 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Jaka jest najmniejsza szerokość między "nóżkami" 60KS7000 (podobno są dwie konfiguracje do wyboru - czyli dwa otwory na stojaki przy brzegach tv i jeszcze dwa bliżej środka)? Pytam ponieważ przymierzam się do zakupu tego telewizora, ale najpierw chciałbym kupić stolik / szafkę o odpowiedniej szerokości (przy czym zależy mi na jak najwęższym meblu jaki się da, żeby nie zabierał za dużo miejsca). Innymi słowy, czy ktoś mógłby zmierzyć odległość między stojakami przy najwęższej konfiguracji i podać ją tutaj? Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azuko 1 Napisano 6 Września 2016 (edytowane) Z przykrością stwierdzam, że mój 55KS7000 został zwrócony do sprzedawcy, powód? 9 - bad pixeli do tego szara plamka wielkości groszku w polu widzenia po prawej stronie oraz w górnej lewej części odejście obudowy od ramki na długości ok. 15 cm. Nie warto było reklamować ponieważ zakupu dokonałem na odległość. Szkoda bo wrażenia z odbioru były b.dobre. Teraz mam problem co kupić, czy ryzykować dalej w celu trafienia na dobry egzemplarz czy wybrać inną markę. Wiem, że niektórzy tu na forum wymieniali na inny egzemplarz czy możecie się podzielić infromacją jak w chwili obecnej wygląda sprawa dot. tych usterek czy wracają po jakimś czasie, czy można trafić na dobre egzemplarze? A co z obiecanym testem tego TV KS7000, czyżby nie przeszedł testu ? już mamy wrzesień a testu brak. Proszę w teście jak już będzie zwrócić uwagę na te dolegliwości tych odbiorników. Edytowane 6 Września 2016 przez azuko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kv77 5 Napisano 7 Września 2016 Miałem dwie wady: odstająca obudowa i jeden bad pixel. Serwisant docisnął jeden zaczep i sprawa z obudową została załatwiona ( sam próbowałem, ale zbyt lekko). Przy okazji chciał zobaczyć ten bad pixel i okazało się, że zniknął. Podczas zakupu pierwszy egzemplarz musiałem wymienić. Sklep stanął na wysokości zadania i domówił 3 szt. abym miał z czego wybrać. Dwa odpadły, wziąłem ostatni z tym bad pixelem (na obudowę nie zwróciłem uwagi). Obecnie jestem zadowolony, szczególnie z jakości obrazu.Wysłane z mojego x600 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boywrc 13 Napisano 10 Września 2016 Wczoraj bylem odebrać 60 ks7000, obydwa sprawdzane przeze mnie egzemplarze mialy odatajaca obudowę. To już było 2 podejście, pierwszego ks7000 zwróciłem do sklepu w czerwcu. Przestrzegam wszystkich przed zakupem tego szajsu, szkoda waszego czasu i pieniędzy. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 10 Września 2016 Już dawno temu ostrzegałem przed tym modelem... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moski81 2 Napisano 1 Października 2016 To co proponujecie w formie alternatywy dla tego modelu? Jeśli chodzi o moje wymagania to głównie porównywalna jakość obrazu, player który obsłuży pliki mkv ts wysokiej rozdzielczości i oczywiście funkcje multimedialne smart OnePlus 3 + Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xkamz 6 Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Dnia 29.08.2016 o 21:24, Garrus napisał: Jaka jest najmniejsza szerokość między "nóżkami" 60KS7000 (podobno są dwie konfiguracje do wyboru - czyli dwa otwory na stojaki przy brzegach tv i jeszcze dwa bliżej środka)? Pytam ponieważ przymierzam się do zakupu tego telewizora, ale najpierw chciałbym kupić stolik / szafkę o odpowiedniej szerokości (przy czym zależy mi na jak najwęższym meblu jaki się da, żeby nie zabierał za dużo miejsca). Innymi słowy, czy ktoś mógłby zmierzyć odległość między stojakami przy najwęższej konfiguracji i podać ją tutaj? Z góry dziękuję. Zmierzyłem. ok 108 cm (otwory są położone bliżej ale nóżki rozchodzą się niejako na boki, na zewnątrz i tą rozpiętość nóżek zmierzyłem; u samego podłoża) Dnia 10.09.2016 o 12:50, boywrc napisał: Przestrzegam wszystkich przed zakupem tego szajsu, szkoda waszego czasu i pieniędzy. Ja w swoim reklamowałem i obudowę tylną i moduł wifi. Obudowę mi wymienili (serwis Samsunga). Miałem okazję ją obejrzeć od środka - montowana jest na drucikach puszczonych wzdłuż krawędzi, i na taśmach dwustronnych. Po wymianie jest ok. Moduł Wifi nie jest tak mocny jak w Panasonicu 55CX700 i musiałem dokupić repeater, bo sygnał mi się gubił w ścianie (najkrótsza droga dla sygnału WiFi do telewizora biegła wzdłuż 5 metrowej ściany własnie). TV musi stać w pomieszczeniu tylko w tym miejscu w którym stoi, 1,5 metra w każdą inną stroną już jest pełny zasięg WiFi ale akurat tam gdzie stoi sygnał mi ginie. Wziąłem też egzemplarz z 2 bad pixelami i nie mam żalu. W codziennym użytkowaniu zupełnie to nie przeszkadza. Brak 2 sztuk z ogólnej ilości 8.294.400 pikseli jest naprawdę niezauważalny w czasie oglądania. Z perspektywy użytkowania go od lipca 2016 stwierdzam, że jest wart swoich pieniędzy. Jest jeden mankament systemu Tizen TV albo aplikacji youtube pod Tizenem. wyszukiwanie głosowe świetnie rozpoznaje polską mowę ale wyszukuje wyniki tylko za pomocą aplikacji Youtube (w innych już nie działa, z wyjątkiem samego tizena, pod którym możemy skakać po kanałach, włączać przeglądarkę, sterować głośnością, etc). Do tego wyszukiwanie nie spełnia swojej roli i w konsekwencji staje się w dużej mierze zbędnym bajerem. Dlaczego? Załóżmy że znamy dokładny tytuł/nazwę filmu na youtube np. "Jacek Bartosiak lewy do prawego polsat", tak jak zatytułował je autor wrzuconego nagrania. Wypowiadamy ten tytuł za pomocą wyszukiwania głosowego a tizen/aplikacja youtube przy pomocy tej funkcji nie potrafi odnaleźć tego filmu. Pokazuje inne wyniki mimo, że film o takim tytule istnieje na youtube. I tak jest w większości przypadków. Może 20-25% wyników jest trafnych z intencją poszukiwacza. To muszą poprawić; algorytm wyszukiwania głosowego nie jest kompatybilny z algorytmem wyszukiwania za pomocą aplikacji Youtube na Tizen TV. Edytowane 24 Listopada 2016 przez Xkamz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
naturschutz 0 Napisano 27 Listopada 2016 Witajcie, Mając budżet na jakiś b. dobry TV rzędu 5-6 tys. zastanawiałem się poważnie nad Samsungiem UE55KS7000 (ma super parametry w stos. do konkurencji). Na oku miałem jeszcze Sony serii XD85, LG 55UH8507, LG OLED 55EG910V, Panasonic TX-55CX750E. Po godzinnej rozmowie z panem z Euro AGD na różne aspekty, wyszło że wysokiej klasy telewizory Super UHD jeśli chodzi o jakość wyświetlania filmu są podobne. Owszem dwa stojące obok siebie telewizory mają ciut inne kontrasty itp. - ale przeciez w domu juz tylko jeden bedzie stał, i po miesiacu zapomni się czy byl jakis inny model ciut lepszy/gorszy. Natomiast warto zwrócić uwagę na system operacyjny. Samsung, w tym model KS7000, uzywa Tizena. Pan z Euro mowi ze po dwu latach wrocil do niego klient i mowi ze YTube przestał działać. Pan mówi, że powodem jest to że Tizen sie nie aktualizuje a YTube wymaga aktualizacji. Zeby Tizena aktualizowac by trzeba dokupic skrzynke za 1000 zl. Poza tym Tizen nie wspiera roznych aplikacji na przyklad filmow z cda.pl sie nie wuswietli. Wg. mnie to duza wada - wydajac duzo pieniedzy chcę mieć top, a nie jakiś półśrodek. Kiedyś miałem Samsunga Wave który miał samsungowy system operacyjny Bada. Naprawde to był stracony pieniadza na ten telefon, bo wiekszosc apek chodzi na Androidzie. Pan wspomnial także że u KS7000 Samsunga odkleja sie od ciepla obudowa na gorze telewizora z tyłu nad ekranem. Pytam wiec sprzedawcy - a co mi poleci z Sony, bo Sony chodzą na Androdzie? Mowi ze seria XD85 chodzi swietnie. Jedyna wada to.... Android. Podobno jak co rano wlaczaja telewizory w salonie to te z Androidem wlaczaja sie najdluzej i zdarza sie im resetowac by w koncu sie wlaczyly. Wzialem pilota i potestowalem Sony 55XD8005 - po minucie klikania - zawiesil sie. Na wpisach na forum Euro Agd od ludzi co kupili Sony np. KD-55XD8505 tez czasem negatywne wpisy nt. Androida da sie znalezc. Kto z Was ma smartfona na Androidzie pewnie wie ze z czasem się zamulają. Jako ze matryce Sony ma od LG, sprzedawca mowi ze warto sie LG zainteresowac. Web OS 1.0, 2.0 sa aktualizowane, sa to systemy b. dobre i ponoc dosc otwarte ale nie majace wad Androida. Ja aktualnie z Sony zrezygnowalem i pomysle - ze wzgledu na system wlasnie - o jakimś LG (z tych wyzej wymienionych) lub Panasonic (podobno Firefox dobrze sobie radzi). Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawkor 17 Napisano 27 Listopada 2016 Ciekawe rzeczy powiada ten sprzedawca w sprawie Tizena. Mam Samsunga i jakoś youtube chodzi od nowości i zawsze aktualizuję oprogramowanie do najnowszej wersji z poziomu netu lub usb. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
naturschutz 0 Napisano 27 Listopada 2016 11 minut temu, naturschutz napisał: Jako ze matryce Sony ma od LG, sprzedawca mowi ze warto sie LG zainteresowac. Web OS 1.0, 2.0 sa aktualizowane, sa to systemy b. dobre i ponoc dosc otwarte ale nie majace wad Androida. Ja aktualnie z Sony zrezygnowalem i pomysle - ze wzgledu na system wlasnie - o jakimś LG (z tych wyzej wymienionych) lub Panasonic (podobno Firefox dobrze sobie radzi). Jeszcze chciałem dodać, że potestowałem na modelu LG 55UH8507 dzialanie WebOS 3.0. Bylem bardzo zadowolony gdyż wskaznikiem klikalem na interesujace mnie ikony na ekranie, jesli sie przeglada strony www to jest osobny roler na pilocie, calosc blyskawicznie sie dala obsluzyc, zero zawieszek. Na Sonym trzeba za pomocą 4 kierunkowych guzikow na pilocie doklikac sie do ikony na ekranie, no i jak wspomnialem zawiesił się. W KS7000 niestety nie mialem pilota w dloni, ale z jakiegos testu widzialem ze jest bardzo ubogi w przyciski a wiec nie ma mozliwosci szybkiego przywolania jakis przydatnych funkcji/aplikacji. slawkor - rozumiem; natomiast faktycznie może coś w tym być jeśli taki przypadek opisał sprzedawca - może musisz gdzieś sprawdzić 25 minut temu, naturschutz napisał: Jeszcze chciałem dodać, że potestowałem na modelu LG 55UH8507 dzialanie WebOS 3.0. To był model LG 55UH950V i system WebOS 3.0 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach