Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: Monitor BenQ (ZOWIE) XL2730Z Profesjonalny monitor dla graczy i gamingu

Rekomendowane odpowiedzi

TEST: Monitor BenQ (ZOWIE) XL2730Z Profesjonalny monitor dla graczy i gamingu

Już w piątek 4 marca rusza kolejna edycja finałów Intel Extreme Masters, czyli mistrzostwa świata gier komputerowych. Odbędą się one w katowickim spodku a my będziemy tam na miejscu. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was nie lada gratkę. Na redakcyjny warsztat wzięliśmy bowiem gamingowy monitor firmy BenQ (ZOWIE) XL2730Z, który jest najwyższym modelem dla graczy w ofercie tajwańskiego giganta. Warto zaznaczyć, że seria XL była oficjalnymi monitorami globalnego turnieju Intel Extreme Masters sezonu 2014/2015 a samo BenQ (wkrótce ZOWIE) wprowadziło na rynek jako pierwsze dedykowane monitory do gamingu. Ekran posiada rozdzielczość 2560x1440 oraz częstotliwość odświeżania na poziomie 144Hz. Wszystko wskazuje na to, że będzie to doskonały sprzęt dla profesjonalnych graczy. Czy rzeczywiście tak jest?

Przeczytaj całość

Edytowane przez Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przed IEM :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Super ze wzięliście na warsztat tego typu monitor, pamiętam ze pisaliście ze będzie więcej testów monitorów właśnie :) bo nie jest łatwo z wyborem, w zasadzie większość to TN'ki z tych szybkich z niskim kontrastem, chciałoby sie jakiegoś dobrego VA z wysokim kontrastem i szybkością coś jak już nie produkowany Eizo Foris 2421 tylko o większej przekątnej.

Tylko tak na prawdę żeby wykorzystać możliwości tak szybkich monitorów i grać w nowe tytuły gier w takiej rozdzielczości 1440p w ponad 100fps to chyba bedzie trzeba poczekać na nowe karty Pascal/Polaris i to tez raczej w konfiguracji SLI :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kelviny jak wyglądają na całej matrycy? i nie zawsze centralny punkt jest najlepszy do ustawiania . Smutne że do tej pory nie potrafią tłuc równych matryc (do 5% i dE 1.0) . Możecie dostać na test Eizo CG318 ,Nec SVR 322 , LG 31MU97 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super ze wzięliście na warsztat tego typu monitor, pamiętam ze pisaliście ze będzie więcej testów monitorów właśnie :) bo nie jest łatwo z wyborem, w zasadzie większość to TN'ki z tych szybkich z niskim kontrastem, chciałoby sie jakiegoś dobrego VA z wysokim kontrastem i szybkością coś jak już nie produkowany Eizo Foris 2421 tylko o większej przekątnej.

Tylko tak na prawdę żeby wykorzystać możliwości tak szybkich monitorów i grać w nowe tytuły gier w takiej rozdzielczości 1440p w ponad 100fps to chyba bedzie trzeba poczekać na nowe karty Pascal/Polaris i to tez raczej w konfiguracji SLI :)

Acerki na ipsie moglibyscie wziac na warsztat :).

Tak, bierzemy się za monitory. Testów będzie więcej. Acerek też się znajdzie ; ) Zapewne będzie to kolejny test. ASUS ma fajnego IPSa 165Hz :D Póki nie ma TV trzeba ogarniać ile się da ; ) Szczególnie, że teraz mamy mocne maszyny w redakcji więc jest na czym się bawić!

Kelviny jak wyglądają na całej matrycy? i nie zawsze centralny punkt jest najlepszy do ustawiania . Smutne że do tej pory nie potrafią tłuc równych matryc (do 5% i dE 1.0) . Możecie dostać na test Eizo CG318 ,Nec SVR 322 , LG 31MU97 ?

Jak wyżej. Wejdziemy w temat :) Co do pierwszego pytania to Maciej na pewno odpowie. To jego część testu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No właśnie ! :D Ja bym prosił o jakiś test z monitorem który ma wbudowany G-Sync.

Widze, że macie karty nvidii w sli, więc fajnie byłby tez przetestować funkcję G-Sync w akcji, i czy warto w ogóle dopłacać do monitora z tą funkcją ?
I nie chodzi mi o jakies rozpisywanie się na tą funkcją na 250 słow, ale o takie subiektywne odczucia podczas grania.

A i jeszcze dodam, bo nie wiem czy sie orientujecie w grach, ale wszyscy "pr0 gamerzy" :D wyłączają G-Sync w CS:GO i grają bez tego bajeru (ponoć zwiększa to input lag). Ogólnie z tego co słyszałem, to G-Sync najlepiej sprawuje się w bardzo wymagających grach, gdzie są spadki fps - np. mamy 60 fps i nagle spada do 45. Ponoć dzięki G-Sync tego nie odczuwamy, więc chyba do tego celu najlepiej przetestować ten bajer na Wieśku 3.

@Gmeru Ktoś Ci mówił, że masz pracę marzeń ? Zazdroszczę, bo ja sprzęt komputerowy mógłbym testować całą wieczność :D

Edytowane przez Calvex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez. Siedziec, badac, testowac, analizowac, liczyc ztafystyke, robic wykresy, pisac. Moglbym w takiej pracy spedzac 16h/dobe a nawet w niej spac jakby mi jakies lozko postawili i do kuchni/lazienki byl dostep :).

Zazdrosc mnie zzera i smierci Wam zycze :):P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryce są nie równe i tu jest problem w zakupie . Asus .Benq... dla parówkozjadaczy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi