Skocz do zawartości
Gmeru

Samsung KS8000 SUHD TEST Ultra HD Premium

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mialem styczności z BR UHD Ale to co piszesz i wstawiasz foty trochę sie kupy nie trzyma. Zaczynasz porównywać dema do filmów fabularnych. Nie wiem ale jeszcze nigdy nie spotkalem sie aby film fabularny mial lepszy...............moze to złe słowo może bardziej efektowny obraz od dem.Dam Ci przyklad,film
Grawitacja . Na YT mam ustawiony wyższe ostrzenie dodatkowo mam włączona funkcje redukcji zakłóceń cyfrowych i mpeg. Obraz na pierwszy rzut oka na demie wyglada bardzo fajnie. Jest gladki bez szumu dobrze wyostrzony itp. Z BR ten sam film ale juz po hdmi i z obrazem ustawionym tak jak należy ma delikatną morkę i jest ciut mniej efektowny. Ale czy na pewno o to chodzi?Wydaje mi się ze za dużo oczekiwales od formatu UHD a moim zdaniem format ten bez HDR z odleglosci 3 metrow jest nie do odróżnienia od poczciwego FHD skalowanego wyżej . I na pewno nie jest intencją czy to reżysera czy czlowieka od zdjęć pokazywanie włosów w nosie aktorów, a na demach to jest to czym sie człowiek zachwyca

Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Piteron napisał:

Wydaje mi się ze za dużo oczekiwales od formatu UHD a moim zdaniem format ten bez HDR z odleglosci 3 metrow jest nie do odróżnienia od poczciwego FHD skalowanego wyżej . I na pewno nie jest intencją czy to reżysera czy czlowieka od zdjęć pokazywanie włosów w nosie aktorów, a na demach to jest to czym sie człowiek zachwyca

To oczywiście też zależy od przekątnej ale fakt faktem, z pewnej odległości różnica między przeskalowanym przez tv wydaniem filmu Blu-ray 1080p, a Blu-ray 4K UHD w ostrości jest praktycznie niezauważalna.

A żeby zobaczyć naprawdę cud miód obraz wystarczy zobaczyć jaka jakość daje obraz zarejestrowany kamera podobna do tej jaką mam na avatarze np. niektóre sceny z Dark Night Rises lub wcześniejsze batmany Nolanow i mam na myśli wydania BluRay 1080p.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 5.10.2016 o 21:03, Piteron napisał:

Nie mialem styczności z BR UHD Ale to co piszesz i wstawiasz foty trochę sie kupy nie trzyma. Zaczynasz porównywać dema do filmów fabularnych. Nie wiem ale jeszcze nigdy nie spotkalem sie aby film fabularny mial lepszy...............moze to złe słowo może bardziej efektowny obraz od dem.Dam Ci przyklad,film
Grawitacja . Na YT mam ustawiony wyższe ostrzenie dodatkowo mam włączona funkcje redukcji zakłóceń cyfrowych i mpeg. Obraz na pierwszy rzut oka na demie wyglada bardzo fajnie. Jest gladki bez szumu dobrze wyostrzony itp. Z BR ten sam film ale juz po hdmi i z obrazem ustawionym tak jak należy ma delikatną morkę i jest ciut mniej efektowny. Ale czy na pewno o to chodzi?Wydaje mi się ze za dużo oczekiwales od formatu UHD a moim zdaniem format ten bez HDR z odleglosci 3 metrow jest nie do odróżnienia od poczciwego FHD skalowanego wyżej . I na pewno nie jest intencją czy to reżysera czy czlowieka od zdjęć pokazywanie włosów w nosie aktorów, a na demach to jest to czym sie człowiek zachwyca

Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka

No nie wiem czy porównuję do dema. Film z którym porównywałem BDUHD był nagrywany aparatem samsunga: " Filmed with Samsung NX1 and the 16-50mm S " i wpakowany na YT. Robią nas w balona sprzedawając filmy po 150 PLN masterowane w większości w 2K. Pewnie nie które ujęcia nawet zoom+crop aby poprawić scenę. Potem maskują to blurami. Widać to "w samym sercu morza". (rozmowa z jednym  "ocalałym".) Nie masz doświadczenia z bdUHD czy może takim materiałem to napiszę po raz kolejny, że wyostrzenie działa tutaj zupełnie inaczej niż w mat FHD. ( np. 100% FHD to nie to samo co 100% UHD ). Dlatego można go stosować i to nie grzech.

Oglądam z odległości 1,5 do 2,0. Jestem też  graczem pecetowym 120hz/120fps i jakość obrazu nie jest mi obca. Nie zgadzam się , że zbyt wiele oczekiwałem. To produkcje UHD BD nie spełniają standartu. Już wiem co potrafi KS 8000. Szkoda, że aby się z tego cieszyć muszę posiłkować się produkcjami z YT :) lub podpinaniem PC i graniem na TV.

EDIT: realorfake4k.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzam jeszcze raz,nie mam playera uhd ani żadnego krążka w tym formacie aby podjac5 z Tobą merytoryczną dyskusje. Więc to co piszesz jest dla mnie wierygodne. Nie zgadzam sie jednak z tym że porównujesz material fabularny kręcony w ciut inny sposób do materiałów kręconych w sposob który ma pokazać wszystko co najlepsze w technologii. Dam Ci przyklad mój note4 kręci osttzejsze i bardziej wysycone filmy uhd niz wszystkie dema filmowe które widziałem do tej pory .

Wysłane z mojego SM-N910C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.10.2016 o 11:07, MRCOCOset napisał:

No nie wiem czy porównuję do dema. Film z którym porównywałem BDUHD był nagrywany aparatem samsunga: " Filmed with Samsung NX1 and the 16-50mm S " i wpakowany na YT. Robią nas w balona sprzedawając filmy po 150 PLN masterowane w większości w 2K. Pewnie nie które ujęcia nawet zoom+crop aby poprawić scenę. Potem maskują to blurami. Widać to "w samym sercu morza". (rozmowa z jednym  "ocalałym".) Nie masz doświadczenia z bdUHD czy może takim materiałem to napiszę po raz kolejny, że wyostrzenie działa tutaj zupełnie inaczej niż w mat FHD. ( np. 100% FHD to nie to samo co 100% UHD ). Dlatego można go stosować i to nie grzech.

Oglądam z odległości 1,5 do 2,0. Jestem też  graczem pecetowym 120hz/120fps i jakość obrazu nie jest mi obca. Nie zgadzam się , że zbyt wiele oczekiwałem. To produkcje UHD BD nie spełniają standartu. Już wiem co potrafi KS 8000. Szkoda, że aby się z tego cieszyć muszę posiłkować się produkcjami z YT :) lub podpinaniem PC i graniem na TV.

EDIT: realorfake4k.com

Jak sie gra na tym samsungu ? Dostrzegasz jakieś smużenie w trybie gry gdy wyłącza uplynniacze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, danteforum napisał:

Jak sie gra na tym samsungu ? Dostrzegasz jakieś smużenie w trybie gry gdy wyłącza uplynniacze ?

WITAM. Na codzień gram na monitorze 144hz + gtx1080. Jednak używam 120hz/120fps ponieważ w tym trybie jest dostępna funkcja "Motion 240". Zero rozmycia w ruchu. Przyzwyczajony do takich doznań zauważam delikatne rozmycie w ks8000.

Przesiadłem się z LE40C650 i w porównaniu do KS8000 rozmycie jest znacznie mniejsze. 

Należy pamiętać , że vsync ( synchronizacja pionowa ) załączona  w grze likwiduje poziome rozrywanie obrazu jednak blur jest wtedy większy.

FIFA 16/17 w 4k 60 fps i dodatkowo wygładzaniem krawędzi ( karta daje radę ) oraz szerszą paletą barw 4:4:4 robi naprawdę duże wrażenie nawet z odległości minimalnej dla 65' czyli 1,36 m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, MRCOCOset napisał:

WITAM. Na codzień gram na monitorze 144hz + gtx1080. Jednak używam 120hz/120fps ponieważ w tym trybie jest dostępna funkcja "Motion 240". Zero rozmycia w ruchu. Przyzwyczajony do takich doznań zauważam delikatne rozmycie w ks8000.

Przesiadłem się z LE40C650 i w porównaniu do KS8000 rozmycie jest znacznie mniejsze. 

Należy pamiętać , że vsync ( synchronizacja pionowa ) załączona  w grze likwiduje poziome rozrywanie obrazu jednak blur jest wtedy większy.

FIFA 16/17 w 4k 60 fps i dodatkowo wygładzaniem krawędzi ( karta daje radę ) oraz szerszą paletą barw 4:4:4 robi naprawdę duże wrażenie nawet z odległości minimalnej dla 65' czyli 1,36 m.

No tak ale np sony 9305 też posiada ta funkcję z rozmyciem. Wiadomo że jak włączę tryb gry input lag rośnie w sony tego nie ma...

Byłem w saturnie i pan zachwala ks8000 oczywiscie chodzi w smyczy samsunga.

W salonie sony zachwala soniacza a o samsungu mowi kocha...

Dziś chciałem wziąć tv. Ale nie potrafie zdecydować który...

55xd9305 za 7900 czy 55ks8000 za 6700 ? Ktos doradzi do 20:00? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, danteforum napisał:

No tak ale np sony 9305 też posiada ta funkcję z rozmyciem. Wiadomo że jak włączę tryb gry input lag rośnie w sony tego nie ma...

To ciekawe co piszesz. W trybie gry mamy 21 ms opuźnienia jednak bez 4:4:4. W trybie pc jest 30 pare ms jednak z 4:4:4. W trybie gry input lag maleje :). Rozmycie zależy od czasu rekcji matrycy oraz ilości fps/hz. No chyba że piszesz o funkcji wyraźnym ruch led ( wstawiania pomiędzy klatki z obrazem jednej czarnej ).

Edytowane przez MRCOCOset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, MRCOCOset napisał:

To ciekawe co piszesz. W trybie gry mamy 21 ms opuźnienia jednak bez 4:4:4. W trybie pc jest 30 pare ms jednak z 4:4:4. W trybie gry input lag maleje :).

Aha :P no tak ale piszesz że smuzy...

A w sony tego nie ma podobno bo jest uplynniacz ktory sie mie wylacza w trybie gry... tylko czy 51ms to nie przeszkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, danteforum napisał:

Aha :P no tak ale piszesz że smuzy...

A w sony tego nie ma podobno bo jest uplynniacz ktory sie mie wylacza w trybie gry... tylko czy 51ms to nie przeszkoda...

To właśnie upłynniacz powoduje smużenie i wyższy input lag. W trybie gry wyłączany jest upłynniacz i wszystkie dodatkowe bajery aby zmniejszyć lag jednak wtedy granie np. w 30 fps nie jest zbyt przyjemne. Trzeba osiągnąć stabilne 60 fps. Wtedy tryb gry zdaje egzamin. Ks 8000 nie smuży podczas grania tylko w szybkim ruchu występuje delikatny blur z powodu 60fps i czasu reakcji matrycy. To nie monitor tylko tv :). Aby było idealnie tv musiał by robić 120hz/120fps. Może uda mi się wrzucić fotkę z np. Fify 17 podczas ruchu.

Kiedyś bawiłem się " w muzykę na pc ". 10ms idzie wyczuć bez problemu. Różnica 21ms a 51ms to 30 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, MRCOCOset napisał:

To właśnie upłynniacz powoduje smużenie i wyższy input lag. W trybie gry wyłączany jest upłynniacz i wszystkie dodatkowe bajery aby zmniejszyć lag jednak wtedy granie np. w 30 fps nie jest zbyt przyjemne. Trzeba osiągnąć stabilne 60 fps. Wtedy tryb gry zdaje egzamin. Ks 8000 nie smuży podczas grania tylko w szybkim ruchu występuje delikatny blur z powodu 60fps i czasu reakcji matrycy. To nie monitor tylko tv :). Aby było idealnie tv musiał by robić 120hz/120fps. Może uda mi się wrzucić fotkę z np. Fify 17 podczas ruchu.

No ale ks ms natywna 120 chyba ;p

Wstaw bo mam 2h do konca promocji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, danteforum napisał:

No ale ks ms natywna 120 chyba ;p

Wstaw bo mam 2h do konca promocji :P

Dzięki matrycy 120hz obraz wydaje sie być płynniejszy przy 60 fps/hz. Jednak nie można zapodać 120hz/120fps.

Nie mam dobrego aparatu więc tylko takie foty. Z bliska 50cm. No i cięzko utrafić w klatkę a nie po między ( zdublowane postacie). Na żywo wygląda to znacznie, znacznie lepiej, ostrzej itd. Ale widać czy są smugi czy nie: drive.google

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, danteforum napisał:

Złota rada, rzuć monetą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Robert_1988_KrK napisał:

Bez dwóch zdań bierz SONY XD93 ;)

A lag 51 i granie na konsoli i pc ? Nie bedzie przeszkadzalo ?

I co z cloudingiem, wineta i tym dziwnym białym oblokiem wokół białego logo na czarnym tle ? Wrrrrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, danteforum napisał:

7900 zł za Sony 55XD9305, to żadna promocja. W niedawnym rabacie technologicznym w Saturnie był za 6578,14 zł. Z gwarancją 2-letnią możesz go kupić obecnie za 7240 zł np. w matrixmedia.pl. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rafcio76r napisał:

7900 zł za Sony 55XD9305, to żadna promocja. W niedawnym rabacie technologicznym w Saturnie był za 6578,14 zł. Z gwarancją 2-letnią możesz go kupić obecnie za 7240 zł np. w matrixmedia.pl. 

No tak, ale wolałbym w sklepie stacjonarnym kupić...

A tu wszedzie po 7900...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym miejscu pozwole sobie zacytowac Fredrę:

Osiołkowi w żłoby dano,

W jeden owies, w drugi siano.

Uchem strzyże, głową kręci.

I to pachnie, i to nęci.

Od którego teraz zacznie,

Aby sobie podjeść smacznie?

Trudny wybór, trudna zgoda –

Chwyci siano, owsa szkoda,

Chwyci owies, żal mu siana.

I tak stoi aż do rana,

A od rana do wieczora;

Aż nareszcie przyszła pora,

Że oślina pośród jadła –

Z głodu padła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Xisiek napisał:

Osiołkowi w żłoby dano,

I to pachnie, i to nęci.

I tak stoi aż do rana,

A od rana do wieczora;

Że oślina pośród jadła –

Z głodu padła.

Kurde skąd Fredek mnie znał.... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Xisiek napisał:

Osiołkowi w żłoby dano,

I to pachnie, i to nęci.

I tak stoi aż do rana,

A od rana do wieczora;

Że oślina pośród jadła –

Z głodu padła.

Samsung za 6900... do dziś... :/

Jaka matryce ma w koncu samsung czemu nie mozna 120 zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, danteforum napisał:

No tak, ale wolałbym w sklepie stacjonarnym kupić...

A tu wszedzie po 7900...

A co za problem, zamawiasz u nich z odbiorem w wybranym Sony Center, na miejscu sprawdzasz TV i jak będzie wszystko ok to bierzesz, jak będą bad pixele i inne wady, to rezygnujesz z zakupu lub prosisz o kolejną sztukę i tyle :) Wiem, bo sam dopytywałem, ale czekam na spadek cen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rafcio76r napisał:

A co za problem, zamawiasz u nich z odbiorem w wybranym Sony Center, na miejscu sprawdzasz TV i jak będzie wszystko ok to bierzesz, jak będą bad pixele i inne wady, to rezygnujesz z zakupu lub prosisz o kolejną sztukę i tyle :) Wiem, bo sam dopytywałem, ale czekam na spadek cen.

Chodzi o to, że nie mam możliwości zwrotu... Zamówiłem dziś w Saturnie. 7900 z soundbarem i do tego ubezpieczenie za 700zł na 4 lata. Wziąłem sobie na raty :)
Jutro ma dostać info odnośnie zdolności kredytowej i zabieram tv do domu :)

Mogłem kupić w stacjonarnym i wyszło by trochę taniej ale nie oddam jak mi się nie spodoba coś...

Z pewnością jakiś rabat będzie z czasem, ale nie chce mi się już czekać... W wielu sklepach mają ostatnie sztuki a nie wiem jak jest z dostępnością...

Edytowane przez danteforum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten test, to przerost formy nad treścią. Nie podajecie a jeśli już to sporadycznie, poziomu czerni w swoich testach. Napaćkane rozpisane to wszystko, zupełnie niepotrzebnie. Dam Wam Panowie, Panie Gmeru i Maćku 2 linki z testu tego odbiornika. Przestudiujcie, zapoznajcie się i spróbujcie przenieść co, nie co do swoich testów. Żeby nie było; nie krytykuję Waszej wiedzy w szczególności Maćka, bo Gmeru tylko ładnie mówi podobnie jak Cezary Tomczyk. Jeśli chodzi o sferę werbalną przekazu swoich myśli, macie kłopot w szczególności Gmeru. Strasznie nisko zawiesiliście poprzeczkę w tym segmencie.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue55ks8000-201609174362.htm

https://www.avforums.com/review/samsung-ks8000-ue55ks8000-uhd-4k-hdr-tv-review.12969

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi