PeterMac 161 Napisano 19 Marca 2016 (edytowane) Temat jest świeży także trzeba poczekać, mnie się tam nie spieszy, nie sądzę żeby nic z tym nie zrobiono bo taki AnyDVD HD nie miałby już wtedy większego sensu istnienia, będą robić wszystko żeby obejść AACS 2.0, z Blu-ray było podobnie. Co do napędów to z tego co piszą to raczej wychodzi kwestia standardu BD-ROM (v.4.0) w napędzie, czyżby najnowszy Pionnek BDR-209 tego nie miał hmm nie sadzę, obadam sprawę, może nawet kupie jeden film UHD na próbę. Pytałem o to jednego użytkownika który siedzi mocno w temacie napędów na CDRInfo to mi odpowiedział tak: Według specyfikacji technicznej najpewniej BD-ROM v3.0 , ale na 99% dostał aktualizację oprogramowania do wersji BD-ROM v4.0 jaka pokazała się w 2015r .Ze względu częstych aktualizacji\zmian\rozszerzeń przez Blu-ray Disc Associationchyba żaden już producent nie podaje dokładnych wersji nośników jakie są obsługiwane .Na 100% wiedzą w Pioneer BD Testing Center.... @misfit - racja, jednak zawsze można dokupić zew. grafikę np. takiego GTX 950, z tego co wiem to wspiera HDCP 2.2, choć czy posiada HDMI 2.0a to raczej wątpię. Edytowane 19 Marca 2016 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 19 Marca 2016 (edytowane) PeterMac - a ten Pioneer kiedy był wyprodukowany ? Pytam bo BD-ROM 4.0 został zaklepany zdaje się tak gdzieś w połowie zeszłego roku więc każdy napęd wyprodukowany przed tym czasem nie ma prawa go mieć (chyba, że przez aktualizację firmware będzie się dało przeskoczyć z 3.0 do 4.0). Co do GTX 950 i 960 to na 100% dowiemy się gdy nowy PowerDVD wyjdzie, ale z drugiej strony do tego czasu już będą na półkach Polarisy i Pascale w zapowiadanym HDMI 2.0a & HDCP 2.2 Należy mieć tylko nadzieję, że wyjdzie jakaś zewnętrzna grafika stricte pod HTPC w przedziale do ~300zł. Edytowane 19 Marca 2016 przez misfit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 19 Marca 2016 Po co Wam napęd który to odczyta? Dopóki płyta jest zabezpieczona nie będzie można się dobrać do zawartości. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Newren 31 Napisano 19 Marca 2016 (edytowane) Pewnie wyjdzie ale połowa 2017 dopiero. Teraz to wyścig kto pierwszy. A mają problem z HBM2. Przez intela i jego Skylake hevc/8 bit muszę czekać kolejny rok. Na Kaby Lake , ale może to i dobrze. Będzie grafika z display port 1.3, HDMI 2.0 itp. Ostatnio się pojawiła odświeżona wersja GTX 750 do HTPC..jak nie patrzymy na wydajność pod kątem grania. Edytowane 19 Marca 2016 przez Newren Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PeterMac 161 Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Po co Wam napęd który to odczyta? Dopóki płyta jest zabezpieczona nie będzie można się dobrać do zawartości. Pozdro To juz jakis pierwszy krok w dobrą stronę . PeterMac - a ten Pioneer kiedy był wyprodukowany ? Pytam bo BD-ROM 4.0 został zaklepany zdaje się tak gdzieś w połowie zeszłego roku więc każdy napęd wyprodukowany przed tym czasem nie ma prawa go mieć (chyba, że przez aktualizację firmware będzie się dało przeskoczyć z 3.0 do 4.0). Produkcyjnie to raczej rocznik 2014. Napisałem do Pioneer BD Testing Center to może odpiszą konkrety w czym rzecz. Edytowane 20 Marca 2016 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wachi40 8 Napisano 30 Marca 2016 nie za bardzo wiedziałem gdzie to umieścić takie coś znalazłem ktoś już miał do czynienia z tytakimi płytami? http://www.ebay.com/itm/3-Sony-Bluray-BD-RE-XL-100-GB-Triple-Layer-BDXL-3D-Bluray-Inkjet-Printable-Discs-/131357029199?hash=item1e957d334f:g:Wm4AAOSwj0NUcEjn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 30 Marca 2016 nie za bardzo wiedziałem gdzie to umieścić takie coś znalazłem ktoś już miał do czynienia z tytakimi płytami? http://www.ebay.com/itm/3-Sony-Bluray-BD-RE-XL-100-GB-Triple-Layer-BDXL-3D-Bluray-Inkjet-Printable-Discs-/131357029199?hash=item1e957d334f:g:Wm4AAOSwj0NUcEjn Supported burners reported by buyers: PIONEER BDR-209 (BDR-2209)PIONEER UJ260 PIONEER UJ265 PIONEER UJ267 Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PeterMac 161 Napisano 5 Kwietnia 2016 nie za bardzo wiedziałem gdzie to umieścić takie coś znalazłem ktoś już miał do czynienia z tytakimi płytami? http://www.ebay.com/itm/3-Sony-Bluray-BD-RE-XL-100-GB-Triple-Layer-BDXL-3D-Bluray-Inkjet-Printable-Discs-/131357029199?hash=item1e957d334f:g:Wm4AAOSwj0NUcEjn No tylko to nadal standard BDXL a nie 4K UHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoDeX 121 Napisano 8 Kwietnia 2016 No tylko to nadal standard BDXL a nie 4K UHD. Zawartość nie ma żadnego znaczenia, chodzi jedynie o zdolność odczytu ścieżki z danymi z różnych warstw - napęd nie zajmuje się interpretacją. Analogicznie można to porównać do SACD, bo to przecież zwykła płyta DVD tyle tylko, że zapisana w "tajnym", licencyjnym systemie plików. Poprzez modyfikację firmware można zmusić napęd DVD do czytania płyt SACD - zawartość staje się widoczna dla logiki napędu. Podobnie jest i tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 8 Kwietnia 2016 Albo wypalić zawartość płyty SACD na DVD-R (ew. DVD+R) . Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 10 Kwietnia 2016 Juan Reyes Chief Inovation Oficer My Eye Media., firmy zajmujacej sie ewaluacja kontentu, (w tym rowniez UHD HDR) oraz konsumenckich urzadzen i platform dostepu, potwierdzil w udzielonym Scottowi Wilkinsonowi wywiadzie, ze obecnie firma testuje softwarowe odtwarzacze (pluralis?), mozemy wiec chyba spodziewac sie ich na rynku wkrotce. Niestety zadnych szczegolow nie chcial ujawnionic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 10 Kwietnia 2016 Byłoby miło bo na PowerDVD w tym roku raczej nie ma co liczyć - w trialu 16-tki nie ma śladu po wsparciu dla UHD BD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 10 Kwietnia 2016 Przyznam sie, ze piszac wkrotce, myslalem raczej o 2017. Ale milo byloby gdyby nas zaskoczono jeszcze w obecnym. Byle by przed Black Friday. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
garydm 5 Napisano 11 Kwietnia 2016 Trochę odbiegnę od tematu . Pamiętam jak "walczyły" ze sobą dwa systemy DVD +R i -R . Na forum cdrinfo niejaki "kowansky" zmodyfikował firmware liteon tak ,że napęd zaczął czytać oba formaty !. Wszyscy pieli z zachwytu . Po paru modyfikacjach , kowansky zapowiedział ,że teraz próbuje dodać zapis płyt dwuwarstwych. I tak jak tu na forum , część mu kibicowała a inni w niewybrednych słowach tłumaczyli żeby się ogarnął że to nie możliwe Miałem tą nagrywarkę i nagrywała dwuwarstwowe Verbatimy DVD DL co prawda aż 2,4 x speed , ale nagrywała . Wniosek z tej starej historyki jest taki że jak uda się zmodyfikować firmware tak by mieć dostęp do płyty to potem już wszystko w rękach (głowach ) np. RedFox'a z Belize Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach