Jump to content
moonfall84

TUTORIAL - Dune HD + yaDIS + NAS + Dune Media Controller (Android)

Recommended Posts

Witam

Chciałbym przedstawić Wam tutorial jak prawidłowo skonfigurować NAS (na przykładzie Synology), yaDIS i program Dune Media Controller (na przykładzie Androida).

Tutorial został podzielony na 3 części.

I. Konfiguracja NAS

Logujemy się na nasz serwer Synology a następnie wchodzimy w Panel sterowania:

6wyi.png

Następnie klikamy na ikonę Win/Mac/NFS:

4amh.png

Otworzy nam się okno konfiguracji – wybieramy Usługa NFS i klikamy w Folder współdzielony:

i8ka.png

Wybieramy interesujący na Folder współdzielony, np. Multimedia, następnie klikamy na Uprawnienia ---> Uprawnienia NFS

9pvr.png

Klikamy Utwórz:

a) wprowadzamy adres IP odtwarzacza Dune (Dune musi mieć przypisany stały adres wewnętrzny IP, nie korzystamy z DHCP),

B) uprawnienie: ustawiamy na Odczyt/Zapis

c) root squash: ustawiamy na Mapuj do admin

3fw1.png

To już wszystko, przechodzimy do:

II. Konfiguracji yaDIS

Uruchamiamy program yaDIS i przechodzimy do Ustawienia ---> General

1. Ustawiamy Przestrzeń roboczą (nie zalecam dysku, gdzie jest zainstalowany system)

2. Wprowadzamy lokalizację interfejsu Dune:

w tym przypadku zalecam wpierw zmapować dysk sieciowy (np. wyżej wymieniony Multimedia) i ustawić ścieżkę gdzie yaDIS będzie eksportował wasze zasoby.

Właśnie z tej lokalizacji będzie uruchamiany spis filmów/seriali.

2kzs.png

Przechodzimy do zakładki Katalogi i klikamy Dodaj

1. Wybieramy typ Film/Serial, które chcemy przeskanować

2. Przeszukujemy nasze otoczenie sieciowe w poszukiwaniu folderu współdzielonego NAS, gdzie znajdują się nasze zasoby filmowe.

Koniecznym jest nie korzystanie ze zmapowanego dysku, tylko bezpośrednio wybrać lokalizację z otoczenia sieciowego. Napotkałem sporo problemów w przypadku innej konfiguracji (znane URL missing podczas otwierania pliku).

3. Tutaj podajemy ścieżkę Dune path, koniecznie wg schematu na screenie.

/volume2/ oznacza, że jest to drugi wolumen w serwerze NAS. Widać to dokładnie na screenie, gdzie konfigurowaliśmy uprawnienia NFS (po prawej stronie jest info o wolumenie).

Np. w przypadku folderu współdzielonego Multimedia, byłby to /volume1/

2p0c.png

Klikamy Przetwarzaj, uzbrajamy się w cierpliwość, wprowadzamy ewentualne poprawki do naszej kolekcji (czasami yaDIS błędnie rozpoznaje filmy, niekiedy nie dostarcza pełnego info itp.).

Klikamy Eksportuj i możemy przejść do następnej części :)

III. Konfiguracji Dune Media Controller

Smartfon i Dune muszą być podłączone do tej samej sieci domowej.

Bierzemy naszego smartfona w ręce i szukamy w Sklepie Google Play aplikacji Dune Media Controller.

Po przeprowadzeniu instalacji uruchamiamy aplikację.

Na oknie powitalnym klikamy next

g5x.png

Następnie wybieramy Network using SMB

26k5.png

Program zaczyna skanować naszą sieć w poszukiwaniu wcześniej wyeksportowanych plików przez yaDIS. W przypadku pojawienia się Access denied do folderów współdzielonych, w których nie posiadacie zbiorów, można spokojnie kliknąć Skip

8od9.png

Trwa dalsze skanowanie:

4qht.png

Aż program znajdzie naszą lokalizację spisu filmów i seriali.

Nadajemy nazwę wg naszego uznania (spacje nie są mile widziane)

31vc.png

Następuje pytanie jaki odtwarzacz ma być używany, zostawiamy Dune:

q43a.png

Następuje skanowanie w poszukiwaniu sprzętu Dune (musi być włączony – to chyba logiczne).

Gdy go odnajdzie, przypisujemy mu nazwę wg uznania:

u6v3.png

Musimy utworzyć tzw. Index i nazwać go wg uznania:

2gvk.png

Gratulacje! Kto chce czyta Tips & Tricks i wciskamy Next

4t3y.png

Powinno nam się pokazać na smartfonie okno jak poniżej – bardzo dobrze nam znane z odpalania yaDIS bezpośrednio z Dune:

wegr.png

aft4.png

mt74.png

Wchodzimy testowo w interesujący nas film i włączamy dotykiem (Proceed)

ahj0.png

vu00.png

Gdy w tym czasie odtwarzamy coś innego, zostaniemy zapytani czy kontynuować

7bzz.png

Voila! Oglądamy i dodatkowo możemy obsługiwać Dune za pomocą smartfona :)

EDIT:

Gdy dodamy nowe pozycje w yaDIS i zrobimy eksport to znajdą się one automatycznie w DMC - czyli nic nie musimy konfigurować od nowa :)

-------

Pozdrawiam,

Robert

Edited by moonfall84
  • Like 1

Tutek chyba spóźniony o rok ;) ale tak to bywa w życiu. Nie korzystałem z yaDIS ponad rok, aż znalazłem DMC i postanowiłem spróbować ;)

Jak ktoś ma pytania tk śmiało pisać.

Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka

"Logujemy się na nasz serwer Synology a następnie wchodzimy w Panel sterowania" mozesz wyjaśnić o co bliżej chodzi(gdzie tego szukać?)

Czy da rade to zrobić w win7?

Edited by syberka

Syberka, Synology to serwer NAS, osobne urządzenie, taki magazyn dysków.

Jeśli Ty masz dysk bezpośrednio w Dune, to musisz inaczej skonfigurować ścieżki w yaDIS. W DMC będzie analogicznie. Część z NAS pomijasz, chociaż wg mnie to bardzo wygodne taki serwer posiadać (nie tylko do Multimediów).

Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka

Może ktoś pomóc jak skonfugurować Dune Path w sytuacji, kiedy mam kolekcję na dysku lokalnym Dune ?
Próbowałem storage_uuid://3801e11345a62862/Filmy (przepisując ID dysku) i storage_label://DuneHDD/Filmy - gdzie DuneHDD to etykieta dysku. Katalog Filmy zawiera oczywiście kolekcję filmów. NIe działa, przy próbie odpalenia filmuy mam komunikat o błędnej ścieżce, przy czym nie widać tam wprowadzonych od strony komputera zmian, może trzeba to na nowo zrobić kasując katalog Yadis w Dune ?

Poprzez uuid kiedyś mialem i działało. Z tym że pamiętam problem z lokalizacja bazy yadis. Gdy była na tym samym dysku co filmy to był problem. Weź export zrób na pendrive i podepnij pod Dune. <br />2-3 filmy na próbę aby czasu nie tracić ;) potem dodasz resztę jak będzie działać <br />Daj znać.<br /><br />Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka<br /><br />

Pobawię się przez Święta i dam znać, dzięki !

-- edit

Niestety nie pomogło, nie udało mi się tego zmusić do działania również z pomocą pena. Przerzuciłem się na Zappiti i działa bezpośrednio na dysku lokalnym Dune zmapowanym przez sieć. Interfejs trochę mniej mi się podoba ale działa zadowalająco więc już przy tym zostanę.

Edited by staszek_s

chy to "kopiuj , wklej" to nie wyszłoby parę minut. Mam 4 dyski 2TB każdy. 1 w DUNE D1 i reszta czyli 3 podpięte do DUNA ( 1 na eSATA i 2 na USB). W każdym jest katalog FILMY lub 1080p. W nich duuuużo filmów. Razem jakieś 986 pozycji. Zappiti mi działa i w miarę go lubie. Jest precyzyjniejszy od Yadisa, ma szybszy export i lepiej kojarzy tytuły. Ma też swoje wady : brak katalogowania po : reżyserach, aktorach, latach prod itd oraz fakt że skubaniec co drugi film aktywizuje też jako THRILLER ( np ostatnio Godziny Szczytu z Jackie Chanem).

A Yadisa mam i coś mi szwankuje tzn : szczytuje mi ładnie wszystkie filmy z wszystkich dysków ale jak chcę którys "przeładować" ( rozpoznanie + pobranie okładek z opisem) to pisze mi "błąd. cine-passion nie odpowiada". Przy każdym tytule. Nic ku....wa mi nie pobiera. Nie wiem co jest nie tak. Dlatego myślałem że DUNE EXPLORER mi wniesie świeży , nowy powiew w system....;-)

<br />A Yadisa mam i coś mi szwankuje tzn : szczytuje mi ładnie wszystkie filmy z wszystkich dysków ale jak chcę którys "przeładować" ( rozpoznanie + pobranie okładek z opisem) to pisze mi "błąd. cine-passion nie odpowiada". Przy każdym tytule. Nic ku....wa mi nie pobiera. Nie wiem co jest nie tak. Dlatego myślałem że DUNE EXPLORER mi wniesie świeży , nowy powiew w system....;-)

<br /><br />Odnośnie yadis to masz pewnie starą wersję, bo nowa już dawno nie korzysta z cine-passion.<br />Ja mam wersję 2.3 a Ty?<br /><br />Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka<br /><br />

Kolego sprawdzę w wolnej chwili z dyskiem w Dune. Mam gdzieś nieużywany 80GB.<br /><br />Tapnięte z ZTE V987<br /><br />

Witam

uruchomiłem Yadisa 2.3

Jest poprawa ale jest też problem z niektórymi filmami w m2ts. Niektóre rozpoznaje a niektóre nie ( nie tytuł bo to niebyłby problem tylko definicja, fps, dżwięk itd)

Te same filmy na Zapitti przeładowują się i są rozpoznawane bez problemu. Czy ktoś miał w Yadis 2.3 jakieś podobne problemy ?