autorus 11 Napisano 15 Marca 2016 Witam, do tej pory korzystam z Dune Duo HD czyli 2dyskowca. Działa ok. Ale w nowej lokalizacji chciałbym mieć już wszystko działające nie z dysków lokalnych tylko po sieci. I tu potrzebuję rady. Do tv będzie podłączony któryś z dune, potem kabel ftp leci do rozdzielni gdzie chciałbym zamontować serwer plików najlepiej w szafie rack 19". Znalazłem urządzenie tj Serwer NAS Synology RS815+ RACK, http://www.synologic.pl/dysk-sieciowy-rs815rp_plus.php a ponieważ nie bawiłem się do tej pory w sprawy sieciowe chciałbym wiedzieć, czy takie połączenie ma rację bytu? Nie musi być akurat ten serwer byle by był do szafy. A może to nie najlepszy pomysł i ktoś zaproponuje coś lepszego? jednocześnie z serwera może korzystać max 3-4 odbiorców. Ale i tak podaje na wyrost. Pozdrawiam Autorus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HDev 32 Napisano 15 Marca 2016 Pomysł bardzo dobry. Tak się to robi. Przy sprzęcie AV najlepiej zaplanować sobie ze 4 gniazda sieciowe. I wszystko musi działać w 1gbit. Nawet jeżeli Duo nie wykorzysta łącza 1Git, to już jego następca na pewno. Dune odtworzy z serwera NAS płynnie wszystkie materiały, natomiast dobry serwer nie będzie wrażliwy na równoczesne korzystanie przez kilku użytkowników, czy kilka odtwarzaczy. A wybrany model Synology to dość mocna jednostka jak na warunki domowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
autorus 11 Napisano 15 Marca 2016 No i dzień zaczął się wyjątkowo dobrze. Byle do wieczora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoDeX 121 Napisano 23 Marca 2016 Pomysł bardzo dobry. Tak się to robi. Nawet jeżeli Duo nie wykorzysta łącza 1Git, to już jego następca na pewno. Dune odtworzy z serwera NAS płynnie wszystkie materiały... Następca, czyli DUNE HD BASE 3D do wzięcia. Nowy z gwarancją, do sprzedania, zamiany. (1199pln.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ignatius 2 Napisano 16 Stycznia 2017 Mam podobne pytanie jak autor tematu. Planuje zakup Synology DS916+ (lub DS416Play) i chcę skonfigurować go tak, aby móc odtwarzać filmy na swoim Dunie HD Smart. Na stronie synology jest lista kompatybilności i tego modelu (Dune HD D1) nie ma, bo możliwe że nie był testowany pod tym kątem. Z drugiej jednak strony na tym forum jest tutorial, który opisuje wszystko krok po kroku. Dlatego mam pytanie czy ktoś korzysta z duetu synology/Dune HD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 16 Stycznia 2017 Wszystko hula. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ignatius 2 Napisano 16 Stycznia 2017 Dziękuję za potwierdzenie. Jutro zamawiam sprzęt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach