Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się wydaje ,ze tego TV nie da się wypalić, jeśli nie będziesz godzinami wyświetlał tego samego .Ostatnio miałem 7 godzinny  maraton z Halo 4, gdzie jest mnóstwo stałych elementów HUDa i powidoków kompletny brak, choć bardzo starałem się je znaleźć. W porównaniu do mojej Plazmy z 2012 to jest przepaść, tam powidoki z loga stacji  były  plagą mimo ,że zawsze znikały i nigdy się nie utrwaliły na stałe, to po dłuższym graniu czy oglądaniu np TVN,  były bardzo widoczne gdy się patrzyło na matrycę 

Bardziej w twoim wypadku martwiłbym  się o detale w czerniach,czy nie bedzie ci to przeszkadzać?? Bo to chyba największa wada tego TV.Mi osobiście, po prawie miesiącu użytkowania, trochę zaczyna to denerwować ,chyba pora na kalibrację :)  

Edytowane przez Danio31b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda sytuacja z tunerami wbudowanymi w ten tv, konkretnie tuner sat, z telewizją na kartę. Używa ktoś czegoś takiego? Chodzi mi o to czy działa szybko, szybkie przełączanie kanałów kodowanych itp. Bo wiem że niektóre tv mają z tym problemy, są jakieś kilkusekundowe zwiechy. TV nie będzie dla mnie, a przyszłym właścicielom zależy na pozbyciu się zewnętrznego dekodera satelitarnego.

Druga rzecz to przeznaczenie samego tv. Jak napisałem, rzadko będzie on używany do oglądania filmów w kompletnie ciemnym pomieszczeniu, raczej zawsze przy włączonym świetle, często też nie idealnie na wprost (dlatego kąty mają znaczenie). Czy warto do takich zastosowań brać ten telewizor, tzn nie dla typowego maniaka filmów w ciemności, ale normalne oglądanie satelity w dzień i z włączonymi światłami w pomieszczeniu. Czy wtedy nie traci się zbytnio tego efektu idealnej czerni, i może lepiej kupić tańszego leda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ae1337 napisał:

A jak wygląda sytuacja z tunerami wbudowanymi w ten tv, konkretnie tuner sat, z telewizją na kartę. Używa ktoś czegoś takiego? Chodzi mi o to czy działa szybko, szybkie przełączanie kanałów kodowanych itp. Bo wiem że niektóre tv mają z tym problemy, są jakieś kilkusekundowe zwiechy. TV nie będzie dla mnie, a przyszłym właścicielom zależy na pozbyciu się zewnętrznego dekodera satelitarnego.

Druga rzecz to przeznaczenie samego tv. Jak napisałem, rzadko będzie on używany do oglądania filmów w kompletnie ciemnym pomieszczeniu, raczej zawsze przy włączonym świetle, często też nie idealnie na wprost (dlatego kąty mają znaczenie). Czy warto do takich zastosowań brać ten telewizor, tzn nie dla typowego maniaka filmów w ciemności, ale normalne oglądanie satelity w dzień i z włączonymi światłami w pomieszczeniu. Czy wtedy nie traci się zbytnio tego efektu idealnej czerni, i może lepiej kupić tańszego leda?

Netflix i inne jak IPLA i inne aplikacje z tunerem satelitarnym włącznie działają nad wyraz dobrze a mam łącze tylko 10mega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zakupu używam modułu CI+ od Polsatu i jestem bardzo zadowolony z obsługi przez ten telewizor. Przełączanie kanałów oczywiście nie jest natychmiastowe, ale nie są to kilkusekundowe przestoje. Smart działa rzeczywiście bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, ae1337 napisał:

Czy warto do takich zastosowań brać ten telewizor, tzn nie dla typowego maniaka filmów w ciemności, ale normalne oglądanie satelity w dzień i z włączonymi światłami w pomieszczeniu. Czy wtedy nie traci się zbytnio tego efektu idealnej czerni, i może lepiej kupić tańszego leda?

Dla mnie czerń nie traci nic ze swojej niesamowitości ,nawet w dzień .Wiadomo w nocy lepiej .Ten telewizor nie ma rekordowej jasności, więc nie jest idealny do oglądania w dzień,

Kupno tańszego Leda można rozważyć, pytanie tylko czy ten tańszy LED, którego kupisz,  nie bedzie miał gorszej jasności niż EG910V?? bo wtedy podwójna klapa , czerń słaba i seans  w dzień gorszy :) 

Edytowane przez Danio31b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się nad tym modelem. Waszym zdaniem nadal warto rozważyć kupno tego oleda?  Głównie rozchodzi się o cenę. Czy w tej cenie czyli do ok 5k mozna kupic cos porównywalnego?  Raczej nie bede wymieniał takiego tv przez następne 8-10 lat. Czy tak długa eksploatacja gdzie głównie bedzie tv sat, filmy z odtwarzacza i bardzo rzadko granie, nadaje się do takiego typu tv?  poradzcie cos.  Nie spadaja mi pieniadze z drzewa, więc chce coś kupić porządnego i cieszyc się długim uzytkowaniem. pozdrawiam.

ps. obecnie w MM bedzie dostepny niedługo w cenie ok 5k...

ps2. która generacja matrycy jest obecnie w tym modelu z produkcji 2017?  czy sa jakies istotne zmiany z poczatku produkcji?

Edytowane przez czuenson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zarejestrowałem się specjalnie na forum, żeby podzielić się wrażeniami.

Planowałem zakup używanej plazmy 55-65 cali do sypialni. W dobrym stanie taki TV kosztuje 3-5 tysięcy i nie ma gwarancji. Dlatego, gdy dowiedziałem się, że można trochę drożej mieć nowego OLED-a, zainteresowałem się OLED-em. W sklepie zrobił wrażenie OK, na pewno nie gorszy od plazmy. Jedyne co mi przeszkadzało to zakrzywiony ekran, ale fakt, że nowy i na gwarancji przeważył. Kupiłem go.

Cuda zaczęły się, gdy go zainstalowałem w domu i włączyłem pierwszy film na blureju. W porównaniu do plazm Panasonica, których używałem do tej pory, to jest przepaść, miazga. Niby rozdzielczość ta sama, ale wszystko ma więcej szczegółów. Widać to najbardziej na włosach, sierści zwierząt, itp. Nie ważne czy to telewizja czy PS4, to jest zupełnie inny świat. Wizualna orgia. Zakrzywionego ekranu "nie widać" jak się już telewizor włączy, w ogóle to nie przeszkadza.

Co ciekawe, to telewizor ma napisane, że został wyprodukowane w Polsce, mój w lutym 2017, czyli jeszcze je robią.

W tej cenie nie ma nic porównywalnego - używane plazmy w tej cenie będą większe, ale nie dorównują wizualnie OLED-owi. LCD w tej cenie to żenada.

• Lubię 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cały czas się waham czy brać 910 (W 99 % OGLĄDANIE TV Z NC+, czasem cos z neta, czasem film z pena) czy czekać na lepsze ceny B6?

4k jest nie przydatne na chwile obecną, z drugiej strony chce tv na co najmniej 5 lat.

A wątpliwe jest aby B6 kupić w przyszłości w obecnej cenie 910

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę do czego chcesz używać tv, bierz 910.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad tv do salonu, gdzie miałby stać podpięty pod PC, który by robił za centrum multimedialne (strony internetowe, kilka razy w miesiącu jakiś word/excel, filmy wieczorami, od święta jakaś gra). Wstępnie myślałem własnie o LG EG910V lub KS7000/DX750. Czy Oled sprawdzi się jako główny ekran pc? Czy nie będzie problemu z powidokami? Może ktoś użytkuje swój w podobny sposób i wypowiedziałby się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Podpowiedzcie mi proszę bo mnie zaraz szlag trafi. Mam ten telewizor od tygodnie i ciągle bawię się ustawieniami obrazu. Ni wiem czemu ostatnio nie mogę w zakładce Opcje Obrazu zmienić parametru Poziom Czerni. Opcja ta jest szara i nieaktywna. Na sztywno ustawione jest automatycznie, a ja bym chciał zmienić na niski. Nie mogę tego teraz zrobić na żadnym trybie obrazu, a wcześniej działało. Reset pojedynczych trybów też nic nie daje. Musiałem coś przestawić ale nie mogę dojść co.

Podpowiecie w czym tkwi problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od źródła i od tego jakie wyjście masz przypisane pod dane hdmi. Faktycznie czasem się zdarza że na konkretnym sygnale cześć opcji jest nieaktywna.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie. Na hdmi jest ta funkcja aktywna. Telewizje natomiast oglądam z kablówki przez kartę CI w telewizorze i tu już nie ma wpływu na poziom czerni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko zależy o tagu na złączu HDMI .Jak masz otagowane  na PC to praktycznie wszytkie dodatki do obrazu masz nieaktywne albo na off .Pozostawienie bez tagowania daje ci pełna możliwość ustawiania wszystkiego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od wczoraj jestem posiadaczem eg910.

Próbuje na własną rękę poustawiać tryby obrazu ale chyba nie do końca jestem zadowolony z moich wypocin.

Czy mógłby ktoś podzielić się ze mną swoimi ustawieniami obrazu w trybie "sport" "żywy" "standardowy" "kino"

I czy normalne jest to że jak stame blisko tv mniej więcej około 30cm to widzę pixeloze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, marcinzgierz napisał:

Witam.

Próbuje na własną rękę poustawiać tryby obrazu ale chyba nie do końca jestem zadowolony z moich wypocin.

Czy mógłby ktoś podzielić się ze mną swoimi ustawieniami obrazu w trybie "sport" "żywy" "standardowy" "kino"

I czy normalne jest to że jak stame blisko tv mniej więcej około 30cm to widzę pixeloze??

Kontrast zwiększyć do min. 80% ostrość 20 jasność 55 kolor 50  a poza tym to e eeeetam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, marcinzgierz napisał:

A jaki materiał oglądasz ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem tu nowy mam tv lg z IPS od kilku lat bawie sie w ustawieniach tego telewizora wiec moglbym tu doradzic 

napewno tryb "zywy" albo "expert 1" zalezy jaka rozdzielczosc  ,innych trybów nie ruszac i pikseloza zniknie , reszta ustawien wedle upodoban. 

pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ascorp napisał:

A jaki materiał oglądasz ? 

Różnie

Wieczorem sport, w ciągu dnia kanały Discovery lub animal planet, czasami film

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, marcinzgierz napisał:

Różnie

Wieczorem sport, w ciągu dnia kanały Discovery lub animal planet, czasami film

Chodziło mi bardziej o jaki sygnał, z czego, SD, HD, FullHD ?Kablówka, satelita ? Naziemna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ascorp napisał:

Chodziło mi bardziej o jaki sygnał, z czego, SD, HD, FullHD ?Kablówka, satelita ? Naziemna ?

Nc+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy z fabrycznych jest tryb kino, zmieniaj sobie resztę uplynniaczem jeżeli chcesz oglądać np sport. No i reguluj jasność w pozycji jasność oled. Jak chcesz mieć idealny obraz to zdecyduj się na kalibracje.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Ziku71 napisał:

Najlepszy z fabrycznych jest tryb kino, zmieniaj sobie resztę uplynniaczem jeżeli chcesz oglądać np sport. No i reguluj jasność w pozycji jasność oled. Jak chcesz mieć idealny obraz to zdecyduj się na kalibracje.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Zdecydowałem się na kalibrację ale za jakiś czas.

Upłyniacz czyli chodzi o TrueMotion, tak?

Edytowane przez marcinzgierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi