artomoher 250 Napisano 2 Stycznia 2016 https://www.yahoo.com/movies/box-office-star-wars-poised-to-overtake-181214456.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 2 Stycznia 2016 Oczywiście mama na myśli tą listę : http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/ Tą,to na pewno przebiją : http://www.boxofficemojo.com/alltime/domestic.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 2 Stycznia 2016 A Titanic? Ja rozumiem, ze rokordowa ilosc Oscarow, ze ludzie lubia katastrofy, itd ale efekt byl rownie spektakularny, biorac pod uwage mniejsza ilosc kin i roznice w cenie biletow, ktore podrozaly znacznie bardziej, niz moznabyloby to wnioskowac ze wskaznikow inflacji. Cameron to ewenement, w przypadku Titanica dodatkowo trafił w 10-tkę w gust Kowalskiego i potrafił przekonać go do wyjścia do kina, nawet tego, który miał już kilkadziesiąt wiosen na karku i pojawiał się w kinie od święta. Pamiętam do dziś, że moi rodzice byli na Titanicu, wielokrotnie wcześniej przez różnych znajomych byli namawiani, że na ten film trzeba się wybrać do kina. Dali się namówić pomimo tego, że w kinie bywają tak średnio raz na 10 lat. Nawet oryginalnego VHS'a wciąż gdzieś mają na półce Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w przypadku nowych SW np. w odniesieniu do 28-40 latków - SW co prawda mają ogromną rzeszę oddanych fanów (głównie USA) do tego marketingowo to wzorzec do naśladowania przez innych, ale jednak aby przebić Titanica czy Avatara to i reszta świata musi mocno wystrzelić. Titanic zostanie wyprzedzony, Avatar - mam wątpliwości. Kluczowe znaczenie IMO będą mieli Chińczycy, nie mam pojęcia jak dużego bzika mają na punkcie SW, ale patrząc na wynik wykręcony przez nich w przypadku Furious 7 to jednak wszystko jest możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 2 Stycznia 2016 Ja wiem, ze czasy byly inne a i Titanica grali bardzo dlugo, ponoc tasmy sie rwaly i rozpadaly ze zmeczenia materialu. Przyklad dalem, zeby wykazac, ze Avatar nie byl wyjatkiem. Bilety kinowe w wielu krajach byly jednak wtedy sporo tansze, a mojo zdaje sie waloryzuje o wskaznik inflacji jedynie przychody z runku USA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 2 Stycznia 2016 Kluczowe znaczenie IMO będą mieli Chińczycy, nie mam pojęcia jak dużego bzika mają na punkcie SW, ale patrząc na wynik wykręcony przez nich w przypadku Furious 7 to jednak wszystko jest możliwe. Nie wiadomo jak będzie tym razem,jednak patrząc na poprzednie 3 części,to nie mięli aż takiego dużego bzika,w porównaniu do innych krajów : http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=starwars.htm http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=starwars2.htm http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=starwars3.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 2 Stycznia 2016 Bingooo. Co Ty wyciagasz?! Na pilke nozna, wyscigi samochodowe i 100 roznych innych rzeczy, tez nie mieli, a teraz to jeden z najbardziej liczacych sie rynkow. Przeskok miedzy 1999, a 2015 jesli chodzi o komercje , jest niewyobrazalny. Chinski box office za dwie ostatnie czesci szybkiej wscieklizny byl 3x wiekszy niz w Japonii, zas zyski z ostatnia czesci przebilynawet USA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 2 Stycznia 2016 Bingooo. Co Ty wyciagasz?! Na pilke nozna, wyscigi samochodowe i 100 roznych innych rzeczy, tez nie mieli, a teraz to jeden z najbardziej liczacych sie rynkow. Przeskok miedzy 1999, a 2015 jesli chodzi o komercje , jest niewyobrazalny. Chinski box office za dwie ostatnie czesci szybkiej wscieklizny byl 3x wiekszy niz w Japonii, zas zyski z ostatnia czesci przebilynawet USA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 2 Stycznia 2016 Przyznaje, ze normalnie mam to w nosie, ale tez jestem ciekaw czy i ewentualnie kiedy nowe SW, pobija Avatara w calkowitym przychodzie z e sprzedazy biletow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 2 Stycznia 2016 Ja mam nadzieję że nie przebije - naprawdę smutne by to było by tak przeciętny film osiągnął taki sukces tylko dlatego że w nazwie ma Star Wars i połowę budżetu wywalili na marketing Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 2 Stycznia 2016 Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w przypadku nowych SW np. w odniesieniu do 28-40 latków - SW co prawda mają ogromną rzeszę oddanych fanów (głównie USA) do tego marketingowo to wzorzec do naśladowania przez innych, ale jednak aby przebić Titanica czy Avatara to i reszta świata musi mocno wystrzelić. Titanic zostanie wyprzedzony, Avatar - mam wątpliwości. Kluczowe znaczenie IMO będą mieli Chińczycy, nie mam pojęcia jak dużego bzika mają na punkcie SW, ale patrząc na wynik wykręcony przez nich w przypadku Furious 7 to jednak wszystko jest możliwe. Co do wieku tych którzy pójdą/poszli na nowe SW to myślę że mylisz się i to bardzo ja obstawiałbym że z równą ochotą pójdą Ci co mają 10 lat jak i Ci co mają lat 50. Nie zapominaj że Oryginalna Trylogia miała premierę w 1977 roku i Ci którzy mieli wtedy lat 10 mają teraz prawie 50 i raczej na pewno pójdą do kin, część bo są zagorzałymi fanami a część po prostu z sentymentu. Myślę że nowe SW mają szansę być filmem który będzie miał widzów w bardzo szerokim przedziale wiekowym. Co do Chin, to myślę że większy wpływ na wynik finansowy na tym rynku będzie miało opóźnienie premiery u nich (część pewnie widziało już jakieś pirackie kopie) niż jakiś bzik, promocja nakręciła już odpowiednio publiczność. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Chinczycy chodza do kina. Rodzimy przeboj filmowy MOJIN w tygodniu otwarcia zarobil wlasnie 90mln a w kolejnym 93 ( w sumie 183mln w 10 dni). Podczas swiatecznego tygodnia, ktory dla Chinczykow jest normalnym, tj tradycyjnie nieswiatecznym okresem, Chinczycy zostawili w kinach 230 mln dolarow. http://www.latimes.com/world/asia/la-et-ct-china-box-office-mojin-star-wars-120151229-story.html Edytowane 2 Stycznia 2016 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Co do wieku tych którzy pójdą/poszli na nowe SW to myślę że mylisz się i to bardzo ja obstawiałbym że z równą ochotą pójdą Ci co mają 10 lat jak i Ci co mają lat 50. Nie zapominaj że Oryginalna Trylogia miała premierę w 1977 roku i Ci którzy mieli wtedy lat 10 mają teraz prawie 50 i raczej na pewno pójdą do kin, część bo są zagorzałymi fanami a część po prostu z sentymentu. Myślę że nowe SW mają szansę być filmem który będzie miał widzów w bardzo szerokim przedziale wiekowym. Masz rację, ale w odniesieniu do USA. Wśród moich znajomych w wieku 30+ nikt się nie przyznał, że poszedł czy ma zamiar iść na nowe SW. Byłem w kinie tydzień po premierze i w swoim rzędzie miałem po lewej stronie podstawówkę, po prawej gimnazjum ogólnie jednak średnia wieku tak na oko 20 pare lat w całej sali, ale to podejrzewam, że głównie z uwagi na salę (2D/napisy) i porę seansu (godz 20). Edytowane 4 Stycznia 2016 przez misfit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Ja stara , zakisła duuuuupa ...obejrzę na 100% ...jednak poczekam na BD, bo nie chcę mieć na SW efektu 5D mlaskająco-śmierdzącego popcornu. . Edytowane 4 Stycznia 2016 przez artomoher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 4 Stycznia 2016 Masz rację, ale w odniesieniu do USA. Wśród moich znajomych w wieku 30+ nikt się nie przyznał, że poszedł czy ma zamiar iść na nowe SW. Byłem w kinie tydzień po premierze i w swoim rzędzie miałem po lewej stronie podstawówkę, po prawej gimnazjum ogólnie jednak średnia wieku tak na oko 20 pare lat w całej sali, ale to podejrzewam, że głównie z uwagi na salę (2D/napisy) i porę seansu (godz 20). No to u mnie wręcz przeciwnie, seans o 20 (3D+napisy) i większość widzów była zdecydowanie 30 i wyżej. Większość moich znajomych którzy są zdecydowanie 30+ też już była, no ale to już zależy od znajomych. A co do rekordów to link do nowego zestawienia: http://naekranie.pl/aktualnosci/box-office-rekordy-w-trzeci-weekend-gwiezdnych-wojen-przebudzenia-mocy-767461 A dla leniwych małe zestawienie poniżej: Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy do tej pory pobiły między innymi następujące rekordy: Największe otwarcie w historii – 247,9 mln dolarów Najwyższe wpływy z czwartkowych przedpremierowych pokazów wieczornych – 57 mln dolarów Najwyższe wpływy z jednego dnia – 119,1 mln dolarów Pierwszy film, który przekroczył wpływy w wysokości 100 mln dolarów w jeden dzień Pierwszy film, który przekroczył wpływy w wysokości 200 mln dolarów w dwa dni Pierwszy film, który przekroczył wpływy w wysokości 300 mln dolarów w pięć dni Pierwszy film, który przekroczył wpływy w wysokości 400 mln dolarów w osiem dni Pierwszy film, który przekroczył wpływy w wysokości 500 mln dolarów w dziesięć dni Pierwszy film, który przekroczył wpływy w wysokości 600 mln dolarów w dwanaście dni Pierwszy film, który przekroczył wpływy w wysokości 700 mln dolarów szesnaście dni Najwyższe wpływy z niedzieli (60,5 mln dolarów), poniedziałku (40,1 mln dolarów), wtorku (37,3 mln dolarów) i piątku (119,1 mln dolarów) Najwyższe wpływy z pierwszego dnia świąt – 49,3 mln dolarów Najszybsze przekroczenie 500 mln dolarów wpływów w USA Najszybsze przekroczenie wpływów w wysokości: 100 mln dolarów, 150 mln dolarów, 200 mln dolarów, 250 mln dolarów, 300 mln dolarów, 350 mln dolarów, 400 mln dolarów i 450 mln dolarów. Najwyższe globalne otwarcie w historii – 529 mln dolarów Najwyższe otwarcie w krajach: Wielka Brytania, Australia, Rosja, Niemcy, Szwecja, Norwegia, Finlandia, Austria, Polska, Dania, Rumunia, Węgry, Bułgaria, Chorwacja, Ukraina, Islandia i Nowa Zelandia. Rekord otwarcia w kinach IMAX – w USA i globalnie – 30,1 mln dolarów i 48 mln dolarów. Najszybsze wpływy z kin IMAX na świecie – 106 mln dolarów w 12 dni Najwyższa średnia na kino – 59 982 dolarów. Pierwszy film, który przekroczył globalnie wpływy 1 mld dolarów w 12 dni Najwyższe wpływy z drugiego weekendu – 153,5 mln dolarów Najszybciej zebrane wpływy z kin IMAX w USA – 70 mln dolarów w 11 dni Najlepsze otwarcie w historii grudnia Najlepsze otwarcie dla filmu z kategorią wiekową PG-13 Najlepsze otwarcie w historii okresu świątecznego (koniec listopada – początek stycznia) Najwyższe wpływy w nieświąteczny poniedziałek (40,1 mln dolarów), Najwyższe wpływy z dni, w których film nie rozpoczynał swojej emisji: wtorek (37,3 mln dolarów), środa (38 mln dolarów) i piątek (49,3) Najwyższe wpływy w pierwszy tydzień wyświetlania – 391 mln dolarów Największe wpływy po 4 dniach wyświetlania w USA: 288 mln dolarów Największe wpływy po 5 dniach wyświetlania w USA: 325,4 mln dolarów Największe wpływy po 6 dniach wyświetlania w USA: 363,4 mln dolarów Największe wpływy po 7 dniach wyświetlania w USA: 391 mln dolarów Największe wpływy po 8 dniach wyświetlania w USA: 440,3 mln dolarów Największe wpływy po 9 dniach wyświetlania w USA: 496,9 mln dolarów Największe wpływy po 10 dniach wyświetlania w USA: 544,5 mln dolarów Najbardziej dochodowy film w historii studia Disney Najbardziej dochodowy film 2015 roku w USA Największe wpływy w Nowy Rok – 34,5 mln dolarów Największa liczba biletów sprzedanych na premierowy weekend w USA – 28,8 mln Najwyższe wpływy w trzeci tydzień wyświetlania Szybkość zbierania wpływów z kin IMAX – 152 mln dolarów w 19 dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sterbid 27 Napisano 4 Stycznia 2016 ten film jest przereklamowany. Owszem pierwsza połowa jest naprawdę ciekawa i z klimatem. Druga część to marny gniot bez sensu , nudny powielający stary temat wysadzenia kolejnej gwiazdy śmierci. Natomiast koniec to totalna klapa. Tylko fakt , że to kolejna cześć sagi SW ratuje całość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ROMAN38 93 Napisano 4 Stycznia 2016 ten film jest przereklamowany. Owszem pierwsza połowa jest naprawdę ciekawa i z klimatem. Druga część to marny gniot bez sensu , nudny powielający stary temat wysadzenia kolejnej gwiazdy śmierci. Natomiast koniec to totalna klapa. Tylko fakt , że to kolejna cześć sagi SW ratuje całość. Niestety ale po obejrzeniu też takie jest moje zdanie, tak jak ktoś napisał że reżyser Jar Jar Abrams :Dlubi odgrzewać stare kotlety i dla mnie dobrze mu wychodzą seriale tv i na tym powinien się skupić.Już chyba lepiej dla Star Wars było by aby zajął się tą nową kontynuacją Christopher Nolan, chociaż miał by charakter sf z nowym wątkiem a tak to będą bajeczki dla młodzieży z minimum przemocy i max nonsensu, nie dające za wiele do myślenia Na drugą część już większość nie da się zrobić w balona Dzisiaj odpowiedni marketing i wszechobecna reklama potrafią zdziałać cuda i można sprzedać dosłownie każde badziewie a Amerykanie to już chyba łykają wszystko jak kura na łące .Dla mnie stare SW to jest to co chwyta za serce i dzisiaj może co 20-ty film made in USA jest coś wart, reszta to chłam z każdej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 8 Stycznia 2016 No i Avatar padł, na razie w USA. Nowe GW zarobiły 764,4 mln dolarów w 20 dni, poprzedni rekordzista Avatar zarobił 760,5 mln dolarów w 318 dni (dwie odrębne emisje w amerykańskich kinach). Ogółem do chwili obecnej GW zarobiły 1 mld 576,6 mln dolarów. Teraz czekamy na debiut w Chinach. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 8 Stycznia 2016 To nie będę musiał być miły... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Nie mów hop... Poniedziałek-Środa 28-30.12 - ~$89mln jeśli chodzi o USA. Poniedziałek-Środa 4-6.01 - ~$22mln. Przy czym jak na 18-20 dzień wyświetlania to te średnio ponad 7 baniek to wciąż rewelacyjne wyniki, ale jeśli widownia znacząco stopnieje z następnymi tygodniami (dziś startuje np. The Revenant), a Chińczycy zawiodą to wciąż może być ciepło Edytowane 8 Stycznia 2016 przez misfit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artomoher 250 Napisano 8 Stycznia 2016 Trudno, jakoś przeżyję. Czekamy na rozwój wypadków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Po miesiacu w amerykanskich kinach ostatni wekend SW oddaly palme piersszenstwa Revenantowi wynikiem 10.8 mln /14 mln Disney estymuje, ze wczorajsze otwarcie SW w chinskich kinach przynioslo 33mln. http://www.boxofficemojo.com/news/?id=4141&p=.htm Zobaczymy pewne dane w poniedzialek. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bohun 6 Napisano 10 Stycznia 2016 Chyba Titanica nie przebija. Cameron rządzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 10 Stycznia 2016 Bez przesadyzmu, Titanica wyprzedzi na 1000%, zanosi się też na to, że Avatara też jednak połknie. Sami Chińczycy w dwa dni dołożyli $53mln. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 11 Stycznia 2016 Ciekawe,ciekawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 14 Stycznia 2016 Coś USA http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=daily&id=starwars7.htm i Chiny http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=starwars7.htm przystopowały. Ciekawe czy ogólnie da się uzbierać jeszcze miliard do rekordu Avatara... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach