Skocz do zawartości
Gmeru

"Gwiezdne wojny: Przebudzenie mocy" - jest rekord wszech czasów!

Rekomendowane odpowiedzi

byłem . Film niezły ale czy oni ciągle musza tą gwiazdę śmierci wysadzać?

na dodatek w jaki skomplikowany sposób - wystarczyło wysłać pusty statek z bombkami i by było po ptakach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej sali nie był zły obraz- napisałem wcześniej -chyba coś zmienili na plus . Ale kopia 2K DCI 200GB+ kompresja jpg2000 jest widoczna na ekranie 10 m i koniec , prawa fizyki nie da się oszukać(ta sama kopia "idzie" na ekranach większych ) . Zastrzeżenia były jeszcze do bubbingu polskiego (nie podobał mi sie) i dźwięku DD oraz flary na środku ekranu -efekt silnej lampy - nie mam pojęcia ? A tak o filmie - cały film dla mnie poległ a J.J.Abrams okazał się tylko rzemieślnikiem i to ze średniej półki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłem na 2D z lektorem w kinie w Kołobrzegu. Ale okazało się, że smród popcornu na sali zrobił z tego seans 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisałam się do wątku o BD, bo nie wiedziałam, że w njusach jest ten właściwy...

Bezczelnie przeklejam stamtąd i uzupełniam :D

Ja widziałam w IMAXie (zawsze mój pierwszy wybór, jeśli chodzi o kino). 3D i napisy. Bez spojlerowania: miałam uczucie deja vu, jakbym "Nową Nadzieję" oglądała...

Film da się oglądać, technicznie bardzo dobry (kłaniają się 'staroświecko' robione efekty specjalne i instrumentalne traktowanie CGI, tak jak lubię), scenariusz tak jak wspominałam wyżej, drętwych dialogów made by George Lucas, nie ma. Najsłabsze ogniwo - Kylo Ren bez maski. Okropny. Jak ktoś obejrzał i zna angielski, to polecam twittera 'Emo Kylo Ren' @KyloR3n, zgrabne szyderstwo ;)

Williams jakoś mało williamsowaty (soundtrack był jedynym pozytywnym elementem części I-III), jakoś mi w tej części znikł :(

Kampania zbyt przesadzona (nie da się za bardzo zrobić product placement więc zrobili Star Wars placement na wszystkim).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem dlaczego niektórzy zasypiają na tym "dziele" :)

Prawdopodobnie się zestarzałem, bo nic mi nie przypomniało wrażeń sprzed 35 lat.

Nudne, przewidywalne, dla dzieci ...może?

Jestem bardzo zadowolony, że wybrałem 4DX + 3D - przynajmniej coś się działo;)

Bałem się dubbingu ale po kilku minutach przestałem go zauważać.

To chyba dobrze świadczy o tej realizacji ? (czy źle o mnie ? ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 2,8 miliarda wciąż trochę brakuje :)

Zobaczymy jak na wyniki Star Wars wpłynie premiera The Hateful Eight oraz za tydzień The Revenant, chociaż nie pomaga tej dwójce, że wyciekły do sieci przed premierą kinową.

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to dopiero początek, jestem gotów być nad wyraz miłym dla Pmcomp'a , jeżeli nie pobiją rekordu. :D;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jak na wyniki Star Wars wpłynie premiera The Hateful Eight oraz za tydzień The Revenant, chociaż nie pomaga tej dwójce, że wyciekły do sieci przed premierą kinową.

Myślę, że świadomych kinomaniaków nie odciągnie to od kin ;)

Mały OT dot SW

Najnowsza historia Polski jest jak Star Wars
1980 - Nowa Nadzieja
1981 - Imperium Kontratakuje
1989 - Powrót Jedi
1993-2005 - Mroczne Widmo
2005-2007 - Atak klonów
2007-2015 - Zemsta Sithów
2015 - Przebudzenie Mocy

;)

Edytowane przez Heinrich
  • Lubię 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:o ...ale to braciak...ja jestem na tym "kuniu" w głębi, on zawsze miał ciągoty do myszki Miki. :D;)

J1rAT13.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed obejrzeniem najnowszej części chciałem obejrzeć całość - jak to powinienem oglądać w/g epizodów tzn, I, II, III itd czy w/g kolejności kręcenia (rok produkcji) poszczególnych części

pozdrawiam

Proponuje obejrzeć zgodnie z "Machete order" czyli wpierw epizod IV, następnie V, II, III wreszcie VI.

Dzięki temu prequele stają się przedłużonymi wspomnieniami po ujawnieniu ojcostwa Vadera. Pytanie, czy Vader mówi prawdę - a jeśli tak, to jak do tego doszło - wprowadza nowe napięcie do epizodów II oraz III. Tożsamość Imperatora zostaje zachowana.

Epizod I jest całkowicie pominięty i jest to całkowicie nie odczuwalne. Możesz tę część obejrzeć z nudów bądź ciekawości ;)

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Premiera The Hateful Eight już chyba była to raz.

Po drugie nowe SW tylko w USA do tej pory zebrały ponad 600mln $ i nie tracą tempa, Avatar w USA zarobił 760mln $.

Po trzecie na świecie łącznie z USA SW zebrały do tej pory 1mld 228mln $.

I po czwarte i chyba w kwestii zbierania kasy najważniejsze SW nie miały jeszcze premiery w Chinach a ten rynek jest od jakiegoś czasu oceniany jako najbardziej dochodowy po USA.

Tak więc myślę że Avatar zostanie pobity bez problemu.

Pozdrawiam i Wszystkiego co Najlepsze w tym nadchodzącym Roku Życzę Wszystkim.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Premiera The Hateful Eight już chyba była to raz.

Tak więc myślę że Avatar zostanie pobity bez problemu.

Premiera byla

Ale to raptem w 100 kinach, w jeden weekend, w dodatku swiateczny, kiedy ludzie mysla o spotkaniu z rodzina i sa wypruci z kasy,

Teraz film rusza w 2000 kin, w ktorych codziennie moznaby grac SW.

Osobiuscie tez uwazam, ze globalny rekord Avatara "peknie", trudno jednak nie zgodzic sie z tym, ze jeszcze jeden tydzien wylacznosci w kinach raczej, by w tym pomogl.

Dosiego Roku!

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyć się nie założę, za duże ryzyko z mojej strony, ale dopuszczam taką ewentualność, że Avatara ogólnie nie wyprzedzi :)

W USA wiadomo, że będzie rekord, co do tego nie ma żadnych wątpliwości, co do reszty świata - bardzo wątpię, nie widzę powodów aby SW stał się takim maratończykiem jakim był Avatar, który w swoim czasie był absolutną nowinką technologiczną i to w sporej mierze dzięki temu zawdzięcza tak spektakularny sukces. Ale pożyjemy, zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Titanic?

Ja rozumiem, ze rokordowa ilosc Oscarow, ze ludzie lubia katastrofy, itd ale efekt byl rownie spektakularny, biorac pod uwage mniejsza ilosc kin i roznice w cenie biletow, ktore podrozaly znacznie bardziej, niz moznabyloby to wnioskowac ze wskaznikow inflacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Avatar faktycznie był filmem który każdy chciał zobaczyć bo technologicznie to było coś zupełnie nowego, można by powiedzieć że był tym czym kiedyś były własnie Gwiezdne Wojny, w końcu to Lucas i ludzie z ILM przez długi czas popychali Hollywood w stronę nowych technologii i nowej jakości kręcenia filmów (Pixar też wywodzi się z ILM), tego niestety nowym Gwiezdnym Wojnom brakuje, tutaj jednak Disney postawił na sprawdzone rozwiązania, fani chcieli filmu zbliżonego do Oryginalnej Trylogii i to dostali, czytałem właśnie wywiad w którym Lucas ich za to skrytykował.

GW biją rekordy co dzień i zapewne pobiją Avatara i oczywiście ma tu znaczenie ilość kin w których są wyświetlane czy też wyłączność na wszystkie IMAX'y w USA przez pierwszy miesiąc.

Z danych wynika że rekordy biją też biorąc pod uwagę inflację.

Niestety kolejna część będzie miała duży problem żeby ten wynik powtórzyć, no chyba że Disney zdobędzie się na odwagę i zamiast podążać przetartym szlakiem da nam coś nowego, na razie odcinają kupony od samej marki jaką są Gwiezdne Wojny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też się wydaje, że nowe SW to nawet nie zbliży się do wyniku Avatara. Jak przebije Jurassic World to bedzie dobrze. Wystarczy popatrzeć na procentowy podział przychodów w stanach i na świecie. Pierwsza trójka ma w stanach mniej niż 30%, reszta świat. W przypadku nowych SW jest to mniej więcej pół na pół, a więc na świecie nie cieszy się aż takim powodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież Jurassic World już został pokonany.

W weekend otwarcie SW 529mln $ a JW 525mln $.

SW miliard $ przekroczyły po 12 dniach, JW potrzebował na to dni 13.

Jak na razie większość rekordów pada łupem SW.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposób można powiedzieć, że pobił też Avatara, a jednak o zbliżeniu się do całkowitego wyniku Avatara, to twórcy SW mogą tylko pomarzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposób można powiedzieć, że pobił też Avatara, a jednak o zbliżeniu się do całkowitego wyniku Avatara, to twórcy SW mogą tylko pomarzyć.

Tu całkowita zgoda, chodziło mi oczywiście o rekordy otwarcia, co do reszty to dowiemy się z czasem.

Według mnie Jurassic World przegra a co do Avatara to trudno powiedzieć, na pewno wiele się wyjaśni gdy SW zadebiutują wreszcie w Chinach.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że jednak nie przebiją Avatara.

Po jakiś 5 tygodniach od premiery będzie mniej więcej wiadomo.

Naturalnie,film będzie wyświetlany dłużej,jednak zazwyczaj wpływy po tym czasie są już "malutkie"... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi